Mitä järjestelmän palauttaminen tekee Windowsissa?

Järjestelmän palautus on Microsoftin työkalu, joka palauttaa Windows PC -ympäristön aikaisempaan ajankohtaan. Tämä voi olla suuri pelastus, kun kohtaat ratkaisemattoman Windows-ongelman, koska se säästää sinua joutumasta asentamaan tai nollaamaan Windowsin uudelleen. Vaikka palautuspisteet tallennetaan automaattisesti, on hyvä käytäntö luoda ne manuaalisesti ajoittain. Seuraava opas näyttää kaiken, mitä järjestelmän palauttaminen voi tehdä Windows 10:ssä tai 11:ssä.

Mitä järjestelmän palauttaminen tekee

Järjestelmän palauttaminen luo tilannekuvan toimivasta järjestelmästäsi, jotta voit palauttaa sen myöhemmin, jos tietokoneellesi tapahtuu jotain. Tämä on varsin hyödyllistä tapauksissa, joissa äskettäin asennettu ohjelma, peli tai sovellus saa järjestelmän toimimaan huonosti, kaatuu usein tai laukaisee odottamattomia viiveitä. Palautuspisteen käyttäminen poistaa kaikki sovellukset ja ohjaimet, jotka on asennettu palautuspisteen luomisen jälkeen.

"Järjestelmän palautus" -painike näkyy näkyvästi Järjestelmän ominaisuuksissa "Järjestelmän suojaus" -välilehden alla. Kun napsautat sitä, sen pääasetuksia voidaan hallita uudessa ponnahdusikkunassa.

Windows-tietokoneen levytilaa (2–4 %) tulee varata palautuspistevaatimuksia varten. Varmista myös, että "Ota järjestelmän suojaus käyttöön" on käytössä painamalla "Määritä" -painiketta.

Seuraavassa esimerkissä 4,68 Gt on käytössä 18,28 Gt:n kokonaisvaratussa levytilassa, noin 2 %. Kun tila täyttyy, vanhemmat palautuspisteet poistetaan automaattisesti tehdäkseen tilaa uusille.

Palautuspisteiden sarjan luominen tietokoneellesi on vakuutus odottamattomia vikoja vastaan. Voit poistaa vanhoja palautuspisteitä tietokoneeltasi. Mutta on suositeltavaa säilyttää vähintään vähimmäisvarmistuspisteet 2 %:n levykoolla.

Hyvä tietää: Jos Windows-haku ei toimi sinulle, ratkaise ongelma käyttämällä näitä korjauksia.

Kuinka avata järjestelmän palautus

Voit käynnistää Järjestelmän palautus -ikkunan näytölläsi monella eri tavalla (sekä Järjestelmän ominaisuudet ja Järjestelmän suojaus.) Olemme käsitelleet tärkeimmät menetelmät alla.

1. Windowsin hakupalkki

Windows 10:ssä tai Windows 11:ssä voit käyttää Järjestelmän palautus -vaihtoehtoa Windowsin hakupalkin Käynnistä-valikosta napsauttamalla "Luo palautuspiste".

Vanhemmissa Windows-versioissa, kuten 7, Vista tai XP, voit avata Järjestelmän palautus -valikon suoraan hakukyselystä. Tämä vaihtoehto on poistettu uudemmista versioista.

2. Komentorivi-ikkuna

Voit myös avata Järjestelmän palauttamisen komentokehotteesta järjestelmänvalvojan tilassa seuraavilla tavoilla:

Muista, että vain "Rstrui.exe-tiedosto" "Tämä PC -> C: -> Windows -> System32" -kansiossa on luotettava, ja kaikki tällaiset tiedostot muualla ovat haitallisia. Varmistaaksesi, että avaat järjestelmän palautustiedoston oikeasta paikasta, voit etsiä "rstrui.exe"-tiedoston olemassaoloa System32:ssa.

3. Suorita komento

 1. Jos haluat avata Järjestelmän ominaisuudet -ikkunan suoraan näppäimistöltä, avaa Suorita-komento käyttämällä Win + R -näppäintä ja kirjoita sysdm.cpl.
 1. Sieltä voit siirtyä Järjestelmän suojaus -välilehteen ja sen jälkeen Järjestelmän palautus -painikkeeseen.
 2. Voit avata ohjatun järjestelmän palautustoiminnon suoraan kirjoittamalla Suorita-komentoon rstrui tässä kuvatulla tavalla.

Kärki: Järjestelmän palautus -toiminnon pitäminen "aina päällä" on yksi SSD-levyn suorituskyvyn hallinnan tärkeimmistä vaatimuksista. Sinun tulee tehdä muutamia muita asioita, kuten poistaa nopea käynnistys käytöstä, ottaa AHCI käyttöön ja pitää Windowsin ajoitettu eheytys päällä.

Kuinka luoda palautuspiste Windowsissa

Mahdollisuus luoda palautuspiste Windowsissa näkyy heti, kun avaat Järjestelmän ominaisuudet -ikkunan.

 1. Napsauta "Luo" -painiketta "Järjestelmän suojaus" -välilehden alla.

Huomautus: Voit luoda ajoittain useita palautuspisteitä. "Määritä"-vaihtoehdon avulla voit luoda automaattisia tai päivittäisiä palautuspisteitä tarpeen mukaan.

 1. Anna palautuspisteelle nimi, jossa on joitain tunnistettavia tietoja. Jos olet saanut tärkeän päivityksen valmiiksi tai asensit uuden ohjelman, voit nimetä palautuspisteen sen mukaan seurataksesi tilannetta tulevaisuudessa.
 1. Kestää muutaman sekunnin, ennen kuin Järjestelmän suojaus -valikko luo uuden palautuspisteen järjestelmääsi.
 1. Kun prosessi on valmis, näet onnistumisviestin: "Palautuspiste luotiin onnistuneesti."

Kärki: Tässä on lisää vaihtoehtoja tiedostojen palauttamiseen Windowsissa.

Kuinka palauttaa järjestelmätiedostot järjestelmän palauttamisen avulla

Kun palautuspisteet on luotu tietokoneellesi, voit aloittaa järjestelmän palautuksen suoraan Järjestelmän ominaisuudet -ikkunasta.

 1. Napsauta "Järjestelmän palautus" -painiketta, joka johtaa uuteen ponnahdusikkunaan, jossa voit kumota järjestelmän muutokset.
 1. Täältä saat kaksi erillistä vaihtoehtoa. Siellä on "Suositeltu palautus", joka perustuu äskettäin tallennettuihin päivityksiin, ohjaimiin ja ohjelmistoasennuksiin. Jos olet juuri diagnosoinut uuden ongelman laitteessasi, sinun tulee valita tämä.
 2. Toisaalta, jos näkyvä ongelmasi on vaikuttanut laitteeseen jonkin aikaa, valitse hieman vanhempi palautuspiste. Tähän pääset valitsemalla "Valitse toinen palautuspiste".
 3. Kun olet tehnyt valinnan, napsauta "Seuraava" palauttaaksesi järjestelmätiedostot ja asetukset.
 1. Kun suoritat järjestelmän palauttamista, näet kaikki tilat ennen valittua päivämäärää. Napsauta Näytä lisää palautuspisteitä -kohdan vieressä olevaa valintaruutua nähdäksesi kaikki tietokoneesi palautuspisteet.
 1. Manuaaliset ja automaattiset palautuspisteet on järjestetty siististi päivämäärän mukaan, ja voit valita haluamasi tapahtuman jatkotoimenpiteitä varten.
 2. Kun ne kaikki ovat näkyvissä, valitse se, johon haluat palauttaa tietokoneesi. Jos tietokoneessasi on virhe tai huono asennus, valitse viimeisin päivämäärä, joka voi olla jopa saman tunnin sisällä.
 1. Napsauta "Seuraava" vahvistaaksesi palautuspisteen manuaalisen palautuksen varmistamiseksi ja napsauta "Finish" viimeistelläksesi järjestelmän palautuksen.
 1. Saat varoituksen, että kun järjestelmän palautus on alkanut, sitä ei voi enää keskeyttää, koska tietokone käynnistyy uudelleen. Napsauta "Kyllä" jatkaaksesi.
 2. Istu ja odota, kun Windows palauttaa tiedostosi ja asetukset hitaasti. Kun tietokone on käynnistynyt uudelleen, saatat nähdä "Järjestelmän palautus suoritettu onnistuneesti" -viestin, jossa on palautuksen päivämäärä ja kellonaika.

Kuinka kauan järjestelmän palauttaminen kestää

Jos palautuspiste oli vain muutama päivä sitten, sinun pitäisi pystyä suorittamaan Windows 10:n prosessi keskimäärin 25 minuutissa jopa 2 tunnissa. Windows 11:n pitäisi kestää hieman enemmän aikaa. Kaikki tämä riippuu järjestelmässäsi olevien tiedostojen määrästä ja poistettavien ohjelmien monimutkaisuudesta.

Kun järjestelmän palautus on alustettu, sinun on odotettava jonkin aikaa, etkä voi keskeyttää prosessia. Järjestelmä käynnistyy nyt uudelleen ja näet seuraavan viestin: "Odota, kun Windows-tiedostoja ja asetuksia palautetaan. Järjestelmän palauttamista alustetaan."

Jos toiminto vie liian paljon aikaa, pidä siitä runsas tauko, sillä sen on ehkä ensin korjattava monia tiedostoja. Tämä pätee erityisesti, jos tietokoneesi on vikasietotilassa. Normaalitilassa voit kuitenkin aina peruuttaa tietokoneen virtapainikkeella.

Poistaako järjestelmän palautus tiedostoja?

Järjestelmän palautus palauttaa määritelmän mukaan vain järjestelmätiedostot ja asetukset. Sillä ei ole mitään vaikutusta asiakirjoihin, kuviin, videoihin, erätiedostoihin tai muihin kiintolevyille tallennettuihin henkilökohtaisiin tietoihin. Sinun ei tarvitse huolehtia mahdollisesti poistetusta tiedostosta. Se ei myöskään vaikuta vakioohjelmiin, joita olet käyttänyt pitkään.

Saadaksesi käsityksen siitä, mihin olet ryhtymässä, tarkista etukäteen kaikki asiaan liittyvät ohjelmat ja ohjaimet, ennen kuin painat "OK". Kun olet saanut yleiskuvan ohjelmista, joihin tämä vaikuttaa, vahvista palautuspiste jatkaaksesi. Järjestelmä käynnistyy uudelleen vain kerran toimenpiteen suorittamiseksi loppuun.

Ennen kuin aktivoit Järjestelmän palauttamisen, voit tarkastella ohjelmia, joihin tämä vaikuttaa. Ainoat kohteet, jotka poistetaan, ovat uusimmat selainpäivitykset tai muutamat asennettujen uusien ohjelmien ohjaimet. Muutos vaikuttaa palautuspisteen jälkeisiin Windows-päivityksiin, ja järjestelmäsi palaa aiempaan versioon.

Vain äskettäin asennetut ohjelmat ja ohjaimet voidaan poistaa. Sen tehtävänä on korjata Windows-ympäristö palaamalla aiempaan palautuspisteeseen tallennettuun kokoonpanoon.

Mitä tehdä, jos järjestelmän palauttamisessa on jotain vikaa

Jos järjestelmän palauttamisessa on ongelmia edellisessä palautuspisteessä, saat virhenäytön uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Tämän ongelman ratkaisemiseksi sinun on käynnistettävä Advanced Recovery, joka voidaan saavuttaa vain vikasietotilassa.

 1. Jos haluat suorittaa järjestelmän palauttamisen vikasietotilassa Windows 11:ssä, siirry kohtaan "Järjestelmä -> Palautus -> Palautusasetukset -> Käynnistyksen lisäasetukset -> Käynnistä nyt uudelleen." Windows 10:ssä seuraa tätä polkua: "Käynnistä -> Muuta käynnistyksen lisäasetuksia -> Käynnistyksen lisäasetukset -> Käynnistä nyt uudelleen."
 2. Tämä vie sinut siniselle näytölle, jossa voit nyt suorittaa järjestelmän palauttamisen vikasietotilassa. Tämä on paljon nopeampi kuin normaali PC-tila, mutta muistaa, että et voi keskeyttää prosessia ollenkaan.

Usein Kysytyt Kysymykset

Häiritseekö järjestelmän palautus tietokonettasi?

Järjestelmän palauttamisella voi joskus olla kielteinen vaikutus Windows-laitteeseesi, pääasiassa asennusvirheiden tai aiemman tilan tietojen vioittumisen vuoksi. Se ei kuitenkaan aiheuta pysyvää vahinkoa Windows-laitteellesi, joten voit turvallisesti antaa prosessin kehittyä. Ennen kuin teet sen, yritä etsiä haittaohjelmia ja ohjaimia (katso yllä).

Kuinka korjata uudelleenkäynnistyksessä juuttunut Windowsin järjestelmän palauttaminen?

Jos huomaat olevasi jumissa Windowsin järjestelmän palauttamisen äärettömässä uudelleenkäynnistyssilmukassa, ts. tietokone käynnistyy jatkuvasti, odota, että Windows-ohjelmisto suorittaa automaattiset korjaukset. Jos näin ei tapahdu, yritä käynnistää laite uudelleen, kun olet sammuttanut laitteen kokonaan.

Jos et vain pääse pois uudelleenkäynnistysjaksoista, käynnistä uusi uudelleen ja paina tietokoneen käynnistysnäppäimiä. Tämä käynnistää sen vikasietotilassa. Tässä sinun on nollattava Windows-käyttöjärjestelmäsi. Valitse pilviasennusvaihtoehto. Prosessi kestää muutaman tunnin ja jopa päivän. Pidä se verkossa ja päällä.

Mitkä ovat järjestelmän palauttamisen haitat?

Järjestelmän palauttaminen palauttaa tietokoneesi vain uusimpiin asetuksiin, jotka uskot olevan vakaita. Sillä on myös hintansa: kaikki palautuspisteen jälkeen luomasi uudet käyttäjätilit ja ohjelmaavaimet poistetaan pysyvästi. On parempi varmuuskopioida tärkeät tiedot ennen järjestelmän palauttamista.

Indeksi
 1. Mitä järjestelmän palauttaminen tekee
 2. Kuinka avata järjestelmän palautus
  1. 1. Windowsin hakupalkki
  2. 2. Komentorivi-ikkuna
  3. 3. Suorita komento
 3. Kuinka luoda palautuspiste Windowsissa
 4. Kuinka palauttaa järjestelmätiedostot järjestelmän palauttamisen avulla
 5. Kuinka kauan järjestelmän palauttaminen kestää
 6. Poistaako järjestelmän palautus tiedostoja?
 7. Mitä tehdä, jos järjestelmän palauttamisessa on jotain vikaa
 8. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Häiritseekö järjestelmän palautus tietokonettasi?
  2. Kuinka korjata uudelleenkäynnistyksessä juuttunut Windowsin järjestelmän palauttaminen?
  3. Mitkä ovat järjestelmän palauttamisen haitat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up