Mikä on Windows Hosts -tiedosto ja kuinka sitä muokataan

Windows-isäntätiedosto on pelkkä tekstitiedosto Windows-tietokoneellasi, jota voit ylläpitää manuaalisesti järjestelmänvalvojana. Vaikka isäntätiedosto on valinnainen, se on säilytetty Windows 11:ssä ja 10:ssä, mikä auttaa hallitsemaan verkkosivustoja, palvelimen verkko-osoitteita, mainosseurantaohjelmia, vakoiluohjelmia ja troijalaisia. Tässä helposti ymmärrettävässä oppaassa kerrotaan, mikä Windows-isäntätiedosto on ja kuinka se avataan ja muokataan.

Lue myös: Kuinka olla tuottavampi Windows Hot Corners -toiminnolla

Mikä on Windows Hosts -tiedosto?

Jos olet koskaan käyttänyt puhelinyhtiön hakemistoa, tiedät, kuinka se kartoittaa minkä tahansa puhelintietueen ainutlaatuiseen henkilöön, yritykseen tai asuinpaikkaan. Samalla tavalla minkä tahansa käyttöjärjestelmän hosts-tiedosto vastaa IP-osoitteita yksilöllisiin verkkotunnuspohjaisiin isäntänimiin (tai verkkosivustoihin), palvelinnimiin, välityspalvelimiin ja muihin.

Windows-järjestelmissä, kuten Linuxissa tai Macissa, hosts-tiedoston päätarkoitus on mahdollistaa isäntänimien ja palvelimien yksinkertainen IP-osoitekartoitus. Siksi se on samanlainen kuin DNS (Domain Name System) -järjestelmä.

Jokainen hosts-tiedoston merkintä seuraa oletusarvoista localhost-merkintää erillisellä rivillä. Jokaista riviä edeltää hash-symboli (#), jonka avulla voit lisätä kommentteja. Windows hosts -tiedoston todelliset sovellukset edellyttävät #-merkin pois jättämistä.

Lue myös: Vierivän kuvakaappauksen ottaminen Windowsissa

Missä Hosts-tiedosto on Windowsissa?

Windows-isäntätiedosto löytyy aina osoitteesta C:\Windows\System32\Drivers\etc. Se on tekstitiedosto, jota ei ole liitetty mihinkään ohjelmaan. Voit kuitenkin avata sen helposti Notepadilla.

Huomautus: Jos yrität lisätä toisen tiedoston nimeltä "hosts" "etc"-kansioon, sillä on mitätön vaikutus alkuperäiseen hosts-tiedostoprosessiin, koska nimeät sen vain toiseksi kaksoistiedostoksi.

Hosts-tiedoston avaaminen Windowsissa järjestelmänvalvojana

Ainoa tapa avata isäntätiedosto Windowsissa järjestelmänvalvojana on käyttää Notepadia. Syy, miksi tarvitset järjestelmänvalvojan oikeudet, on se, että hosts-tiedoston sisäisiä merkintöjä voivat hallita vain käyttäjät, joilla on korkeimmat järjestelmänvalvojan oikeudet.

 1. Siirry Windowsin Haku-valikkoon ja avaa Muistio järjestelmänvalvojana. Jos admin-vaihtoehto ei näy sinulle, napsauta alanuolta. Lisäksi, jos olet tallentanut Notepad-pikakuvakkeen toiseen tietokoneeseen, voit avata sen napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella sovellussymbolia ja valitsemalla "Suorita järjestelmänvalvojana".
 1. Kun tyhjä Muistio-tiedosto on auki, siirry kohtaan "Tiedosto -> Avaa" etsiäksesi tietokoneeltasi tiedostoja, jotka toimivat Muistiossa järjestelmänvalvojatilassa.
 1. Siirry kansioon C:\Windows\System32\Drivers\etc. Aluksi et ehkä näe mitään. Napsauta pienen tekstiasiakirjan valikkokohtaa nähdäksesi lisää vaihtoehtoja.
 1. Valitse "Kaikki tiedostot" yllä valitusta valikosta. Nyt hosts-tiedosto on selvästi näkyvissä muiden tiedostojen kanssa. Valitse oikea isäntätiedosto Notepad Admin -tilassa välttäen samalla päällekkäisyyksiä.
 1. Hosts-tiedosto täyttää Notepadin järjestelmänvalvojatilassa. Voit vapaasti muokata tätä asiakirjaa ja tallentaa sen ilman virheitä.
 1. Jos haluat vain tarkistaa hosts-tiedoston etkä muokata sitä, voit avata sen suoraan Muistiossa yksinkertaisella hiiren kakkospainikkeella.

Lue myös: Kuinka käynnistää vikasietotilaan Windowsissa

Kuinka muokata My Hosts -tiedostoa Windowsissa

Täällä opimme muokkaamaan hosts-tiedostoa Windowsissa, jolloin loppukäyttösovelluksia palvellaan.

 1. Avaa hosts-tiedosto Muistiossa järjestelmänvalvojatilassa.
 2. Hosts-tiedoston vaakasuuntaiset merkinnät on erotettu välilyönnillä tai sarkaimella. Varmistaaksesi, että syntaksiongelmista ei aiheudu virheitä, valitse koko tekstilohko, mukaan lukien 127.0.0.1 ja localhost, mutta älä hash-symbolia (#).
 1. Kopioi ja liitä IP-osoite ja localhost uudelle riville. Voit lisätä sen edellisen oletusmerkinnän viereen. Jotta hosts-tiedosto pysyy puhtaana, on parasta lisätä kappaleväliä.
 1. Aloita merkintöjen lisääminen hosts-tiedostoon liittämällä uusi toimialuenimi localhostin sijaan. Voit myös muuttaa IP-osoitetta.
 2. Lisää uusi rivi painamalla Enter.
 1. Kun olet muokannut hosts-tiedostoa Notepad-järjestelmänvalvojatilassa, muista tallentaa merkinnät.

Huomautus: jos unohdat muokata hosts-tiedostoa järjestelmänvalvojana Windowsissa, näet "Sinulla ei ole lupaa tallentaa tähän sijaintiin. Ota yhteyttä järjestelmänvalvojaan saadaksesi luvan" -viesti.

Lue myös: Voitko (ja pitäisikö) jatkaa Windows 8:n tai 8.1:n käyttöä?

Windows Hosts -tiedoston sovellukset

Koska isäntätiedosto voi ohittaa DNS-palvelimen, se voi saavuttaa edistyneitä tavoitteita, kuten estää tai uudelleenohjata minkä tahansa valitsemasi verkkosivuston tai URL-osoitteen.

1. Estä verkkosivustot muokkaamalla Windows Hosts -tiedostoa

Voit käyttää Windowsin isäntätiedostoa poistaaksesi aikaa vievät URL-osoitteet, viihdesivustot ja muut sivustot, joilla et halua vierailla. Etkö halua viettää aikaa Netflixissä? Estä se vain kokonaan järjestelmätasolla.

 1. Avaa hosts-tiedosto Notepadissa järjestelmänvalvojana.
 2. Täytä luettelo sivustoista, jotka haluat estää muodossa 127.0.0.1. Seuraa sitä tallentamalla ja poistumalla Notepad-tiedostosta.

Saatat joutua estämään useita saman palvelun verkkotunnuksia yksittäisinä merkintöinä hosts-tiedostossa. Se käsittelee esimerkiksi "twitter.com" ja "m.twitter.com" kahtena erillisenä merkintänä.

Kun olet tallentanut estettyjen verkkosivustojen luettelon Muistioon, et voi käyttää sitä uudelleen selaimella, ellet muokkaa isäntätiedostoa saadaksesi pääsyn takaisin. Tätä estomenetelmää tuetaan Google Chromessa, Microsoft Edgessä, Firefoxissa, Operassa ja monissa muissa selaimissa. On erittäin tärkeää poistaa selaimen välimuisti sen jälkeen, kun verkkosivusto on estetty hosts-tiedostossa, muuten se latautuu uudelleen.

Yleisimpien selainten lisäksi voit estää verkkosivustoja myös vähemmän käytetyillä vaihtoehtoisilla selaimilla, kuten SlimBrowser.

Lue myös: Verkkosivustojen estäminen Chromessa, Firefoxissa, Edgessä, Safarissa, Androidissa ja iOS:ssä

2. Muokkaa Windows Hosts -tiedostoa uudelleenohjataksesi verkkosivustoja

Voit ohjata minkä tahansa verkkosivuston toiseen URL-osoitteeseen Windowsin hosts-tiedoston avulla. Tätä ei välttämättä aina tueta suojausvarmenneristiriitojen vuoksi.

 1. Avaa Windows hosts -tiedosto Muistiossa järjestelmänvalvojatilassa.
 2. Lisää sen verkkosivuston nimi, jonka haluat ohjata muualle. Esimerkkimme korvaa "nytimes.com" sanalla "bbc.com".
 1. Avaa Windowsin komentokehote ja kirjoita seuraava teksti ikkunaan.
 1. Yllä oleva komento luo sarjan vastauksia loppusivustolta paljastaen samalla sen IP-osoitteen. Joskus saatat nähdä IPv6-osoitteen IPv4:n sijaan, kuten alla olevassa esimerkissä näkyy.
 1. Kun IP-osoite on löydetty, palaa hosts-tiedostoon ja muuta uudelleenohjattavan verkkosivuston 127.0.0.1-merkintä korvaamalla se komentokehotteessa luodulla IP-osoitteella.
 2. Tallenna hosts-tiedosto ja palaa selaimeen testausta varten.
 1. Kun olet määrittänyt uudelleenohjausominaisuuden mille tahansa verkkosivustolle, näet uudelleenohjausviestin. Joskus se on virhe, koska kahden sivuston suojausvarmenteet eivät täsmää. Tästä syystä sen päätarkoitus on ohjata viihde- tai ei-tuottava sivusto yrityksen kotisivulle tai omalle palvelinosoitteellesi.

Lue myös: 15 turvallista verkkosivustoa Windows-ohjelmiston lataamiseen

3. Roskaposti- ja haittaohjelmasuojaus isäntätiedostolla

Windowsin isäntätiedostoa voidaan käyttää myös useiden roskapostin käyttäjälinkkien, kolmannen osapuolen sivustojen, evästeiden, mainosten seurantaohjelmien ja valvontabottien hallintaan. Sen avulla voidaan pitää haittaohjelmasivustot loitolla. Selaimet, kuten Firefox, antavat sinulle täydellisen luettelon seurantaohjelmista ja boteista millä tahansa verkkosivulla. Jos haluat käydä verkkosivustolla usein ja välttää sen roskapostilinkkejä, lisää ne estettyinä merkintöinä isäntätiedostoon.

Lue myös: Mitä haittaohjelmien torjuntapalvelu on suoritettava? Miksi suorittimen ja muistin käyttö on korkea?

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Miksi hosts-tiedostoni ei toimi?

Eikö Windows pysty lukemaan tietokoneesi hosts-tiedostoa? Saatat kohdata tämän virheen, jos et määritä rivinpäitä oikein Muistiossa järjestelmänvalvojana. Se todella tiivistyy syntaksivirheisiin merkintöjen tallentamisessa. Hyvä asia on, että nämä ongelmat on erittäin helppo korjata.

Välttääksesi mahdolliset virheet Windows hosts -tiedoston avulla tallennetuissa merkinnöissä, muista kopioida ja liittää koko ensimmäinen lause, joka sisältää "127.0.0.1" ja "localhost" oletusmerkinnässä. Käytä sitä muokataksesi jokaista alla olevaa riviä.

2. Kuinka voin tyhjentää hosts-tiedoston Windowsissa?

Hosts-tiedoston tyhjentäminen on erittäin helppoa. Näin voit käyttää isäntätiedostoasiakirjaa uudelleen samalla tavalla kuin se oli edellisessä tilassa.

 1. Avaa hosts-tiedosto Muistiossa järjestelmänvalvojatilassa.
 2. Valitse kaikki muut kuin oletusmerkinnät, jotka ovat loput tekstit localhost-rivien alla.
 3. Poista merkinnät ja tallenna hosts-tiedosto. Se on nyt hyväksytty uudelleenkäyttöön.

3. Kuinka voin palauttaa Windows hosts -tiedoston oletusasetuksiin?

Joskus saatat kohdata virheitä Windows-isäntätiedostokokoonpanossa, varsinkin sen jälkeen, kun sitä on muutettu useita kertoja. Jos haluat kumota nämä virheet, on hyvä idea palauttaa Windows hosts -tiedosto oletustilaansa.

 1. Avaa mikä tahansa Notepad-asiakirja järjestelmänvalvojatilassa ja kopioi ja liitä alla oleva teksti.
# Tekijänoikeus (c) 1993-2006 Microsoft Corp. # # Tämä on esimerkki HOSTS-tiedostosta, jota Microsoft TCP/IP for Windows käyttää. # # Tämä tiedosto sisältää IP-osoitteiden yhdistämisen isäntänimiin. Jokainen #-merkintä tulee säilyttää omalla rivillään. IP-osoite on # sijoitettava ensimmäiseen sarakkeeseen ja sen jälkeen vastaava isäntänimi. # IP-osoite ja isäntänimi on erotettava vähintään yhdellä # välilyönnillä. # # Lisäksi kommentteja (kuten näitä) voidaan lisätä yksittäisille # riveille tai koneen nimen jälkeen, joka on merkitty #-symbolilla. # # Esimerkki: # # 102.54.94.97 rhino.acme.com # lähdepalvelin # 38.25.63.10 x.acme.com # x asiakasisäntä # paikallispalvelimen nimen selvittäminen on hallittavissa itse DNS:ssä. # 127.0.0.1 localhost # ::1 localhost

 1. Tallenna yllä oleva merkintä työpöydälle tai mihin tahansa muuhun tietokoneen sijaintiin paitsi System32:n "etc"-kansioon. Nimeä asiakirja nimellä "isännät".
 1. Palaa hosts-tiedostoon "etc"-kansiossa ja nimeä se uudelleen nimellä "hosts.old".
 2. Siirrä äskettäin luotu hosts-tiedosto "etc"-kansioon tehdäksesi siitä oletusarvoisen hosts-tiedoston.

4. Voinko poistaa Windows hosts -tiedoston?

Vaikka isäntätiedostolla on erittäin tehokas toiminto verkkosivustojen estämisessä, mielenkiintoista kyllä, se on vain valinnainen järjestelmäresurssi Windows 11/10:ssä. Voit helposti poistaa hosts-tiedoston tietokoneeltasi ilman, että se vaikuttaa tietokoneen toimintaan millään tavalla. Voit aina luoda uuden hosts-tiedoston palauttamalla sen oletusasetukseksi Notepadissa yllä kuvatulla tavalla.

5. Voivatko haittaohjelmat vaikuttaa hosts-tiedostoon?

Koska hosts-tiedostolla on vahva rooli verkkosivustojen estämisessä ja uudelleenohjauksessa Windowsissa, se on haittaohjelmien tekijöiden suosikkihyökkäyspaikka. Joskus jopa Windows Defender voi määrittää väärin, että isäntätiedostoa on muuttanut haittaohjelma tai vakoiluohjelma. Tässä tapauksessa voit estää Windows Defenderin tarkistamasta hosts-tiedostoa, kun korjaat tiedoston sisään lisätyt haittaohjelmalinkit. Kuitenkin muissa tapauksissa haittaohjelmien tekijät voivat nimetä haittaohjelmansa isäntien mukaan ja yrittää sijoittaa sen etc-kansioon.

Indeksi
 1. Mikä on Windows Hosts -tiedosto?
 2. Missä Hosts-tiedosto on Windowsissa?
 3. Hosts-tiedoston avaaminen Windowsissa järjestelmänvalvojana
 4. Kuinka muokata My Hosts -tiedostoa Windowsissa
 5. Windows Hosts -tiedoston sovellukset
  1. 1. Estä verkkosivustot muokkaamalla Windows Hosts -tiedostoa
  2. 2. Muokkaa Windows Hosts -tiedostoa uudelleenohjataksesi verkkosivustoja
  3. 3. Roskaposti- ja haittaohjelmasuojaus isäntätiedostolla
 6. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Miksi hosts-tiedostoni ei toimi?
  2. 2. Kuinka voin tyhjentää hosts-tiedoston Windowsissa?
  3. 3. Kuinka voin palauttaa Windows hosts -tiedoston oletusasetuksiin?
  4. 4. Voinko poistaa Windows hosts -tiedoston?
  5. 5. Voivatko haittaohjelmat vaikuttaa hosts-tiedostoon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up