Kuinka suojata Mac-tietokoneesi kokonaan

Macit ovat oletuksena melko turvallisia, mutta se ei tee niistä läpitunkemattomia. Käytä näitä vinkkejä varmistaaksesi, että suojaat Macisi niin paljon kuin on tarpeen.

Macin suojauksen tiukentaminen on vain yksi yli 10 tavasta, joilla voit parantaa Mac-kokemustasi macOS Venturan avulla.

1. Ota FileVault käyttöön

FileVault on koko levyn salausjärjestelmä. Se kääri koko levysi sisällön salauskerrokseen. Vaikka hyökkääjillä olisi pääsy fyysiseen kiintolevyllesi, he eivät voi purkaa tietojen salausta ilman salasanaasi.

FileVault on oletuksena käytössä kaikissa uusissa Maceissa. Mutta jos sinulla on vanhempi Mac tai käytät Time Machine -kloonia Macin tiedostojen kopioimiseen uudelle koneellesi, FileVault ei ehkä ole käytössä. Voit säätää tätä Järjestelmäasetukset-sovelluksen Tietosuoja ja turvallisuus -osiossa.

Kärki: Onko sinulla käytössä vanhempi macOS-versio? Nämä vinkit ovat yhtä tehokkaita riippumatta siitä, mikä macOS-versio sinulla on käytössä. Jos et malta odottaa, että pääset käsiksi uusimpaan macOS-versioon, opi asentamaan macOS-beta Mac-tietokoneellesi.

2. Valitse monimutkainen kirjautumissalasana

Vaikka tämä vinkki on tärkein kannettavien tietokoneiden kanssa matkustaville käyttäjille, se on hyödyllinen vinkki kaikille. FileVaultin käyttämisellä ei ole väliä, jos salasanasi on "salasana". Tämä asetus löytyy myös Järjestelmäasetusten Käyttäjät ja ryhmät -osiosta. Valitse vain "Vaihda salasana… " -painike.

Siitä salasanasta ei tietenkään ole mitään hyötyä, jos et käytä sitä. Varmista, että olet asettanut tietokoneesi vaatimaan salasanaa heti, kun se nukkuu. Löydät tämän vaihtoehdon Järjestelmäasetukset-sovelluksen Lukitusnäyttö-valikosta. Jos käytät pöytätietokonetta, ota tietokoneesi nukkumaan manuaalisesti varmistaaksesi, että se on aina suojattu.

3. Käytä Password Manageria

Nykyään henkilötietojesi suojaaminen ei koske Macin kiintolevyä. Sen sijaan tietosi ovat pilvessä, sosiaalisen median tileillä ja etävarmuuskopioissa. Ellei niitä ole suojattu monimutkaisella ja ainutlaatuisella salasanalla, tiedot ovat alttiina äänettömälle etäpoiminnalle.

Voit ladata salasananhallinnan, kuten Dashlane tai 1 Salasana aloittaaksesi heti. Käytä salasanan luontityökaluja korvataksesi päällekkäiset tai yksinkertaiset salasanat pitkillä ja monimutkaisilla. Ota myös kaksivaiheinen todennus käyttöön kaikille sitä tukeville tileille.

Jos et halua käyttää kolmannen osapuolen salasanojen hallintaa, voit aina käyttää iCloud-avainnippua Järjestelmäasetukset-sovelluksen Salasanat-osiossa hallitaksesi turvallisuutta. Applen sisäänrakennettu salasananhallinta tarjoaa vankat suojaustyökalut, kuten päästä päähän -salauksen, kaksoiskappaleiden havaitsemisen, tietomurtohälytykset ja salasanat. Tunnusavaimien avulla voit todentaa Face ID:llä tai Touch ID:llä, jolloin salasanoja ei tarvitse muistaa.

Hyvä tietää: Oletko huolissasi eri alustojen yhteensopivuudesta, kun kyse on salasananhallinnasta? Vakuutan! Voit käyttää iCloud-avainnippua Windowsissa.

4. Käytä salausta

Erittäin luottamukselliset asiakirjat kannattaa salata erillään koko levyn salausjärjestelmästä. 1 Salasana tarjoaa mahdollisuuden ladata jopa 1 Gt tiedostoja, jotka on suojattu samalla menetelmällä, joka suojaa salasanasi. Voit myös käyttää sovelluksia, kuten Salaus salata tiedostosi helposti ennen niiden lähettämistä.

Kärki: voit määrittää suosikkisovellustesi ja -apuohjelmiesi pikakäyttösäätimet oppimalla mukauttamaan valikkopalkkia macOS:ssä.

5. Käytä Find My Mac -toimintoa etäpyyhkimiseen

Ota "Find My Mac" käyttöön Järjestelmäasetusten Apple ID -> iCloud -osiossa. Tämä käyttää Macin Wi-Fi-yhteyttä seuratakseen sen fyysistä sijaintia. Jos laite katoaa tai varastetaan, voit selvittää, missä se on.

Tämän avulla voit myös etäpyyhkiä Macisi, jos se päätyy vääriin käsiin. Vaikka et pystyisi palauttamaan laitetta, voit varmistaa, että tiedot eivät joudu vääriin käsiin.

6. Varmista, että palomuurisi on päällä ja ota piilotila käyttöön

Oletuksena Macin ohjelmistopalomuurin pitäisi olla päällä. Mutta siltä varalta, että olet poistanut sen käytöstä, katso Verkko-ruudun Palomuuri-välilehti. Voit myös käyttää kolmannen osapuolen palomuureja, kuten Pikku Snitch jotka tarjoavat monimutkaisempaa suojaa.

Voit ottaa lisäsuojauksia käyttöön ottamalla piilotilan käyttöön. Tämä ehdoton nimi estää tietokonettasi vastaamasta verkkotutkimissovelluksiin, kuten "pingiin". Etsi asetus Palomuuri-ruudun Asetukset…-painikkeen alta alaspäin. Vahvista tämä suojaus valitsemalla "OK"-painike.

7. Poista jakaminen käytöstä, kunnes tarvitset sitä

Jos käytät Macia usein kotiverkossa, tiedostojen jakaminen saattaa olla käytössä. Jos käytät tietokonettasi verkossa, jota et täysin hallitse, sinun on kytkettävä se pois päältä.

On parasta ottaa "Jakaminen" käyttöön vain silloin, kun tarvitset niitä. Tämä sisältää tiedostojen jakamisen ja tulostimen jakamisen. On parempi sulkea kaikki mahdolliset portit, kun olet julkisessa verkossa, kuin vaarantaa odottamattoman tunkeutumisen.

8. Suojaa verkkotoimintasi

Macisi ei ole pelkästään sen laitteisto. Se koskee myös verkkoja, joihin Macisi muodostaa yhteyden. Huonosti suojatut reitittimet voivat usein olla hyökkäystekijä.

Varmista, että käytät viimeisintä laiteohjelmistoa reitittimellesi sekä turvallista ja monimutkaista salasanaa. Jos annat salasanasi vieraille, vaihda salasana heti, kun he ovat tehneet.

Voit suojata verkkotoimintaasi paremmin VPN:n avulla. Tämä salaa verkkoliikenteesi ja estää uteliaita katseita kirjautumasta sisään.

9. Salaa varmuuskopiosi

Jokaisella älykkäällä tietokoneen käyttäjällä on varmuuskopiojärjestelmä. Mutta jos varmuuskopiosi eivät ole yhtä turvallisia kuin pääasemasi, ne ovat haavoittuvuus. Varmista, että salaat Time Machine -varmuuskopiosi Time Machine -asetusruudussa.

Varmista myös, että salaat kaikki muut varmuuskopiot, olivatpa ne kloonattuja levyjä tai verkkopohjaisia ​​varmuuskopioita.

Usein Kysytyt Kysymykset

Mistä tiedän, onko Mac-tietokoneeni tietoturva vaarantunut?

Kuinka löydän haitalliset tiedostot ja sovellukset Macistani?

Voit selvittää, kuinka Macin pääkäyttäjä voi saada luku- ja kirjoitusoikeudet koko tiedostojärjestelmään. Tämän avulla voit tarkastella Mac-tietokoneesi tiedostoja ja tietokantoja, jotka ovat yleensä piilossa. Jos näet jotain poikkeavaa, muista tehdä nopea Google-haku ennen kuin poistat sen.

Näen valikkopalkissa sovelluksen, jota en ole asentanut. Miten poistan sen?

Jos näet valikkopalkissa sovelluksen, jota et muista asentaneensa, se voi olla haitallinen sovellus, joka loukkaa yksityisyyttäsi valvomalla toimintaasi taustalla. Voit oppia mukauttamaan macOS:n valikkopalkkia tunnistamaan ja poistamaan nopeasti nämä haitalliset sovellukset.

Indeksi
 1. 1. Ota FileVault käyttöön
 2. 2. Valitse monimutkainen kirjautumissalasana
 3. 3. Käytä Password Manageria
 4. 4. Käytä salausta
 5. 5. Käytä Find My Mac -toimintoa etäpyyhkimiseen
 6. 6. Varmista, että palomuurisi on päällä ja ota piilotila käyttöön
 7. 7. Poista jakaminen käytöstä, kunnes tarvitset sitä
 8. 8. Suojaa verkkotoimintasi
 9. 9. Salaa varmuuskopiosi
 10. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Mistä tiedän, onko Mac-tietokoneeni tietoturva vaarantunut?
  2. Kuinka löydän haitalliset tiedostot ja sovellukset Macistani?
  3. Näen valikkopalkissa sovelluksen, jota en ole asentanut. Miten poistan sen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up