Kuinka korjata Desktop Window Managerin runsas muistin käyttö

Desktop Window Manager (DWM) on Windows-käyttöjärjestelmän osa, joka vastaa visuaalisten tehosteiden hallinnasta ja käyttöliittymän hahmontamisesta. Se ei kuluta liikaa resursseja normaaleissa olosuhteissa. Jos kuitenkin huomaat, että Desktop Window Manager käyttää paljon muistia, käytä näitä ratkaisuja nähdäksesi, auttavatko ne.

Hyvä tietää: tiesitkö, että Windows-prosessit voivat näyttää haittaohjelmilta? Opi varmistamaan, että ne eivät ole.

Mikä on Desktop Window Manager ja kuinka paljon sen pitäisi kuluttaa?

Desktop Window Manager on olennainen Windows-prosessi, joka mahdollistaa ominaisuudet, kuten läpinäkyvät ikkunat, animaatiot, live-ikkunan esikatselun, tehtäväpalkin pikkukuvat ja Windows-teemat. Se on tietokoneellasi järjestelmätiedostona nimeltä "dwm.exe", joka sijaitsee tietokoneesi System32-kansiossa.

Voit tarkistaa DWM:n muistin, suorittimen ja grafiikkasuorittimen käytön Task Managerin kautta. Sen ei pitäisi käyttää enempää kuin 100 Mt RAM-muistia ja 1 % suorittimesta ja jossain 0,1–3 % GPU-resursseista. Nämä ovat normaaleja arvoja, jotka voivat vaihdella ajoittain.

Jos nämä arvot ovat paljon korkeammat, tietokoneesi saattaa joutua käsittelemään haittaohjelmia, vioittuneita tai vanhentuneita näytönohjaimen ohjaimia, vääriä HDR-asetuksia tai laitteistokiihdytystä. Tarkista alla olevat ratkaisut ongelman ratkaisemiseksi.

Alustavat korjaukset

Käy ensin läpi tämä tarkistuslista ennen kuin sukeltaa tarkempiin korjauksiin.

 • Suorita SFC-skannaus – mahdollinen syy siihen, että DWM-muistia käytetään paljon, on se, että "dwm.exe" on vioittunut. Voit tarkistaa, onko näin, ja korjata tämän järjestelmätiedoston ongelman käyttämällä sisäänrakennettua SFC-työkalua.
 • Päivitä näytönohjain – Intel on myöntänyt, että Desktop Window Manager tuottaa muistivuodon tietyillä ohjaimilla (uudemmat kuin 27.20.100.8587). Yrityksen suosittelema korjaus on ohjaimen päivittäminen versioon Windows DCH Drivers -ohjain 30.0.101.1191 tai myöhemmin. Jos tietokoneesi käyttää eri GPU:ta, päivitä sen näytönohjain Laitehallinnan kautta.
 • Etsi haittaohjelmia – Haittaohjelma voi vioittaa tai vahingoittaa DWM:ää. Käytä Windowsin suojaussovellusta tai haluamaasi haittaohjelmien torjuntaohjelmaa virustarkistuksen suorittamiseen.

Kärki: onko järjestelmänvalvoja poistanut Tehtävienhallinnan käytöstä? Opi palauttamaan pääsy siihen.

1. Käynnistä Desktop Window Manager uudelleen

Väliaikainen mutta nopea korjaus on käynnistää DWM uudelleen Task Managerin kautta. Aloita napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella alkaa painiketta ja valitsemalla Tehtävienhallinta WinX-valikosta.

Napsauta yläreunan hakupalkkia ja kirjoita "dwm.exe". Valitse Työpöytäikkunanhallinta in Prosessit osio.

Klikkaa Lopeta tehtävä -painiketta Tehtävienhallinnan oikeassa yläkulmassa. Hiiren kohdistinta lukuun ottamatta tietokoneesi näyttö pimenee hetkeksi.

Desktop Window Manager käynnistää uudelleen ja palauttaa näytön.

2. Poista Fast Startup käytöstä

Jos nopea käynnistystoiminto on käytössä tietokoneessasi, tietokonettasi ei sammuteta kokonaan, kun sammutat sen. Sen sijaan se siirtyy lepotilan kaltaiseen tilaan. Tämä johtaa tietokoneesi nopeampaan käynnistykseen, kun käynnistät sen uudelleen. Valitettavasti tämä ominaisuus saattaa häiritä Desktop Window Managerin asianmukaista toimintaa.

Avaa alkaa valikko ja kirjoita "ohjauspaneeli". Valitse alta paras ottelu. Mene Järjestelmä ja suojaus -> Virta-asetuksetja napsauta sitten Valitse, mitä virtapainike tekee linkki vasemmalla.

Klikkaus Muuta asetuksia, jotka eivät tällä hetkellä ole käytettävissä muokataksesi vaihtoehtojasi. Alla Sammutusasetuksetpoista valinta ruudusta Ota nopea käynnistys käyttöön (suositus).

Klikkaa Tallenna muutokset painiketta alareunassa.

Tiedoksi: opi käyttämään Windows 11 Performance Monitoria sen tarkistamiseen, toimiiko tietokoneesi niin hyvin kuin sen pitäisi.

3. Poista visuaaliset tehosteet käytöstä

Kuten mainittiin, DWM hoitaa tietokoneesi grafiikkaan liittyvät prosessit, ja jos tietokoneesi on asetettu priorisoimaan ulkonäköä suorituskyvyn edelle, se voi kuluttaa normaalia enemmän resursseja.

Keskity sen sijaan suorituskykyyn. Tämä poistaa visuaaliset tehosteet käytöstä ja vähentää GPU:n kuormitusta, jolloin DWM toimii sujuvammin.

Napsauta hiiren kakkospainikkeella alkaa -painiketta ja valitse Järjestelmä WinX-valikosta. Alla Laitteen tekniset tiedotklikkaus Järjestelmän lisäasetukset avaamaan Järjestelmän ominaisuudet ikkuna näytölläsi.

Klikkaa asetukset alla olevaa painiketta Esitys. Valitse Säädä parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi vaihtoehto uudessa ikkunassa. Klikkaus Käytä -> OK tallentaaksesi muutokset.

4. Poista HDR käytöstä

DWM voi myös kaataa tietokoneesi GPU-resursseja. Yksi nopea säätö, jonka voit tehdä kääntääksesi asioita oikeaan suuntaan, on kytkeä korkea dynaaminen alue (HDR) pois päältä.

Mene Asetukset -> Järjestelmä -> Näyttö. Jos HDR on päällä näytössäsi, kytke kytkin pois päältä.

Windows 10 -käyttäjien tulee navigoida samaan paikkaan ja katsoa sen alle Windows HD Color kytkeäksesi kytkimen pois päältä Käytä HDR:ää.

Sillä välin, jos nykyinen HDR ei tue, siirry kohtaan Järjestelmä -> Näyttö -> HDR. Poista käytöstä vieressä oleva kytkin HDR-videon suoratoisto (jos sovellettavissa).

Kärki: näyttääkö HDR huonolta näytölläsi? Opi korjaamaan se.

5. Määritä resoluutio- ja näyttöasetukset

Oletusarvoisesti Windows asettaa tarkkuus- ja skaalausasetukset optimaalisiin arvoihin. Niiden asettaminen suurempiin arvoihin voi lisätä grafiikkasuorittimen käyttöä. Noudata alla olevia ohjeita määrittääksesi ne uudelleen:

Käynnistä Asetukset-sovellus ja siirry kohtaan Järjestelmä -> Näyttö. Alla Mittakaava ja asettelumuista valita suositellut arvot Mittakaava ja Näytön resoluutio.

Jos käytät Windows 10:tä, siirry samaan paikkaan ja valitse suositellut vaihtoehdot kohdasta Muuta tekstin, sovellusten ja muiden kohteiden kokoa ja Näytön resoluutio.

6. Poista Hardware Accelerated GPU Scheduling käytöstä

Laitteistokiihdytetty grafiikkasuorittimen ajoitus on Windowsin ominaisuus, jonka tarkoituksena on vähentää prosessorin kuormitusta ohjaamalla GPU käsittelemään korkean prioriteetin tehtäviä. Vaikka tämä parantaa näytönohjainten suorituskykyä, se voi laukaista DWM-muistin suuren käytön. Mikä tahansa GPU:ta käyttävä toiminta voi mahdollisesti johtaa Desktop Window Managerin resurssien kulutukseen.

Siirry Asetukset-sovelluksessa kohtaan Järjestelmä -> Näyttö -> Grafiikka. Alla Oletusasetukset -osiossa, napsauta linkkiä Muuta grafiikan oletusasetuksia.

Kytke seuraavassa alivalikossa kytkin pois päältä Laitteistokiihdytetty GPU-aikataulu.

Jos käytössä on Windows 10, siirry osoitteeseen Järjestelmä -> Näyttö. Napsauta linkkiä varten Grafiikkaasetukset alla Useita näyttöjä -osiosta nähdäksesi vaihtoehdon.

Kärki: Onko sinulla uusi GPU? Tutustu oppaaseemme näytönohjaimen asentamisesta tietokoneeseen.

7. Vaihda perusteemaan

Jotkut työpöytäteemat voivat kuluttaa monia GPU-resursseja, ja vaihtaminen perusteemaan voi kääntää tilanteen päinvastaiseksi.

Mene asetukset -> Personointi -> Teemat. Valitse jokin tietokoneeseen esiasennetuista teemoista, kuten Windows (kevyt).

Työpöytäikkunanhallinnan palauttaminen normaaliksi

Desktop Window Manager on välttämätön, jotta tietokoneesi toimii sujuvasti. Jos se kuitenkin alkaa kuluttaa enemmän muistia kuin tavallisesti, se voi vaikuttaa muihin tietokoneesi prosesseihin, jotka ovat tärkeitä. DWM:n lisäksi Windows Superfetch ja Wmpnetwk.exe voivat myös aiheuttaa muistin ja suorittimen käyttöongelmia. Tutustu artikkeleihimme saadaksesi lisätietoja vianetsinnästä.

Indeksi
 1. Mikä on Desktop Window Manager ja kuinka paljon sen pitäisi kuluttaa?
 2. Alustavat korjaukset
 3. 1. Käynnistä Desktop Window Manager uudelleen
 4. 2. Poista Fast Startup käytöstä
 5. 3. Poista visuaaliset tehosteet käytöstä
 6. 4. Poista HDR käytöstä
 7. 5. Määritä resoluutio- ja näyttöasetukset
 8. 6. Poista Hardware Accelerated GPU Scheduling käytöstä
 9. 7. Vaihda perusteemaan
 10. Työpöytäikkunanhallinnan palauttaminen normaaliksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up