Mikä on Apple File System ja miksi se on parempi kuin HFS+?

Jos olet seurannut uutisia Applen uusimmasta macOS-julkaisusta, olet saattanut huomata, että Apple File System tai APFS mainitaan. Tämä on yksi niistä hämäristä aiheista, jotka eivät saa paljon huomiota. Silti se on käyttöjärjestelmän käyttökokemuksen perustana oleva ydinrakenne. APFS valmistuu vasta vuonna 2017, mutta voit maistaa kehittäjän esikatselua, joka on nyt saatavilla Sierrassa.

Indeksi
  1. Erot ja parannukset
  2. Kloonaus ja tietojen eheys
  3. Järjestelmän tilannekuvat
  4. I/O-palvelun laatu
  5. Alkuperäinen salaus
  6. SSD- ja Flash-optimointi
  7. Dynaaminen osion koon muuttaminen
  8. Johtopäätös

Erot ja parannukset

Nopeaa tarkistusta varten tiedostojärjestelmä on perusrakenne, jota käyttöjärjestelmä käyttää tietojen tallentamiseen ja hakemiseen. Eri tiedostojärjestelmät lähestyvät tätä tehtävää eri tavalla. Kun tietokoneet ovat nopeutuneet, uudemmat tiedostojärjestelmät ovat hyödyntäneet tehostusta tarjotakseen uusia ominaisuuksia ja mukautuakseen nykyaikaisiin tallennustarpeisiin.

Nykyään uusien Macien mukana toimitettava tiedostojärjestelmä HFS+ on kahdeksantoista vuotta vanha. HFS, sen esi-isä, on vanhempi kuin Tom Cruisen bromance-leffa "Top Gun". Se on vähän kuin vanha Toyota. Se toimii edelleen (ehkä yllättävän hyvin), mutta se ei voita yhtään mitalia.

APFS ei ole niinkään päivitys HFS+:aan, vaan se on valtava harppaus eteenpäin… nykyhetkeen. Vaikka se on merkittävä päivitys Applen käyttäjille, näyttää siltä, ​​​​että Apple on saavuttamassa muita järjestelmiä sen sijaan, että ohittaisi ne. Päivitys ei kuitenkaan ole päivääkään liian aikaisin.

Kloonaus ja tietojen eheys

APFS käyttää kopiointi-kirjoitus-nimistä menetelmää kopioidakseen välittömiä kopioita tiedostoista. HFS+:ssa, kun käyttäjä kopioi tiedoston, jokainen bitti kopioidaan. APFS luo sen sijaan kloonin käsittelemällä metatietoja ja varaamalla levytilaa. Bittejä ei kuitenkaan kopioida ennen kuin kloonattua tiedostoa on muutettu. Kun klooni eroaa alkuperäisestä kopiosta, nämä muutokset (ja vain ne muutokset) tallennetaan.

Kopiointi kirjoittamiseen parantaa myös tietojen eheyttä. Muissa järjestelmissä, jos asemasi irrotetaan ylikirjoitusoperaatioiden ollessa kesken, saatat huomata, että osa tiedostojärjestelmästäsi ei ole synkronoitu muiden kanssa. Kopiointi kirjoittamisen yhteydessä välttää ongelman kirjoittamalla muutoksia vapaaseen levytilaan vanhojen tiedostojen korvaamisen sijaan. Kunnes kirjoitustoiminto on suoritettu onnistuneesti, vanha tiedosto on kanoninen versio. Vain kun uusi tiedosto on kopioitu onnistuneesti, vanha tiedosto tyhjennetään.

Järjestelmän tilannekuvat

Tilannekuvat ovat suuri päivitys, ja ne tuovat sinulle osittain kopiointi-kirjoitusarkkitehtuuri. Tilannekuva on vain luku -tilassa liitettävä kuva tiedostojärjestelmästä tietyllä hetkellä. Kun tiedostojärjestelmä muuttuu, vain muokatut bitit tallennetaan. Tämä voi tehdä varmuuskopioinnista yksinkertaisempaa ja luotettavampaa. Ottaen huomioon Time Machinen kovien linkkien epämiellyttävän pettymyksen, tämä voisi olla merkittävä päivitys.

I/O-palvelun laatu

Olet ehkä nähnyt termin Quality of Service (QoS) reitittimesi asennusohjeissa. QoS priorisoi kaistanleveyden käytön välttääkseen ensisijaisten tehtävien hidastumisesta. Reitittimessäsi se käyttää käyttäjän määrittämiä sääntöjä antaakseen valituille tehtäville suurimman kaistanleveyden. Raporttien mukaan Applen QoS asettaisi etusijalle käyttäjien toiminnot, kuten aktiiviset ikkunat. Taustatehtävät, kuten Time Machinen varmuuskopiot, alennettiin. Joten ehkä vähemmän rantapalloja?

Alkuperäinen salaus

Snowdenin jälkeisessä maailmassa salaus on muotia. Ja yhä enemmän Apple korostaa järjestelmiensä turvallisuutta. Sisäänrakennettu vahva salaus ei ole yllätys. APFS:n avulla Apple sisältää vivahteikkaamman salausjärjestelmän kuin nykyinen koko levy tai ei mitään -lähestymistapa. Käyttäjät voivat käyttää yhtä avainta salata kaikki tietonsa tai käyttää useita salausavaimia yksittäisten tiedostojen ja kansioiden lukitsemiseen erikseen. Tietysti voit myös salata mitään, saatananpaljon räsy.

SSD- ja Flash-optimointi

Flash-tallennusoptimointi on lueteltu APFS:n otsikossa, mutta toteutus ei ole jännittävää. Sen sijaan, että Apple olisi hyödyntänyt niiden epätavallista järjestelmäintegraatiota, se on siirtänyt joitakin SSD-sirujen tyypillisesti hoitamista toiminnoista käyttöjärjestelmään. Se on enemmän kuin tiedostojärjestelmä olisi tietoinen SSD-levyistä eikä optimoitu niitä varten.

Dynaaminen osion koon muuttaminen

APFS-aseman loogiset osiot voivat muuttaa itsensä kokoa dynaamisesti. Käyttäjien tarvitsee vain määrittää haluttujen osioiden määrä. Tiedostojärjestelmä sitten suorittaa levyvarauksen lennossa. Jokainen osio vie vain levytilaa, jota se käyttää tiedostojen tallentamiseen. Loput levytilasta on varattu minkä tahansa osion käyttöön. Se on siisti, mutta se on paljon enemmän metakansioita kuin mikään muu.

Johtopäätös

Onko tällä väliä? Kehittäjille ja tehokäyttäjille tämä on mahtavaa. Satunnaisille Mac-käyttäjille ulkoisen eron ei pitäisi olla paljon. Ja vaikka päivitys on hieno, puuttuu vielä joitakin osia. Natiivipakkaus puuttuu, kuten myös käyttäjätietojen tarkistussumma. Tietysti kaikki voi muuttua vuoteen 2017 mennessä, joten katso tätä tilaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up