Mikä on Windows 11 for ARM ja kenelle se on tarkoitettu?

ARM-tietokoneet ovat nyt suositumpia kuin koskaan. Joten ei ole yllätys, että voit hankkia Windows 11 for ARM:n vaihtoehdoksi perinteiselle versiolle, jota useimmat ihmiset käyttävät. Molemmat Windows 11 -versiot näyttävät ja tuntuvat samalta. Konepellin alla on kuitenkin suuria eroja, jotka tuovat suuria etuja ja kompromisseja pöytään.

Lue myös: Kuinka asentaa Windows 11 Raspberry Pi 4:ään

ARM vs. x86 tietokoneet

Windows 11 for ARM voi toimia vain ARM-tietokoneissa. Sitä vastoin tavallinen Windows 11 voi toimia vain x86- (erityisesti x86-64) -tietokoneissa.

Nämä kaksi tietokonetyyppiä viittaavat näiden tietokoneiden sisällä olevien CPU:iden (Central Processing Units) "arkkitehtuuriin". Kun kyseessä ovat x86-suorittimet, ne on suunniteltu käsittelemään käskyjä mahdollisimman lyhyellä määrällä konekielisiä rivejä.

Tämä tarkoittaa, että ohjeet ovat erittäin tiivistettyjä ja monimutkaisia. Täydellisen käskyn suorittaminen voi kestää useita prosessorin kellojaksoja. Tästä syystä ne tunnetaan myös nimellä CISC tai Complex Instruction Set Computers.

ARM-tietokoneet puolestaan ​​käsittelevät lyhyempiä, yksinkertaisempia ohjeita, jotka voidaan suorittaa yhdellä kellojaksolla. Tämä tunnetaan nimellä RISC (Reduced Instruction Set Computer).

Perinteisesti x86-suorittimet ovat tarjonneet paljon paremman absoluuttisen suorituskyvyn kuin ARM-suorittimet, mutta ne käyttävät suuruusluokkaa enemmän tehoa. Tämä ei ole iso juttu seinään kytketylle tietokoneelle. Akkukäyttöisten laitteiden sen sijaan on käytettävä mahdollisimman vähän virtaa. ARM-suorittimien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti älypuhelimien ja tablettien kaltaisten laitteiden ansiosta.

Älypuhelinmarkkinoiden ansiosta ARM-suorittimen kehitys on mennyt ylikierrokselle. Nykyään parhaat ARM-suorittimet ovat yhtä nopeita (tai jopa nopeampia) kuin x86-suorittimet. Tämä on yksi syistä, miksi Apple on siirtänyt koko tietokonelinjansa ARM-pohjaisiin "Apple Silicon" -tietokoneisiin.

Jos haluat perusteellisen selityksen erosta, katso ARM- ja x86-suorittimen selittäjämme.

Lue myös: Kuinka korjata "Windows Modules Installer Worker" korkea suorittimen käyttö

Windows 11 ARM:lle pähkinänkuoressa

Tämä vie meidät erityisesti Windows 11:een ARM:lle. Tämä on kolmas Windowsin ARM-versio Windows RT:n (Windows 8:aan perustuva) ja ARM-käyttöjärjestelmän Windows 10:n jälkeen.

Windows 11 for ARM on suunniteltu erityisesti uusimmalle 64-bittiselle ARM-suoritinteknologialle. Se on käännetty toimimaan näillä RISC-prosessoreilla.

Löydät ARM:n laitteista, kuten Microsoft Surface Pro X, Samsung Galaxy Book Go, Acer Spin 7 ja HP ​​Elite Folio.

Nämä kannettavat tietokoneet, tabletit ja vaihdettavat tietokoneet tarjoavat Windows-kokemuksen tietokoneissa, joissa on erittäin pitkä akunkesto. Ne ovat myös yleensä ohuempia, viileämpiä ja kevyempiä kuin tehoa vaativat x86-järjestelmät.

Kun käytät alkuperäistä ARM-ohjelmistoa näissä tietokoneissa, sinun on vaikea erottaa toisistaan ​​x86-tietokoneeseen verrattuna. Saatat todella nauttia tehokkaammasta suorituskyvystä riippuen tietystä ARM-suorittimesta. Todellinen ero tulee esiin, kun yrität suorittaa muita kuin ARM-Windows-sovelluksia.

Lue myös: Kuinka tarkistaa suorittimen lämpötila Windowsissa

Kuinka ei-ARM-Windows-sovellukset toimivat

Koska Windows 11:n x86-versiolle tarkoitetut sovellukset eivät voi toimia suoraan ARM-prosessorilla, tarvitaan jonkinlainen käännös. ARM:n Windows 11 -ratkaisu tähän on emulointi.

Kuvan lähde: Microsoft

Emulointi on tietokoneohjelmointitekniikka, jossa yhden tyyppistä tietokonearkkitehtuuria simuloidaan toisella. "Simuloinnin" ja "emuloinnin" välillä on itse asiassa tärkeä ero. Käsittelemme niitä kuitenkin tässä samalla tavalla.

Emuloitu ympäristö saa x86-ohjelmiston "luulemaan", että se toimii x86-tietokoneessa. Se vastaanottaa kaikki odottamansa oikeat tulot ja lähdöt. Tämä kuulostaa hyvältä, mutta emuloinnilla on merkittävä suorituskyvyn rangaistus. Koko tietokonearkkitehtuurin replikoinnin ylimääräiset kustannukset vaativat veronsa ARM-suorittimelta.

Windows 11 for ARM -käyttöjärjestelmässä toimivat emuloidut sovellukset voivat sitten toimia hitaasti. Tämä ei ole suuri ongelma suhteellisen yksinkertaisissa sovelluksissa, kuten tekstinkäsittelyohjelmissa, mutta multimedia- tai videopeliohjelmistot ovat toistaiseksi epäkäytännöllisiä.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tapa saada x86-ohjelmisto toimimaan ARM-laitteistolla. Apple käyttää ohjelmiston käännöstä emuloinnin sijaan. He tekevät tämän käyttämällä erityistä ohjelmistoa nimeltä Rosetta II, joka kääntää uudelleen x86 Intel Mac -tietokoneille suunnitellut Mac-ohjelmistot.

Et voi ostaa Windows 11:tä ARM:lle (vielä)

Tätä kirjoittaessamme Windows 11 for ARM on saatavilla vain OEM-valmistajille (Original Equipment Manufacturers), jotka valmistavat ja myyvät tietokoneita. Toisin sanoen, ainoa tapa saada Windows 11 laillisesti ARM:iin on ostaa sen mukana toimitettu tietokone asennettuna.

Jos sinulla on ARM-tietokone tai -laite, jossa haluat käyttää Windows 11:tä, voit tehdä sen monella tavalla. Apple Silicon Mac -tietokoneiden omistajat eivät voi enää käynnistää Windows 11:tä, joten on olemassa projekteja, joilla tämä saadaan toimimaan. Kaupallinen Mac-ohjelmisto Rinnakkaiset käyttää Windows 11 for ARM -käyttöjärjestelmää osana ratkaisua, mutta käyttäjät eivät pääse suoraan siihen.

Parallelsia lukuun ottamatta kaikki muut projektit vaativat käyttäjiä lataamaan lisensoimattoman kopion Windows 11:stä ARM:lle, ja ovat siksi laittomia, kunnes Microsoft alkaa myydä lisenssejä yksittäisille ostajille.

Lue myös: 100 % suorittimen käyttö Windowsissa? Näin voit korjata sen

Kenen pitäisi käyttää Windows 11:tä ARM:lle

Koska tällä hetkellä voit hankkia Windows 11 for ARM -käyttöjärjestelmän vain uudella tietokoneella, joka on suunniteltu sitä varten, tämä kysymys koskee itse asiassa enemmän sitä, kenen pitäisi ostaa yksi näistä ARM-pohjaisista Windows-tietokoneista?

Kuvan lähde: Microsoft

Nämä kannettavat tietokoneet, tabletit ja avoautot ovat yleensä erittäin ohuita ja kevyitä. Ne tarjoavat koko päivän (ja pidemmänkin) akunkeston ja toimivat kaikki tavallisen Windows 11 -järjestelmän sovellukset. Eli niin kauan kuin sovelluksesta on 32-bittinen versio x86-ohjelmiston tapauksessa.

On kuitenkin suuri ero sovelluksen teknisen suorittamisen ja sen hyvän käytön välillä. Jos sovelluksesta ei ole natiivi ARM-versiota, jota sinun tarvitsee suorittaa tietokoneellasi, on tärkeää tutkia, kuinka hyvin se toimii emuloinnin alaisena. Vaihtoehtoisesti kehittäjä on saattanut julkaista suunnitelmansa sovelluksensa alkuperäisen ARM-portin julkaisemisesta lähitulevaisuudessa. Tämä saattaa mahdollistaa sen, että voit siirtyä ARM Windows -reitille.

Suurin osa käyttäjistä pärjää. Olettaen, että he vain etsivät tietokonetta, joka tarjoaa yleisen tuottavuuden. Ajattele sovelluksia, kuten verkkoselainta tai toimistotyötä. Kuitenkin, jos tämä on kaikki mitä tarvitset, suosittelemme tarkastelemaan Applen ARM-pohjaisia ​​tietokoneita. Ne käyttävät myös käytännössä kaikkia yleisiä tuottavuussovelluksia ilman Windows 11 for ARM:n suorituskyky- tai yhteensopivuusongelmia.

Lue myös: Kuinka korjata "Odottamaton Store Exception" -virhe Windowsissa

Ei valmis Primetimeen

Microsoft epäilemättä jatkaa kehitysresurssien lisäämistä ARM-käyttöjärjestelmäänsä. Silti on vaikea suositella Windows 11:tä ARM:lle kenellekään, joka oli sen tilassa kirjoitushetkellä.

On mahdollista, että näemme jossain vaiheessa tehokkaamman ratkaisun, joka muistuttaa Rosetta 2:ta. Tämän pitäisi lievittää x86-ohjelmiston emuloinnin suorituskykyongelmia, mutta tästä ei ole lupaa.

Windowsin tiekartta on pitkälti x86 lähitulevaisuudessa. Joten kehittäjillä ei ole paljon kannustinta luoda ARM-portteja ohjelmistoilleen. Tämä on toisin kuin Apple. Kyseinen yhtiö on mennyt all-in ARM:lle. Tämä tarkoittaa, että kaikilla macOS-kehittäjillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tuottaa alkuperäisiä sovelluksia ajan kuluessa.

Indeksi
  1. ARM vs. x86 tietokoneet
  2. Windows 11 ARM:lle pähkinänkuoressa
  3. Kuinka ei-ARM-Windows-sovellukset toimivat
  4. Et voi ostaa Windows 11:tä ARM:lle (vielä)
  5. Kenen pitäisi käyttää Windows 11:tä ARM:lle
  6. Ei valmis Primetimeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up