Kiintolevyjen korjaaminen fsck:llä macOS:ssä

Kun kiintolevysi alkaa pettää, Levytyökalu tarjoaa hyödyllisiä levynkorjaustyökaluja. Mutta jos he eivät tee sitä puolestasi, saatat haluta kääntyä yhden isojen aseiden puoleen: fsck. fsck, joka tulee sanoista "File System Consistency Check", on komentorivityökalu, joka tarkistaa ja korjaa kiintolevyn taustalla olevan rakenteen. Macin fsck-työkalu on sama kuin Linuxissa. Tämä artikkeli keskittyy Macin käyttöliittymään ja käsittelee macOS-kiintolevyjen korjaamista fsck:llä – sekä mekaanisilla että SSD-asemilla.

Mitkä ovat merkit kiintolevyn epäonnistumisesta?

Yleensä huomaat, että kiintolevy vioittuu Macissasi varhain. Alla on kolme yleisintä merkkiä:

1. Kaatumiset

Jos Macin asemissa ei ole mitään vikaa, laite toimii yleensä sujuvasti. Se on varma merkki siitä, että sinun on tutkittava ongelmaa, jos alat yhtäkkiä käsitellä kaatumisia.

Laitteesi voi kaatua yhteensopimattomien tiedostojen ja kansioiden vuoksi, kun taas ylikuumeneminen voi myös johtaa siihen, että laite ei toimi kunnolla. Ohjelmistovirheet voivat johtaa samaan.

2. Levyvirheet

Toinen merkki siitä, että kovalevysi on vialla, ovat Macin levyvirheet.

Näitä merkkejä ovat muun muassa se, että tietokoneesi ei yhtäkkiä tunnista asemaasi, hidas suorituskyky ja satunnaiset ulostyönät.

3. Virheilmoitukset

Jos näet virheilmoituksia Macissasi, se on usein merkki siitä, että sinun tulee tarkastella kiintolevyn tilaa.

Monissa tapauksissa näet viestejä, jotka liittyvät sovellusten odottamatta sulkeutumiseen tai odottamattomiin virheisiin, jotka estävät laitetta suorittamasta tiettyä tehtävää.

4. SMART-ongelmat

SMART tarkoittaa Self Monitoring Analysis and Reporting Technology System -järjestelmää. Sitä käytetään mekaanisten asemien kunnon seuraamiseen.

Jos sinulla on ongelmia tällä alueella, laitteesi varoittaa sinua sanomalla, että levylläsi on SMART-ongelmia. Yleisiä tämän ongelman aiheuttajia ovat mekaaniset viat ja liiallinen kosteus.

5. Ohjelmat lakkaavat toimimasta oikein

Kun käytät Macia, laitteesi tallentaa monet käyttämäsi sovellukset ja ohjelmat kiintolevyllesi.

Jos tämä alkaa epäonnistua, saatat alkaa huomata, että ohjelmasi lakkaavat toimimasta yhtä sujuvasti. Macin lataaminen voi kestää kauemmin, tai sinulla voi olla vaikeuksia avata säännöllisesti käyttämiäsi sovelluksia.

6. Macin tiedostot vioittuvat

Toinen merkki siitä, että kiintolevysi ei toimi, on tiedostojen vioittuminen.

Korruptioita esiintyy usein kirjoitusvaiheessa. Jos levy on lakannut toimimasta kunnolla, saatat huomata, että et voi enää käyttää tiettyjä tiedostoja tai asiakirjoja.

Mekaaniset käyttölaitteet pitävät outoja ääniä

Macin melutaso on normaalia, varsinkin jos käytät ohjelmia, jotka vievät paljon energiaa. Mikä ei kuitenkaan ole normaalia, on naksahduksen ja jauhamisen kaltaisten äänien kuuleminen.

Jos kuulet näitä ääniä, se on merkki siitä, että Macin mekaaniset asemat eivät toimi kunnolla. Ja jos niitä ei käsitellä ajan myötä, ne voivat vahingoittaa asemaa merkittävästi.

Oikean levyn löytäminen

Ennen kuin voit suorittaa fsck:n, sinun on löydettävä kohteena olevan levyn laitesolmu ja tunniste. Käytämme Terminalin diskutil-komentoa tämän suorittamiseen.

1. Avaa Pääte (/Applications/Utilities/Terminal.app).

2. Kirjoita seuraava komento ja paina sitten "Enter".

3. Tämä tuottaa luettelon kaikista tällä hetkellä kytketyistä asemista, sekä asennetuista että liittämättömistä.

4. Etsi levy, jolla haluat suorittaa fsck:n, ja etsi sen laitetunniste. Se näyttää muodolta "/dev/disk1", ​​ja se löytyy pääteikkunan vasemmasta reunasta. Kirjoita nämä tiedot jonnekin muistiin, koska tarvitset niitä seuraavissa vaiheissa.

Fsck:n suorittaminen yhden käyttäjän tilasta

macOS ei anna sinun suorittaa fsck:tä käyttöjärjestelmän sisältä. Sinun on käynnistettävä uudelleen yhden käyttäjän tilaan, joka on tyhjennetty, vain tekstiä sisältävä superkäyttäjäliittymä macOS:lle.

1. Avaa Omenavalikko ja valitse "Käynnistä uudelleen".

2. Pidä Command + S painettuna, kun tietokone käynnistyy uudelleen. Voit vapauttaa näppäimet, kun näet valkoisen tekstin alkavan ilmestyä aloitusnäytölle.

3. Valkoinen teksti vierii nopeasti ohi. Kun se pysähtyy, näet näytön alareunassa komentokehotteen, jossa lukee root#.

Jos teksti lakkaa vierimästä, mutta et näe tätä kehotetta, paina Enter-näppäintä kerran paljastaaksesi sen.

4. Korjaa käynnistyslevy kirjoittamalla seuraava komento ja paina sitten "Enter".

Tämä suorittaa fsck:n lipulla -f, joka pakottaa sen tarkistamaan kirjatut tiedostojärjestelmät, kuten HFS+, sekä -y-lipun, joka sanoo automaattisesti "kyllä" kaikkiin kehotteisiin, joita fsck saattaa kohdata.

5. Voit käyttää fsck-komentoa myös muiden kuin käynnistyslevyjen korjaamiseen, mutta sinun on tiedettävä tiedostojärjestelmän tyyppi. Jos esimerkiksi haluaisin ajaa fsck:n kohdassa "/dev/disk2", käyttäisin seuraavaa komentoa:

/sbin/fsck_hfs -fy /dev/disk2

Tämä komento suorittaa fsck:n HFS-aliversion kyseisellä asemalla. Muita käytettävissä olevia tiedostojärjestelmiä ovat fsck_msdos, joka toimii FAT-tiedostojärjestelmissä; fsck_exfat, joka tutkii ExFAT-tiedostojärjestelmiä; ja fsck_udf, joka tarkastelee UDF-tiedostojärjestelmiä.

6. fsck tarkistaa tiedostojärjestelmän ja yrittää korjata löytämänsä vauriot. Jos se ei löydä vaurioita, se poistuu "OK".

7. Kun fsck on suorittanut tiedostojärjestelmän tarkistuksen ja korjauksen, kirjoita komentokehotteeseen reboot ja paina Enter.

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Voinko korjata Macin kiintolevyt ilman fsck:tä?

Kyllä, voit myös käyttää Levytyökalua Macin kiintolevyn korjaamiseen. Voit tehdä tämän siirtymällä Spotlightiin (suurennuslasi työkalupalkissa), etsimällä "Disk Utility" ja napsauttamalla Disk Utility.app.

Valitse "First Aid" ja valitse "Suorita". Macisi etsii ongelmia ja korjaa ne.

2. Kuinka kauan kestää levyn korjaaminen fsck:n avulla Macissa?

Itse levyn korjaamiseen kuluva aika riippuu vaurion laajuudesta ja aseman koosta sekä siitä, onko asema täynnä vai ei.

Voit selvittää, kuinka vaurioitunut Mac-levysi on Levytyökalun avulla. Jos se on vaurioitunut korjauskelvottomaksi, viesti kertoo, että sinulla on vakava laitteistovirhe.

3. Onko fsck turvallista käyttää Mac-laitteissa?

Kun käytät fsck:tä Macin kiintolevyn korjaamiseen, on tärkeää muistaa, että saatat menettää osan tiedostoistasi, koska komento pyrkii korjaamaan tiedostojärjestelmät, jotka se tarkistaa ja pitää tarpeellisina korjata. Koska et ehkä tiedä etukäteen, mitkä tärkeät tiedostot kuuluvat tähän luokkaan, on tärkeää, että varmuuskopioit kaiken etukäteen.

Käärimistä

fsck Macissa ei ole yhtä tehokas kuin fsck Linuxissa, mutta se voi silti olla hengenpelastaja, jos päädyt vioittuneeseen käynnistyslevyyn tai vaurioituneeseen kiintolevyyn. Lue, mitä sinun tulee tehdä ennen kiintolevyn alustamista ja sen jälkeen Macissa.

Indeksi
 1. Mitkä ovat merkit kiintolevyn epäonnistumisesta?
  1. 1. Kaatumiset
  2. 2. Levyvirheet
  3. 3. Virheilmoitukset
  4. 4. SMART-ongelmat
  5. 5. Ohjelmat lakkaavat toimimasta oikein
  6. 6. Macin tiedostot vioittuvat
  7. Mekaaniset käyttölaitteet pitävät outoja ääniä
 2. Oikean levyn löytäminen
 3. Fsck:n suorittaminen yhden käyttäjän tilasta
 4. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Voinko korjata Macin kiintolevyt ilman fsck:tä?
  2. 2. Kuinka kauan kestää levyn korjaaminen fsck:n avulla Macissa?
  3. 3. Onko fsck turvallista käyttää Mac-laitteissa?
 5. Käärimistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up