BIOSin päivittäminen

Kun sinun on päivitettävä tietokoneesi BIOS tai UEFI ja opastettava uuden version tarkistaminen, asentaminen tai "flash"

Päivitysten aliarvioitujen komponenttien joukossa on BIOS tai UEFI, joita päivitetään harvoin tietokoneen käyttöiän aikana.

Niiden päivitystä suositellaan, kun asennamme uuden laitteistokomponentin (esimerkiksi uuden CPU:n tai uusia RAM-pankkeja), jotta voimme hyödyntää uusia komponentteja ilman äkillisiä jäätymiä tai hidastuksia; kaikissa muissa tapauksissa BIOS tai UEFI on parasta päivittää vain, jos havaitsemme ongelmia tietokoneen käynnistettäessä tai joidenkin vanhojen oheislaitteiden kanssa.

Onneksi melkein jokainen PC-valmistaja helpottaa tämäntyyppistä menettelyä tekemällä siitä automaattisen ja julkaisee päivitykset vain, kun todella tiedetään ongelma, joka on ratkaistavaemolevyn, ylikuumenemisen tai suorituskykyongelman ratkaisemiseksi.

Tässä oppaassa näytämme sinulle yksityiskohtaisesti Kuinka päivittää tietokoneesi BIOS/UEFI, jotta vältytään ongelmista tämän toimenpiteen aikana. UEFI BIOSin päivitys on melko herkkä, mutta onneksi se vie meiltä vain muutaman minuutin (usein muutama sekunti riittää).

1) Mikä on BIOS/UEFI

BIOS tai UEFI (sen uusin versio) ovat tietokoneen peruskomponentteja, joiden avulla voidaan käynnistää käyttöjärjestelmän käynnistystoimenpiteet. Itse asiassa sen avulla emolevy voi käynnistyä, suorittaa alustavat tarkastukset kaikille siinä oleville komponenteille ja käynnistää suorittimen, RAM-muistin ja järjestelmälevyn oikein, jotta voidaan siirtyä seuraavaan käynnistysvaiheeseen (käynnistyslataajaan). , joka käynnistää varsinaisen käyttöjärjestelmän).

Sitä voidaan mukauttaa avaamalla salainen valikko heti, kun käynnistät tietokoneen, josta voit muuttaa joitakin laitteistokomponenttien asetuksia (ylikello, alikello, varattu järjestelmämuisti, lämpötilat, tuulettimen nopeudet jne.).

Sen erityisen ja herkän toiminnon vuoksi kyllä BIOSin tai UEFI:n koskettamista ei suositella vähemmän kokeneille käyttäjille, puhumattakaan sen päivittämisestä uuteen versioon. Puhuimme siitä perusteellisesti oppaassamme ymmärtää a mitä varten tietokoneen BIOS on tarkoitettu ja mitä toimintoja sillä on.

2) BIOS/UEFI-tyyppi

Jos meidän on päivitettävä tietokoneemme BIOS tai UEFI, meidän on ensin palautettava käytössä olevan emolevyn malli, jotta voimme tarkistaa mahdolliset päivitykset valmistajan verkkosivuilta.

Saadaksesi nämä tiedot miltä tahansa tietokoneelta, asenna ilmainen ohjelma Speccy. Kun se on asennettu tietokoneellesi, käynnistä se ja tarkista kohta Emolevyjosta saamme selville valmistajan, emolevyn mallin ja BIOS/UEFI:n tyypin (alla BIOS -> Merkki), jotta voit etsiä sopivan päivitystiedoston.

Vaihtoehtoisesti voimme käyttää ilmaista ohjelmaa CPU-Z, joka pystyy näyttämään samantyyppisiä tietoja. Tältä osin voimme lukea oppaamme kuinka Tutustu tietokonelaitteistoosi ja Windows-tietokoneesi yksittäisiin osiin.

3) Tarkista BIOS/UEFI-päivitykset

Kun meillä on oikeat tiedot emolevystä, voimme etsiä BIOS/UEFI-päivityksen valmistajan viralliselta verkkosivustolta käyttämällä yhtä alla olevista linkeistä:

Jos näytönohjainmme on yksi näistä valmistajista, vieraile omistetulla sivustolla, aloita ohjainten haku ja etsi BIOS-päivitystiedosto (voidaan tunnistaa se uudeksi BIOS/UEFI:ksi, koska sen päivämäärä on myöhempi kuin meidän ostaa).
Jos meillä on kannettava tietokone, meidän on tarkistettava suoraan kannettavan tietokoneen valmistajan verkkosivustolta, jotta voimme löytää BIOS- tai UEFI-päivitykset.

Sisään Tämä sivu He ovat kaikki linkit BIOS-päivitysten löytämiseen ja lataamiseen tärkeimmiltä tietokoneiden ja emolevyjen valmistajilta: Acer, ASRock, ASUS, Dell, Fujitsu, Gigabyte, HP, Huawei, Intel, Lenovo, LG, Panasonic, Microsoft, MSI, Toshiba ja Vaio.

4) Kuinka päivittää BIOS/UEFI

Toisin kuin käyttöjärjestelmä, BIOS/UEFI on matalan tason ohjelmisto, joka on tallennettu tietokoneesi emolevyn sirulle; Jos BIOS/UEFI-päivitys on tehty väärin, tietokoneesta tulee käyttökelvoton ja sitä on myös vaikea korjata ilman erikoistuneen teknikon väliintuloa.

Tehtyään nämä tarpeelliset selvennykset, siirrymme lataamaan päivitystiedostoa, jonka avulla voit päivittää BIOSin tai UEFI:n eri menetelmillä:

 • Flashin käyttäminen BIOS/UEFI:stä: tässä tapauksessa riittää, että laitat päivitystiedoston tikkuun, pääset BIOS/UEFI:iinavaa päivitysnäyttö ja lataa viralliselta verkkosivustolta ladattu tiedosto.
 • DOS Live USB-tikulla: ohjelman käyttäminen Rufus) voimme käynnistää tietokoneen USB:stä ja suorittaa päivityksen liitteenä olevassa ohjetiedostossa kuvatun toimenpiteen.
 • Suoritettava tiedosto: saamme .exe-tiedoston suoritettavaksi ja asennettavaksi suoraan Windowsista; Tämä on käytännöllisin ja nopein tapa, mutta vaatii joitakin suojaustoimenpiteitä virheiden välttämiseksi.
 • Oma huolto-ohjelma: nykyaikaisissa kannettavissa tietokoneissa löydämme valmistajalta ohjelman, joka voi varoittaa sinua BIOS-päivityksistä ja tarjoaa myös kaiken, mitä tarvitset päivityksen suorittamiseen turvallisesti (käynnistä vain uudelleen sopivana ajankohtana).

Kolmannessa ja neljännessä tapauksessa voit edetä ilman liiallista ahdistusta ja kaiken pitäisi mennä hyvin; kahdessa ensimmäisessä tapauksessa sinun on kuitenkin oltava hieman asiantuntija ja tiedettävä, mitä aiot tehdä.

Helppo BIOS-päivitys

Niiden, jotka haluavat päivittää BIOS/UEFI:n suoraan yksinkertaisimmalla ja välittömimmällä toimenpiteellä, tarvitsee vain asettaa päivitystiedosto USB-tikulle, käynnistää BIOS/UEFI, siirtyä lisäasetuksiin ja avata sitten päivityksille varattu osio (EZ Flash tai vastaavat nimet) syötä USB-tikku ja valitse ladattu tiedosto, jotta voit aloittaa päivityksen.

Seuraavan uudelleenkäynnistyksen yhteydessä meillä on tietokoneessa päivitetty BIOS, jotta voimme tukea uusia oheislaitteita tai sulkea mahdolliset tietoturva-aukot.

Päivitys suoritettavan tiedoston kautta

Monet BIOS:it voidaan päivittää yksinkertaisella suoritettavalla tiedostolla, joka on hankittu emolevyn, valmiiksi rakennetun tietokoneen tai kannettavan tietokoneen viralliselta sivustolta.

Toteuttaaksesi tämän menettelyn täysin turvallisesti Suosittelemme poistamaan kaiken tyyppiset virustorjuntaohjelmat (jopa Windows Defender sisältyy Windows 11:een ja Windows 10:een), pysäytä kaikki taustaohjelmat ennen kuin jatkat.

Kaikki turvallisuusasiantuntijat suosittelevat päivitä BIOS vain vikasietotilasta, jotta varmistetaan, etteivät muut prosessit, ohjelmat tai palvelut häiritse tätä herkkää toimintoa. Jos haluat osallistua väliaikaisesti, voit lukea oppaitamme osoitteessa kuinka siirtyä vikasietotilaan Windowsissa Älä viitsi kuinka käynnistää windows vikasietotilassa ongelmien korjaamiseksi.

UEFI-päivitys muistikirjoihin

Monissa nykyaikaisissa kannettavissa tietokoneissa, joissa on UEFI, on a integroitu ylläpitoohjelmisto osaa myös käsitellä UEFI päivityksetilman, että sinun tarvitsee ladata suoritettavia tiedostoja tai valmistella USB-tikkuja.

Esimerkiksi Lenovo-kannettavissa voimme käyttää Lenovo Vantageohjelma, jonka voit jättää automaattisesti käynnistykseen saadaksesi ilmoituksen UEFI-päivityksistä.

Heti kun saamme ilmoituksen UEFI-päivityksistä suljemme kaikki aktiiviset ohjelmat ja paina OK käynnistääksesi tietokoneen uudelleen; se avautuu seuraavan kerran, kun käynnistät uudelleen muistikirjaan integroitu päivitystilajoka hallitsee koko toimenpiteen automaattisesti ilman käyttäjän toimia.

Prosessin lopussa tietokone käynnistetään uudelleen ja olemme valmiita jatkamaan työtä siitä, mihin jäimme.

Johtopäätökset

BIOSin tai UEFI:n päivittäminen on melko yksinkertainen toimenpide nykyaikaisissa tietokoneissa, mutta suosittelemme tekemään sen vain todellisen tarpeen (tunnetun haavoittuvuuden korjaus tai uusi laitteistokomponentti), koska virheiden sattuessa emme voi koskaan palata takaisin, mikä tekee tietokoneesta tehokkaasti käyttökelvoton.

Tätä herkkää toimenpidettä varten suosittelemme Ole täysin varovainen kaikista työkaluista, joita valmistaja ei ole sertifioinutjoka lupaa päivittää BIOSin automaattisesti: monissa tapauksissa ne ovat huijauksia eivätkä takaa toimenpiteen onnistumista.

Jotta toimenpide olisi kivuton, käytämme vain emolevyn, esiasennetun PC:n tai kannettavan valmistajan suosittelemia virallisia menetelmiä; suosittelemme sinua käytä aina kannettavan tietokoneen akkua tai UPS-laitetta pöytätietokoneessajotta me voimme suorita toimenpide loppuun myös äkillisen sähkökatkon sattuessa (yksi pahimmista skenaarioista, kun päivitämme BIOSin tai UEFI:n).

Tältä osin suosittelemme, että luet artikkelimme kuinka Käytä UPS-laitetta tietokoneesi akuna, kun virta katkeaa.

Edelleen BIOS-teemassa voimme lukea oppaamme kuinka Vaihda BIOSista UEFI:ään ja muunna levy GPT:ksi (Windows 10).
Jos haluat käynnistää tietokoneesi suoraan USB:ltä (ohittamalla käynnistyslataimen tai lukitun Windowsin), suosittelemme lukemaan artikkelimme Kuinka käynnistää tietokoneesi USB:ltä.

Indeksi
 1. 1) Mikä on BIOS/UEFI
 2. 2) BIOS/UEFI-tyyppi
 3. 3) Tarkista BIOS/UEFI-päivitykset
 4. 4) Kuinka päivittää BIOS/UEFI
  1. Helppo BIOS-päivitys
  2. Päivitys suoritettavan tiedoston kautta
  3. UEFI-päivitys muistikirjoihin
  4. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up