Kuinka käyttää Troffia PDF-dokumenttien muotoiluun Linuxissa

Troff on minimaalinen mutta tehokas asiakirjatekstin prosessori Linux-järjestelmiin. Sen avulla voit helposti luoda tulostusvalmiita asiakirjoja kääntämällä lähdetiedostoja komentoriviltä. Toisin kuin LaTeX, Troff on uskomattoman kevyt ja esiasennettu useimpiin Linux-järjestelmiin. Tämä opetusohjelma näyttää, kuinka Troffia käytetään PDF-dokumenttien muotoiluun Ubuntussa.

Indeksi
 1. Mikä on Troff ja miksi sitä käytetään
 2. Troffin asentaminen
 3. Ensimmäisen Troff-asiakirjan luominen
  1. Troff-muodon ymmärtäminen
  2. Lihavoitu, kursivoitu ja alleviivattu teksti
  3. Uusien asiakirjaosien luominen
  4. Luetteloiden luominen Troffissa
 4. Taulukoiden luominen esiprosessoreilla Troffissa
 5. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Onko Troffia mahdollista käyttää Windowsissa?
  2. Onko Troffissa bibliografian seurantaominaisuus?
  3. Kuinka voin korjata "puuttuva DESC" -virheen Troffia kääntäessäni?

Mikä on Troff ja miksi sitä käytetään

Periaatteessa Troff on tekstinkäsittelyohjelma, joka muuntaa koodimaiset skriptit tulostettaviksi asiakirjoiksi. Toisin kuin tekstinkäsittelyohjelmat, Troff ei luota "WYSIWYG"-paradigmaan. Sen sijaan se edellyttää, että käytät tietyntyyppistä koodia muotoilun käsittelemiseen.

Yksi tämän lähestymistavan suurimmista eduista on yksinkertaisuus. Troff-perusasennus sisältää kaiken, mitä tarvitset asiakirjan luomiseen. Lisäksi sen graafisen käyttöliittymän puute tarkoittaa, että voit luoda dokumentin jopa SSH:n kautta.

Kärki: oppia välittämään GUI-sovelluksia SSH:n kautta Linuxissa.

Troffin asentaminen

Troff on usein oletuksena mukana useimmissa Linux-jakeluissa. Voit tarkistaa, onko se järjestelmässäsi ajamalla sen -h-lippu. Tämä näyttää lyhyen luettelon kaikista Troff-asennuksesi hyväksymistä lipuista.

On tapauksia, joissa jakelut eivät niputa Troffia oletusarvoisesti. Siinä tapauksessa voit asentaa sen etsimällä "groff"-pakettia.

Tämä on GNU Projectin Troff- ja Nroff-ohjelmien uudelleentoteutus, joka sisältää useita uusia ja moderneja ominaisuuksia.

Voit asentaa groffin Ubuntuun käyttämällä seuraavaa komentoa:

Ensimmäisen Troff-asiakirjan luominen

Kuten lähdekoodi, jokainen Troff-dokumentti on tekstitiedosto, joka sisältää ohjeet dokumentin luomiseen. Näitä ovat sivun ja marginaalin leveys sekä kirjain- ja sivuvälit.

Tämän tason ohjauksen avulla voit muokata ohjelmaa minkä tahansa asiakirjan luomiseksi. Tämän yksinkertaistamiseksi Troff-kehittäjät loivat "makroja", jotka tiivistävät nämä komennot yksinkertaisempaan syntaksiin.

Yksi yleisimmistä Troffissa käyttämistäsi makroista on "ms". Se luo asiakirjan artikkelityyliin. Voit luoda ms-asiakirjan kosketuskomennolla:

kosketa my-first-document.ms

Koska kaikki Troff-asiakirjat ovat tekstiä, voit avata asiakirjasi tekstieditorilla. Omassa tapauksessani käytän vimiä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää mitä tahansa näistä tekstieditoreista Linuxille.

Troff-muodon ymmärtäminen

Kaikki Troff-asiakirjat noudattavat samanlaista rakennetta. Jokaisen tekemäsi muotoilukomennon on oltava erillisellä rivillä sisällössä, jota se yrittää muotoilla. Sellaisenaan tyypillinen Troff-dokumentti näyttää suunnilleen tältä:

.COMMAND1 Tämä on osa Troff-asiakirjan sisältöä. .COMMAND2 Tämä on erilainen sisältö Troff-asiakirjassa.

Kaksi peruskomentoa, joita käytät ms:ssä, ovat .TL ja .PP. Edellinen muuntaa tekstisi otsikoksi ja keskittää sen asiakirjaan, kun taas jälkimmäinen muotoilee tekstisi kappalemaiseen tyyliin.

Esimerkiksi seuraava ote käyttää sekä .TL- että .PP-komentoja:

.TL Ensimmäinen Troff-dokumenttini .PP Tämä on sisältö, jonka haluan näyttää kappaleelta lopullisessa asiakirjassani. Se ei ole kovin pitkä sisältö, mutta se on ensimmäinen Troff-dokumenttini ja olen siitä ylpeä. Se on noin kolme lausetta pitkä, ja sen pitäisi kääriä asiakirjan ympärille kunnolla.

Täältä voit luoda asiakirjasi välittämällä tiedostosi Troff-ohjelmaan.

groff -ms -Tpdf ./my-first-document.ms > output.pdf

Kärki: jos haluat jotain yksinkertaisempaa, opi kirjoittamaan MLA-muodossa Google Docsissa.

Lihavoitu, kursivoitu ja alleviivattu teksti

Kuten tavallinen tekstinkäsittelyohjelma, useimmat Troff-makrot tarjoavat useita tyylikomentoja asiakirjan mukauttamiseen. ms:ssä nämä ovat .B, .I, .UL ja .BX.

 • .B-komento muuttaa tekstin lihavoiduksi.
 • .I-komento muuttaa tekstin kursiivilla.
 • .UL ja .BX ovat komentoja, jotka piirtävät tekstin ympärille alleviivauksen ja laatikon.

Kuten yllä olevat komennot, näiden käyttäminen asiakirjassa edellyttää jokaisen tyylin erottamista omalla rivillään:

.TL Ensimmäinen Troff-dokumenttini .PP Tämä on .B-sisältö .R, jonka haluan näyttää kappaleelta lopullisessa asiakirjassani. [...]

Tässä esimerkissä loin uuden rivin ennen sanaa "content" ja lisäsin .B-komennon muuttaakseni sen lihavoiduksi, loin sitten uuden rivin ja lisäsin .R-komennon. Tämä antaa Troffille mahdollisuuden palata entiseen tyyliinsä.

On tärkeää huomata, että sinun on aina lisättävä .R-komento, kun vaihdat tyyliä. Esimerkiksi seuraava ote ei lopeta .I-komentoa, koska Troff ei nähnyt .R-kirjainta sen jälkeen:

.TL Ensimmäinen Troff-dokumenttini .PP Tämä on .I-sisältö, jonka haluan näyttää kappaleelta lopullisessa asiakirjassani. [...]

Uusien asiakirjaosien luominen

LaTeXin tapaan Troff tukee myös osien ja hierarkian havaitsemista, joten sinun ei tarvitse järjestää ja sovittaa kunkin otsikon tasoa muokkauksen aikana.

Luo uusi osio asiakirjaan käyttämällä .NH-komentoa ja sen jälkeen otsikon nimeä.

.TL Ensimmäinen Troff-dokumenttini .NH Ensimmäinen otsikkoni .PP Tämä on sisältö, jonka haluan näyttää kappaleelta lopullisessa asiakirjassani.

Oletusarvoisesti jokaisella Troff-otsikolla on tasoarvo, joka määrää, kuinka ohjelma rakentuu ja näyttää sen sisällön lopullisessa asiakirjassa. Kun tiedät tämän, voit muuttaa tätä arvoa säätääksesi otsikon tasoa.

Esimerkiksi seuraava luo tason 2 otsikon välittömästi ylätasonsa alle:

.TL Ensimmäinen Troff-asiakirjani .NH Ensimmäinen otsikkoni .NH 2 Ensimmäinen alaotsikkoni .PP Tämä on sisältö, jonka haluan näyttää kappaleelta lopullisessa asiakirjassani.

Tavallisten numeroitujen otsikoiden lisäksi Troff voi myös luoda tyhjiä otsikoita, jotka noudattavat edelleen asiakirjan tason hierarkiaa.

Voit tehdä tämän korvaamalla .NH komennolla .SH:

.TL Ensimmäinen Troff-dokumenttini .SH Ensimmäinen otsikkoni .SH 2 Ensimmäinen alaotsikkoni .PP Tämä on sisältö, jonka haluan näyttää kappaleelta lopullisessa asiakirjassani.

Kärki: katso, kuinka voit muuttaa marginaaleja Google-dokumenteissa.

Luetteloiden luominen Troffissa

Troffin yksinkertaisuuden ansiosta voit myös mukauttaa sen käyttäytymistä haluamallasi tavalla. Esimerkiksi luettelot eivät ole oletusarvoisesti mukana Troff- tai ms-makroissa. Siitä huolimatta voit silti luoda luettelon yhdistämällä muutamia ms-komentoja.

Jokainen Troffin luettelo koostuu kolmesta osasta: luetelmakohta, luettelomerkki ja sisältö. Luo sisennys käyttämällä .RS- ja .RE-komentoja. Nämä siirtävät minkä tahansa sen sisällä olevan tekstin nykyistä sisennystasoa neljällä välilyönnillä.

.RS Tämä on ensimmäinen kohteeni. .RE

Luo seuraavaksi luettelokohdellesi luettelo .IP:n avulla. Tämä on "sisennä kappale" -komento, joka kiinnittää tekstin vasemman marginaalin tiettyyn leveyteen.

.IP-komennolla voit myös asettaa mukautetun luettelokohdan sekä sen ja tekstisi välisen tilan. Tässä tapauksessa asetan luodini "[1]” ja antaa sille neljä tilaa.

.RS .IP [1] 4 Tämä on ensimmäinen tuotteeni. .RE

Kopioi ja liitä nyt .IP-komentosi luodaksesi lisää luettelokohteita.

.RS .IP [1] 4 Tämä on ensimmäinen tuotteeni. .IP [2] 4 Tämä on toinen kohteeni. .IP [3] 4 Tämä on kolmas kohteeni. .RE

Lopuksi automatisoi tämä prosessi luomalla mukautettu makro. Esimerkiksi seuraava ote rajoittaa .IP-komennoni .QW:hen:

.de QW .IP [-] 4 .. .RS .QW Tämä on ensimmäinen tuotteeni. .QW Tämä on toinen kohteeni. .QW Tämä on kolmas kohteeni. .RE

Taulukoiden luominen esiprosessoreilla Troffissa

Yksi Troffin omituisuus on, että suurin osa sen ominaisuuksista on olemassa "esiprosessoreina". Suurimmaksi osaksi nämä ovat ohjelman ulkopuolisia binaareja, jotka toimivat luomalla "esikäsittelykonttiskriptejä" ja muuntamalla ne matalan tason Troff-koodiksi.

Tbl on loistava esimerkki Troff-esiprosessorista. Se on ohjelma, joka hallitsee asiakirjan taulukoita. Tbl-perussäiliö näyttää suunnilleen tältä:

.TS allbox ; cc c. item1 item2 item3 item4 item5 item6 .TE
 • .TS- ja .TE-komennot kertovat Tbl:lle, että tämä on ympäristö, jota se voi lukea.
 • Toinen rivi kertoo ohjelmalle, kuinka tämä taulukko muotoillaan.
 • Kolmas rivi on välilyönnillä erotettu kenttä, joka sanelee sarakkeiden määrän ja niiden kohdistuksen taulukossasi.
 • Neljäs ja viides rivi ovat sarkaimilla erotettuja kenttiä, jotka sisältävät taulukkosi sisällön.

Asiakirjan kääntäminen Tbl:llä on hieman erilaista kuin tavallisen Troff-tiedoston. Lataa ensin tiedostosi:

tbl my-first-document.ms > preprocessed.ms

Syötä seuraavaksi ohjelman tulos Troffille:

groff -ms -Tpdf ./preprocessed.ms > output.pdf

Lopuksi automatisoi tämä prosessi käyttämällä UNIX-putkia:

tbl my-first-document.ms | groff -ms -Tpdf > output.pdf

Hyvä tietää: Lue lisää UNIX-putkista ja tiedostojen uudelleenohjauksesta sed:llä.

Usein Kysytyt Kysymykset

Onko Troffia mahdollista käyttää Windowsissa?

Oletusarvon mukaan Troffia tai Groffia ei ole virallisesti siirretty Windowsiin. Siitä huolimatta voit silti käyttää Groffia yhdessä muiden GNU-apuohjelmien kanssa asentamalla Windows-alijärjestelmän Linuxille.

Onko Troffissa bibliografian seurantaominaisuus?

Joo. Refer on yksinkertainen esiprosessori, joka käyttää ulkoista bibliografiatiedostoa automaattisesti seuraamaan viittauksia Troff-asiakirjassa. Saat lisätietoja sen toiminnasta vierailemalla sen manuaalisivulla suorittamalla man refer.

Kuinka voin korjata "puuttuva DESC" -virheen Troffia kääntäessäni?

Tämä ongelma johtuu todennäköisesti joko järjestelmästäsi puuttuvasta riippuvuudesta tai versiotiedostosta, joka ei täsmää. Voit korjata tämän asentamalla oikean groff-paketin jakelusi arkistosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up