Tietokoneen RAM-tyypit: DDR, muoto ja nopeus

Kaikki RAM-muistista ymmärtääksesi, mihin tietokoneen tärkein osa on tarkoitettu ja minkä tyyppiset RAM-muistit ovat muodon, nopeuden ja DDR:n mukaan

RAM Ja tärkeimpien komponenttien joukossa nykyaikaiselle tietokoneelle; niille, jotka eivät tiedä, RAM on tietokoneen lyhytaikainen muisti, paikka, johon tietokone tallentaa sillä hetkellä käyttämänsä ohjelmat ja tiedot; RAM on tärkeä, koska muuten PC joutuisi lataamaan jatkuvasti tietoja kiintolevyltä, mikä on valtavasti hitaampaa kuin RAM.

Ymmärsimme, että RAM-muistin avulla voit ymmärtää heti kuinka monta ohjelmaa voimme avata samanaikaisesti ja jos RAM-muisti ei riitä tai se on liian hidas, vaarana on saada erittäin hitaita ohjelmia, joissa on suuri viive ja joissakin tapauksissa jopa järjestelmävirheitä ja äkillisiä uudelleenkäynnisyksiä.

Löytää jokainen RAM-muistin yksityiskohta, uuden RAM-muistin valinta ja erityyppiset moduulit kehotamme sinua lukemaan seuraavat rivit, joista löydät kaiken selitetyn yksityiskohtaisesti.

1) Miltä RAM-muisti näyttää

Kaikentyyppisten nykyaikaisten tietokoneiden (pöytätietokoneet ja kannettavat) RAM-muisti näkyy enemmän tai vähemmän pitkänä moduulina, joka on täynnä siruja, jotka voidaan poistaa ja lisätä emolevyn tiettyihin RAM-paikkoihin.

Ilmeisesti näiden moduulien pituus ja niiden sijainti muuttuvat PC:n tyypin mukaan: esim Pöytätietokoneissa RAM-moduuleja kutsutaan DIMM-moduuleiksi ja ne sijoitetaan toisiinsa lukittuina pystysuoriin aukkoihin, jotta moduulit näyttävät pystysuorassa (löydämme ne aina hyvin läheltä prosessoria).
Näissä aukoissa on yksi lukittuva sisäänvientisuunta ja lohkot, jotka estävät moduulia liikkumasta käytön aikana.

Kannettavissa tietokoneissa moduuleja kutsutaan kuitenkin nimellä soDIMM tai so-DIMM ja ne ovat pienempiä; Tässä tapauksessa raot ovat vaakasuoraan lukittuneet toisiinsa, ja moduulin asettamiseen ja poistamiseen tarvitaan pieni iskukulma.
Näillä aukoilla on myös yksi sisäänvientisuunta ja ne voidaan työntää napsautuksella, eli ne on työnnettävä tiettyyn aukkoon ja niitä on painettava kohotettua osaa, kunnes kuulemme napsahduksen.

2) RAM-muistityypit (DDR)

RAM-moduulien muodon lisäksi on otettava huomioon myös muistin tyyppi, joka yksilöi tietyn moduulin (tai tiettyjen moduulien) suorituskyvyn. PC-tietokoneissa tällä hetkellä käytettyjä RAM-muistityyppejä kutsutaan nimellä DDR SDRAM (joka tarkoittaa Kaksinkertainen tiedonsiirtonopeus Ja Synkroninen dynaaminen Random Access Memory) tai yksinkertaisesti DDR. RAM-muistin tyypin perusteella voimme erottaa seuraavat DDR-muistien versiot:

 • DDR
 • DDR2
 • DDR3 (DDR3L kannettaville tietokoneille)
 • DDR4

Näistä muistityypeistä vain DDR4 on nykyään laajalti käytössä (DDR3 on nyt yhä harvinaisempi) PC:issä, jotka on julkaistu viimeisten kuuden vuoden aikana. DDR- ja DDR2-versiot ovat nyt kokonaan kadonneet, voimme löytää ne vain yli 15 vuotta vanhoilta tietokoneilta.

Suorituskyky vaihtelee luonnollisesti käytetyn version mukaan (DDR4 on nopeampi kuin DDR3 ja niin edelleen), mutta mikä tärkeintä, se on erittäin spesifinen: emme voi käyttää DDR4-moduuleja DDR3-paikoissa ja niin edelleen kaikissa muissa moduuleissa.

Tämä johtuu siitä, että jännitteen ja suorituskyvyn erojen lisäksi on olemassa "fyysinen" este: vaikka moduulit olisivat samanpituisia, niiden liittimessä on erilainen leikkaus muistityypin mukaan (se laitettiin juuri välttää virheiden tekemistä).

Alta löydät liittimen erilaiset leikkaukset pöytätietokoneessa käytetyn DIMM-muistin tyypin mukaan.
Liittimien muoto muuttuu, joten vain tietyntyyppistä RAM-muistia tukevaan emolevyyn ei voi kytkeä erityyppisiä RAM-muistia: jos emolevy on luotu tukemaan DDR4:ää, voimme laittaa siihen vain DDR4:n.

Alta löydät liittimien leikkaukset kannettavassa tietokoneessa käytetyn soDIMM-muistin tyypin mukaan.
Myös kannettavissa tietokoneissa voimme käyttää vain käytössä olevan emolevyn kanssa yhteensopivia RAM-moduuleiden versioita.

3) Kuinka selvittää RAM-muistin tyyppi

Voimme selvittää muistityypin, jota voimme käyttää tietokoneessa, käyttämällä ilmaista ohjelmaa, kuten CPU-Z.
Kun olet ladannut, vie meidät välilehdelle Muisti ymmärtääksesi välittömästi, minkä tyyppistä RAM-muistia pöytätietokoneemme tai kannettava tietokoneemme tukee.
Tämä ohjelma näyttää kaikki tiedot jo asennetuista prosessorista, emolevystä ja RAM-moduuleista, joten voimme heti saada käsityksen RAM-moduuleista, jotka meidän on ostettava päivittääksemme.

4) Kuinka ymmärtää RAM-muistin nopeus

Nyt kun olemme havainneet melkein kaikki RAM-muistin salaisuudet, meidän tarvitsee vain ymmärtää, kuinka erottaa kaksi samantyyppistä RAM-moduulia, jotta ymmärrämme kumpi on nopeampi ja kumpi hitaampi.

Ensimmäinen havaittava parametri on varmasti taajuus, joka näyttää "erilaiselta", jos: Dual Data Rate). Joten 1500 MHz:n tehollinen moduuli kulkee itse asiassa 3000 MHz:n taajuudella, kuten markkinointitarrassa on kuvattu.

Muita erittäin tärkeitä parametreja, jotka on otettava huomioon erottaaksesi kaksi RAM-moduulia, ovat:

 • CAS-viive
 • RAS-CAS-viive
 • RAS esilataus
 • Syklin aika

Menemättä puhtaasti teknisiin keskusteluihin, tiedä vain se mitä pienemmät nämä arvot ovat, sitä nopeammin tiedot kulkevat RAM-moduulin sisällä ja emolevyä kohti: jos meillä on siis kaksi identtistä RAM-muistia samalla taajuudella (esimerkiksi DDR4 DIMM 3000 MHz), toisen parametreilla 15-17-17-35 ja toisella 16-18-18-38, teemme heti tiedä, että ensimmäinen on nopeampi, koska sillä on pienempi latenssi.

Toinen tärkeä näkökohta, kun näemme CAS-arvot, koskee Kaksikanavainen, kolmikanavainen tai nelikanavainen: käyttääksesi RAM-moduuleja ikään kuin ne olisivat vain yksi (emolevyn ominaisuuksien perusteella), varmistetaan, että käytetyillä moduuleilla on sama taajuus ja samat CAS-arvot (jopa parempi, jos valitut moduulit ovat sama merkki tai malli, jotta tämä suorituskyvyn lisäys voidaan ottaa automaattisesti käyttöön).

Kotikäytössä voimme jättää huomioimatta ECC-parametrin: kaikista kotitietokoneille tarkoitetuista RAM-moduuleista löytyy aina ei-ECC, koska tämä on palvelinympäristöille tarkoitettu tiedonsuojausjärjestelmä (siis selvästi kalliimpi).

5) Kuinka paljon RAM-muistia nykyaikaiset tietokoneet tarvitsevat?

Luettuamme oppaan luvut tiedämme käytännössä kaiken tietokoneen RAM-muistista, mutta nyt tulee kysymys, jonka monet käyttäjät kysyvät: kuinka paljon RAM-muistia tarvitset nykyaikaisissa tietokoneissa? Tällä hetkellä Windowsin ja joidenkin ohjelmien käynnistämiseen vaadittava vähimmäiskapasiteetti on 4 Gt, mutta tämä määrä on liian rajoitettu, jotta voidaan avata useita ohjelmia yhdessä hidastamatta tietokonetta; tästä syystä suosittelemme aina tavoitteena on vähintään 8 Gt RAM-muistia kaikissa Windows-tietokoneissa.

Tässä ovat määrät, joita suosittelemme käyttöskenaarion perusteella:

 • Studio, Zoom, videopuhelut, verkkoselaus, sosiaaliset palvelut, videot, YouTube, Netflix, Office ja sähköposti: 8 Gt RAM-muistia
 • Kuvankäsittelyohjelmat, videoeditointi, 3D-grafiikkatyöt: 16 Gt RAM-muistia
 • Uusimman sukupolven pelit, virtuaalikoneet: 32 Gt RAM-muistia
 • Virtuaalikoneet rinnakkain: 64 Gt tai enemmän RAM-muistia

Jos sen sijaan käytämme Macissa voimme valita 8 Gt RAM-muistia kaikkiin tarkoituksiin, jättäen 16 Gt tai enemmän vain ammattityöntekijöille. Linuxissa 4GB riittää ajaa kaikkia kotiohjelmia hyvin, mutta 8 Gt:n ansiosta järjestelmä pysyy aina erittäin herkkänä jopa raskaiden ohjelmien kanssa.

Valitsemme tarkasti, minkä määrän valitsemme myös järjestelmän tulevaa päivitystä ennakoiden: jos emolevyllä on vapaita paikkoja, voimme helposti siirtyä suurempiin määriin ajan myötä.

Ostoopas

Kaiken tämän tiedon jälkeen katsotaan yhdessä parhaat RAM-moduulit, joita voimme ostaa verkosta, jossa yleensä aina säästät jotain. Keskitymme pääasiassa DDR4-moduuleihin, jotka ovat nyt de facto muististandardi.

Kiinteille tietokoneille (pöytäkoneille) suosittelemme käyttämään jotakin seuraavista RAM-muistisarjoista:

Jos sen sijaan tarvitsemme RAM-muistia kannettaville, voimme tarkastella seuraavia DIMM-tyyppisiä RAM-muistisarjoja:

Jos meillä on edelleen tietokoneita, joissa on DDR3-tuki, ainoat mallit, joita voimme harkita, ovat Patriot Memory Viper 3 Black Mamba DDR3 1600 16GB (2x8GB) ja Crucial Ram 8Gb Ddr3L-1600.

Johtopäätökset

RAM-muistit ovat tietokoneen komponentti, jota ei pidä aliarvioida, sillä käyttöjärjestelmän prosessit ja ohjelmat, jotka käynnistämme päivittäin opiskella, työskennellä ja huvin vuoksi, suoritetaan niillä. On parempi keskittyä välittömästi riittävään määrään RAM-muistia (8 Gt) ja valita vain nopeat RAM-versiot (DDR4).

Saadaksesi lisätietoja, voimme lukea oppaamme osoitteessa kuinka lisätä RAM-muistia ja lisätä uutta muistia tietokoneellesi.

Indeksi
 1. 1) Miltä RAM-muisti näyttää
 2. 2) RAM-muistityypit (DDR)
 3. 3) Kuinka selvittää RAM-muistin tyyppi
 4. 4) Kuinka ymmärtää RAM-muistin nopeus
 5. 5) Kuinka paljon RAM-muistia nykyaikaiset tietokoneet tarvitsevat?
 6. Ostoopas
  1. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up