Äänikäyttöominaisuuden määrittäminen ja käyttäminen Windowsissa

Monissa viimeaikaisissa teknisissä laitteissa, kuten televisiossa, puhelimessa, elektronisessa näytössä, älykaiuttimessa jne., on kätevä äänipohjainen ohjaus, joten miksi kannettavat tietokoneet ja tietokoneet pitäisi jättää pois? Voice Access on Windows 11:een sisäänrakennettu uusi esteettömyysominaisuus, jonka avulla voit olla vuorovaikutuksessa eri ikkunoiden, selainten ja sovellusten kanssa äänelläsi. Tämä opas näyttää, kuinka Voice Access -sovellus asennetaan ja sitä käytetään Windowsissa.

Hyvä tietää: tutustu kaikkiin Windows 11:n esteettömyysominaisuuksiin.

1. Voice Accessin käytön aloittaminen

Voice Accessin avulla voit hallita kaikkia PC-sovelluksiasi yksinkertaisilla äänikomennoilla ja sanella mihin tahansa selaimeen tai tekstiruutuun. Voit aloittaa tämän ominaisuuden käytön välittömästi, jos käytät Windows 11:n versiota 22H2 tai uudempaa.

Tapa 1: Hakukentän käyttäminen

Voice Access -sovellus voidaan avata Windowsin hakukentästä, vaikka käyttäisit sitä ensimmäistä kertaa. Käynnistä sovellus järjestelmänvalvojana varmistaaksesi, että se toimii oikein eri valikoiden ja asetusten kanssa.

Tapa 2: Käyttöapuvalikon käyttäminen

Se on hieman pidempi lähestymistapa, mutta saatat tarvita sitä, jos kohtaat ongelmia hakukentän kanssa. Avaa Voice Access Accessibility-valikosta ja ota ominaisuus käyttöön.

 1. Paina Win + I avataksesi Asetukset-sovelluksen.
 2. Siirry kohtaan Esteettömyys -> Vuorovaikutus -> Puhe.
 1. Käännä äänikäytön kytkin asentoon "Päällä".
 2. Vaihtoehtoisesti valitse Aloita äänikäyttö sen jälkeen, kun olet kirjautunut tietokoneeseen, -valintaruutu.
 1. Molemmilla yllä olevilla tavoilla Voice Access -käyttöliittymäpalkki kiinnitetään näytön yläosaan, koska tietokoneesi asetusten mukainen kielimalli ladataan laitteeseen. Tällä hetkellä Voice Access tukee vain englannin kieltä seitsemässä alueellisessa muunnelmassa (USA, Iso-Britannia, Intia, Australia, Kanada, Irlanti ja Uusi-Seelanti). Microsoft on ilmoittanut, että lisää kieliä ja aksentteja seuraa tulevaisuudessa.
 2. Odota, että prosenttiosuuden liukusäädin suorittaa asennuksen loppuun, ja määritä sitten äänivastaava Windowsissa.

Kärki: Eikö äänikirjoitus toimi Windows-tietokoneellasi? Kokeile näitä korjauksia palauttaaksesi sen toiminnallisuuden.

2. Voice Accessin ja Voice Matchin määrittäminen

Seuraavassa vaiheessa määritä puhekäyttö PC-mikrofonin avulla ja ota äänivastaavuus käyttöön suorittamalla mukautetut testit.

 1. Aseta mikrofoni niin, että tietokoneesi voi kuunnella sinua.
 2. Liitä joko tietokoneesi sisäänrakennettu Realtek Audio tai ulkoinen mikrofoni.
 1. Kun mikrofoni on tunnistettu, Voice Access -sovelluksesi on käytettävissä lisätestausta varten. Napsauta "Aloita opas" jatkaaksesi.
 1. Aluksi Voice Access on lepotilassa (tai lepotilassa). Ennen kuin testaat ääntäsi asennetulla mikrofonilla, herätä se sanomalla: "Voice Access, wake up." Vaihtoehtoisesti paina kosketusnäppäimistön mikrofonipainiketta.
 1. Kun sovellus on kuuntelutilassa, harjoittele joitakin vasemman paneelin lauseita. Käytä esimerkiksi ääntäsi "napsauttamaan" hiirellä tai aktivoimaan säätimen.
 1. Lisäksi ohjaa hiiren osoitinta. Sano esimerkiksi "näytä ruudukko tässä", jos haluat sijoittaa ruudukon aktiivisen ikkunan päälle, tai sano numero väliltä 1–9 siirtääksesi hiiren osoittimen kyseisen alueen keskelle ja saat pienemmän ruudukon.
 1. Jos käytät sanelua, ääniosuma edellyttää, että testaat valitsemasi lauseet tekstikentässä. Näet transkription puhuessasi.
 1. Kun äänihakuprosessi on valmis, napsauta "Valmis".

Kärki: opi käyttämään Google Docs -äänikirjoitusta nopeampaan kirjoittamiseen.

3. Voice Accessin käyttäminen

Noudata alla olevia ohjeita käyttääksesi Voice Accessia ja suorittaaksesi erilaisia ​​tehtäviä, joita teet rutiininomaisesti hiirellä ja näppäimistöllä.

 1. Käynnistä sovellus.
 1. Napsauta "Näytä kaikki komennot" ohjevalikosta (kysymysmerkki) oikeassa yläkulmassa nähdäksesi vaihtoehdot milloin tahansa.
 1. Komennot on ryhmitelty luokkien mukaan.
 1. Jos haluat esimerkiksi avata sovelluksen, sano "open Google Chrome" tai "open Microsoft Word". Suurenna tai pienennä ikkuna sanomalla "Maksimoi/pienennä [app name].”
 1. Voit myös vierittää ylös ja alas tai oikealle ja vasemmalle sovelluksen sisällä sanomalla "Aloita vieritys [scroll direction].” Jos teet virheen, ylhäällä oleva telakan käyttöliittymä korjaa sinut.
 1. Voit käyttää Sanelutilaa verkkosivuston nimen kirjoittamiseen selaimesi osoiteriville. Seuraavassa esimerkissä sanoimme "maketecheasier.com" ja sen jälkeen "Enter". Jos et saa oikeaa tekstiä, kirjoita sen sijaan kaikki kirjaimet.
 1. Jos haluat kirjoittaa pitkiä lauseita ja kappaleita äänelläsi, aktivoi "Ota automaattinen välimerkki käyttöön" asetuksista.
 1. Kun olet tottunut Voice Access -sovellukseen, se todella vapauttaa sinut kirjoittamasta monia tärkeitä komentoja. Voit valita ja muokata tekstiä vapaasti ja olla vuorovaikutuksessa lähes kaikkien säätimien kanssa. Jos teet virheen, Ohje-valikko on aina käytettävissä.

Tiedoksi: katso, miten luodaan ajatuskartta Microsoft Wordissa aivoriihien helpottamiseksi.

4. Poista Voice Access käytöstä Windowsissa

Poista äänikäyttötoiminto käytöstä seuraavasti:

 1. Poistuaksesi äänikäytöstä, napsauta hiiren kakkospainikkeella hammaspyörän muotoista Asetukset-kuvaketta telakan oikeassa yläkulmassa ja valitse "Poista äänikäyttö".
 2. Vaihtoehtoisesti voit sanella "Poista äänikäyttö käytöstä", jolloin sovellus poistuu hiljaa tehtäväpalkista.

Kärki: opi parantamaan äänen ja mikrofonin laatua Windowsissa.

Usein Kysytyt Kysymykset

Kuinka voin ottaa äänikäytön käyttöön Windows 10:ssä?

Windows 10:ssä ei ole sisäänrakennettua Voice Access -ominaisuutta, kuten Windows 11:ssä, mutta se käyttää vanhempaa ohjelmaa nimeltä Windowsin puheentunnistus "Accessibility" kautta. Se on määritettävä tunnistamaan äänesi ja täydellinen äänivastaavuus.

Windowsin puheentunnistusominaisuus on saatavilla myös Windows 11:ssä, mutta uudempi Voice Access -sovellus tekee siitä hieman tarpeeton.

Mitä eroa on Cortanan ja Voice Accessin välillä?

Sekä Windows 10:ssä että 11:ssä Cortana on virtuaalinen avustaja, mutta tekoälytyökalu on vanhentumassa, eikä sitä tueta uusilla päivityksillä. Vaikka Cortana kuuntelee sinua ja vastaa aktiivisesti omilla ehdotuksillaan, se ei voi suorittaa kaikkia tehtäviä ja vaatii jatkuvaa valvontaa ja tietojen syöttämistä. Voice Access puolestaan ​​on erinomainen ja tehokas Windowsiin sisäänrakennettu sovellus, joka voi korvata hiiren ja näppäimistön kokonaan.

Indeksi
 1. 1. Voice Accessin käytön aloittaminen
  1. Tapa 1: Hakukentän käyttäminen
  2. Tapa 2: Käyttöapuvalikon käyttäminen
 2. 2. Voice Accessin ja Voice Matchin määrittäminen
 3. 3. Voice Accessin käyttäminen
 4. 4. Poista Voice Access käytöstä Windowsissa
 5. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Kuinka voin ottaa äänikäytön käyttöön Windows 10:ssä?
  2. Mitä eroa on Cortanan ja Voice Accessin välillä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up