Yli 10 tapaa parantaa Mac-kokemustasi macOS Venturalla

Uusin Mac-käyttöjärjestelmä, macOS Ventura, sisältää monia ominaisuuksia, jotka muuttavat Macin käyttötapasi täysin, ja tämä opas esittelee sinulle parhaimmat niistä valokuvakirjastossa olevien kuvien kopioiden poistamisesta Safarin välilehtiryhmien jakamiseen.

Onko sinulla vaikeuksia päivittää Venturaan? Opi korjaamaan jäätynyt Mac päivityksen aikana.

1. Hallitse Windowsia Stage Managerilla

Vaikka macOS:ssä oli Mission Control, siitä puuttui ominaisuus, joka voisi hallita avattuja ikkunoita oikein. Se muuttui macOS Venturan myötä – se esitteli Stage Managerin, joka muuttaa täysin tapaa, jolla teet moniajoja Macissa.

Stage Manager ryhmittelee yhteen kaikki äskettäin avatut ikkunat ja kiinnittää ne näytön vasempaan reunaan, jotta voit vaihtaa kaikkien avoinna olevien sovellusten välillä saumattomasti.

Aloita Stage Managerin käyttö avaamalla Ohjauskeskus näytön oikeasta yläkulmasta ja valitsemalla Stage Manager.

2. Kirjaudu sisään verkkosivustoille salasanalla

Apple julkisti WWDC 2022:ssa salasanat: perinteisten salasanojen korvike. Tunnusavaimia käytettäessä sinun ei tarvitse antaa käyttäjätunnusta ja salasanaa kirjautuaksesi sisään verkkosivustoille. Sen sijaan vahvistat henkilöllisyytesi Face ID:llä tai Touch ID:llä. Näet salasanakehotteen kirjautumissivuilla niin kauan kuin olet ottanut iCloud Keychainin käyttöön ("Järjestelmäasetukset -> Apple ID -> iCloud -> Salasana ja avainnipu").

Tallennetut salasanasi synkronoidaan kaikkien Apple-laitteiden välillä iCloudin kautta, mikä tarkoittaa, että voit kirjautua sisään Maciin todentamalla iPhonesta.

Salasanat ovat vallankumouksellinen tekniikka, koska ne ovat nopeampia, huomattavasti turvallisempia kuin perinteiset salasanat ja kestävät paremmin tietojenkalasteluhyökkäyksiä ja tietovuotoja, koska niihin ei liity salasanoja.

3. Käytä iPhonea verkkokamerana jatkuvuuskameran kanssa

Continuity Cameran avulla voit käyttää iPhoneasi verkkokamerana ja FaceTimea ystäviäsi huippukameran avulla. Voit myös käyttää iPhonen mikrofonia Macin oletusmikrofonin sijaan äänen syöttämiseen. Lisäksi Center Stage -ominaisuus tekee videopuheluista intuitiivisempaa, koska kamera seuraa sinua liikkuessasi, joten olet aina tarkennettuna.

Muista, että iPhonessasi on oltava iOS 16, jotta voit käyttää Continuity Cameraa Macissasi. Toimii langattomasti ja langallisella liitännällä.

Käytä Continuity Cameraa noudattamalla alla olevia ohjeita.

 1. Varmista, että Mac ja iPhone ovat kirjautuneena sisään samalla Apple ID:llä ja molemmat yhdistetty samaan Wi-Fi-verkkoon Bluetoothin ollessa päällä.
 1. Käynnistä FaceTime Macissasi.
 1. Kun olet FaceTimessa, napsauta valikkopalkissa "Video".
 1. Valitse iPhonesi avattavasta valikosta Kamera-osiosta. Jos haluat käyttää iPhonesi mikrofonia, valitse iPhonesi Mikrofoni-osiosta. Varmista, että iPhonesi on lähellä Macia.
 1. Macisi käyttää iPhonesi kameraa verkkokameransa sijaan.

4. Ota käyttöön uudet esteettömyysominaisuudet

macOS Ventura tuo lisää esteettömyysominaisuuksia, jotka auttavat käyttäjiä navigoimaan Macissa. Jos sinulla on kuulovamma, voit ottaa livetekstitykset käyttöön kohdasta "Järjestelmäasetukset -> Esteettömyys -> Livetekstitykset" luodaksesi transkriptioita mille tahansa video-, ääni- tai FaceTime-puhelulle.

macOS Ventura antaa sinun toistaa meren ja sateen rauhoittavia ääniä taustalla minimoiksesi häiriötekijät ja välttääksesi ei-toivotun melun ympäristöstäsi.

Kärki: jos haluat samanlaisen kokemuksen muissa kuin Mac-laitteissa, kokeile näitä parhaita lähteitä rauhoittavien äänien, kuten valkoisen kohinan ja sateen, saamiseksi.

Ääniohjaukseen on myös pari päivitystä. Sen avulla voit nyt katkaista FaceTime-puhelut sanomalla komennon "katkaise puhelu". Voit myös sanella tekstiä kirjain kirjaimelta oikeinkirjoitustilassa.

5. Kumoa lähetys ja muokkaa lähetettyjä viestejä

macOS Ventura mahdollistaa lähetetyn viestin kumoamisen tai muokkaamisen – erittäin pyydetty viestintäominaisuus.

Pidä Control-näppäintä painettuna ja napsauta lähetettyä viestiä hiiren kakkospainikkeella ja valitse avattavasta valikosta "Kumoa lähetys" tai "Muokkaa". Muista, että sinulla on vain kaksi minuuttia aikaa peruuttaa viestin lähetys ja vain 15 minuuttia aikaa muokata viestiä sen lähettämisen jälkeen. Voit myös muokata viestiä enintään viisi kertaa.

Huomautus: Venturan uudet viestiominaisuudet ovat iMessage-yksinomaisia, joten ne eivät toimi tekstiviestien kanssa. Lisäksi ne toimivat vain, jos vastaanottajalla on iOS 16, iPadOS 16 tai macOS Ventura.

MacOS Venturalla voit myös merkitä viestin lukemattomaksi lukeaksesi sen myöhemmin. Muuten, jos olet vahingossa poistanut viestin, voit palauttaa sen 30 päivän kuluessa sen poistamisesta.

SharePlay on myös integroitu Viestiin. Voit keskustella ystävien kanssa samalla kun suoritat synkronoituja toimintoja, kuten katsot elokuvaa tai pelaat peliä.

6. Ajoita sähköpostit ja peruuta niiden lähetys

Mailista puuttui pisimpään useita ominaisuuksia, joita muut kolmannen osapuolen sähköpostisovellukset tarjosivat. Ei enää.

Nyt voit esimerkiksi peruuttaa sähköpostiviestin lähettämisen jopa kymmenen sekunnin ajaksi sen lähettämisen jälkeen. Napsauta vain "Kumoa lähetys" vasemman sivupalkin alareunassa palataksesi sävellysikkunaan.

Voit myös ajoittaa sähköpostiviestin lähetettäväksi juuri oikeaan aikaan.

 1. Käynnistä "Mail"-sovellus ja napsauta työkalupalkissa "Uusi viesti".
 1. Kirjoita sähköposti koosteikkunaan.
 1. Sen sijaan, että napsautat "Lähetä viesti" -painiketta, napsauta sen vieressä olevaa pientä nuolta.
 1. Avattavasta valikosta voit valita kolme eri ajankohtaa, jolloin viesti lähetetään. Napsauta "Lähetä myöhemmin" valitaksesi tarkan hetken, jolloin haluat lähettää viestin.

Voit myös valita ajan, jolloin sinulle muistutetaan lukemattomista sähköposteista, mikä on periaatteessa torkkuvaihtoehto, jossa sähköpostisi tulevat uudelleen esiin tietyn ajan kuluttua.

 1. Napsauta valikkopalkissa "Viesti".
 1. Siirry kohtaan "Remind Me".
 1. Valitse muistutuksen vastaanottamisaika.

7. Mukauta ja jaa välilehtiryhmiä Safarissa

macOS Monterey toi välilehtiryhmät Safariin, jossa voit ryhmitellä useita toisiinsa liittyviä välilehtiä. Nyt macOS Ventura näyttää meille välilehtiryhmien todelliset mahdollisuudet lisäominaisuuksineen.

Voit nyt muokata välilehtiryhmän aloitussivua erillisellä taustakuvalla.

 1. Napsauta "Asetukset" -kuvaketta välilehden oikeassa alakulmassa.
 1. Merkitse "Taustakuva" -vaihtoehto pikavalikosta.
 1. Valitse taustakuva käytettävissä olevista vaihtoehdoista.

MacOS Venturalla voit myös kiinnittää välilehtiä välilehtiryhmään napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella välilehteä, jonka haluat kiinnittää, ja valitsemalla Kiinnitä välilehti.

Voit nyt myös jakaa välilehtiryhmän ystäviesi kanssa, jotta he voivat lisätä omia välilehtiä ryhmään. Kaikki näkevät päivitetyn välilehtiryhmän välittömästi.

Jaa välilehtiryhmä noudattamalla alla olevia ohjeita.

 1. Vie hiiri sen välilehtiryhmän päälle, jonka haluat jakaa Safarin sivupalkissa.
 1. Napsauta ellipsin kuvaketta (kolme pistettä).
 1. Napsauta "Jaa välilehtiryhmä" avattavasta valikosta.
 1. Valitse Viestit-sovellus näkyviin tulevasta ponnahdusvalikosta.
 1. Lisää lopuksi vastaanottaja, jonka kanssa haluat jakaa välilehtiryhmän, ja lähetä sitten viesti.

Päivitetyn Safarin avulla voit myös synkronoida laajennuksia muista Apple-laitteista. Jos sinulla on esimerkiksi Safari-laajennus asennettuna iPhonellesi, se synkronoituu myös Maciin. Tietenkin sinun on asennettava laajennus Mac-tietokoneellesi manuaalisesti seuraavien vaiheiden avulla.

 1. Napsauta valikkorivillä "Safari".
 1. Napsauta "Asetukset" avattavasta valikosta.
 1. Siirry Laajennukset-välilehteen.
 1. Täältä löydät muihin laitteisiin asennetut laajennukset Muilla laitteilla -osiossa. Jos haluat asentaa tietyn laajennuksen Maciin, napsauta "Hae" ja sen jälkeen "Asenna".

Kärki: opi parhaat tavat mukauttaa Safaria Macissa.

8. Aloita FaceTime-puhelu muista sovelluksista

macOS Ventura on integroinut Collaboration-ominaisuuden FaceTimeen. Nyt kun työskentelet sovellusten, kuten Safarin, Files, Keynoten, Numbersin, Pagesin, Notes-, Muistutusten, Finderin tai muiden tuettujen kolmannen osapuolen sovellusten parissa, voit aloittaa FaceTime-puhelun kyseisestä sovelluksesta ja puhua siitä, mitä työskentelee.

Livetekstitysten esteettömyysominaisuus toimii myös FaceTime-puheluiden kanssa, jos otat sen käyttöön kohdassa "Järjestelmäasetukset -> Esteettömyys -> Livetekstitykset". Se näyttää sinulle automaattisesti luodut suorat transkriptiot dialogeista, mikä helpottaa keskustelua ryhmäpuheluissa.

Handoff-ominaisuuden avulla voit myös siirtää puhelusi saumattomasti laitteesta toiseen, mikä tarkoittaa, että voit siirtää FaceTime-puhelusi iPhonesta tai iPadista Maciin ja päinvastoin ilman yhteyden katkaisemista.

9. Yhdistä kopiot Valokuvissa

Kuvien sivupalkin uusi Kopiot-kansio pyöristää kaikki kopiot albumeissasi. Täältä voit "Yhdistä kaksoiskappaleet" tyhjentääksesi valokuvakirjastosi.

Myös piilotetut ja äskettäin poistetut albumit on nyt suojattu Touch ID:llä tai kirjautumissalasanalla luvattoman käytön estämiseksi. Lisäksi voit muokata valokuvaerää kopioimalla ja liittämällä valokuvaan tekemäsi muokkaukset.

Toinen hieno uusi Valokuvat-sovelluksen ominaisuus mahdollistaa kohteiden kopioimisen valokuvasta. Napsauta aihetta hiiren kakkospainikkeella, napsauta "Kopioi aihe" ja liitä aihe haluamaasi sovellukseen.

10. Käytä Quick Lookia ja Quick Actions -toimintoja Spotlightissa

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, macOS Ventura on parantanut Spotlightia useilla ominaisuuksilla, joista kätevin on Quick Lookin integrointi Spotlightiin, jonka avulla voit painaa välilyöntiä esikatsellaksesi tiedostoa ennen sen avaamista.

Apple on myös integroinut pikatoiminnot Spotlightiin, joten toiminnot, kuten hälytyksen asettaminen, ajastimen käynnistäminen ja tarkennustilan kytkeminen päälle, voidaan tehdä nopeasti. Jos esimerkiksi haet "ajastin", saat "Aloita ajastin" -vaihtoehdon.

MacOS:sta iOS:ään: Applen parhaat puolet

Etsitkö hyödyllisiä Applen ominaisuuksia? Kokeile Spatial Audio -toimintoa parantaaksesi kuuntelukokemustasi iPhonella ja iPadilla.

Indeksi
 1. 1. Hallitse Windowsia Stage Managerilla
 2. 2. Kirjaudu sisään verkkosivustoille salasanalla
 3. 3. Käytä iPhonea verkkokamerana jatkuvuuskameran kanssa
 4. 4. Ota käyttöön uudet esteettömyysominaisuudet
 5. 5. Kumoa lähetys ja muokkaa lähetettyjä viestejä
 6. 6. Ajoita sähköpostit ja peruuta niiden lähetys
 7. 7. Mukauta ja jaa välilehtiryhmiä Safarissa
 8. 8. Aloita FaceTime-puhelu muista sovelluksista
 9. 9. Yhdistä kopiot Valokuvissa
 10. 10. Käytä Quick Lookia ja Quick Actions -toimintoja Spotlightissa
 11. MacOS:sta iOS:ään: Applen parhaat puolet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up