Kuinka muuttaa oletusohjelmia Windows 11:ssä

Emme voi käyttää suosikkiohjelmiamme Windows 11:ssä? Katsotaanpa, kuinka oletusohjelmat asetetaan

Windows 11 tarjoaa joukon ennalta määritettyjä ohjelmia, joiden avulla tietokoneella olevia tiedostoja ja asiakirjoja voidaan hallita välittömästi: nämä ohjelmat ovat hyviä, mutta ne eivät vastaa kaupallisia ohjelmia tai ohjelmistoja, jotka voidaan ladata vapaasti verkosta (ajattele vain Adobe Reader tai Google Chrome -selain). Jos lisäämme ohjelmamme, Windows ei aina tarjoa ikkunaa oletusohjelman valitsemiseksi, mikä pakottaa käyttäjän käyttämään aina ohjelmiaan.

Seuraavassa oppaassa näytämme sinulle yksinkertaisella ja selkeällä tavalla kuinka muuttaa oletusohjelmia Windows 11:ssäjotta voimme käyttää oikeita ohjelmia joka päivä avaamillemme tiedostoille ja käyttää suosikkiselaintamme, tehokkainta multimediasoitinta (esim. VLC) tai käytä paljon kattavampaa kuvanhallintaohjelmaa (esim Irfanview).

Tiedoston ominaisuudet -valikko

Yksinkertaisin ja välittömin tapa muuttaa tietyn tiedostotyypin oletusohjelmaa on muuttaa tiettyä Ominaisuudet-valikon kohtaa, joka voidaan palauttaa mistä tahansa tiedostosta. Kun olemme tunnistaneet korjattavan tiedoston File Explorerissa, napsautamme sitä hiiren kakkospainikkeella ja painamme kohdetta Omaisuus ja ensimmäisessä välilehdessä Kenraalipainamme painiketta Muuttaa merkinnän vieressä Avaa.

Välittömästi avautuu etualan näyttö, jossa näet ohjelman, joka on tällä hetkellä määritetty avaamaan kyseiset tiedostot (ylhäällä) ja kätevän luettelon yhteensopivista ohjelmista (tietokoneeseen asennettujen ohjelmien joukossa). Jos haluamaamme ohjelmaa ei ole luettelossa, paina alareunasta Muut sovellukset ja jatkamme Etsi toinen sovellus tältä tietokoneeltajoten voit selata Windowsin kansioita ja valita oikean ohjelman (erittäin hyödyllinen, jos käytämme kannettavat ohjelmat).

Jos emme tiedä mikä ohjelma sopii tiedostotyypille tai kyseistä tiedostoa ei ole liitetty mihinkään ohjelmaan, voimme toistaa yllä kuvatut vaiheet ja valita kohteen tällä kertaa Etsi sovellus Microsoft Storestajoten voit ladata yhteensopivia sovelluksia suoraan Microsoft Storesta.

"Avaa" -valikko

Toinen yksinkertainen tapa muuttaa oletusohjelmia Windows 11:ssä on käyttää Avaa valikosta, joka on jokaisen tiedoston kontekstivalikossa. Jatkamiseksi tunnistamme tiedoston, jossa haluamme käyttää toista ohjelmaa, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse kohde Avaa ja lopuksi jatkamme Valitse toinen sovellus.

Näyttöön tulevasta ikkunasta valitsemme parhaan ohjelman kyseiselle tiedostotyypille (voimme myös valita suoritettavat tiedostot suoraan Lisää sovelluksia -> Etsi toinen sovellus tällä tietokoneella), aseta valintamerkki kohteen kohdalle Käytä aina tätä sovellusta tiedostojen avaamiseen ja paina lopuksi OK jotta muutokset olisivat tehokkaita.

Myös tässä tapauksessa voimme valita oikean ohjelman suoraan Microsoft Storesta, toistaen yllä kuvatut vaiheet ja käyttämällä ääntä Etsi sovellus Microsoft Storesta.

Windows 11 asetukset

Jos kuitenkin haluamme vaihtaa verkkoselainta, sähköpostiohjelmaa tai oletusarvoista Windows 11 -lukijaa, meidän on toimittava suoraan asetuksista. Joten mennään Käynnistä-valikkoon ja avataan se asetuksetmennään valikkoon Sovellus ja valitse valikko Oletussovellukset. Nyt käytetään alempaa hakukonetta (Hae sovelluksia) löytääksesi tähän mennessä käytetyn oletusohjelman (esim Microsoft Edge), painamme sitä ja muutamme oletusasetusta kaikille olemassa oleville laajennuksille.

Ilmeisesti kaikkia tiedostoja tai laajennuksia ei voi avata vaihtoehtoisilla ohjelmilla, mutta muuttamalla niin monta kohdetta kuin mahdollista muutamme oletusohjelmaa halutulle tiedostolle tai tunnisteelle.

Esimerkiksi päällä Reuna voimme asettaa melkein mitä tahansa Google Chrome tai Mozilla Firefoxvalitessasi Elokuva ja TV voimme korvata kaiken VLC:llä; sähköpostiohjelmaa varten meidän on sen sijaan muokattava Windows Mail -sovellusta, joten valitsemme Mozilla Thunderbird tai Microsoft Outlook sähköpostilinkkien tai sähköpostiliitteiden avaamiseen.

Vaihtoehtoisesti voimme myös käyttää ensimmäistä valikossa näkyvää hakupalkkia ja syöttää tietyn tiedostotunnisteen tai linkin tyypin valitaksemme, kuinka tietyt tiedostot avataan. Tämä menetelmä on ehdottomasti paljon hankalampi kuin aiemmin nähdyt: on parasta käyttää sitä vain, jos meillä on erityisiä tarpeita uusille ladatuille tiedostoille tai uudentyyppisille laajennuksille.

Palauta oletusohjelmat

Olemme vaihtaneet oletusohjelmia, mutta haluatko palata oletusasetuksiin Windows 11:ssä? Microsoft-ohjelmien palauttaminen meidän ei tarvitse tehdä muuta kuin kulkea itsemme polkua pitkin Asetukset -> Sovellukset - Oletussovelluksetvieritä sivun alaosaan ja paina lopuksi kohteen vieressä olevaa Palauta-painiketta Palauta kaikki oletussovellukset.

Näin tekemällä alkuperäiset Windows 11 -asetukset palautuvat, ja Microsoftin ohjelmat ovat keskeisessä asemassa. Tämä temppu on erittäin hyödyllinen jos sotkemme tiedostoyhdistykset vahingossa tai jos jokin ohjelma ei avaa valittua tiedostoa hyvin.

Johtopäätökset

Oletusohjelmien muuttaminen Windows 11:ssä on kaiken kaikkiaan hyvin yksinkertaista, varsinkin jos luotamme menetelmiin, joihin liittyy kontekstuaalisen valikon käyttö (hiiren oikea painike). Jos olemme kuitenkin tulossa Windows 10:stä, olemme varmasti huomanneet oletusohjelmien tietyn näytön puuttumisen: nyt meidän on asetettava valinta manuaalisesti kaikille laajennuksille ja tiedostoille, toimien suoraan oletusohjelmien mukaan. Epämukava valinta, ehkä suunniteltu estämään käyttäjiä käyttämästä muita kuin Microsoftin tarjoamia ohjelmia.

Onneksi voimme aina nopeasti vaihtaa oletusohjelmia valitsemalla esim avoimen lähdekoodin ohjelmisto tai Tehokkaita ilmaisia ​​ohjelmiaasentaa ja käyttää ilman ongelmia.

Indeksi
  1. Tiedoston ominaisuudet -valikko
  2. "Avaa" -valikko
  3. Windows 11 asetukset
  4. Palauta oletusohjelmat
    1. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up