Koska sinun on tiedettävä, mikä IP-osoite on

Mitä IP-osoitteet ovat, mihin ne on tarkoitettu, miten ne määritetään ja mitä tietoja voimme poimia

Jopa vähemmän kokeneet käyttäjät voivat törmätä IP-osoitteeseen, jota pyydetään, kun määritämme pääsyn uuden laitteen Wi-Fi-verkkoon tai kun pyydämmepuhelinoperaattorin apua.

Syy, miksi on tärkeää tietää, mikä IP-osoite on, ei ole vain kulttuurinen, vaan myös erittäin käytännöllinen, jotta voidaan ratkaista verkon ja Internetin ongelmia ja ennen kaikkea ymmärtää, onko yksityisyytemme vaarassa vai voiko joku tietää keitä olemme ja missä päin maailmaa olemme IP-osoitteen avulla.

Seuraavassa oppaassa näytämme sinulle yhteenvedot mikä on IP-osoitemihin se on tarkoitettu ja ennen kaikkea kuinka tärkeää se on online-yksityisyyden kannalta osaa piilottaa nämä arvokkaat tiedot (joka vastaa käytännössä kotiosoitteesi antamista.

1) Mikä on IP-osoite?

IP-osoite on osoite, josta tietokone lähettää ja vastaanottaa tietoja; Yksinkertaisesti sanottuna voimme kuvitella IP-osoitteita ikään kuin ne olisivat osoitteita, joissa verkossa olevat tietokoneet tai laitteet "elävät".

Koska Internet ei ole mitään muuta kuin suuri yhdistettyjen laitteiden verkko, IP-osoitteet ovat jokaisen sivuston, tietokoneen, puhelimen, kodin automaatiolaitteen tai palvelimen kotiosoite maailmassa. Jokainen laite, kun se on yhteydessä Internetiin, saa IP-osoitteen, satunnaisen tai kiinteän sopimuksen tyypistä tai Internet-palveluntarjoajan tarjonnasta riippuen.

Se toimii hyvin samalla tavalla kuin postikortin lähettäminen jollekulle, johon kirjoitat kotiosoitteesi, jotta postimies voi toimittaa sen oikein. Liian hämmennyksen välttämiseksi

2) Julkiset IP-osoitteet ja yksityiset IP-osoitteet

Julkiset IP-osoitteet ovat osoitteita, joihin pääsee Internetin kautta: kirjoittamalla osoitteen mihin tahansa selaimeen, voimme käyttää kaikkia olemassa olevia verkkoliittymiä, etäkäyttää modeemiamme (jos se tukee tätä toimintoa) tai yksinkertaisesti käyttää verkkosivustoa, joka (kiitos DNS-palvelin) tavoitamme kirjoittamalla www.nomesito.com numeerisen IP-osoitteen sijaan.

Yksityiset IP-osoitteet ovat niitä, jotka modeemi tai reititin on määrittänyt laitteillesi kytketty paikalliseen verkkoon: nämä osoitteet eivät yleensä ole saatavilla Internetistä (koska modeemit suojaavat niitä NAT:lla ja palomuurilla), mutta avaamalla tiettyjä portteja voimme välittää protokollan liikenteen tiettyyn laitteeseen, kuten myös ohjeesta näkyy päällä kuinka avata reitittimen portit.

3) IP-osoitteiden tyypit

IP-osoitteita (sekä julkisia että yksityisiä) voi olla kahta tyyppiä:

 • IPv4-osoitteet: versio, jota on käytetty ikimuistoisista ajoista lähtien ja edelleen hyvin laajalle levinnyt; tämä IP-muoto koostuu neljästä numerosarjasta, jotka vaihtelevat välillä tai - 255, esimerkiksi: 192.168.1.1.
 • IPv6-osoitteet: uusin, mutta ei vielä kovin laajalle levinnyt versio, joka koostuu kahdeksasta neljän heksadesimaalinumeron ryhmästä (säännöt ovat paljon monimutkaisempia).

Julkiset IPv4-osoitteet määrittävät ensimmäiset luodut verkot ja Internetin synty: niiden lukumäärä on kiinteä ja on yhtä suuri kuin 4 294 967 296 IP-osoitetta. Kuten on helppo kuvitella, tämä luku ei riitä kaikille sivustoille, kaikille verkoille ja aliverkoille, jotka nykyään muodostavat Internetin: itse asiassa olemme saavuttaneet IPv4-osoitteiden kylläisyys.

Kiertotapa on käyttää IPv6-osoitteitajoita on paljon enemmän (miljardeja miljardeja) ja ne riittävät moniksi vuosiksi.

Yksityisissä verkoissa ongelmaa ei edes esiinny, koska käytämme vain osaa IPv4-osoitteista, joita reititin tai modeemi voi hallita (joka ei yleensä voi hallita enempää kuin 254 laitetta). IP-osoitteiden kyllästymisessä mikään ei muutu keskivertokäyttäjälle: olipa kyseessä IPv4 tai IPv6, hän silti surffailee Internetissä ilman ongelmia; asiat muuttuvat, jos meidän on välitettävä modeemiportit tai meidän on määritettävä kotipalvelin, koska joudumme muistamaan sellaisen numeerinen merkkijono on paljon vaikeampi muistaa IPv6:lla.

4) Pikayhteenveto IP-osoitteista

Jos emme ole toistaiseksi ymmärtäneet IP-osoitteista mitään, voimme antaa hyviä esimerkkejä IP-osoitteiden toiminnan ymmärtämiseksi kotiverkossa.

Modeemimme (eli Internetiä käyttävä laite) on rakennuksen ovimies, jossa rakennus on koko kotiverkko. Concierge voi vastaanottaa postia ja paketteja kaikista asuntohuoneistoista ja vastaanottaa kirjeenvaihtoa rakennuksen fyysiseen osoitteeseen (julkinen IP-osoite); hänen vastuullaan on toimittaa paketit ja posti jokaiseen kotiin (eli jokaisen verkkoon kytketyn laitteen yksityiseen IP-osoitteeseen).

Jos joku haluaa lähettää paketin tietylle asunnon omistajalle, hänen on käytettävä vain julkista IP-osoitettamutta turvallisuuden vuoksi hän ei saa koskaan tietää yksityistä IP-osoitetta: concierge on erittäin vaativa, eikä ilmoita vastaanottajan suunnitelmaa tai porttinumeroa kuriirille tai postimiehelle (NAT ja palomuuri).

Sja yksi asunnon omistajista haluaa lähettää paketin (käy verkkosivustolla) hänen on välttämättä käytävä portin kautta ja pyydettävä lähettämään se itse: se on kirjoitettu pakkaukseen yleinen toimitusosoite (www.nomesito.com). Ovimies voi cota yhteyttä postiin (DNS-palvelin) pyytää rakennuksen täydellisen osoitteen, johon paketti lähetetään (sivuston nimen käännös IP-osoitteeksi ja päinvastoin): paketti lähetetään oikeaan rakennukseen (verkkopalvelimeen) ja vastauksena luodaan viesti palautuskirje lähettäjälle (pyydetty verkkosivu).

Lisätietoja voimme lukea myös oppaastamme kuinka muodostamme yhteyden Internetiin ja miksi samalla julkisella IP-osoitteella.

5) Mitä vaaroja sinulla on IP-osoitteiden kanssa?

IP-osoitteesta on varmasti mahdollista jäljittää sen maantieteellinen alkuperävaikka ei tarkasti: tässä jäljitysyrityksessä on kuitenkin kaksi ongelmaa:

 • IP-osoite, jonka saamme julkisesti, on lähes aina Internetiin yhdistetyn modeemin osoite, kun taas etsimällämme tietokoneella voi olla jokin sisäisistä IP-osoitteista (suojattu NAT:lla tai muilla turvajärjestelmillä); tähän lisätään myös, että usein yksi julkinen IP voi olla yksinkertainen poistumissolmueli jaetulla tavalla muille ympäri maata hajallaan oleville ihmisille.
 • Toisin kuin puhelinnumerot, joissa on maakoodi, IP-osoitteet määrätään yrityksille maille, joten numeroissa ei ole alkuperää. Käyttämällä työkaluja, jotka pystyvät poimimaan tietoa IP-osoitteesta, on mahdollista saada vain arvio siitä, missä käyttäjä sijaitsee ja minkä puhelinyhtiön avulla hän muodostaa yhteyden Internetiin.

Jopa jonkun julkisen IP-osoitteen omistaminen emme voi helposti päästä tietokoneeseenellemme ole asiantuntevia hakkereita ja jäljitämme koko yhteyden yhteen laitteeseen (tämä ei ole helppoa ja vaatii vielä valmistelua).

6) Tarkista, mitä verkkosivustot, joilla käyt, tietävät meistä

Löytää mitä tietoja meistä löytyy Internetin selaamiseen käyttämämme IP-osoitteen perusteellaon olemassa joitain verkkotyökaluja.

Puhuimme näistä työkaluista oppaassa löytää toisen tietokoneen IP-osoitteenjossa raportoimme sivustosta Whatsmyipaddress.comjoka pystyy kertomaan meille IP-osoitteen alkuperän ja Internet-palveluntarjoajan.

Yhdistämällä sivustolle näemme välittömästi IPv4:n ja IPv6:n ja se kertoo meille, missä kaupungissa olemme ja minkä yrityksen palveluksessa olemme. Muista, että dynaamisilla IP-osoitteilla, jotka mainitsimme yllä, joka kerta kun reititin nollataan tai käynnistetään uudelleen, se hankkii uuden IP-osoitteen Internet-palveluntarjoajalta (ellei staattista IP-osoitetta pyydetty), joten IP-osoite muuttuu tietokoneellasi. Lisäksi samaa IP-osoitetta voidaan jakaa ja käyttää useissa kodeissa, oli kyseessä sitten VPN-yhteys tai yritysverkko.

7) Kuinka poliisi jäljittää henkilöä IP-osoitteen perusteella

Jos henkilö tekee rikoksen verkossa (kuten tappouhkausten tekeminen tekstiviestillä, ihmisten huijaaminen tai kiristäminen), tämä Postipoliisi voi jäljittää tai muissa maissa eri menetelmiä käyttäen:

 • hakemalla kyseisen henkilön käyttämän IP-osoitteen Internet-yhteyden tarjoajalta, joka tietää jokaisen verkon IP-osoitteen assosiaation.
 • jos rikos on tiettyä vakavuutta, Internet-palveluntarjoaja on lain mukaan pakotettu antamaan nämä tiedot, myös vakoilemalla käyttäjän tuottamaa liikennettä (tietokonekuuntelu).

Jos olemme tutkinnan alla, on erittäin todennäköistä, että meidät jäljitetään, jossa on loukkaavan Internet-linjan omistajan nimi ja sukunimi. Saadaksesi paremman suojan (mutta ei luultavasti tarpeeksi poliisia vastaan), lue vain seuraava luku.

8) Kuinka piilottaa julkinen IP-osoite

Jos haluamme piilottaa yhteytemme julkisen IP-osoitteen, yksinkertaisin tapa on käytä VPN:ääTuo peittää IP-osoitteen eri maan osoitteen välittäminen sivustoille ja palvelimille hyödyntäen VPN-palvelun tarjoamia palvelimia.

VPN:n kautta tietokoneen tietoliikenne salataan, se välittää sen VPN:lle, joka lähettää pyynnön verkkosivustolle; kukaan, ei edes puhelinyhtiö, voi tietää, millä sivustolla verkkomme vierailee. Jos joku yrittää jäljittää IP-osoitteen alkuperän, hän näkee VPN-osoitteen, ei käytetyn verkon osoitetta.

Käyttämällä ilmaista palvelua, kuten ProtoVPN tai Atlas VPN me voimme piilottaa verkkoliikennemme ja vaikeuttaa kyberkuuntelua huomattavastivaikka meidän ei pitäisikään levätä laakereillaan liikaa (poliisi voi aina käyttää oikeusapupyyntöjä ja valtakirjoja VPN-palvelimien takavarikointiin).

Saat lisätietoja tutustumalla oppaihimme miten surffaa anonyymisti Internetissä välityspalvelinten, VPN-verkkojen ja väärennettyjen IP-osoitteiden avulla Älä viitsi kuinka piilottaa IP-osoite PC:ssä, Androidissa ja iPhonessa.

9) Etsi IP-osoite

Saadaksesi selville IP-osoitteen samaan paikallisverkkoon liitetyt laitteet voimme luottaa kannettavaan ja ilmaiseen ohjelmaan, kuten Langattoman verkon tarkkailijajoka sisältää kaikkien liitettyjen laitteiden osoitteet, mutta myös Ethernet-kaapelilla kytkettyjen laitteiden osoitteet ja modeemin/reitittimen IP-osoitteen.

Jos etsimme jotain vastaavaa älypuhelimille, voimme luottaa ilmaiseen sovellukseen Fingsaatavilla Android ja varten iPhone/iPad.

Jos kuitenkin haluamme selvittää toisen henkilön IP-osoitteen, näytimme toisessa artikkelissa toimivan tempun seurata IP-osoitetta Whatsappista, Facebookista tai sähköpostista.

Johtopäätökset

Vaikka Internet-yhteyden muodostaminen näyttää meille niin yksinkertaiselta, ilman IP-osoitteita tämä yhteys ei olisi mahdollinen tai olisi paljon sekavampi kuin nykyinen. Yllä nähdyissä luvuissa opimme IP-osoitteen takana olevat IT-perusteet ja mitä voimme tehdä löytääksemme nämä tiedot (paikallisverkosta ja muualta) ja mitä voimme tehdä piilottaaksemme nämä hyvin henkilökohtaiset tiedot.

Jos haluat lisätietoja, suosittelemme, että luet myös meidän Upea opas tietokoneiden LAN-verkoista, internetistä ja wifistä.

Jos kuitenkin pelkäämme, että verkkoamme vakoitetaan tai olemme joutuneet tunkeutumisen kohteeksi, voimme myös lukea oppaamme Suojaa verkkoasi tunkeutumiselta, salakuuntelulta ja vakoilulta.

Indeksi
 1. 1) Mikä on IP-osoite?
 2. 2) Julkiset IP-osoitteet ja yksityiset IP-osoitteet
 3. 3) IP-osoitteiden tyypit
 4. 4) Pikayhteenveto IP-osoitteista
 5. 5) Mitä vaaroja sinulla on IP-osoitteiden kanssa?
 6. 6) Tarkista, mitä verkkosivustot, joilla käyt, tietävät meistä
 7. 7) Kuinka poliisi jäljittää henkilöä IP-osoitteen perusteella
 8. 8) Kuinka piilottaa julkinen IP-osoite
 9. 9) Etsi IP-osoite
  1. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up