Mitä sinun pitäisi tehdä, jos Windows ei käynnisty

Se on pelätty hetki, jolloin tietokoneesi ei käynnisty työpöydälle. Ehkä tietokoneesi kaatui eikä voi nyt palautua, tai ehkä kaikki oli hyvin, kun sammutit, mutta nyt jostain syystä Windows ei käynnisty. Tälle on monia mahdollisia syitä - ja on jopa mahdollista, että ongelmaa ei ole Windowsissa, vaan BIOSissa tai jopa tietokoneen laitteistossa.

Tässä aiomme näyttää sinulle, kuinka voit tunnistaa ongelman, kun Windows ei käynnisty, ja kuinka voit korjata sen.

Lue myös: Kuinka korjata näyttö, joka ei herää nukkumisen jälkeen

1. Windows 10:n käynnistyksen korjaus

Windows 10:ssä on sisäänrakennettu käynnistyksen korjausvaihtoehto, joka voi skannata ja korjata puuttuvat tai vaurioituneet käynnistysjärjestelmätiedostot.

Nopein tapa päästä Startup Repairiin on katkaista tietokoneen virta, kun se käynnistyy kolme kertaa. Voit tehdä tämän tavallisesti pitämällä tietokoneen virtapainiketta painettuna. Joten pidä tietokoneen virtapainiketta painettuna sen käynnistyessä kolme kertaa peräkkäin, ja neljännen kerran tietokoneesi lataa Windows 10 Startup Repairin.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää Windows 10 -asennuslevyä tai luoda Windows 10 -palautusaseman.

Kun sinulla on palautustietoväline, aseta se tietokoneeseen ja käynnistä tietokone uudelleen. Sen pitäisi käynnistyä suoraan palautuslevylle. (Jos ei, sinun pitäisi saada mahdollisuus valita palautusasema, kun tietokoneesi käynnistyy.) Napsauta "Seuraava" Windowsin asennusnäytössä ja sitten "Korjaa tietokoneesi".

Tämä avaa käynnistysvaihtoehdot, joissa voit suorittaa monien Windows-ongelmien vianmäärityksen. Siirry kohtaan Vianmääritys -> Lisäasetukset -> Käynnistyksen korjaus.

Kun napsautat "Käynnistyskorjaus", Windows käynnistää uudelleen ja etsii tietokoneesta korjattavia järjestelmätiedostoja. (Microsoft-tilin todennus saatetaan vaatia.) Jos se löytää ongelman, se korjaa sen automaattisesti.

Lue myös: Windows 11:n käyttäminen ilman Microsoft-tiliä

2. Nollaa CMOS

CMOS:n nollaaminen palauttaa BIOS-asetukset tehdasasetuksiin. Tällä ei pitäisi olla kielteisiä vaikutuksia tietokoneellesi, ja se voi itse asiassa saada Windows 10:n käynnistymään uudelleen.

Yleensä voit nollata CMOS:n BIOSista (johon pääset painamalla F2-, F8-, Delete- tai vastaavaa näppäintä tietokoneen käynnistyessä).

Jos et näe vaihtoehtoa, sammuta tietokone, irrota se verkkovirrasta ja yritä sitten pitää tietokoneen fyysistä palautusta painettuna noin viiden sekunnin ajan. Tarkista sen jälkeen, käynnistyykö Windows.

On olemassa muitakin, monimutkaisempia tapoja nollata CMOS, joten jos yllä olevat menetelmät eivät toimi, voit yrittää nollata CMOS:n tämän oppaan avulla.

3. "Windows ei käynnistynyt" 0xc00000f

Yllä oleva koodi on yksi yleisimmistä virhekoodeista, jotka liittyvät siihen, että Windows 10 ei käynnisty. Useimmiten mainittu syy tähän on virhe BCD:ssä (tai Boot Configuration Datassa).

Paras tapa korjata tämä virhe on korjata BCD. Noudata vihjeen 1 ohjeita siihen asti, kunnes napsautat "Korjaa tietokoneesi".

Käynnistyskorjauksen sijaan mene nyt kohtaan "Vianmääritys -> Komentorivi" ja anna sitten seuraavat komennot:

bootrec /FixMbr bootrec /FixBoot bootrec /ScanOs bootrec /RebuildBcd

Kirjoita viimeisen komennon jälkeen komentokehotteeseen exit, paina Enter ja käynnistä tietokone uudelleen (ilman asennustietovälinettä).

4. Tarkista emolevyn liitännät

Jos näyttö on täysin tyhjä, kun Windows yrittää käynnistyä, - jos olet kohtuullisen varma - kannattaa katsoa sisälle varmistaaksesi, että kaikki laitteistot on asetettu paikalleen niin kuin pitää. Tässä ovat tärkeimmät komponentit, joita sinun tulee tarkastella.

 • Muisti/RAM: RAM-muisti on ohuiden pienten tikkujen muodossa, jotka voidaan helposti irrottaa, jos olet lyönyt tietokonettasi ympäriinsä. Nykyaikaiset kannettavat tietokoneet pitävät RAM-muistia yleensä alapuolella, joten sinun ei tarvitse avata koko asiaa katsoaksesi. Avaa RAM-paikka (tai PC-torni), ota RAM ulos ja aseta se takaisin paikalleen varmistaaksesi, että se on kytketty hyvin.
 • Käyttöjärjestelmän kiintolevy: Toinen mahdollisuus on, että Windowsin pääkiintolevy on irrotettu emolevystä (tai virtalähteestä). Paina SATA-kaapelit tiukasti ja varmista, että se on kytketty myös virtalähteeseen.
 • PCI-E-kortit: On epätodennäköisempää – mutta silti mahdollista – että irrotettu GPU tai muu PCI-Express-laite voi olla syynä siihen, että Windows 10 -työpöytäsi ei käynnistynyt. Varmista, että kaikki on kytketty oikein.

5. Tarkista Ulkoiset Flash-asemat ja -levyt

Tietokoneesi voi olla asetettu priorisoimaan käynnistystä ulkoisesta asemasta, mikä tarkoittaa, että jos USB-tikulla on toinen käyttöjärjestelmä tai palautusasema ja tämä tikku on kytketty tietokoneeseen, tietokoneesi yrittää käynnistyä siltä.

Jos tällainen ulkoinen tallennuslaite on liitetty, Windows saattaa yrittää käynnistää siitä, mutta epäonnistuu, koska siihen ei ole liitetty oikeaa palautustiedostot sisältävää laitetta. Poista kaikki ulkoiset tallennuslaitteet ennen Windowsin käynnistämistä ja katso, auttaako se.

6. Windows Boot Record Errors

Boot Record -virheet ovat suurin syy siihen, että Windows ei käynnisty, mutta onneksi ne voidaan korjata helposti joillakin komentokehotteilla. Voit katsoa tämän oppaan Boot Record -virheiden ratkaisemiseksi.

Lue myös: Kuinka korjata Windows MBR Ubuntusta

7. Ratkaise ongelma käyttämällä vikasietotilaa

Aina kun kohtaan Windows-ongelman, joka tekee käyttöjärjestelmästä käyttökelvottoman, pääsen ensimmäisenä vikasietotilaan. Vikasietotila voi vastata moniin kysymyksiin nopeasti ja myös helpottaa niiden ratkaisemista. Vikasietotilassa Windows käynnistyy vähimmäisvaatimilla ohjaimilla ja vain tarvittavilla käynnistysjärjestelmätiedostoilla, joten viallinen tiedosto, ohjelma tai ohjain ei todennäköisesti lataudu tässä tilassa, mikä helpottaa ongelman tunnistamista ja ratkaisemista.

Vaikka vikasietotilaan pääsee monilla tavoilla, nyt kun Windows 10 ei käynnisty ollenkaan, meillä on rajalliset vaihtoehdot. Jos olet käynnistänyt Windowsin uudelleen useita kertoja ja se epäonnistuu, Windows avaa käynnistysasetukset automaattisesti. Jos jostain syystä se ei anna sinulle tätä vaihtoehtoa (erittäin harvinainen), voit tehdä jommankumman seuraavista:

1. Käynnistä tietokone uudelleen ja heti, kun Windows 10 yrittää ladata; irrota virtalähde tai paina virtapainiketta ja pidä sitä painettuna pakottaaksesi sammutuksen. Toista tämä prosessi kolmesta neljään kertaan, ja Windowsin pitäisi ladata käynnistysasetukset automaattisesti.

2. Voit myös yrittää painaa F8-näppäintä toistuvasti, kun Windows yrittää käynnistyä ja tarkistaa, lataako se käynnistysasetukset. Todennäköisesti tämä ei toimi Windows 8/10:ssä, koska käynnistysaika on liian nopea, mutta hitaammissa koneissa se saattaa silti toimia.

Siirry käynnistysasetuksissa kohtaan Vianmääritys -> Lisäasetukset -> Käynnistysasetukset -> Käynnistä uudelleen.

Kun tietokone käynnistyy uudelleen, voit valita vikasietotilan luettelosta numeronäppäimellä 4.

Kun olet vikasietotilassa, voit seurata Windows-ongelman vianetsintää täällä olevien ohjeiden mukaisesti. Tässä on lueteltu mahdollisia asioita, joita voit tehdä vikasietotilassa Windows-ongelmien ratkaisemiseksi (mukaan lukien ikkuna ei käynnisty).

Viimeinen keino

Jos jostain syystä mikään ei auta sinua ja olet varma, että joudut tekemään puhtaan Windows 10 -asennuksen ja menetät kaikki tiedot prosessissa, on silti toivoa säästää ainakin osa tiedoistasi.

Voit käynnistää Windows 10 -asennus- tai palautuslevyn (jotka esitimme tämän artikkelin yläosassa), ja kun se käynnistyy, valitse "Vianmääritys -> Palauta tämä tietokone -> Säilytä tiedostoni". Tämä varmuuskopioi ja tallentaa kaikki Windows 10:n käyttäjäprofiilien alla säilytettävät tiedostot, asiakirjat, kuvat ja niin edelleen (ja itse profiilit). Kolmannen osapuolen ohjelmat, pelit ja niin edelleen poistetaan.

Oletko nyt sisällä?

Kun olet käynyt läpi kaikki yllä olevat vaihtoehdot, sinun pitäisi olla Windowsin sisällä. Jos käynnistyksen korjaaminen tai käynnistystietueen virheiden ratkaiseminen ei auta, tietokoneen palauttaminen tai nollaus todennäköisesti ratkaisee ongelman, ja voit tehdä sen sekä käynnistysvalikosta että vikasietotilassa. Nämä vaihtoehdot voivat kuitenkin johtaa joidenkin viimeaikaisten tietojen poistamiseen, mutta ainakin olet Windows 10:ssä.

Lue myös: Kuinka nähdä tietokoneen käynnistys- ja sammutushistoria Windowsissa

Lisää vianetsintävinkkejä saat tutustumalla reagoimattomiin Windows-sovelluksiin liittyviin korjauksiin ja uusimpien Windows 10 -päivitysongelmien luetteloon.

Indeksi
 1. 1. Windows 10:n käynnistyksen korjaus
 2. 2. Nollaa CMOS
 3. 3. "Windows ei käynnistynyt" 0xc00000f
 4. 4. Tarkista emolevyn liitännät
 5. 5. Tarkista Ulkoiset Flash-asemat ja -levyt
 6. 6. Windows Boot Record Errors
 7. 7. Ratkaise ongelma käyttämällä vikasietotilaa
 8. Viimeinen keino
  1. Oletko nyt sisällä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up