Mikä on Windows Hello ja pitäisikö sinun käyttää sitä?

Windows Hello on kehittynyt kasvojen skannaustekniikka. Sen avulla voit kirjautua nopeasti sisään Windows-tietokoneellesi ilman pääsykoodia. Tarvitset erityisen verkkokameran, jotta Windows Hello toimii, mutta oikealla laitteistolla se on nopeaa ja kätevää. Tarkoittaako se, että sinun pitäisi käyttää sitä? Mitkä ovat hyvät ja huonot puolet?

Lue myös: Kuinka tietää, onko joku muu kirjautumassa Windows-tietokoneellesi

Mikä tekee Windows Hellosta erityisen?

Vaikka kasvojen lukituksen avausjärjestelmiä on monia erilaisia, Windows Hello on yksi edistyneimmistä ratkaisuista.

Kasvojentunnistusturvallisuus on aina vaarassa tulla huijatuksi. Yrittäjät hakkerit ovat käyttäneet valokuvia ja naamioita kiertääkseen perusjärjestelmiä. Windows Hello käyttää kuitenkin "strukturoitua valoa" rakentaakseen 3D-mallin kasvoistasi. Vertaa sitten tallennettua skannausta kameran edessä oleviin kasvoihin. Jos ne täsmäävät, tietokoneen lukitus avautuu.

Windows Hello on muutakin kuin kasvojentunnistus

Vaikka useimmat ihmiset pitävät Windows Helloa kasvojen lukituksen avausjärjestelmänä, se sisältää itse asiassa iiriksen ja sormenjälkien skannauksen. Toisin sanoen Windows Hello hallitsee kaikkia yleisiä biometrisiä tietotyyppejä, joita voit käyttää nykyaikaisissa tietokoneissa.

Kuvan lähde: Pixabay

Windows Hello ei itse asiassa tallenna kasvojen, iiriksen tai sormenjälkien skannauksia mihinkään tietokoneellesi. Microsoftin mukaan se ei myöskään koskaan lähetä näitä tietoja Internetin kautta.

Mistä se voi tietää, ovatko kasvosi oikeat, jos se ei tallenna niistä valokuvaa? Tämä toimii, koska Windows Hello -ohjelmisto muuntaa biometriset tietosi käyttämällä erityisiä matemaattisia operaatioita digitaaliseksi kaavioksi. Tätä kaaviota ei voi kääntää takaisin kuvaksi kasvojesi. Tämän matematiikan soveltaminen kasvoihisi tuottaa kuitenkin saman kaavion uudelleen. Joten jos kaaviot täsmäävät, Windows Hello päästää sinut sisään.

Windows Hello on hakkeroitu aiemmin

Ei ole olemassa täysin turvallista järjestelmää. Jos käytät tarpeeksi aikaa, rahaa ja vaivaa, voit periaatteessa murtaa mitä tahansa. On vain niin, että jotkin turvatoimenpiteet eivät ole sen työn arvoisia, mitä niiden ylittämiseen tarvitsisit.

Windows Hello ei ole erilainen. Hakkerit ovat jo osoittaneet, kuinka se voidaan ohittaa, mutta nämä hakkerit ovat monimutkaisia ​​ja epäkäytännöllisiä. Vuonna 2021 hakkerit paljastivat menetelmän USB-verkkokameran manipulointi. Microsoft on sittemmin tukkinut haavoittuvuuden, mutta kuten mikä tahansa, lisää hyväksikäyttöä löydetään.

Biometriset lukot, kuten Windows Hello, tuntuvat meistä erittäin turvallisilta, koska ne ovat pinnalla erittäin kehittyneitä. Joten on olemassa todellinen vaara kehittää väärä turvallisuuden tunne.

Lue myös: 5 parhaista laitteiston suojausavaimista kaksivaiheiseen todennukseen

Windows Hellon vaatimukset

Windows Hellon käyttämiseen tarvitaan Windows 10 tai Windows 11. Tarvitset kuitenkin myös erityisen sertifioidun Windows Hello -kameran. Nämä kamerat voivat projisoida ja nähdä infrapunavaloa. Sitten kehittynyt laitteisto voi muuntaa kuvat yksityiskohtaisiksi 3D-malleiksi näkyvissä olevista kohteista.

Jos olet ostamassa kannettavaa tietokonetta, Windows Hello -yhteensopivuus tulee luetella verkkokameran teknisten tietojen alla. Joissakin kannettavissa tietokoneissa Windows Hello -kamera on valinnainen lisävaruste. Sinun on ilmoitettava, että haluat sellaisen, kun tilaat tietokoneen.

Jos käytät pöytätietokonetta (tai telakoitua kannettavaa tietokonetta), voit helposti lisätä Windows Hello -toimintoja. Lisää vain sertifioitu kamera, kuten Dell UltraSharp HDR 4Kvaikka nämä kamerat ovatkin tiukkoja!

Jos sinulla on kaikki mitä tarvitset Windows Hellon käyttämiseen, voit aktivoida ominaisuuden tällä tavalla.

 1. Avaa Käynnistä-valikko ja napsauta "Asetukset" -sovelluksen hammasratasta.
 1. Napsauta sivupalkista "Tilit".
 2. Valitse "Kirjautumisvaihtoehdot".
 1. Valitse yläreunasta "Kasvojentunnistus".
 1. Napauta nyt "Asenna" -painiketta ja seuraa ohjattua Windows Hello -asennustoimintoa.
 2. Ohjatun määritystoiminnon vaiheet sisältävät esimerkiksi kameran katsomisen ja salasanan tai PIN-koodin syöttämisen.

Lue myös: Kaksifaktorisen todennuksen määrittäminen Raspberry Pi:lle

On epätodennäköistä, että tavalliset käyttäjät joutuvat sellaisen hakkeroinnin kohteeksi, jolla on mahdollisuus murtaa Windows Hello. Silti on olemassa muutamia syitä välttää tämän kiehtovan kätevän Windows-ominaisuuden käyttämistä.

Kuvan lähde: Pexels

Jos sinulla on pääsy valtion kaltaisten tahojen omistamiin todella arkaluontoisiin tietoihin tai olet niiden säilyttäjä, sinun kannattaa harkita turvallisempia tapoja pitää tietokoneesi tiedot turvassa. Paljon parempi ratkaisu olisi esimerkiksi a YubiKey. Nämä avaimet voidaan säilyttää erillään tietokoneesta siltä varalta, että se varastetaan.

Kun toisena tekijänä on laitteiston suojausavain, Windows Hello ei toimi ilman sitä. Joten niin kauan kuin et jätä avainta kytkettynä, kun et käytä tietokonetta aktiivisesti, se on molempien maailmojen paras.

Jos välität verkkokameran yksityisyydestä, käytät todennäköisesti verkkokameran tietosuojasuojaa. On selvää, että Windows Hello ei toimi linssinsuojuksen ollessa päällä. Sinun on poistettava se aina, kun haluat todentaa. Tämä poistaa suurimman osan mukavuudesta, joten sinun on parempi käyttää salasanaa tai sormenjälkeä.

Windows Hello voi olla kätevä, jos matkustat tai olet huolissasi kannettavan tietokoneen takavarikoitumisesta. Tämän voivat tehdä tulliviranomaiset, lainvalvontaviranomaiset tai kuka tahansa, jolle et halua näyttää yksityisiä tietojasi. Se toimii hyvin lukona, kun et ole paikalla, mutta jonkun tarvitsee vain osoittaa kamera kasvojasi ja tietokone aukeaa. Jos käytät sen sijaan salasanaa, voit kieltäytyä paljastamasta sitä, mutta kasvosi ovat avoin kirja.

Lue myös: Kuinka poistaa Microsoft Defender pysyvästi käytöstä

Kenen pitäisi käyttää Windows Hellota

Windows Hello on loistava ratkaisu ihmisille, jotka työskentelevät pöydän ääressä. Varsinkin alueilla, joilla muut voivat käyttää heidän järjestelmäänsä. Ajattele työtiloja, kuten avotoimistoja tai tietokonelaboratorioita. Se on myös suuri käyttömukavuus henkilökohtaisille tietokoneille, joihin ei ole tallennettu arkaluonteisia tietoja avoimesti, kun joku on ohittanut kirjautumisruudun.

Kuvan lähde: Pixabay

Käytätpä Windows Hellota tai et, on aina hyvä idea harjoitella hyviä tietoturvatottumuksia. Sinun tulisi olettaa, että jos kannettava tietokone varastetaan, joku murtautuu siihen ja suojaa tietosi vastaavasti.

Varmista esimerkiksi, että sinulla on kaksivaiheinen todennus kriittisille online-tileille. Tallenna arkaluonteisia tietoja tietokoneesi salattuun kansioon, jonka avaaminen vaatii erillisen salasanan.

Windows Hello -tunnistuksen parantaminen

Kun olet määrittänyt Windows Hellon kasvojentunnistuksen, voit tehdä siitä tarkemman ja turvallisemman lisätarkastuksilla. Näin tekemällä vähennät sen todennäköisyyttä, että se avautuu väärille kasvoille, ja todennäköisemmin, että se ei tunnista sinua!

Voit parantaa Windows Hello -tunnistusta seuraavasti:

 1. Siirry "Asetukset" -kohdassa "Kasvojentunnistus" -kohtaan, kuten yllä näytimme.
 1. Napsauta "Paranna tunnistusta".
 1. Valitse nyt "Aloita".
 1. Anna PIN-koodi ja noudata ohjatun toiminnon ohjeita.
 1. Seuraavaa vaihetta varten katso suoraan kameraan.
 1. Windows Hellon pitäisi nyt olla turvallisempi ja tarkempi. Jos käytät laseja, voit tehdä tämän kahdesti. Kerran silmälasien kanssa ja kerran ilman.

Lue myös: Kuinka ottaa Ransomware Protection käyttöön Windowsissa

Kuinka poistaa Windows Hello käytöstä

 1. Siirry uudelleen kohtaan "Kasvojentunnistus (Windows Hello)" kohdassa "Asetukset".
 1. Valitse "Poista".
 1. Jos et halua poistaa kasvojentunnistusta pysyvästi käytöstä Windowsissa, vaan vain keskeyttää sen hetkeksi, noudata yllä olevia ohjeita uudelleen ja valitse "Määritä" palauttaaksesi toiminnon.

Sano hyvästit Helloille?

Emme tarkoita, että Windows Hello ei ole suojattu tai että sinun ei pitäisi käyttää ominaisuutta. Sinun pitäisi vain olla tietoinen siitä, että biometrisellä suojauksella on muutamia luontaisia ​​haittoja ja että sinun ei pitäisi luottaa niihin täysin. Käytä mieluummin ominaisuuksia, kuten Windows Hello, kun riskin ja mukavuuden tasapaino on juuri oikea.

Indeksi
 1. Mikä tekee Windows Hellosta erityisen?
 2. Windows Hello on muutakin kuin kasvojentunnistus
  1. Windows Hello on hakkeroitu aiemmin
 3. Windows Hellon vaatimukset
 4. Milloin Windows Hellota ei saa käyttää
 5. Kenen pitäisi käyttää Windows Hellota
 6. Windows Hello -tunnistuksen parantaminen
 7. Kuinka poistaa Windows Hello käytöstä
 8. Sano hyvästit Helloille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up