Kuinka tarkistaa suorittimen lämpötila Windowsissa

Suorittimen lämpötilan pitäminen kurissa on elintärkeää Windows-tietokoneesi kunnon ja suorituskyvyn kannalta. Kuuma suoritin voi johtaa kuristukseen ja arvaamattomiin BSOD-kaatumisiin. Se voi edelleen vaikuttaa CPU:n kellotaajuuksiin sulamalla hitaasti, mikä lyhentää sen käyttöikää. Voit estää tämän oppimalla tarkistamaan suorittimen lämpötilan Windowsissa seuraavilla menetelmillä.

Myös hyödyllistä: Jos käytät Macia, opi ottamaan turboboost käyttöön.

Kuinka tarkistaa tietokoneen lämpötila BIOS/UEFI:ssä

Tietokoneen valmistajalla voi olla oma CPU-lämpömittarityökalu, joka on sisäänrakennettu UEFI/BIOS-järjestelmään. Voit käyttää sitä käynnistämällä Windows-tietokoneesi uudelleen ja painamalla sitten nopeasti tiettyä näppäintä, joka johtaa UEFI/BIOS-näyttöön. Kannettavan tietokoneesi merkistä riippuen se on joko F2, F6, F12, Esc tai Del.

Kun olet BIOS-näytössä, voit tarkistaa suorittimen lämpötilan jossakin käytettävissä olevista BIOS-osista. Osion otsikot voivat olla hyvin erilaisia: H/W-näyttö, PC:n terveys tai Tila. Joissakin BIOS-näytöissä ei ehkä ole lainkaan suorittimen lämpötilan näyttöä.

Harkitse siinä tapauksessa SMART-raportoinnin (self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) käyttöönottoa. Tämä BIOS-ominaisuus hallinnoi kiintolevyn testejä ja raportoi mahdollisesta ylikuumenemisesta, joka johtuu liiallisista lämpötiloista.

Kärki: Oletko edelleen jumissa vanhassa BIOSissa? Opi muuttamaan se nopeasti UEFI:ksi muutamalla yksinkertaisella vaiheella.

Muita tapoja tarkistaa suorittimen lämpötila Windowsissa

PC:n lämpötilan tarkistaminen UEFI/BIOS:n avulla ei ole kovin kätevää laitteen ollessa käytössä.

Riippumatta siitä, tukeeko BIOS lämpötilan valvontaa vai ei, monet muut sovellukset voivat auttaa sinua tarkistamaan suorittimen lämpötilan Windowsissa. Useimmat niistä kertovat myös kiintolevyn/SSD:n lämpötilan, GPU:n lämpötilan ja ympäristön lämpötilan.

1. ThrottleStop

ThrottleStop on suosittu alijännitetyökalu, jonka avulla voit alijännitettä CPU:ta jäähdyttääksesi lämpötilat välittömästi ja estääksesi kuristuksen. Lisäbonuksena se on myös luotettava tapa mitata suorittimen lämpötilaa. Voit ottaa nämä lukemat itse aloitusnäytöltä.

Voit myös saada suorittimen lämpötilan näkyviin tietokoneesi ilmoitusalueelle. Voit tehdä tämän napsauttamalla Vaihtoehdot pohjalla ThrottleStoptarkista sitten keskellä CPU lämpötila laatikko. Nyt aina, kun avaat ThrottleStopin, näet tehtäväpalkin ilmoitusalueella pienen numeron, joka näyttää suorittimen lämpötilasi sillä hetkellä.

2. HWMonitor

HWMonitor tarjoaa nopean ja luotettavan tavan tarkistaa suorittimen lämpötila. Sovellus tekee paljon enemmän kuin vain valvoa suorittimen lämpötiloja yhdellä näytöllä. Alle 3 Mt:n kokoisena sovellusta on helppo käyttää asennuksen jälkeen.

Vieritä HWMonitor-pääruudussa alaspäin nähdäksesi suorittimesi kaikkine tiedoineen. Näet jokaisen ytimen jännitteen, käytetyn prosessorin määrän ja – mikä tärkeintä – kunkin ytimen lämpötilan. Se näyttää nykyisen lämpötilan sekä minimi- ja maksimilämpötilat.

Kärki: saavutatko usein 100 % suorittimen käytön Windowsissa? On aika alkaa käsitellä tätä ongelmaa.

3. Ydinlämpötila

Core Temp on ilmainen, mutta silti yksi hienostuneimmista työkaluista, jonka avulla voit tietää kaiken prosessorin lämpötilamuuttujista. Yksinkertaisen asennuksen jälkeen (alle 3 MB), voit aloittaa heti sisälämpötilojen mittaamisen.

Sovelluksen uudessa versiossa on suodattimia, joiden avulla voit säätää lämpötilan veto- ja lämpötilan kirjausvälejä. Kun olet ottanut asetukset käyttöön, voit pienentää sovelluksen ilmaisinalueelle. Tämä seuraa jatkuvasti tietokoneesi lämpötilaa lukemalla kaikki ytimet.

4. Speccy

CCleanerin Speccy on erittäin kevyt työkalu, joka hakee ja tarkistaa prosessorin lämpötilatiedot nopeasti. Jälkeen lataus ja asennus, siirry vasemmalla olevaan CPU-osion sarakkeeseen. Se näyttää kaikki terveen kannettavan tietokoneen asiaankuuluvat lämpötilat.

Jos haluat lämpötilan näkyvän lokerossa, napsauta Näytä -> Vaihtoehdot. Klikkaus Järjestelmälokero -> Pienennä lokeroon -> Näytä mittarit lokerossaja valitse sitten prosessori. Tämä on kätevää näytölläsi luodulla reaaliaikaisella prosessorin lämpötilakaaviolla, jotta voit seurata äkillisiä piikkejä pitkän pelin aikana.

Tarkista myös: oletko kuullut Microsoft Compatible Telemetrystä? Sen avulla voit hallita korkeaa suorittimen käyttöä Windows-tietokoneellasi.

5. HWinFO

HWinFO on yksi kattavimmista ilmaisista Windowsin diagnostiikkaohjelmistoista. Ilmainen lataus tukee täydellistä valikoimaa Intel-prosessoreita Xeon/Atomista Core i9:ään sekä useimpia AMD-prosessoreita, paitsi uusinta Ryzen-perhettä.

Kun olet käynnistänyt kojelaudan, siirry kohtaan Sensori -välilehti. Tarkista eri prosessoriytimien lämpötila-arvot alla Sensori valikosta. Napsauta hiiren kakkospainikkeella, voit lisätä nämä lämpötila-arvot ilmaisinalueelle. Jos haluat seurata suorittimen lämpötilan nousua ajan myötä, napsauta Näytä kaavio. Voit seurata odottamattomia prosessorin lämpötilan piikkejä.

Haluatko parantaa tietokoneesi suorituskykyä? Harkitse eGPU:n hankkimista. Ne on myös suunniteltu pelejä silmällä pitäen ja niille, jotka haluavat ylikellottaa tietokonettaan.

6. Avaa Hardware Monitor

Avaa Hardware Monitor on mukava ratkaisu saada kaikki tarvitsemasi tilastot yhteen paikkaan. Löydät prosessorisi lämpötilan kategoriasta, jossa on prosessorisi nimi. Se näyttää lämpötilan jokaiselle prosessorissasi olevalle ytimelle.

Jos haluat nähdä suorittimen lämpötilan tehtäväpalkissa, napsauta itse lämpötilaa hiiren kakkospainikkeella ja napsauta Näytä lokerossa.

Kärki: PC tavallista hitaampi? Opi korjaamaan "Windows Modules Installer Worker" korkeaa suorittimen käyttöä kätevän opetusohjelman avulla.

7. Ryzen Master (vain AMD Ryzen -suorittimet)

Jos tietokoneesi toimii Ryzen-suorittimella, voit käyttää AMD:n omaa Ryzen Master -työkalua suorittimen lämpötilan mittaamiseen. Se on ylivoimaisesti tarkin tapa seurata suorittimen lämpötilaa Ryzen-piirisarjoille, koska sillä on pääsy lukemiin, joita muut suorittimen valvontatyökalut eivät pysty.

Sinä pystyt lataa Ryzen Master verkossa AMD:n viralliselta sivulta. Käytä sitä avaamalla sovellus nähdäksesi lämpötila. Sitä voidaan verrata prosessorisi tukemiin enimmäislämpötilarajoihin. (Katso viimeinen osa.)

Mittasiko prosessorin lämpötila OK? Voit puristaa enemmän suorituskykyä ylikellottamalla ja alijännitettä AMD Ryzen -suorittimesi.

Prosessorin lämpötilan tarkkaileminen pelaamisen aikana

Peliä pelatessaan käyttäjät eivät pidä keskeytyksistä tehtäväpalkissa tai muissa ikkunoissa. Prosessorin ydinlämpötilojen mittaamiseen he suosivat työkalua, joka tekee työn hiljaa taustalla.

MSI Afterburner on yksi parhaista työkaluista PC:n lämpötilan mittaukseen pitäen pelaajat mielessä. Sen mukana tulee RivaTuner Statistics -palvelin, molemmat asennetaan yhdessä. Lämpötilakenttä näkyy pelin aikana. Jos näytönohjain tukee korkeampia lämpötilarajoja, voit muuttaa arvoja, jotta voit nauttia grafiikkaintensiivisestä pelistä ilman häiriöitä.

AIDA64 Extreme on toinen all-inclusive-diagnostiikkaohjelmisto, joka keskittyy erityisesti CPU:n lämpötila-arvot. Se voi toimia saumattomasti tietokoneella pelattavien pelien kanssa. Se tukee sekä Intel Core 13000- että AMD Ryzen 7000 -sarjan prosessoreita.

Lue myös: selvitä parhaat suorittimen käytön optimointityökalut käytettäväksi.

Mikä on ihanteellinen suorittimen lämpötila?

Keskimääräinen Intel- tai AMD-prosessori Windows-laitteille voi toimia turvallisesti alle 60 °C:ssa (140 °F). 70 °C:seen (158 °F) asti se on edelleen turvallista, vaikkakin hieman lämpimämpää. 80 °C:ssa (176 °F) voit katsoa ylikellotusta.

Tässä on nopea tapa selvittää ihanteellinen suorittimen lämpötila Windows-laitteellesi. Nappaa ensin nopea yhteenveto suorittimen tiedoista etsimällä Laitteen tekniset tiedot alla asetukset -> Järjestelmä -> Noin. Ota muistiin prosessorin nimi ja tiedot, mukaan lukien GHz-taajuus.

Jos haluat tietää prosessorisi maksimilämpötilan, hae verkosta tietyn suorittimen tuotesivua ja etsi sitten, missä se luettelee sen maksimi ihanteellinen lämpötila. Jos lämpötila on lueteltu kohdassa "Maksimi käyttölämpötila" tai T-kotelosilloin sinun tulee pyrkiä pitämään prosessori alle lämpötilan suurimman osan ajasta.

Jos se sanoo T-risteys, yleinen neuvo on pitää asiat vähintään 30 °C (86 °F) tämän ilmoitetun lämpötilan alapuolella. Joten jos T Junction -arvosi on 100 °C (212 °F), sinun ei todellakaan pitäisi antaa suorittimen lämpötilan ylittää 70 °C (176 °F).

Jos kyseessä on vanhempi tietokone, saatat haluta myös opetella jäähdyttämään korkeaa suorittimen lämpötilaa ylikuumenemisongelman estämiseksi. Tarvitsetko lisätietoa kannettavan tietokoneen huollosta? Lue oppaamme Wmpnetwk.exe-ohjelman korkean suorittimen ja muistin käytön korjaamisesta Windowsissa.

Indeksi
 1. Kuinka tarkistaa tietokoneen lämpötila BIOS/UEFI:ssä
 2. Muita tapoja tarkistaa suorittimen lämpötila Windowsissa
  1. 1. ThrottleStop
  2. 2. HWMonitor
  3. 3. Ydinlämpötila
  4. 4. Speccy
  5. 5. HWinFO
  6. 6. Avaa Hardware Monitor
  7. 7. Ryzen Master (vain AMD Ryzen -suorittimet)
 3. Prosessorin lämpötilan tarkkaileminen pelaamisen aikana
 4. Mikä on ihanteellinen suorittimen lämpötila?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up