Kaikenlaiset Internet-yhteydet selitetty

Yksinkertainen selitys eri Internet-yhteystavoista, joita voidaan käyttää: puhelinverkkoyhteys, DSL, ADSL, kaapeli, kuitu ja langaton, satelliitti

Internetin käyttämiseen tietokoneella tai puhelimella voimme käyttää erilaisia ​​Internet-yhteyksiä, joista osa on saatavilla langattomasti, osa vain, kun kaapeli on kytketty puhelinpistorasiaan (tai erilliseen kuituliitäntään). Kun on niin monia eri nimiä, voi olla vaikea ymmärtää, mitä olet ostamassa nettiliittymäliittymää tehdessä, myös siksi, että niitä myyvät eivät usein kerro kuinka se toimii.

Tässä artikkelissa selitämme yksitellen, kaikenlaisia ​​Internet-yhteyksiä, joita voit tilata nykyään. Tietäen nämä peruskäsitteet henkilökohtaisen kulttuurisi rikastamisen lisäksi voit löytää uudenlaisia ​​yhteyksiä, jotka voit ottaa huomioon seuraavan kerran kun etsit tilaustarjouksia.

1) Puhelinverkkoyhteys tai analoginen modeemi

Ensimmäiset kodin Internet-yhteydet perustuivat analogisiin modeemeihin. Analoginen modeemi muutti nämä puhelinlinjan signaalit digitaalisiksi signaaleiksi tietokoneelle (ja päinvastoin).

Modeemi soitti varsinaisen puhelun Internet-palveluntarjoajalle, katkaisi koko linjan ja esti lankapuhelimen käytön (joka oli myös varattu, jos joku yritti soittaa Internet-yhteyden aikana).

Vaikka modeemit ovat kehittyneet ajan myötä, periaate pysyy aina samana: modeemissa (tai nykyaikaisten liitäntälaitteiden modeemikomponentissa) on signaalin modulointi/demodulointitoiminto, joka muunnetaan PC:n kanssa yhteensopiviksi biteiksi (ja päinvastoin bitit muunnetaan analogiseksi puhelinsignaaliksi, digitaaliseksi puhelinsignaaliksi tai optiseksi signaaliksi). Ainoa asia, joka on muuttunut, on keinot, joilla nämä signaalit kulkevat, ja itse signaalin tyyppi.

Puhelinverkkomodeemilla signaali on analoginen ja väline on puhelinlinja, joka on tehty kuparijohtimien parista. Analogisten signaalien siirto on nyt jäänyt käyttämättä: modeemit sanoivat 56k, todellisuudessa et voinut mennä yli 33 kbps keskimäärin.

2) DSL-yhteys (ensimmäinen kehitys)

DSL-yhteys on vanhojen 56k-modeemien kehitys ja lyhenne tarkoittaa Digitaalinen tilaajajono. Kuten nimestä voi päätellä, puhelinpistorasian läpi kulkeva signaali on digitaalista, joten on mahdollista käyttää korkeampaa taajuutta (laajakaistaa), jotta saadaan huomattavasti suurempi nopeus kuin perinteisellä analogisella linjalla.

Digitaalisen taajuuden läsnäolo samassa puhelinkaapelissa mahdollisti analogisen puhelinpalvelun erottamisen: vihdoin oli mahdollista soittaa ja vastaanottaa puheluita lankapuhelimella ilman Internet-palvelun katkaisua.

Italiassa DSL-yhteys on edelleen vakio asynkroninen (eli ADSL)parantaa latausnopeutta lataus (lähetys) nopeuden kustannuksella, mikä oli varmasti vähemmän kiinnostavaa teknologian lanseerauksessa (tänään on sen sijaan erittäin tärkeää, että myös latausnopeus on hyvä).

ADSL-tekniikan viimeisin kehitys (tunnetaan ns ADSL2 Ja ADSL2+) mahdollistaa 20 megabitin sekuntinopeuden saavuttamisen, vaikka nämä arvot olisivat puhtaasti suuntaa antavia (kuljet keskimäärin 7 megabitin sekunnissa). Tällä hetkellä tämä tekniikka on vanhentunut, eikä se sovellu tarjoamaan vaadittua vähimmäisnopeutta kaikille verkon palveluille.

3) DSL-yhteys (uusi kehitys)

DSL-tekniikan uusin raja tunnetaan nimellä VDSLlyhenne, joka tarkoittaa Erittäin korkea bittinopeus digitaalinen tilaajalinja. Kotona seinässä oleva puhelinpistorasia pysyy samana, mutta kotilinja on kytketty a VDSL-kaappijoka puolestaan ​​on yhdistetty optisella kuidulla puhelinkeskukseen.

Tämä välisoitto optisella kuidulla johtaa VDSL-linjan tarjontaan nopeudet ovat huomattavasti suuremmat kuin ADSL:ssä: linjan keskinopeus on noin 50 megabittiä sekunnissa, mutta myös 100 megabitin, 200 megabitin ja (joissain kaupungeissa) 300 megabitin yhteyksiä on mahdollista hyödyntää. Harkitsemme parhaillaan käytettävää vähimmäisyhteyttä, jotta voimme muodostaa yhteyden Internetiin ja hyödyntää kaikkia sen palveluita.

Saat lisätietoja lukemalla oppaamme EVDSL, vaihtoehto kuituoptiikalle nopeaan Internetiin.

4) Kaapeliliitäntä (koaksiaalikaapeli)

Koaksiaalikaapelia käytetään nykyään satelliitti-TV:ssä, jossa on pyöreät liitännät ja paksun muovin sisällä oleva kuparijohto, joka toimii eristeenä. Koaksiaalikaapelia oli käytetty vuosikymmeniä useiden digitaalisten signaalien lähettämiseen, joihin Internet lisättiin.

Käytetty standardi on ns Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS) joka toimii samalla tavalla kuin DSL käyttämällä korkeampaa taajuutta datalle ja matalaa taajuutta puheelle. Kaapeli voi käyttää myös asynkronista tiedonsiirtoa, kuten ADSL:ää.

Kaapeli-internet vaatii erityisiä modeemeja toimiakseen ja erottaakseen televisiokanavien datan tietokoneelle siirrettävästä tiedosta. Tällä hetkellä tämän tyyppinen yhteys on kokonaan pois käytöstä Italiassavaikka tämän tyyppisiä yhteyksiä on edelleen mahdollista löytää ulkomailta.

5) Kuituoptiikka (FTTH)

Tähän mennessä nähdyt tekniikat käyttävät (kokonaan tai osittain) kuparikaapeleita signaalin välittämiseen. Internet-yhteyden uusin kehitys on valokuituliitäntäjoka koostuu erittäin ohuesta kaapelista, jossa on erityinen lasiydin, joka pystyy kuljettamaan valosignaalin pitkiä matkoja ilman signaalin heikkenemistä ja sietää hyvin häiriöitä ja häiriöitä.

Kun käytämme tämäntyyppistä yhteyttä, puhelinkeskuksen signaali (jo lanka valokuitu) se lähettää valosignaaleja suoraan taloon: emme siis voi enää käyttää vanhaa puhelinpistorasiaa, mutta tarvitsemme modeemin, joka pystyy muuttamaan nämä valosignaalit digitaalisiksi signaaleiksi (ja päinvastoin).

Optisen kuidun sisällä olevan valosignaalin ansiosta se on mahdollista saavuttaa nopeimmat nopeudet kiinteälle Internet-yhteydelle: vähintään 1000 megabittiä sekunnissa (1 Gbps) 2,5 Gbps:iin tai 5 Gbps:iin riippuen valitusta operaattorista ja valosignaalin levittämiseen käytetystä tekniikasta. Jos haluamme kotiimme parasta, meidän on valittava vain FTTH-liitännät.

Saadaksesi lisätietoja, voimme lukea oppaitamme osoitteessa FTTH-valokuitutyypit Älä viitsi kuinka valita paras valokuitu.

6) Langaton Internet-yhteys

Termiä "langaton" käytetään ilmaisemaan kaikentyyppisiä Internet-yhteyksiä, jotka eivät vaadi kaapelia, mutta käyttävät lähetin-vastaanotinantennia välittämään signaalin kotimodeemiin (jolla puolestaan ​​on ulkoinen antenni tai harvemmin sisäinen antenni ). Myös tässä tapauksessa yhteydessä käytetyn signaalin tyyppi muuttuu.

Internet mobiiliverkossa

Tämä on älypuhelinten, SIM-tuella varustettujen tablettien, kannettavien modeemien, FWA modeemit ja kuuluisat "saippuapalat" (modeemit, joita käytetään PC:ssä SIM-kortilla). Tämän palvelun tarjoajat kutsuvat sitä Mobiili langaton laajakaistavaikka vain olisimme LTE- tai 5G-verkon alla voimme puhua todellisesta laajakaistasta.

Kun Internet-tarjous mobiiliverkon kautta sisältää kiinteän liittymän, sitä kutsutaan myös FWA: tämä lyhenne ilmaisee kiinteän Internet-yhteyden (ilman kestoa ja datarajoituksia), joka tarjotaan nopean matkapuhelinverkon (yleensä 5G, mutta myös LTE) kautta, pystyy silti tarjoamaan ADSL:ää suurempia nopeuksia (harvoin yhtä kuin VDSL, ei koskaan sama kuin valokuitu).

Lisätietoja saamme myös lukemalla oppaan osoitteessa LTE- ja 5G-tiedonsiirtonopeus.

Omat radiolinkit

Ensimmäiset langattomat laajakaistayhteydet luotiin hyödyntämällä erilliset radioantennit (WiMAX), jonka ovat sijoittaneet langattoman Internetin tarjoamisesta kiinnostuneet operaattorit (esim Linkem). Tämä tekniikka ei ole levinnyt toivotulla tavalla, ja viime vuosina yhä useammat toimijat ovat siirtyneet matkapuhelinverkkoon (FWA) tarjotaksesi Internet-yhteyden, joka on lähempänä käyttäjien tarpeita.

Itse asiassa Internet-yhteyksiä tarjoavat radiolinkit ovat nopeasti lakanneet käytöstäkorvattu mobiiliradioantenneilla (halvempia ja myös tehokkaampia).

7) Internet satelliitin kautta

Satelliitti-internetyhteys toimii satelliittitelevision kaltaisen antennin kautta. Internet-signaali (lataus) lähetetään satelliitin kautta ja vastaanotetaan katolla tai parvekkeella sijaitsevalla antennilla; navigoidakseen lautasen on oltava oikein suunnattu Internet-yhteyden tarjoavaa satelliittia kohti.

Satelliitti-internet-yhteydet on aina nähty viimeisenä keinona muiden mahdollisten vaihtoehtojen puuttuessa. Ongelmana ovat normaalien yhteyksien paljon korkeammat kustannukset ja etäisyys, joka signaalin täytyy kulkea taivaalta alkaen, puhumattakaan siitä, että datan lähettämiseen (lataukseen) käytettiin edelleen omaa analogista linjaa.

Satelliittiyhteyden rajoitukset ovat myös rajoittaneet sen leviämistä Italiassa, kuten muuallakin maailmassa; asiat voivat muuttua saapumisen myötä StarlinkElon Muskin tarjoama satelliitti-internetyhteyspalvelu, joka pystyy tarjoamaan VDSL:n tarjoamia lataus- ja lähetysnopeuksia. Starlink-käyttäjät voivat odottaa näkevänsä yhteysnopeuksia 100 Mb/s ja 200 Mb/s välillä ja latenssia niinkin alhaisena kuin 20 ms useimmissa paikoissa.

Jos tämä palvelu leviää, se voisi antaa paljon ongelmia vanhemmille kaapelitekniikoille (kuten ADSL ja VDSL)vaikka toistaiseksi hinta on edelleen kohtuuton suurimmalle osalle kiinnostuneista käyttäjistä (99 euroa/kk).

Johtopäätökset

Internetin surffaamiseksi ja kaikkien nykyaikaisten palveluiden (mukaan lukien Netflixin tai vastaavien multimediasisällön) hyödyntämiseksi suosittelemme keskittymään vain riittävän nopeisiin yhteyksiin, vaikka emme aio hyödyntää kaikkia yhteyden tarjoamia megatavuja: Mitä enemmän Megaa meillä on, sitä vähemmän ongelmia meillä on, kun käytämme nopeaa palvelua.

Varmuuden vuoksi keskitymme vain VDSL- (tunnetaan myös nimellä FTTC) tai FTTH-palveluihin, ja jos emme todellakaan pysty navigoimaan nopeasti kaapeliyhteydellä, yritämme hyödyntää nykyaikaisia ​​langattomia teknologioita, kuten LTE ja 5G. yhdistettynä todella kiinteään tilaukseen (FWA) .

Ne, jotka ovat kiinnostuneita vain nopeista Internet-yhteyksistä, voivat myös lukea artikkelimme aiheesta kuinka saada 2,5 Gbps Gigabit kuitu Ja mitä nopeaa modeemia käytetään kuidun kanssa.

Indeksi
 1. 1) Puhelinverkkoyhteys tai analoginen modeemi
 2. 2) DSL-yhteys (ensimmäinen kehitys)
 3. 3) DSL-yhteys (uusi kehitys)
 4. 4) Kaapeliliitäntä (koaksiaalikaapeli)
 5. 5) Kuituoptiikka (FTTH)
 6. 6) Langaton Internet-yhteys
  1. Internet mobiiliverkossa
  2. Omat radiolinkit
 7. 7) Internet satelliitin kautta
  1. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up