Mitä tehdä, jos tietokoneessasi on viruksia

Opas kaikkeen, mitä sinun tulee tehdä, kun tietokoneeseesi tulee virus ja virustorjuntaohjelma näyttää varoituksen

Jos sinulla on ajan tasalla oleva virustorjunta, kun virus osuu tietokoneeseesi ja yrittää tartuttaa sen, näytön oikeaan alakulmaan tulee ponnahdusikkuna, joka varoittaa sinua uhan hoidosta. Useimmissa tapauksissa se päättyy näin, mutta joissakin skenaarioissa järjestelmän sisällä piilee tehokkaampi ja harhaanjohtava virus, joka ohittaa kaikki suojajärjestelmämme, jotka meillä oli suojaksi.

Vaikka jotkut virukset ja muun tyyppiset haittaohjelmat on suunniteltu yksinkertaisesti aiheuttamaan tuhoa tietokoneellesi, nykypäivän suosituin haittaohjelma on hiljaavaaraton järjestelmän yleiselle toiminnalle, mutta kykenee varastamaan henkilötietoja ja välittämään ne ulkopuolelle jollekin kyberrikolliselle.

Katsotaanpa siis seuraavasta oppaasta mitä tehdä, jos tietokoneeseesi on vaikuttanut voimakas ja harhaanjohtava viruspoistaa kaikki jäljet ​​erittäin tehokkailla ja (useimmissa tapauksissa) ilmaisilla työkaluilla.

Kiinnitä huomiota virustorjuntaviesteihin

Aina kun huomaamme virustorjuntaviesti missä on kirjoitettu, että se tulee infektio tai haittaohjelma on havaittu, sinun on aina kiinnitettävä erityistä huomiota. Paras virustorjunta poistaa viruksen pyytämättä käyttäjää tekemään mitään, yksinkertaisesti ilmoittamalla, mitä on tapahtunut. Jos hälytys johtuu käyttäjän määritetystä toiminnasta, kuten tartunnan saaneen ohjelman lataamisesta tai asentamisesta, lähes aina virustorjunta poistaa tartunnan saaneen tiedoston ennen kuin se voi aiheuttaa ongelmia.

Sama tapahtuu, jos ilmoitus tulee näkyviin vieraillessasi verkkosivulla. Valitettavasti on kuitenkin huomattava, että kun "virus havaitaan" tarkoittaa, että virus ei tehnyt mitään tietokone on tallennettu. Turvallisuussyistä voit avata virustorjunnan hallintaikkunan ja tarkistaa tartuntaraportin, viruksen nimen ja missä kirjoitetaan, mikä tiedosto on karanteeniin asetettu tai poistettu.

Tällä hetkellä on suositeltavaa keskittyä vain virustorjuntaohjelmiin, jotka välittömästi estävät tartunnan, jotta järjestelmätiedostojen käyttö estetään kokonaan. Ilmaisten joukossa parhaat ovat ehdottomasti Avast Ja Kasperskyjoka on aina virustorjuntalistan kärjessä ja pystyy välittömästi poistamaan havaitut uhat.

Mitä tehdä hiljaisen infektion tapauksessa

Kuten tosin useaan otteeseen sanottu virustorjunta ei pysty tunnistamaan jokaista infektiota ja voi tapahtua, että joku iskee tietokoneeseen vaikka tehokkain virustorjunta on asennettu.

Vuonna opas kuinka tietää, onko tietokoneessasi virus tai haittaohjelma selitin minä tärkeimmät oireet, kun saat viruksen. Voit varmistaa, että kaikki on kunnossa tietokoneellasi, mutta on olemassa joitakin helppoja tapoja kysy toista mielipidettä muuta kuin virustorjuntaa.

Jos meillä on epäilyksiä, on parempi käyttää skannaustyökalut pyynnöstä, pieniä ilmaisia ​​ohjelmia, jotka on suunniteltu tarkistamaan järjestelmä perusteellisesti ja löytämään (ilmaiseksi) kaikki uhat, jotka ovat pysyneet hyvin piilossa virustorjuntaohjelmalta. Parhaat ilmaiset työkalut, joita voit käyttää juuri nyt, ovat:

Kaikkien näiden työkalujen avulla voit suorittaa syvä järjestelmäskannaus ilman nykyisen virustorjuntasi poistamisen vaivaa. Itse asiassa tietokoneeseen ei voi asentaa useampaa kuin yhtä virustorjuntaohjelmaa.

Jos jokin skannereista ilmoittaa ongelmasta hiljaisen viruksen kanssa, suosittelemme sinua noudata tarkkaa menettelyä ratkaistaksesijoten voit olla varma, että et jätä jälkiä tai vahingoita tietokonettasi.

1) Poista virukset

Käynnistämme kaikki yllä suositellut työkalut yksi kerrallaan (on-demand-skannaustilassa), käynnistämme tarkistuksen ja odotamme tuloksia; puhdistustoimenpiteiden lopussa käynnistämme tietokoneen uudelleen ja toistamme kaikki tarkistukset nähdäksemme, onko virus edelleen järjestelmässä.

Viruksentorjunta ei ehkä pysty poistamaan tartunnan saastuttamaa tiedostoa, jos se on korvannut järjestelmätiedoston tai jos se käyttäytyy rootkitin tavoin, lataa itsensä käynnistyksen yhteydessä ja katoaa sitten näkyvistä. Uudelleenskannaukset vaaditaan siitä lähtien monet haittaohjelmat pystyvät replikoitumaan eri alueillamene syvälle ja tee virustentorjunnasta tehoton.

2) Poista pysyvä virus

Jos tarkistukset havaitsevat viruksen vielä tarkistuksen jälkeenkin, se kannattaa käynnistä tietokoneesi vikasietotilassa se voi varmasti auttaa.

Itse asiassa vikasietotilassa Windows lataa vain käynnistykseen tarvittavan vähimmäismäärän, mikä jättää kaikki turhat prosessit ja palvelut (myös viruksen) passiivisiksi. Kun olet käynnistänyt uudelleen vikasietotilassa, käynnistämme tarkistustyökalutodota analyysin loppua ja viruksen poistamista ja käynnistä sitten tietokone uudelleen normaalitilassa.

Jos kaikki meni hyvin, myöhempien tarkistusten pitäisi olla "puhtaita" ilman uusia virusjälkiä. Jos tarvitsemme Internet-yhteyttä vikasietotilassa, valitse käynnistyksen yhteydessä asetusvalikosta vikasietotila verkkopalveluilla.

3) PC kaatui tai käyttökelvoton

Jos tietokoneesi ei vaikuta käyttökelpoiselta edes vikasietotilassa tai jos virus oli niin juurtunut, että se ei antaisi virustentorjuntaa käynnistyä (mukaan lukien verkosta ladatut skannerit), viimeinen keinomme ennen muotoilua on Scan Boot CD tai Pelastuslevy. Nämä CD-levyt alkavat ennen Windowsia, lataavat käyttöympäristönsä ja antavat sinun tarkistaa kaikki tietokoneesi levyt, jotta voit poistaa virukset edes käynnistämättä Windowsia.

Parhaat pelastus-CD-levyt, joita voimme käyttää, ovat:

Me poltamme nämä skannerit tyhjälle DVD:lle, asetamme levyn sitten ongelmallisen tietokoneen lukijaan tai polttimeen muutetaan käynnistysjärjestystä käynnistääksesi skannausympäristön. Kun ympäristö on käynnistynyt, tarjoamme pääsyn Internetiin ja suoritamme vaaditun tarkistuksen, jotta voimme poistaa kaikki levyillä olevat virukset.

Toisessa artikkelissa olemme nähneet, kuinka työkaluja käytetään virustarkistus USB-tikullajotta voit skannata jopa kannettavia ja pöytätietokoneita ilman lukijaa ja tallenninta.

4) Alusta ja palauta

Jos emme pysty poistamaan virusta tai jos järjestelmä on vaurioitunut korjaamattomasti, emme voi tehdä muuta kuin palauta käyttöjärjestelmäkäyttämällä yhtä monista Windows 10:n ja Windows 11:n mukana tulevista palautusmenetelmistä.

Suositeltava menettelytapa on tässä tapauksessa käyttää USB-tikulle asennettua Windows ISO:ta: näin alustamme koko levyn ja vältämme tartunnan saaneella tietokoneella jo olevien kuvien tai työkalujen käyttämisen. On parasta välttää palauttamasta tiedostoja ja kuvia vaurioituneesta tai viruksen saastuttamasta järjestelmästä: Meillä on riski saada aktiivinen infektio takaisin jopa nollauksen jälkeen.

Jatka lataamalla työkalu Median luontityökalu perustuu meidän Windows-versioomme (siellä on todellakin työkalu Windows 10 Ja Windows 11), aseta USB-tikku terveeseen tietokoneeseen ja käytä jompaakumpaa yllä olevista kahdesta työkalusta luodaksesi Windowsin USB-tikku, kuten oppaasta näkyy asenna windows 10 ja 11 usb:stä.

Kun tikku on luotu, aseta se toimimattomaan tietokoneeseen, muuta käynnistysjärjestystä, paina mitä tahansa näppäintä pyydettäessä käynnistää järjestelmä tikussa. Vahvista ensimmäisessä avautuvassa ikkunassa kieli ja alkuasetukset, paina -painiketta Kun olet napsauta sitten Asentaa.

Paina uudessa ikkunassa heti alareunasta Minulla ei ole tuoteavaintavalitse asennettava Windows-versio, vahvista lisenssi ja valitse seuraavassa näytössä Mukautettu: Asenna vain Windows (lisäasetus).
Nyt meidän tarvitsee vain valita kaikki osiot yksitellen, painaa Poistaa ja paina sitten alas Kun oletaloittaaksesi varsinaisen asennuksen.

Vaihtoehtoisesti voimme myös yrittää palauttaa Windowsin i:llä Windowsin kuvatiedosto tai kanssa järjestelmän palauttaminenmutta niitä ei suositella: jos virus oli jo olemassa, kun kuvatiedosto luotiin tai kun kokoonpano palautettiin, se näkyy uudelleen, kun palautus on valmis.

Johtopäätökset

Windows PC-virukset voivat olla erittäin lujaa ja hiljaisia ​​tartuntaprosessin aikana, jopa niin, että ne pakenevat ilmaisia ​​virustorjuntaohjelmia (mukaan lukien Windows Defender). Jos jakso on satunnainen, voimme myös jatkaa ilmaisen virustorjunnan käyttöä (ehkä valitsemalla toisen), mutta jos sitä tapahtuu liian usein, on parempi harkita maksullista virustorjuntaa, joka tarjoaa korkeamman suojan.

Jos emme ole päättäneet, mitä maksullista virustorjuntaa kokeilla, voimme luottaa viruksentorjuntaan ilmaisilla kokeiluversioilla, kuten oppaassa Parhaiten maksettu virustorjunta PC:lle ilmaisella kokeiluversiolla.

Indeksi
 1. Kiinnitä huomiota virustorjuntaviesteihin
 2. Mitä tehdä hiljaisen infektion tapauksessa
  1. 1) Poista virukset
  2. 2) Poista pysyvä virus
  3. 3) PC kaatui tai käyttökelvoton
  4. 4) Alusta ja palauta
  5. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up