MacOS-päätteen käyttäminen: Aloittelijan opas

Mikään ei ole tavallista käyttäjää pelottavampaa kuin macOS-päätelaitteen käyttö. Tämä johtuu osittain siitä, että se ei näytä kutsuvalta, ja sitä pidetään usein "hakkerin työkaluna", vaikka mikään ei voisi olla kauempana totuudesta.

Tässä viestissä näytämme sinulle, kuinka macOS-päätettä käytetään, kuinka voit muokata sitä mieleiseksesi ja onko markkinoilla parempia vaihtoehtoja.

Indeksi
 1. Esittelyssä macOS-pääte
 2. Kuinka navigoida macOS-päätteessä
 3. Shellin peruskomennot, jotka sinun on tiedettävä
 4. Kuinka mukauttaa macOS-päätettä
 5. Vaihtoehtoja oletuspäätteelle
 6. Yhteenvetona

Esittelyssä macOS-pääte

Lyhyesti sanottuna macOS-pääte on tapa puhua tietokoneen kanssa syvemmällä tasolla kuin mitä voisit saavuttaa graafisen käyttöliittymän (GUI) avulla. Se on jäänne esigraafisista näytöistä, vaikka se on elintärkeä monille päivittäisille ja edistyneille tehtäville.

Käytät päätettä, jossa on tietty "kuori". Tämä on tulkki, komentokieli ja skriptikieli yhdistettynä yhdeksi. Sinun ei tarvitse tietää enempää kuin mitä kuorta terminaalisi käyttää. MacOS Catalina -käyttäjille ja uudemmille käytät Z kuori (zsh). Vanhemmat järjestelmät käyttävät Bash-kuori.

Päätteen käyttäminen voi auttaa sinua suorittamaan monia perustehtäviä (ja ei niin perustehtäviä). Esimerkiksi:

 • Luo tiedosto- ja kansiohierarkiat nopeasti.
 • Selaa verkkoa pienellä työllä.
 • Kirjaudu sivustollesi terminaalista, jos sinulla on verkkosivusto.
 • Käytä paketinhallintaohjelmia ohjelmistojen asentamiseen ja päivittämiseen terminaalista.
 • Monia tapoja ohjelmoida terminaalissa, Python-tulkki on yksi esimerkki.
 • Suorita ohjelmia myös terminaalista käsin.

Ennen kuin voit tehdä tämän, sinun on kuitenkin tiedettävä, miten voit kiertää. Käsittelemme tätä seuraavaksi.

Kuinka navigoida macOS-päätteessä

Itse terminaali on helppokäyttöinen. Otsikkopalkki näyttää tiedot nykyisestä käyttäjästä ja hakemistosta, ja kehotenäytössä voit kirjoittaa komentoja ja lukea tulosteen.

Voit myös avata uusia välilehtiä macOS Terminalissa, ja ne edustavat erillisiä shell-ikkunoita.

Tämä koskee myös uusia ikkunoita.

Puhumme myöhemmin lisää joistakin muista macOS-päätteen näytöistä. Käydään nyt läpi, miten sitä käytetään.

Shellin peruskomennot, jotka sinun on tiedettävä

MacOS-päätelaitteen käytön perusajatuksena on, että annat komentoja liikkuaksesi kiintolevyllä ja suorittaaksesi toiminnon. Sellaisenaan on olemassa perusjoukko komentoja, jotka haluat kirjoittaa omaan muistiin.

CommandAction
cd Siirry nimettyyn hakemistoon tai polkuun.
lsNäyttää kansiot nykyisessä työhakemistossa tai nimeämässäsi hakemistossa.
rm Poista (eli poista) nimetty tiedosto tai hakemisto. Jos käytät -r-vaihtoehtoa, se poistaa kaikki tiedostot ja kansiot hakemistosta.
mkdir Tämä luo hakemiston määritetyllä nimellä nykyiseen työhakemistoon.
kosketa Tämä luo tiedoston nykyiseen työhakemistoon. Muista liittää myös tiedostopääte nimettyyn tiedostoon.
sudo Jos haluat suorittaa toiminnon kuten pääkäyttäjä, sudo on komento, jota tarvitset. Itse asiassa, se on ohjelma, ei käskyä. Siitä huolimatta sen käyttö on vaarallista, joten sitä tulee käyttää varoen.

Nämä komennot ohjaavat sinut tiedostojärjestelmääsi nopeasti ja auttavat suorittamaan yksinkertaisia ​​toimintoja. On myös monia muita komentoja, ja tietyt ohjelmat lisäävät myös omat komentonsa. Jos esimerkiksi haluat löytää nykyisen asennetun Python-versiosi, kirjoita terminaaliin python --version ja paina Enter.

Kuinka mukauttaa macOS-päätettä

Oletustilassaan Terminal on tylsä ​​ja yksivärinen työkalu, joka ei näytä kutsuvalta. Jos siirryt Asetuksiin (käyttäen Command + ,), sinulla on runsaasti työkaluja, joiden avulla voit mukauttaa macOS-päätettä.

Täällä voit muuttaa fontin tyyppiä ja kokoa, värimaailmaa, kohdistimen tyyliä ja paljon muuta.

Meillä on täydellinen artikkeli päätteen mukauttamisesta, mukaan lukien zsh-profiilin muokkaaminen ammattilaisen tavoin – se kannattaa lukea, kun olet saanut perusasiat käsissä.

Vaihtoehtoja oletuspäätteelle

Useimmille käyttäjille macOS-pääte on vankka ja tehokas työkalu. Loppujen lopuksi se on mitä se voi tehdä sinulle, ei miltä se näyttää. Jotkut käyttäjät kuitenkin haluavat eri terminaalisovelluksen tarpeidensa mukaan.

Esimerkiksi, iTerm2 on monien suosittu valinta, koska sen avulla voit käyttää jaettuja ruutuja ja suorittaa hakuja.

Itse asiassa olemme aiemmin tarkastelleet useita vaihtoehtoja macOS-päätteelle. Siitä huolimatta valinnanvaraa on vielä enemmän - Yläaika ja MacTerm ovat myös suosittuja.

Yhteenvetona

Jos haluat löytää nopeamman tavan työskennellä macOS:n kanssa, Terminal on loistava tapa tehdä se. Kourallisen komennon avulla voit kiertää kiintolevyäsi nopeasti ja käden ulottuvillasi enemmän virtaa kuin graafinen käyttöliittymä voisi tarjota.

Jos haluat oppia lisää zsh-kuoresta yleensä, meillä on artikkeli, joka auttaa sinua. Käytätkö terminaalia enemmän tämän artikkelin lukemisen jälkeen? Kerro meille alla olevassa kommenttiosiossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up