Erot osion, aseman ja loogisen aseman välillä

Mitä eroja on osion, volyymin ja loogisen aseman toiminnassa ja käytössä, kun puhumme kiintolevyistä ja SSD-levyistä.

Kun luet kiintolevyn käyttöä koskevaa teknistä opasta, olet varmasti törmännyt sanoihin osio, asema ja looginen asemaymmärtämättä sen merkitystä. Tätä erittäin teknistä aihetta opiskellaan yliopistossa, mutta Se voidaan selittää yksinkertaisin sanoin jopa aloitteleville käyttäjillejotta eri määritelmien välinen ero voi aina olla selvä.

Katsotaan sitten yhdessä mitä eroa on osion, aseman ja loogisen aseman välillänähdä kuinka se on mahdollista Hyödynnä näitä ominaisuuksia kiintolevyn tai SSD:n paremmaksi järjestämiseksi asennettu tietokoneellemme.

Fyysinen yksikkö

Lähtökohtana on epäilemättäfyysinen yksikkö, eli laitteisto, jota käytämme PC-tietojen tallentamiseen. Se voi olla mekaaninen kiintolevy levyillä ja päillä (käytetään vanhoissa tietokoneissa) tai SSD-levy eli puolijohdeasema (nopeampi).

Kannettavissa tietokoneissa ja PC:issä on myös mahdollista löytää uudentyyppisiä sisäisiä muisteja M.2 NVMe: ne ovat myös tunnistettavissa fyysisiksi levyiksi ja käyttävät samaa logiikkaa kuin vanhoissa levyissä.

Looginen yksikkö

Loogisesta näkökulmasta (eli ohjelmistotasolla) fyysinen levy on jaettu eri osiinjotta voit jakaa järjestelmätiedostot käyttäjätiedostoista, luoda palautusosioita (yleensä piilotettuja, eikä niitä voi käyttää Windowsissa) tai asentaa useita käyttöjärjestelmiä yhdelle levylle.

Loogisesta näkökulmasta levy on jaettu: ensisijaiset osiot, laajennettu (ainutlaatuinen) osio ja loogiset osiot.

Seuraavissa luvuissa näemme yksityiskohtaisesti mitä eroja erityyppisten osioiden välillä on.

Ensisijainen osio

Ensisijainen osio on tehty sisältämään Windowsin käynnistystiedostot: Ilman tätä osiota Windows ei voi käynnistyä kunnolla. Windows 95:stä eteenpäin Windows-järjestelmätiedostoja löytyy myös muista osioista, mutta käynnistysosion on aina oltava ensisijainen ja on oltava levyn ensimmäinen osio (alkaa vasemmalta).

MBR:n käyttö levytaulukkona on mahdollista luoda enintään 4 ensisijaista osiota: kun otetaan huomioon, että Windows käyttää kahta ensimmäistä ja että palautusosio on usein myös ensisijainen, jäljelle jää vain yksi ensisijainen osio, jota voidaan käyttää muiden käyttöjärjestelmien asentamiseen tai levyn edelleen jakamiseen.

Laajennettu osio

Ensisijaisten osioiden rajoitusten voittamiseksi voit luoda "erityisen ensisijaisen osion" nimeltä laajennettu osio. Tämän osion luomisen jälkeen voimme jakaa sen sisällä olevan tilan 64 muuhun osioonjoten voit asentaa uusia käyttöjärjestelmiä tai uusia palautusosioita.

MBR-levyille voit luoda vain yhden laajennetun osion, se ei voi sisältää tiedostojärjestelmiä ja sen on välttämättä oltava ensisijainen osio; jos meillä on jo 4 ensisijaista osiota, meidän on poistettava yksi niistä, jotta voimme luoda laajennetun osion.

Looginen osio

Looginen osio on laajennetun osion sisällä oleva tila johon voit asentaa tiedostojärjestelmän. Se luotiin ylittämään ensisijaisten osioiden rajoitukset ja mahdollistamaan siten enintään osien asentamisen Levyllä yhteensä 67 osiota (64 loogista ja 3 ensisijaista).

Kaikki nykyaikaiset käyttöjärjestelmät tukevat loogisia osioita: Windows näkee ne loogisina levyinä ja määrittää aseman kirjaimen (jos se on näkyvissä eikä piilotettu), kun taas Linux voi käyttää vain loogisia osioita PC:lle asennuksessa (yksi looginen osio tiedostojärjestelmälle ja looginen swap-osio).

Loogisten osioiden luomisesta tulee erittäin tärkeää, kun käytämme Linuxiakoska tämä järjestelmä luo vähintään kaksi osiota toimiakseen (tiedostojärjestelmä ja swap): PC:ssä, jossa on jo 3 ensisijaista osiota (Windowsin käynnistysosio, Windowsin tiedostojärjestelmäosio ja palautusosio), Linuxin asentaminen on mahdotonta, ellei luopua vaihdosta.

Erot MBR:n ja UEFI:n (GPT) välillä

Kaikki, mitä olemme tähän mennessä näyttäneet, pätee levylle, joka on alustettu käyttämällä MBR, eli BIOS:lle tyypillinen vanha osiointitaulukko; nykyaikaisilla tietokoneilla löydämme sen yhä useammin GPTtuo on Osiointitaulukko perustuu EFI-laiteohjelmistoon ja refleksisesti päällä UEFI.

GPT käyttää tunnistuskoodeja (GUID).

GPT:n käyttö voimme luoda rajattoman määrän osioita, vaikka monien käyttöjärjestelmien avulla voit hallita enintään 128 asemaa. GPT:llä on lukuisia etuja: vaikka MBR:llä kukin osio ei voi olla suurempi kuin 2 teratavua, GPT hallitsee yksittäisiä osioita 9,44 Zettatavuun asti, mikä on erittäin korkea arvo (vastaa 9 miljardia teratavua).

Johtopäätökset

Kun luomme uusia osioita levylle, meidän on ensin tarkistettava, onko se olemassa MBR-taulukko tai jos GPT-taulukko on olemassa: ensimmäisessä tapauksessa meidän on käytettävä ensisijaisia ​​osioita, laajennettuja osioita ja loogisia osioita hallitaksemme yli 4 osiota, kun taas GPT:ssä voimme vapaasti luoda minkä tahansa osion ilman ongelmia.

Lisätietoja voimme lukea myös artikkeleistamme kuinka muuntaa levy GPT:ksi Windows 11:n asentamiseksi Ja kuinka tunnistaa MBR- tai GPT-levy.

Indeksi
 1. Fyysinen yksikkö
 2. Looginen yksikkö
  1. Ensisijainen osio
  2. Laajennettu osio
  3. Looginen osio
 3. Erot MBR:n ja UEFI:n (GPT) välillä
  1. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up