FTTH-kuituoptiikan tyypit: mikä on paras?

Katsotaan yhdessä erilaisia ​​FTTH-optisia kuituja, jotka voimme saada, kun tilaamme erittäin nopean linjan

Optinen kuitu on epäilemättä tulevaisuuden yhteys, jossa jokainen voi saavuttaa erittäin suuria nopeuksia kärsimättä häiriöistä ja ilman pelkoa siitä, että verkko äkillisesti kyllästyy, kuten edelleen tapahtuu vanhalla ADSL:llä tai sekoitettu kuparikuitu (tunnetaan myös lyhenteellä FTTC).

Mutta FTTH-kuituoptiikan takaa löytyy erilaisia ​​teknologioita: verkko on aina nopea joka tapauksessa, mutta saavutettu maksiminopeus ja tiedonkulku verkossa muuttuvat, mikä voi tehdä eron tekniikan välillä.

Ennen kuin tilaat minkä tahansa tilauksen, katsotaan yhdessä Italiassa saatavilla olevat FTTH-optiset kuidut, joka osoittaa kunkin vahvuudet ja heikkoudet. Kun seuraavan kerran kuulet kuituoptiikasta puhelimessa tai kaupassa, olet varmasti perillä aiheesta.

1) PTP-tyyppinen valokuituliitäntä

Samaistumme lyhenteellä PTP paras valokuituliitäntä koskaanjolla on paras suorituskyky (jopa 1 Tbps, ts miljoona megaa sekunnissa) ja suurempi vakaus: kuitukaapeli vedetään lähimmästä operaattorirakennuksesta (läpäisemättä puhelinkeskuksen kautta) valitun rakennuksen seinässä olevaan pistorasiaan.

Ei ole olemassa väli- tai kaappilaitetta: johto ei kohtaa esteitä, joten yhteys on suora (se tunnistetaan myös suora optinen kuitu tai omistettu optinen kuitu).

Haittapuolena on kustannukset: operaattorin on varattava yksi valokaapeli (joka voi yleensä palvella jopa 100 eri käyttäjää) yhdelle kiinteistölle, mikä aiheuttaa korkeat asennus- ja hallintokustannukset, mikä usein kannattaa vain yrityksille.

Toinen merkittävä haittapuoli on signaalin vaimennus: ilman välittäjiä valokuitusignaali heikkenee nopeasti kuljetetun matkan kasvaessa (vaikka puhutaan 70 km:n peittorajasta, kaukana ADSL:n rajoista); Itse asiassa tämäntyyppisiä yhteyksiä tarjotaan vain yrityksille ja monikansallisille yrityksille, joilla on varaa maksaa kaikki lisäkustannukset, jotka aiheutuvat erillisestä valokuidusta Internet-yhteyttä varten.

2) AON-tyyppinen valokuituliitäntä

Kotikäyttäjille edullisin yhteys on valokuitukaapelin käyttö, jonka kapasiteetti on jaettu kaikkien käyttäjien kesken aktiivisten tai passiivisten jakajien kauttajotka sijaitsevat yleensä puhelinkeskuksissa tai -kaapeissa.

Ensimmäinen tällainen tekniikka tunnetaan nimellä AON tai aktiivinen optinen verkko. Tämän tyyppisellä yhteydellä saamme valokuitukaapelin, joka pystyy kuljettamaan useita signaaleja samanaikaisesti (jokainen signaali on käyttäjä) käyttäjää lähimpänä olevaan aktiiviseen jakajaan asti: kun se saavuttaa jakajan, jokainen signaali seuraa polkuaan, osoitettu suoraan jakaja.

Yllä olevan kuvan esimerkin mukaisesti, jos olemme käyttäjä A, vastaanotamme A-paketteja vain lähimmältä jakajalta. Suorituskyky on erittäin hyvä (vähintään 10 Gbps) ja vakaus on yhtä hyvä, kun otetaan huomioon, että signaalia voidaan vahvistaa saapuessaan jakajaan, jotta voidaan kattaa vielä runsaat 20 km (yli 70 km, joka on jo nähty dedikoitu yhteys, joka tässä tapauksessa yhdistää operaattorin jakajaan).

Ilmeisesti tämäntyyppinen verkko vaatii paljon huoltoa, koska jakaja on aktiivinen (vaatii sähköä ja hyvän eristyksen ulkoisista tekijöistä): hallintakustannukset ovat korkeammat kuin ADSL:n ja FTTC:nvaikka ne olisivat huomattavasti alhaisemmat kuin PTP-yhteys.

3) PON-tyyppinen valokuituliitäntä

FTTH-kuituoptiikan "halvempi" versio tunnistetaan nimellä PON eli passiivinen optinen verkko.

Kuten tässä tapauksessa voidaan helposti ymmärtää Ei ole aktiivisia, vaan passiivisia jakajia. Passiivisella jakajalla emme saa signaalin reititystä, mutta saamme kaikkien signaalien etenemisen kaikille siihen kytketyille käyttäjille.

Ymmärtääksemme paremmin, noudatetaan yllä olevan kuvan esimerkkiä: jos olemme käyttäjä A, vastaanotamme myös signaalit B ja V; seinäterminaalimme (ONT) tunnistaa vain yhteytemme paketit, välittää vain A-signaalin ja suodattaa signaalit, jotka eivät koske meitä tai joita emme hyödynnä.

Tällä yhteydellä saamme silti erinomaisen nopeuden (jopa 2,5 Gbps uusi FTTH NGN GPON) ja hyvä vakaus, mutta maksimipeitto laskee huomattavasti muihin yhteyksiin verrattuna, koska signaalia ei vahvisteta: voimme saavuttaa enintään 20 km:n etäisyyden operaattorista.

Hallintokustannukset ovat kuitenkin alhaisemmat, samoin kuin käyttäjille tarjotut hinnat: tällä hetkellä lähes kaikki italialaiset operaattorit tarjoavat tämän tyyppistä liitäntää FTTH-optiselle kuidulle, tunnetaan myös nimellä GPON (eli Gigabit Passive Optical Network).

Uusi EPON- tai EGPON-tekniikka

PON-teknologian lisäkehitys tunnetaan nimellä EPON tai EGPON: nämä lyhenteet tarkoittavat Ethernet PON tai Gigabit Ethernet PON.

EPON on kaikkien saatavilla olevan valokuitulinjan tulevaisuuskoska sen avulla voit saavuttaa i 10 gigabittiä sekunnissa rinnakkain (eli latauksessa ja latauksessa), mikä tarjoaa nopeuden, joka on täysin verrattavissa nykyaikaiset 10GE Ethernet-kaapelit.

Tällä hetkellä se ei ole vielä laajalle levinnyt Italiassa, mutta lyhyen ajan kuluttua italialaiset operaattorit alkavat tarjotajoka voi tehokkaasti "aktivoida" sen jo tähän mennessä käytetyillä PON-linjoilla tarjotakseen vakioyhteysnopeuksia FTTH:lle (eli 1 Gbps tai 2,5 Gbps).

Johtopäätökset

On todella lukuisia teknologioita, jotka piiloutuvat yksinkertaisen lyhenteen taakse FTTHeli valokuitu, joka saapuu kotiin ja korvaa vanhan puhelinpistorasian.

Jokaisen haaveena on tietysti saada oma valokuitukaapeli juuri meille, mutta ei tietenkään ole kovin taloudellista operaattoreille edetä tähän suuntaan (ellei meillä ole vähintään 1000 työntekijän yritystä tai monikansallista yritystä).

AON-yhteys on loogisin ratkaisu liittymää ennustetaan tulevaisuuteen, mutta monet operaattorit eivät halua pirstaloida verkkoa liikaa, jottei joutuisi joka kerta maksamaan teknikoita puhelinkeskukseen tai kaappiin sijoitettujen aktiivisten jakajien huollosta.

PON-liitäntä on käytännöllisin ratkaisu ja joka tyydyttää kaikkia (tällä hetkellä): hallintakustannukset ovat alhaiset (itse asiassa vain tarkistaa, että kaapelit saapuvat määränpäähänsä, koska passiiviset jakajat eivät paina niin paljon kustannuksia), yhteysnopeus on edelleen korkea standardivirran mukaan (jopa 10 Gibabittiä sekunnissa, todella suuri nopeus!) ja operaattorit voivat käyttää kuitua pirstoimatta verkkoa liikaa, vaikka enimmäispeitto olisi rajoitettu 20 kilometriin.

Tulevaisuus sisältää varmasti yhdistelmän näitä teknologioitajotta optinen kuitu voidaan tuoda minne tahansa Italiassa: niille, jotka ovat riittävän lähellä operaattoria suurissa kaupungeissa (eli hänen rakennuksessaan, josta verkon runkoverkko alkaa), on mahdollista hyödyntää PTP-yhteyksiä esikaupunkialueille ja kaupungeille sen sijaan AON-yhteydet ovat maakunnan pääkaupungissa.

Pienissä kaupungeissa asuville tulee olemaan PON-yhteyksiä, mahdollisesti "kytkettynä" lähellä olevassa suuremmassa kaupungissa olevaan AON-solmuun: näin on mahdollista tuoda vähintään 300-400 Mega sekunnissa kaikille, myös niille. muutamat asukkaat menettivät kaupunkiin ilman, että joutuisi käyttämään omaisuuksia AON-verkkoon tarvittavan infrastruktuurin tuomiseen.

PON:n leviäminen tulee todennäköisesti korvaamaan nykyiset FTTC-yhteydet seuraavan 5-8 vuoden aikanajossa kuituoptinen signaali saapuu kaappiin ja muunnetaan siten, että se voi kulkea kierretyn kuparikaapelin yli.

Lisätietoja voimme lukea oppaistamme osoitteessa valokuituteknologioiden väliset erot Älä viitsi kuinka kytket minkä tahansa modeemin FTTH-kuituun.

Indeksi
  1. 1) PTP-tyyppinen valokuituliitäntä
  2. 2) AON-tyyppinen valokuituliitäntä
  3. 3) PON-tyyppinen valokuituliitäntä
    1. Uusi EPON- tai EGPON-tekniikka
    2. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up