Kuinka korjata käyttökelvoton käynnistyslaitevirhe Windowsissa

"Käyttämätön käynnistyslaite" -virhe aiheuttaa Blue Screen of Death (BSoD) -ilmoituksen Windows-tietokoneissa. Se tapahtuu, kun tietokone ei voi käyttää järjestelmäosiota, jossa tärkeät käynnistystiedostot sijaitsevat, joten Windows ei voi käynnistyä, koska se ei voi lukea määritettyä käynnistyslaitetta. "Käyttämätön käynnistyslaite" voi esiintyä sekä SSD-levyillä että kiintolevylaitteilla. Käydään läpi erilaisia ​​tapoja korjata tämä ongelma Windowsissa.

Hyvä tietää: Lisätietoja yleisistä BSoD-korjauksista on artikkelissamme.

Alustavat korjaukset kokeiltavaksi

Ennen kuin otat käyttöön alla luetellut virhekohtaiset korjaukset, kokeile joitain yleisiä ratkaisuja nähdäksesi, voitko ratkaista "Käyttämätön käynnistyslaite" -virheen Windows-tietokoneellasi vähällä vaivalla.

 • Asenna GPU-ajurit uudelleen: vioittunut grafiikkakortin ohjain voi aiheuttaa "Käynnistyslaitetta ei saavuteta" -virheen. Korjaa tämä suorittamalla puhdas näytönohjainohjaimen asennus Windowsissa.
 • Tarkista virukset: haittaohjelmat voivat olla toinen syy tähän virheeseen. Voit poistaa tämän mahdollisuuden suorittamalla haittaohjelmatarkistuksen Windowsin sisäänrakennetulla Microsoft Defender -apuohjelmalla tai valitsemallasi kolmannen osapuolen virustorjuntaohjelmalla.
 • Suorita SFC-skannaus: Toinen syy tähän virheeseen voi olla tallennuslaitteen vioittuneet tiedostot. Poista korruptio suorittamalla SFC-skannaus tietokoneellasi.
 • Tarkista kiintolevy: kiintolevy- tai SSD-virhe voi myös aiheuttaa tämän virheen. Tällaisissa tapauksissa ainoa ratkaisu on vaihtaa tallennuslaite. Muista tarkistaa kiintolevysi kunto säännöllisesti tämän estämiseksi. Joskus ongelma voi olla huono yhteys. Kokeile vaihtaa SATA-kaapeli, joka yhdistää kiintolevyn/SSD:n emolevyyn, ja katso, korjaako se virheen. Kokeile tätä vain, jos olet kokenut käyttäjä, jolla on vankka tieto prosessista.

Jos mikään näistä alustavista korjauksista ei ole ratkaissut ongelmaasi, sinun tulee siirtyä edistyneisiin korjauksiin alla kuvatulla tavalla.

1. Ota vikasietotila käyttöön

Joissakin tapauksissa "Käyttämätön käynnistyslaite" -virhe johtuu kolmannen osapuolen sovelluksesta. Se saattaa estää tietokonetta käynnistymästä tai häiritä sen pääsyä käynnistystiedostoihin. Jos epäilet, että näin voi olla, yritä siirtyä vikasietotilaan, jotta Windows latautuu minimaalisella ohjaimilla ja palveluilla.

Jos Windows käynnistyy onnistuneesti vikasietotilassa (tämä tarkoittaa, että kyseessä ei ole laitteisto-ongelma), voit käydä läpi kolmannen osapuolen sovellusten luettelon nähdäksesi, mikä niistä aiheuttaa ongelman. Voit sitten poistaa sovelluksen käytöstä poistaaksesi virheen järjestelmästäsi.

2. Tarkista tallennuslaitteesi yhteensopivuus

Varmista, että Windows-käyttöjärjestelmässäsi on tarpeeksi tallennustilaa tietokoneellasi työskentelyä varten. Jos tallennuslaitteessa on liian vähän vapaata tallennustilaa, törmäät yhteensopivuusongelmiin, jotka puolestaan ​​voivat johtaa "Käyttämätön käynnistyslaite" -virheilmoitukseen. Sinun tulee varata vähintään 60 Gt tallennustilaa käyttöjärjestelmälle. Katso oppaastamme kuinka puhdistaa ja tehdä tilaa Windows "C" -asemalle.

Kärki: Windows 11 S on vaihtoehtoinen Windows-versio, joka keskittyy tietoturvaan. Opi ottamaan se käyttöön.

3. Päivitä IDE ATA/SATA -ajurit

Toinen syy, miksi saatat kohdata "Inaccessible boot device" -virheen, ovat vanhentuneet IDE ATA/SATA -ohjaimet. Päivitä ne seuraavasti.

 1. Paina Win + R avataksesi Suorita-ruudun ja kirjoita devmgmt.msc. Avaa Laitehallinta painamalla Enter.
 1. Napsauta "IDE ATA/ATAPI-ohjaimet".
 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella "Standard SATA AHCI Controller" -vaihtoehtoa ja valitse valikosta "Päivitä ohjain".
 1. Valitse "Hae ohjaimia automaattisesti", jos haluat antaa Windowsin asentaa uusimmat IDE ATA/SATA -ohjaimet automaattisesti.
 1. Suorita ohjaimen asennus loppuun noudattamalla näytön ohjeita. "Käyttämätön käynnistyslaite" -virhe pitäisi nyt ratkaista, jos se johtuu vioittuneista tai vanhentuneista IDE ATA/SATA -ajureista.

4. Poista äskettäin asennetut päivityspaketit

Jos virhe ilmeni Windows-päivityksen jälkeen, on mahdollista, että päivityksen tekemät muutokset ovat saattaneet aiheuttaa sen. Voit korjata tämän poistamalla äskettäin asennetut päivityspaketit seuraavasti:

 1. Avaa Asetukset tietokoneellasi ja valitse "Järjestelmä -> Palautus".
 1. Valitse uudessa ikkunassa "Käynnistyksen lisäasetukset" -kohdasta "Käynnistä uudelleen nyt". Tämä käynnistää tietokoneesi uudelleen.
 1. Kun tietokone käynnistyy uudelleen, siirry kohtaan Vianmääritys -> Lisäasetukset -> Komentorivi.
 1. Kirjoita komentokehotteeseen dir c: ja paina Enter. Voit muuttaa "c":tä millä tahansa osiolla, johon Windows on asennettu.
 2. Kun komento on suoritettu kokonaan, kirjoita seuraava ja paina Enter uudelleen. Tämä listaa kaikki tietokoneellesi asennetut paketit.
dism /image:c:\ /get-paketit

 1. Merkitse muistiin viimeksi asennetut paketit ja kirjoita niiden nimet muistiin.
 2. Kirjoita seuraava komento komentokehotteeseen ja paina Enter. Korvata [package name] äskettäin asennetun paketin nimellä.
dism.exe /image:c:\ /remove-package /[package name]

 1. Käynnistä tietokone uudelleen ja katso, onko virhe korjattu.

Tiedoksi: puuttuvatko tehtäväpalkin kuvakkeet Windowsista? Tässä on korjaukset.

5. Poista päivitys odottavat paketit

Päivitys odottavat paketit voivat myös aiheuttaa "Käyttämätön käynnistyslaite" -ongelman. Näiden pakettien poistaminen voi estää virheen esiintymisen.

 1. Avaa komentokehote "Lisäasetukset" -valikon kautta suorittamalla vaiheet 1–3 uudelleen yllä olevasta osiosta.
 1. Kirjoita seuraava komento ja paina Enter.
reg load hklm\temp c:\Windows\system32\config\software

 1. Jatka tällä komennolla ja paina Enter uudelleen.
reg poistaa "HKLM\temp\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Component Based Service\SessionsPending"/v Exclusive

 1. Kirjoita seuraava komento ja sitten Enter.
 1. Käynnistä tietokoneesi uudelleen.

Kärki: lisätietoja BIOSiin siirtymiseen liittyvistä menetelmistä löydät erillisestä viestistämme.

6. Ota AHCI käyttöön System BIOSin kautta

AHCI-asetuksen käyttöönoton käynnistysvalikossa on tiedetty ratkaisevan "Käyttämätön käynnistyslaite" -virheen joillekin käyttäjille. Jos haluat ottaa AHCI-tilan käyttöön, sinun on käytettävä tietokoneesi BIOS-asetuksia.

 1. Käynnistä tietokoneesi edistyneessä tilassa siirtymällä kohtaan "Järjestelmä -> Palautus -> Lisäasetukset -> Käynnistä nyt uudelleen."
 1. Kun tietokoneesi käynnistyy uudelleen, napsauta "Vianmääritys".
 1. Valitse nyt "Lisäasetukset" ja napsauta "UEFI-laiteohjelmiston asetukset".
 1. Valitse "Käynnistä uudelleen" ja tietokoneesi käynnistyy uudelleen BIOSissa.
 1. Siirry BIOSissa kohtaan "Config" ja paina Enter "Serial ATA (SATA)" -vaihtoehdossa.
 1. Säädä uudessa ikkunassa "SATA Controller Mode Option" -asetukseksi "AHCI".
 1. Paina F10 tallentaaksesi ja poistuaksesi. AHCI-asetus otetaan käyttöön.

Kärki: jos tietokoneellasi on jokin näistä sovelluksista, tee itsellesi palvelus ja poista ne välittömästi.

7. Palauta tietokoneen tehdasasetukset

Jos mikään yllä olevista korjauksista ei auttanut sinua, voit yrittää palauttaa tehdasasetukset. Nollaamalla tietokoneesi kaikki Windowsin asetukset palautetaan oletusasetuksiin, joten "Inaccessible boot device" -virheen aiheuttava taustalla oleva ongelma pitäisi korjata. Muista kuitenkin varmuuskopioida tietosi ensin, koska kaikki poistetaan prosessin aikana.

BSoD:n poistaminen lopullisesti

BSOD-virheet voivat tuntua pelottavilta, varsinkin jos et ole koskaan törmännyt sellaiseen. Kuitenkin käyttämällä jotakin tässä artikkelissa tarkasti kuvatuista korjauksista sinun pitäisi pystyä saattamaan "Käyttämätön käynnistyslaite" -virheen muisti lepäämään. Kun tietokoneesi alkaa toimia taas normaalisti, saatat haluta saada vauhtiin tapoja korjata hitaat käynnistysajat. Vaihtoehtoisesti voit oppia käynnistämään useita käyttöjärjestelmiä yhdeltä USB-asemalta.

Indeksi
 1. Alustavat korjaukset kokeiltavaksi
 2. 1. Ota vikasietotila käyttöön
 3. 2. Tarkista tallennuslaitteesi yhteensopivuus
 4. 3. Päivitä IDE ATA/SATA -ajurit
 5. 4. Poista äskettäin asennetut päivityspaketit
 6. 5. Poista päivitys odottavat paketit
 7. 6. Ota AHCI käyttöön System BIOSin kautta
 8. 7. Palauta tietokoneen tehdasasetukset
 9. BSoD:n poistaminen lopullisesti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up