Kuinka salata levy Windowsissa ja Macissa

Haluammeko pitää tietokoneellemme tallennetut tiedot ja tiedostot turvassa? Katsotaanpa, kuinka levyn salaus otetaan käyttöön Windowsissa ja Macissa

Kaikki tietävät, kuinka tärkeää on salata henkilötiedot ja arkaluontoiset tiedostot, jotta ne eivät joutuisi vääriin käsiin ja vaarantaisivat yksityisyytemme. Nykyaikaisissa PC:issä ja uusimman sukupolven Maceissa voimme myös salaa koko kiintolevy ja tehdä siitä vain niille, jotka tietävät Microsoft- tai Apple-tilin kirjautumistiedot, jolloin henkilökohtaisten tiedostojen käyttö on mahdotonta edes ulkoisilla palautustyökaluilla (palautus-CD, käynnistys-CD ja vastaavat).

Jos meillä on kannettava tietokone tai MacBook, jota käytämme usein kodin ulkopuolella tässä oppaassa, näytämme sinulle kuinka salata levy Windowsissa ja Macissamikä lisää ylimääräisen suojakerroksen vaarantamatta tietokoneiden suorituskykyä.

Ennakkotiedot

Ennen kuin salaamme koko levyn, joka sisältää käyttöjärjestelmän ja henkilökohtaiset tiedostomme, meidän on tutkittava tämän ratkaisun edut ja haitat. Edut ovat ilmeisiä, ja ne on kuvattu hyvin alla:

 • Varkaussuoja: Jos kannettava tietokoneemme varastetaan, he eivät pääse käsiksi henkilökohtaisiin tiedostoihimme ja tileihimme edes CD-levyjä ja USB-tikkuja käyttävien palautustyökalujen avulla.
 • Virus suojautuminen: salaus suojaa myös viruksilta, jotka voivat toimia käynnistystasolla tai ennen järjestelmän täydellistä käynnistymistä.
 • Turvallista toipumista: salatun tietokoneen palauttamiseksi sinun on tiedettävä sen tilin tunnistetiedot, jolla se on salattu, tai käytettävä salausjärjestelmään liittyvää avainta.

Kun olet oppinut tämän ratkaisun edut hyvin näemme myös haitat järjestelmälevyn salauksesta:

 • Alempi suorituskyky: salatun levyn salaus on purettava jokaisen käynnistyksen ja jokaisen tiedoston lukukerran yhteydessä, mikä hidastaa kiintolevyn ja tietokoneen suorituskykyä yleensä. SSD-levyllä suorituskyvyn pudotus on mitätön, jopa huomaamaton.
 • Vaikea toipuminen: jos tietokone ei enää käynnisty ja järjestelmä on estetty, emme voi helposti palauttaa henkilökohtaisia ​​tiedostojamme avaamatta käytettyä salausta, varsinkin jos luotamme ulkopuolisiin teknikoihin.
 • Tietojen menetys: jos menetämme pääsyn järjestelmään tai menetämme salausavaimen, kiintolevylle tallennetut tiedot eivät ole enää käytettävissä ja ne menetetään ikuisesti.

Kun olet ymmärtänyt salauksen edut ja riskit, katsotaan yhdessä, kuinka sitä voidaan käyttää sekä Windows PC- että Mac-tietokoneissa.

Levyn salaus Windowsissa

Voimme salata koko levyn tietokoneessa Windowsilla käyttää sekä tavallista salausta että BitLockerin tarjoamaa salausta. Tavallista salausta varten meidän tarvitsee vain avata Käynnistä-valikko oikeassa alakulmassa ja avata sovellus asetuksetvie meidät valikkoon Päivitys ja tietoturvaavaa sivuvalikko Laitteen salaus ja paina lopuksi näppäintä Aktivoida.

Salaus aktivoituu välittömästi ja kattaa kaikki järjestelmässä olevat osiot. Jos haluamme käyttää vieläkin tehokkaampaa salausjärjestelmää, meidän on luotettava BitLockersisäänrakennettu Windowsiin versiosta 7 lähtien.

Ennen kuin jatkat, on suositeltavaa tarkistaa, käytämmekö Microsoft-käyttöjärjestelmän Professional- tai Enterprise-versio, koska BitLocker-salaus ei ole saatavilla kotiversiossa. Voit tarkistaa käyttämämme käyttöjärjestelmän version avaamalla sovelluksen Tiedostonhallinta Napsauta hiiren kakkospainikkeella kohdetta Käynnistä-valikosta Tämä PC (sivupalkissa), avaamme merkinnän Omaisuus ja vieritä alas osioon Windowsin tekniset tiedotjosta löydämme kentältä Windows 10 -version Painos.

Kun olet tarkistanut, avaa Käynnistä-valikko uudelleen, kirjoita näppäimistöllä BitLocker ja avaa valikko BitLockerin hallinta.

Tunnista järjestelmälevy avautuvassa ikkunassa ja paina sen vieressä olevaa kohdetta Ota BitLocker käyttöön. Ohjeita noudattamalla voimme salata koko levyn välittömästi ja tallentaa palautusavaimen tekstitiedostoon tai suoraan tietokoneeseen liitetylle Microsoft-tilille (erittäin suositeltava valinta, jotta se voidaan palauttaa verkossa jopa tietokoneella kokonaan epäkunnossa).

Jos tietokoneessa on muita tilejä, salaus on aktivoitava kaikilla tileillä: jotta toiminta olisi erittäin nopeaa, suosittelemme käytä aina Microsoft-tilejä liittääksesi tilitilan salauksen, jotta voit suojata tietokoneesi levyn jokaisen osan.

HUOMAA: kaikki Windowsille omistetussa luvussa mainitut toiminnot voidaan suorittaa vain, jos meillä on pääsy a tili, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet. Jos järjestelmänvalvojan tiliä on vain yksi ja muut ovat yksinkertaisia ​​tilejä, järjestelmänvalvojan tilin salaus vaikuttaa automaattisesti kaikkiin muihin tietokoneen käyttäjiin.

Salaa levy Macissa

Jos omistamme Macin tai MacBookin, voimme suojata koko levyn tällä ominaisuudella FileVault, joka toimii samalla tavalla kuin BitLocker. Muistutamme, että iMac Prossa tai toisessa Apple T2-sirulla varustetussa Macissa tiedot salataan automaattisesti, mutta Voit kuitenkin ottaa FileVaultin käyttöön lisäsuojausta varten.

Aktivoi FileVault Macissamme painamalla vasenta yläkulmaa omenavalikkojatkamme Järjestelmäasetuksetavaamme valikon Turvallisuus ja yksityisyys ja siirrytään välilehdelle, joka on tunnistettu nimellä FileVault.

Avaa toiminto painamalla riippulukkoa vasemmassa alakulmassa, kirjoittamalla järjestelmän salasana ja painamalla lopuksi näppäintä Ota FileVault käyttöön. Järjestelmä kysyy salasanaa uudelleen ja antaa sinun valita haluamasi lukituksen avausjärjestelmän:

 • Salli iCloud-tilini avata levyn lukitus: avausavain liitetään Apple ID:hen, jotta voimme välittömästi avata levyn lukituksen joka kerta, kun kirjaudut sisään kyseiseen Maciin.
 • Luo palautusavain äläkä käytä iCloud-tiliäni: järjestelmä luo palautusavaimen, joka meidän on tallennettava tekstitiedostoon ja säilytettävä turvallisessa paikassa.

Valitsemme haluamamme järjestelmän ja vahvistamme viimeiset vaiheet Mac-levyn suojaamiseksi. Tästä eteenpäin riittää, että kirjaudut sisään sillä tilillä, johon salaus on liitetty avataksesi levyn lukituksen välittömästi tai syötät jokaisen kirjautumisen yhteydessä salausohjelman tarjoama palautusavain.

Jos Macilla on useita käyttäjiä, heidän tietonsa on myös salattava. Jos näemme painikkeen ilmestyvän Ota käyttäjät käyttöön paina sitä, valitse kaikki paikalla olevat käyttäjät yksitellen ja anna heidän kirjautumissalasanansa, jotta kaikki Mac-käyttäjät voivat avata levyn lukituksen.

Johtopäätökset

Noudattamalla tämän oppaan ohjeita suojaamme kannettavan tai MacBookin kiintolevyn, kun olemme poissa kotoa tai työskennellessämme erittäin ruuhkaisessa toimistossa, jotta yksikään varas tai nuuskija ei voi yrittää palauttaa tiedostojamme tai käyttää tilejämme ilman lupaamme.

Koska salaus voidaan yhdistää käyttöjärjestelmien (Microsoft ja Apple) tukemiin tileihin, suosittelemme, että otat käyttöönkaksivaiheinen todennusjotta käyttöoikeustietojen ja siten tilien suojaamien tietokoneiden käyttö on todella vaikeaa.

Jos valitsimme sovellustodennuksen luomaan koodit, joita suosittelemme käyttämään Google Authenticator koodien luomiseentällä hetkellä yksi nopeimmista ja tehokkaimmista tavoista hallita kaksivaiheista todennusta.

Indeksi
 1. Ennakkotiedot
 2. Levyn salaus Windowsissa
 3. Salaa levy Macissa
  1. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up