Puhelimesi sovellusten käyttöoikeudet kannattaa tarkistaa nyt

Jotkut sovelluksille annetut luvat ovat vaarallisia tai niitä voidaan käyttää käyttäjien vakoilemiseen. Katsotaan mitkä kannattaa tarkistaa.

Lupien hallinta nykyaikaisissa puhelimissa on erittäin tärkeää, sillä siitä riippuu myös yksityisyyden taso, kun käytämme tiettyä sovellusta tai tiettyä puhelimen toimintoa. Aiemmin ne olivat kaikki tai ei mitään, mutta nykyään voimme ajoittain valita, mitä käyttöoikeuksia sovelluksille annamme, ja jos jokin epäilyttävä tai kyseenalainen lupa on, voimme estää sen välittömästi.

Seuraavassa oppaassa näytämme sinulle mitkä sovelluksen käyttöoikeudet on tarkistettava välittömästi välttääksesi sovellusten, mukaan lukien vaarallisimpien, sieppaamisen tai vakoilun. Tässä oppaassa näytämme sinulle kuinka tarkista arkaluonteiset käyttöoikeudet sekä nykyaikaisissa Android-älypuhelimissa että iPhonessa.

Miten käyttöoikeuksien hallinta toimii

Vanhoissa Android-puhelimissa (Android 5.0 tai aiemmat versiot) käyttöoikeuksia hallittiin ainutlaatuisella tavalla: kun sovellus oli ladattu, pyydetty käyttöoikeusnäyttö ilmestyi, emmekä voi tehdä muuta kuin hyväksyä ne kaikki yhdessä. Onneksi Androidin uusimmissa versioissa sovellus asennetaan välittömästi, mutta käyttöoikeudet on annettava erikseenjotta käyttäjä voi valita, minkä luvan antaa sovellukselle tai mikä lupa evätä.

iPhonessa toiminta on samanlainen: tästä näkökulmasta Apple on aina välittänyt paljon käyttäjien yksityisyydestä näyttämällä varoituksen käyttöoikeuksista ja tarjoamalla vain väliaikaisen pääsyn kaikkein yksityisyyttä lisääviin käyttöoikeuksiin. Äskettäin se esitteli myös yhteenvedon sovelluksen suorittamiseen vaadittavista käyttöoikeuksista (näkyy Applen App Storen sovelluksen esikatselussa) ja oikeassa yläkulmassa olevan kuvakkeen, joka tunnistaa välittömästi vaarallisimpien käyttöoikeuksien käytön.

Android-käyttöoikeusnäyttö

Hallitsemme kaikkia Androidin käyttöoikeuksia avaamalla sovelluksen asetuksetvalitsemme valikon Sovellus ja lopuksi painamme valikkoa Käyttöoikeudet.

Tämä valikko on käytettävissä myös sovelluksesta tai valikosta Turvallisuus ja joissakin puhelimissa on valikko, joka on omistettu suoraan käyttöoikeuksille asetukset. Riippumatta näytön avaamiseen vaadittavasta menettelystä löydämme luettelon käyttöoikeuksista, joista monet ovat erittäin haitallisia yksityisyydelle. Painamalla yhtä käyttöoikeuksista näemme, mitkä sovellukset ovat saaneet luvan viime aikoina, mitkä sovellukset ovat saaneet luvan evättyä ja mille sovelluksille käyttöoikeus on evätty käytön puutteen vuoksi (tietyn ajan kuluttua Android peruuttaa luvat, meidän on avattava sovellus uudelleen, jotta voimme tarjota ne uudelleen).

Valitsemme seuraavissa luvuissa tarjoamiemme ohjeiden perusteella vaarallisimmat käyttöoikeudet ja tarkistamme aina, mitkä sovellukset ovat saaneet luvanjoten voit peruuttaa sen välittömästi.

iPhonen käyttöoikeusnäyttö

iPhoneissa voit hallita sovellusten käyttöoikeuksia avaamalla asetuksetpainamalla valikkoa Yksityisyys.

Näytöltä löydät kaikki Applen käyttöjärjestelmän hallinnoimat käyttöoikeudet ja kuten Androidilla jo nähtiin, voimme tarkistaa mitkä oikeudet ovat aktiivisia sovelluksille ja mitkä luvat on peruutettu tai hylätty. Käytämme alla annettuja ohjeita päästäksemme eniten yksityisyyttä loukkaaviin käyttöoikeuksiin ja poistamme tarvittaessa valtuutuksen sovelluksilta, joita käytämme vähän tai joilla ei pitäisi olla tiettyjä oikeuksia.

Mikrofonin lupa

Lupa Mikrofoni on ehdottomasti yksi häiritsevimmistä yksityisyyden näkökulmasta: tällä luvalla sovellus voi käyttää puhelimen mikrofonia sen ollessa aktiivinen ja tietyissä tilanteissa kuunnella mitä sanomme tai lähistöllä lähteviä ääniä, kun sovellus ei ole aktiivinen . toimii näytöllä (mutta pysyy aktiivisena taustalla).

Tämä lupa on laillinen, jos sitä käyttävät viestintä- tai puheohjaussovellukset (Skype, Amazon Alexa, Google Home, Google Assistant, WhatsApp, Telegram, Zoom jne.), mutta Parasta on kuitenkin rajoittaa sitä, käyttämällä käyttöoikeuksien hallintajärjestelmää mikrofonin käytön valtuuttamiseksi vain, kun sovellus on etualalla (käynnissä). Kun suljemme sovelluksen tai palaamme Kotiin, sovellukset eivät enää voi käyttää mikrofonia.

Poistamme tämän luvan peleistä, harvoin käyttämistämme sovelluksista tai kaikista sovelluksista, jotka eivät sisällä äänimuistiinpanoja, puheluita tai videopuheluita: useimmissa tapauksissa mikrofonin käyttöoikeutta käytetään vain ääniprofiilien keräämiseen (kaupallisiin tarkoituksiin) tai vakoilemiseen. käyttäjille.

Sijaintilupa

Toinen sovellusten laajalti käyttämä lupa on asemakutsutaan myös Sijainti. Tällä luvalla sovellukset voivat käyttää puhelimesi GPS-järjestelmää ja seurata sen sijaintia, vaikka useimmissa tapauksissa sovellukset käyttävät vain likimääräistä sijaintia (matkapuhelinverkon kautta) tai lähisijaintia (lähellä olevien laitteiden tunnistamiseksi).

Tämän luvan hallinta ei ole ollenkaan yksinkertaista: on tietysti parempi jättää se aktiiviseksi navigointisovelluksille (Google Maps, Waze jne.) ja sovelluksille, jotka käyttävät sijaintia hyödyllisten toimintojen tarjoamiseen (kuten pysäköintipaikkojen etsiminen, paikan löytäminen nukkua jne.), mutta myös tässä tapauksessa on parempi rajoittaa sitäasettamalla käyttöoikeudet niin, että sovellus voi käyttää sijaintia vain, kun se on aktiivinen näytöllä.

Hyvä sääntö on, että on aina parasta peruuttaa tämä lupa peleiltä (paitsi Pokemon Go tai pelejä virtuaaliympäristössä, jotka eivät muuten toimi ollenkaan) tai sovelluksia, joita käytämme muutaman kerran vuodessa.

Sijainnin käyttö piilottaa odottamattomat toiminnot, kuten Bluetooth-seurantajärjestelmä: Ilman tätä lupaa monet lailliset sovellukset eivät voi toimia, koska ne eivät voisi löytää laitetta tai välittää tietoja etäkäyttöä varten.

Kameran lupa

Lupa Kamera se on erittäin herkkä, koska sen avulla sovellukset voivat käyttää taka- tai etukameraa milloin tahansa. Tämä lupa on hyödyllinen viestisovelluksissa (valokuvien ottamiseksi välittömästi), videopuheluita käyttävissä sovelluksissa, sosiaalisen verkostoitumisen sovelluksissa (kuten Instagramissa) ja sovelluksissa, jotka on suunniteltu skannaamaan koodeja, mutta se pitäisi peruuttaa kaikista vähän käyttämistämme sovelluksista tai jotka eivät käytä kameraa suoraan (kuten pelit).

Jos emme peruuta tätä lupaa, annamme sovellusten ottaa kuvia "salaisesti" ja myös jakaa niitä mainostarkoituksiin (tai vielä pahempaa): tästä syystä kameran käyttöoikeudet tulisi rajoittaa vain luotettuihin sovelluksiin.

Yhteydenottolupa

Yksi halutuimmista markkinoinnin työkaluista on varmasti yhteystietoluettelomme, joka voidaan jakaa lataamiemme sovellusten kanssa tietyllä luvalla. Tämä lupa on välttämätön viestisovelluksille (kuten Telegram ja WhatsApp) tai videopuhelusovelluksille (kuten Zoom tai Skype), mutta sen pitäisi olla juuttunut mihin tahansa muuhun sovellukseen: Ei ole vaikea arvata, kuinka sovellus, jolla on tämä lupa, voi väärinkäyttää sitä lähettämällä yhteystietoluettelon mainostajien palvelimille tai, mikä pahempaa, lähettämällä roskapostia yhteystietoihin rekisteröityäkseen palveluihin tai ladatakseen uusia sovelluksia.

Aivan kuten kameran käyttöoikeudet, annamme luvan käyttää yhteystietoja vain harvoille luotetuille sovelluksille.

Johtopäätökset

Ne, jotka olemme sinulle osoittaneet, ovat epäilemättä haitallisimmat yksityisyyden suojaoikeudet, ja on parasta tarkistaa välittömästi puhelimellamme, mitkä sovellukset käyttävät niitä väärin. Joissakin sovelluksissa luetellut käyttöoikeudet ovat laillisia ja niitä käytetään palvelujen ja toimintojen tarjoamiseen, mutta monet sovellukset sisältävät liian monta käyttöoikeutta, jotka tulee aina poistaa käytöstä: Ainoa turvallinen sovellus on sovellus, jolla ei ole erityisoikeuksia tai kaikki käyttöoikeudet on poistettu käytöstä.

Jos järjestelmäsovellukset, joita käytämme hyvin vähän, pyytävät yksityisyyttä loukkaavia käyttöoikeuksia, pyydämme sinua lukemaan oppaamme siitä, miten poista Samsung-, Huawei-, Xiaomi- ja Android-järjestelmäsovellukset.

Jos puhelin on kuitenkin liian vanha, voimme lukea oppaamme kuinka Androidin päivitys vanhoihin puhelimiin Älä viitsi kuinka iPhone päivitetään.

Indeksi
  1. Miten käyttöoikeuksien hallinta toimii
    1. Android-käyttöoikeusnäyttö
    2. iPhonen käyttöoikeusnäyttö
  2. Mikrofonin lupa
  3. Sijaintilupa
  4. Kameran lupa
  5. Yhteydenottolupa
    1. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up