6 tapaa puhdistaa Windowsin rekisteri

Koska useimmat meistä eivät sukeltaa rekisterieditoriin usein, sinulla ei todennäköisesti ole aavistustakaan, tarvitsetko rekisterin puhdistamista vai et. Ajan mittaan rekisterisi kerää kuitenkin rikkinäisiä, vanhentuneita ja jopa puuttuvia rekisteriavaimia, jotka heikentävät tietokoneesi suorituskykyä. Saatat jopa saada satunnaisen virheilmoituksen. Windows-työkalujen ja joidenkin kolmannen osapuolen työkalujen avulla voit puhdistaa Windowsin rekisterin nopeasti. Nämä menetelmät toimivat sekä Windows 11:ssä että Windows 10:ssä.

Lue myös: Windowsin rekisteriavainten täysi omistusoikeus

Rekisterivirheiden syyt

Jos sinulla ei juuri nyt ole ongelmia, et ehkä pidä rekisterin puhdistamista tärkeänä. Mutta kun asennat ja poistat sovelluksia ja laitteita, uusia rekisterimerkintöjä luodaan. Tämä sisältää Windows-päivitykset. Ne eivät kuitenkaan aina poistu puhtaasti, kun poistat sovelluksia ja laitteistoja tai teet muita järjestelmään muutoksia.

Tämä jättää tietokoneesi etsimään laitteistoa ja sovelluksia, jotka liittyvät näiden näppäinten kanssa. Mitä enemmän niitä kertyy, sitä todennäköisemmin sinulla on ongelmia. Rekisterin puhdistaminen muutaman kuukauden välein auttaa estämään tämän.

Varmuuskopioi rekisterisi

Ennen kuin suoritat rekisterin puhdistamisen, on aina hyvä idea varmuuskopioida rekisteri siltä varalta, että jokin menee pieleen. Vaikka tämän luettelon menetelmät ovat yleensä turvallisia, on parempi olla varovainen, varsinkin jos valitset manuaalisen menetelmän.

 1. Paina Win + R ja kirjoita regedit avataksesi rekisterieditorin.
 2. Valitse "Tiedosto"-valikko ja valitse "Vie".
 1. Valitse tiedostollesi sijainti ja nimi. Valitse myös "Kaikki" vientialueellesi varmuuskopioidaksesi koko rekisterin. Jos muutat tiettyä haaraa, voit tehdä varmuuskopion kyseisestä haarasta.

Varmuuskopiosi kannattaa tallentaa flash-asemalle tai ulkoiselle kiintolevylle siltä varalta, että jokin menee pieleen siivouksen aikana.

Jos sinun on palautettava varmuuskopio, avaa Rekisterieditori uudelleen ja valitse Tiedosto-valikosta "Tuo". Valitse tiedosto ja olet valmis.

Lue myös: Vianmääritys Windows havaitsi kiintolevyongelman

1. Käytä Levyn uudelleenjärjestämistä

Yksinkertaisin tapa puhdistaa Windowsin rekisteri on käyttää sisäänrakennettua Disk Cleanup -apuohjelmaa, joka on myös erinomainen ylimääräisten tiedostojen puhdistamiseen kiintolevyltä. Se ei ole tarkoitettu rekisterille, mutta se voi poistaa jäännökset sovelluksista ja ohjaimista. Kun se poistaa nämä tiedostot, myös vastaavat rekisterimerkinnät poistetaan usein.

Avaa Käynnistä ja kirjoita "levyn puhdistus". Valitse näkyviin tuleva Levyn uudelleenjärjestämisen tulos.

Työkalu suorittaa skannauksen automaattisesti. Kun se on valmis, napsauta "Puhdista järjestelmätiedostot". Työkalu toimii toisen kerran, mikä antaa sinulle joitain lisävaihtoehtoja etsimiseen.

Valitse haluamasi vaihtoehdot. Voit itse asiassa tarkistaa ne kaikki. Varmista vain, että sinulla ei ole roskakorissasi mitään, jonka haluat säilyttää ensin. Puhdista järjestelmä painamalla OK.

2. DISM:n käyttö

DISM, joka tulee sanoista Deployment Image Servicing and Management, on sisäänrakennettu Windows-työkalu, jota käytetään päivitys- ja järjestelmävirheiden korjaamiseen. Se voi myös auttaa korjaamaan rikkinäisiin rekisterimerkintöihin liittyviä ongelmia. Vaikka se ei ole täydellinen rekisterinpuhdistaja, se voi parantaa rekisterisi kuntoa.

 1. Avaa Käynnistä ja kirjoita cmd. Valitse komentokehotteesta "Suorita järjestelmänvalvojana".

2. Kirjoita kehotteeseen seuraava:

DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Skannaus löytää ja poistaa virheet. Nämä eivät kaikki liity rekisteriisi. Hyvä puoli on, että tämä voi auttaa tietokonettasi toimimaan paremmin korjaamalla ongelmia, joita et edes tiennyt.

Lue myös: 6 tapaa tarkistaa kiintolevyn kunto Windowsissa

3. Käytä CCleaneria

CCleaner on ollut suosittu PC-puhdistusaine vuosia. Evästeiden ja väliaikaisten tiedostojen poistamisesta käynnistysvaihtoehtojen hallintaan se tekee vähän kaikkea, mukaan lukien rekisterin puhdistamisen. Vielä parempi on, että voit tehdä varmuuskopion rekisteristä ennen sen puhdistamista, mikä on hyvä idea.

Vaikka premium-vaihtoehtoja on saatavilla, ilmainen versio on kaikki mitä tarvitset. Voit suorittaa työkalun napsauttamalla Roskakoria hiiren kakkospainikkeella tai avaamalla sen Käynnistä-valikosta.

4. Puhdista Wise Registry Cleanerilla

Wise Registry Cleaner on ilmainen, kevyt työkalu Windowsin rekisterin puhdistamiseen. Se tarjoaa kolme tilaa, vaikka Fast Scan toimii yleensä parhaiten useimmille käyttäjille.

Premium-versio on saatavana, mutta ilmainen versio käsittelee melkein kaiken tarvitsemasi. Premium-versio tarjoaa ajoitetun siivouksen. Jos pysyt ilmaisessa versiossa, muista käyttää sitä muutaman kuukauden välein.

Lue myös: Kuinka puhdistaa ja tehdä tilaa Windowsin "C"-asemassa

5. Käytä Auslogics Registry Cleaneria

Auslogics Registry Cleaner on pitkä historia auttanut pitämään rekisterit puhtaana. Ilmainen versio tarjoaa perusskannauksen, joka riittää useimmille käyttäjille. Voit kuitenkin päivittää premium-versioon ilmoituksia ja syvempiä skannauksia ja puhdistusta varten.

Voit tarkistaa kaikki merkinnät ennen kuin poistat mitään, mikä antaa sinulle täyden hallinnan. Työkalu kuitenkin valitsee poistettavaksi vain turvalliset merkinnät.

Lue myös: Kuinka eheyttää Windowsin kiintolevy

6. Puhdista rekisteri manuaalisesti

Jos olet tyytyväinen rekisterin käyttöön ja tiedät tarkalleen, mitä sinun on poistettava, et välttämättä tarvitse rekisterin puhdistamista. Merkintöjen manuaalinen poistaminen on hyvä vaihtoehto, jos olet asentanut useita eri ohjelmia tai sovelluksia yrittääksesi varmistaa, etteivät ne jätä jälkiä rekisteriin.

 1. Avaa rekisterieditori painamalla Win + R ja kirjoittamalla regedit. Vahvista, että haluat avata Rekisterieditorin.
 1. Siirry joko avaimeen, jonka haluat poistaa, tai etsi siihen liittyviä avaimia napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella mitä tahansa kansiota ja valitsemalla "Etsi". Tavallisesti löydät sovelluksiin ja ohjelmiin liittyvät avaimet kansioista HKEY_LOCAL_MACHINE, HKEY_CURRENT_USER ja HKEY_USERS.
 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella mitä tahansa avainta tai kansiota ja valitse "Poista", kun löydät poistettavan. Tarkat avaimet ja kansiot vaihtelevat suuresti sen mukaan, mitä yrität puhdistaa. Muista, että tämä on lopullinen, etkä voi palauttaa poistamaasi luomatta avainta uudelleen. Harkitse kuvakaappausten ottamista poistettavista kohteista siltä varalta, että sinun on lisättävä avaimet takaisin.

Lue myös: 4 tapaa palauttaa poistetut tiedostot Windowsissa

Usein Kysytyt Kysymykset

Ovatko rekisterinpuhdistusaineet turvallisia käyttää?

Yleisesti ottaen rekisterin puhdistusaineet ovat turvallisia, mutta niissä käytetään vain hyvämaineisia puhdistusaineita. Jotkut ovat vain peiteltyjä haittaohjelmia tai lupaavat nopeuttaa tietokonettasi vain hidastaakseen sitä, aivan kuten puhelimen puhdistus-/tehostinsovellukset.

Jos et ole varma, onko rekisterin puhdistustyökalu turvallinen, skannaa URL-osoite ja sovelluksen lataus-URL-osoite VirusTotal. Voit myös käyttää suosikkihakukonettasi etsiäksesi "on cleanername safe" nähdäksesi, miten muut käyttäjät suhtautuvat siihen.

Milloin minun pitäisi puhdistaa rekisterini?

Useimpien käyttäjien ei tarvitse puhdistaa rekisteriään usein. Itse asiassa sinun ei ehkä koskaan tarvitse puhdistaa sitä Levyn uudelleenjärjestämisen käytön ulkopuolella kuukauden tai kahden välein.

Jos sinulla on tapana asentaa/poistaa sovelluksia usein tai jos järjestelmästäsi tulee asteittain hidas, on hyvä idea puhdistaa rekisteri kahden tai kolmen asentamasi ja poistamasi sovelluksen jälkeen.

Jos esimerkiksi testaan ​​Make Tech Easier -sovelluksia, puhdistan rekisterini käytyäni läpi 8–10 sovellusta istunnon aikana. Sitten en puhdista sitä uudelleen ennen kuin olen testannut toisen erän.

Onko turvallista poistaa rekisteriavaimet, jos ne sisältävät poistamani sovelluksen nimen?

Yleensä tämä on turvallista. Poista rekisteriavaimet kuitenkin vain, jos olet varma, että ne eivät ole sidoksissa mihinkään muuhun tietokoneellesi. Esimerkiksi tiedostopääte, joka liittyy poistamaasi sovellukseen, voi myös olla sidottu tärkeään Windows-järjestelmäsovellukseen tai -prosessiin. Kaiken kaikkiaan, jos et ole varma, älä poista merkintää. Se vie paljon ylimääräistä rekisteriä alkaa hidastaa tietokonettasi.

Onko olemassa muita tapoja optimoida rekisterini sen puhdistamisen lisäksi?

Ehdottomasti. Rekisterin hakkeroinnit antavat sinulle paremman hallinnan rekisterisi toiminnasta ja voit tehdä muutoksia Windows-kokemukseesi. Voit esimerkiksi lisätä omia vaihtoehtojasi kontekstivalikkoon. Kokeile näitä hyödyllisiä Windowsin rekisterihakkereita nähdäksesi, mitä voit saavuttaa.

Indeksi
 1. Rekisterivirheiden syyt
 2. Varmuuskopioi rekisterisi
 3. 1. Käytä Levyn uudelleenjärjestämistä
 4. 2. DISM:n käyttö
 5. 3. Käytä CCleaneria
 6. 4. Puhdista Wise Registry Cleanerilla
 7. 5. Käytä Auslogics Registry Cleaneria
 8. 6. Puhdista rekisteri manuaalisesti
 9. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Ovatko rekisterinpuhdistusaineet turvallisia käyttää?
  2. Milloin minun pitäisi puhdistaa rekisterini?
  3. Onko turvallista poistaa rekisteriavaimet, jos ne sisältävät poistamani sovelluksen nimen?
  4. Onko olemassa muita tapoja optimoida rekisterini sen puhdistamisen lisäksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up