Erinomainen ilmainen referenssipäällikkö

Tutkimus on yksi niistä asioista, joita Internet on onnistunut parantamaan ja huonontamaan samanaikaisesti. Tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan ennen, ja Wikipediasta on tullut johtava nimi tiedon keräämisessä. Joskus Wikipedia ei vain riitä tarpeisiisi.

Ennen vanhaan tämä tarkoitti kirjastojen resurssien metsästämistä ja muistiinpanojen tekemistä. Se toimii edelleen nykyäänkin, mutta se voidaan tehdä tietokoneella.

Tässä Zotero ja muut sen kaltaiset ohjelmat tulevat käyttöön, jolloin voit koota tietoja ja luoda bibliografian esseitä, papereita ja raportteja varten.

Käyttöliittymä

Zoteron käyttöliittymä on erittäin suoraviivainen tällaiselle apuohjelmalle. Siinä on kolme saraketta, "kokoelmasi" vasemmalla, lähteesi keskellä ja niiden tiedot oikealla. Kokoelmat ovat pohjimmiltaan niitä aiheita, joita tutkit. Esimerkissämme on kaksi, mutta niitä voi olla rajattomasti, jos kiinnostuksen kohteesi ovat riittävän laajat.

Zotero käsittelee lähteet siististi, ja niiden nimet ja kirjoittajat ovat keskiruudussa. Jos sinulla on niihin liitetty muistiinpano tai muistiinpanoja, voit laajentaa tätä luetteloa tai sulkea sen haluamallasi tavalla. Riippuen siitä, miten työskentelet, saatat haluta saada useita muistiinpanoja, jotka kuvaavat eri lukuja, vasta-argumentteja ja muita arvokkaita yksityiskohtia, tai vain yhden muistiinpanon, joka sisältää lyhyen yleiskatsauksen.

Kaikista paneeleista oikealla oleva näkee todennäköisesti eniten käyttöä, ja se on jaettu eri välilehtiin. Näillä välilehdillä voit tarkastella aiheeseen liittyviä lähteitä, valitun lähteen tietoja, kuten sen tekijää ja julkaisijaa, luettelon kaikista muistiinpanoistasi ja tunnisteita, jotka haluat käyttää.

Muistiinpanojen muokkaaminen tapahtuu tässä ruudussa, vaikka se voidaan ponnahtaa ulos ja tehdä erillisessä ikkunassa. Vaikka editori ei ehkä ole maailman edistyksellisin, se on silti rich text ja mahdollistaa paremman muotoilun kuin Muistio ja sen vastaavat.

ominaisuudet

Zoteron tärkein vetovoima ei piile sen käyttöliittymässä. Niin virtaviivainen kuin se onkin, ohjelman todellinen omaisuus on sen ominaisuuksia. Kaikki eivät ole heti näkyvissä, mutta ne ovat olemassa ja valmiita käyttöön.

Koska Zotero on suunniteltu käytettäväksi yhdessä Microsoft Wordin kaltaisten ohjelmistojen kanssa, se täydentää enemmän kirjoitusarsenaaliasi kuin korvaa sen - mutta mikä lisä se on! Se voi muun muassa luoda automaattisesti bibliografian eri muodoissa, mukaan lukien tyypilliset menetelmät, kuten APA, Chicago ja Harvard, sekä epätavallisemmat menetelmät.

Bibliografian luominen ei sinänsä ole asia, josta pitäisi olla villisti innostunut. Jopa Microsoft Wordissa on bibliografiageneraattori, vaikka se on tekstinkäsittelyohjelma. Zoterolla on kuitenkin muutama temppu hihassaan pitämään sinut kiinnostuneena.

Houkuttelevin näistä ominaisuuksista on luultavasti aikajana. Zotero tukee Simile-widgettejä, ja sillä on muutamia hienoja esimerkkejä niiden tehon osoittamiseksi. Kirjoitatpa ja tutkitpa tutkintoa tai omaa viihdettä varten, esimerkkiwidgetit voivat olla kiehtovaa katsoa.

Toinen kertoo uskonnon kehityksestä vuodesta 0 jKr, kun taas toinen käsittelee JFK:n vuonna 1963 tapahtuneen salamurhan jälkeisiä minuutteja. Ne ovat kaksi täysin erilaista ajanjaksoa, mutta widgetit pystyvät näyttämään yksityiskohdat riippumatta.

Laajennettavuus

Microsoft Wordille ja sen avoimen lähdekoodin kilpailijoille on olemassa laajennuksia, jotka yksinkertaistavat lainausten siirtoa ohjelmien välillä. Laajennuksen avulla lisäpainikkeet löytyvät Microsoft Wordin "Lisäosat"-nauhasta.

Laajennuksen asennus on saumaton, ei vaadi käyttäjän syötteitä, ja vain yksi asetus auttaa sinua päättämään sitaatin syöttötavan. Suosimme "klassista näkymää", vaikka se on täysin subjektiivinen.

Zotero jakaa myös osan esi-isistään Mozilla Firefoxin kanssa; "Lisäosat" valikoissa avaa ikkunan, joka on visuaalisesti identtinen selaimen kanssa. Ei ole yllättävää, että Zoteron laajennukset eivät ole läheskään yhtä yleisiä, mutta niitä on olemassa. Asennus on täsmälleen sama kuin Firefoxissa.

Johtopäätös

Zotero on yksi niistä harvoista ohjelmista, jotka voivat mahdollisesti muuttaa työnkulkuasi parempaan suuntaan. Se ei suinkaan ole ainoa viitehallinta, mutta se on ilmainen ja helppokäyttöinen minimaalisella vaikeuskäyrällä. Lisäksi, jos olet valmis maksamaan, voit varmuuskopioida kirjastosi Zotero-palvelimille, mikä tarkoittaa, että et toivottavasti koskaan menetä siihen tallennettuja tietoja.

Lukitpa aiheita omaksi iloksesi ja ymmärryksesi tai etsitpä tiettyä tutkintoa, ohjelma on sellainen, jota meidän on vaikea ohittaa. Vaikka et olisi halunnut asentaa ohjelmistoa, se on olemassa myös selainlaajennuksena.

Indeksi
  1. Käyttöliittymä
  2. ominaisuudet
  3. Laajennettavuus
  4. Johtopäätös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up