Kuinka kääntää näyttöä Windowsissa

Tietokoneen tai kannettavan tietokoneen näytön kääntäminen Windowsissa ei ehkä vaikuta merkitykselliseltä, ennen kuin tarvitset sitä. Onneksi näytön suunnan muuttaminen käyttötarkoitukseen sopivaksi on melko yksinkertaista. Opitaan kääntämään näyttöä Windowsissa.

Kärki: tee Windows-käyttöliittymästäsi ainutlaatuisen näiden sovellusten avulla.

Miksi haluat kääntää näyttöäsi Windowsissa?

Jos et koskaan pyörittänyt näyttöäsi Windowsissa, sen tekeminen ensimmäistä kertaa saattaa tuntua hieman pelottavalta. Kuten käy ilmi, on olemassa muutamia vallitsevia skenaarioita, joissa näytön kiertäminen ei ole vain hyödyllistä, vaan myös suorastaan ​​tarpeellista. Nämä sisältävät:

 • Usean näytön asennus, jossa on yksi näyttö pystysuunnassa – voi lisätä ohjelmoijien tai paljon tekstiä käsittelevien ihmisten tuottavuutta.
 • Yhden näytön asettaminen pystysuuntaan – hyödyllinen toimintoihin, kuten valokuvien muokkaamiseen tai graafiseen suunnitteluun.
 • Työskentely 2-in-1 Windows-kannettavien tai Windows-tablettien kanssa – tilanteisiin, joissa sovellukset vaativat muotokuvatilan toimiakseen kunnolla.
 • Käsittely satunnaisen ylösalaisin käännetyn näytön kanssa – näytön kääntäminen palauttaa asiat normaaliksi.

Näytön kiertotoiminnon käyttämiseen Windowsissa ei tarvita useita näyttöjä tai kosketusnäyttölaitteita. Jos näyttösi tukee pivot-toimintoa, voit kääntää sitä 90 astetta ja käyttää näyttöä pystyasennossa. Alla opit ottamaan ominaisuuden käyttöön.

1. Windowsin asetukset

Yksi helpoimmista tavoista aktivoida näytön kierto näytössä on käydä Windowsin Asetukset-kohdassa.

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella mitä tahansa työpöydän kohtaa ja valitse pikavalikosta "Näyttöasetukset".
 1. Vieritä oikealla, kunnes pääset Mittakaava ja asettelu -osioon. Valitse "Näytön suunta" -kohdan vieressä olevasta avattavasta valikosta "Pysty". Vaihtoehtoisesti voit valita muotokuvaksi muotokuva (käännetty) tai maisema (käännetty).
 2. Näyttöön tulee valintaikkuna, jossa sinua pyydetään vahvistamaan muutos tai palaamaan aikaisempiin asetuksiin. Napsauta "Säilytä muutokset" säilyttääksesi uuden näytön suunnan. Huomaa, että jos et valitse mitään vaihtoehtoa ennen kuin ajastin loppuu, näyttösi palaa automaattisesti edelliseen suuntaan.

2. Pikanäppäimet

Intel Graphics Command Center -nimisen sovelluksen avulla voit muuttaa näytön suuntaa helposti käyttämällä pikanäppäimiä. Intel-järjestelmissä sovellus saattaa olla jo esiasennettu osana ohjainpaketteja. Jos ei, voit aina ladata ja asentaa sen. Nämä pikanäppäimet tai pikanäppäimet toimivat sekä Intel- että ei-Intel-järjestelmissä. Sinun on otettava pikanäppäimet käyttöön sovelluksessa kerran, jotta voit jatkaa pikanäppäimien käyttöä näytön nopeaan kiertoon.

Huomautus: jotkut sovelluksen muista ominaisuuksista eivät ole saatavilla muille kuin Intel-järjestelmille.

 1. Asenna "Intel Graphics Command Center" Microsoft Storesta ja käynnistä se.
 1. Ota vasemmalla olevasta "Järjestelmä"-välilehdestä "Ota järjestelmän pikanäppäimet käyttöön".
 1. Sovellus edellyttää, että otat käyttöön "Tallenna uudelleenkäynnistettävät sovellukseni automaattisesti ja käynnistä ne uudelleen, kun kirjaudun takaisin sisään" kohdassa "Tilit -> Kirjautumisasetukset". Se käynnistää automaattisesti ponnahdusikkunan, joka vie sinut suoraan vaaditulle asetussivulle.
 1. Sulje asetussivu ja Intel Graphics Command Center -ikkuna. Voit nyt käyttää yhtä useista näppäinyhdistelmistä kääntääksesi näyttöäsi. Esimerkiksi, jos haluat kiertää näyttöä oikealle 90 astetta, paina Ctrl + Alt + →. Jos haluat kääntää sitä vasemmalle 90 astetta, kokeile Ctrl + Alt + ←.

3. GPU-asetukset

Toinen tapa, jolla voit kiertää näyttöä, käyttää näytönohjaimen erillistä ohjelmistoa. Intel-grafiikkaa käyttävät tietokoneet voivat käyttää Intel Graphics Command Centeriä edellisen menetelmän mukaisesti. Niillä, joilla on NVIDIA- tai AMD-näytönohjain, on pääsy NVIDIA-ohjauspaneeliin ja AMD Radeon -asetuksiin. Tämän opetusohjelman tarkoituksiin käytämme NVIDIA-vaihtoehtoa.

 1. Käynnistä NVIDIA Control Panel.
 2. Siirry vasemmalla olevan Näyttö-osion kohtaan "Kierrä näyttöä".
 3. Valitse haluamasi näytön suunta vasemmalta.
 1. Napsauta "Käytä" tallentaaksesi muutokset.

4. Poista käytöstä tablettien ja kannettavien tietokoneiden kiertolukko

Windows-tableteissa ja 2-in-1-kannettavissa tietokoneissa laitteen kääntämisen pitäisi automaattisesti kiertää näyttöä. Jos tämä ominaisuus ei toimi, saatat joutua tarkistamaan, onko "Rotation lock" käytössä asetuksissa.

Napsauta työpöytää hiiren kakkospainikkeella ja valitse "Näyttöasetukset". Mittakaava ja asettelu -kohdan "Näytön suunta" vieressä näkyy "Kiertolukko", jos käytät tablettia tai 2-in-1-laitetta.

Poista "Rotation lock" käytöstä, jos se on käytössä laitteen pyörittämiseksi, niin näyttösi pyörii vastaavasti.

Usein Kysytyt Kysymykset

Miksi tietokoneeni näyttö on ylösalaisin?

Windows-päivitysten asentaminen tai muutosten tekeminen rekisteriin voi joskus johtaa ylösalaisin olevaan näyttöön. Voit yrittää ottaa Rotation lock -asetuksen käyttöön tablet-laitteesi tai 2-in-1-näytön asetuksissa varmistaaksesi, ettei näyttö käänny automaattisesti. Muilla laitteilla voit palauttaa näytön normaaliin maisematilaan jollakin yllä olevista tavoista.

Miksi näyttöni ei pyöri?

Varmista Windows-tableteissa tai 2-in-1-laitteissa, että "Rotation lock" on poistettu käytöstä "Näyttöasetuksissa". Jos yrität käyttää pöytätietokoneissa ja muissa kannettavissa tietokoneissa pikanäppäimiä, asenna ensin Intel Graphics Command Center Microsoft Storesta ja ota sitten pikanäppäimet käyttöön sovelluksessa.

Kuinka vaihdan tehtäväpalkin sijaintia?

Windows 11:ssä sinulla on mahdollisuus muuttaa tehtäväpalkin sijaintia näytön vasempaan reunaan. Napsauta tehtäväpalkkia hiiren kakkospainikkeella, valitse Tehtäväpalkin asetukset, siirry kohtaan Tehtäväpalkin toiminta ja valitse Tehtäväpalkin kohdistus -kohdan vieressä olevasta avattavasta valikosta Vasen.

Windows 10 tarjoaa enemmän vaihtoehtoja tehtäväpalkin kohdistamiseen näytön ympärille. Voit napsauttaa tehtäväpalkkia hiiren kakkospainikkeella, valita "Tehtäväpalkin asetukset" ja valita "Tehtäväpalkin sijainti näytöllä" -kohdan viereisestä avattavasta valikosta "Vasen", "Oikea", "Yläosa" tai "Alhaalla". Jos haluat enemmän tehtäväpalkistasi, tutustu näihin vinkkeihin Windows 11:n tehtäväpalkin mukauttamiseen.

Indeksi
 1. Miksi haluat kääntää näyttöäsi Windowsissa?
 2. 1. Windowsin asetukset
 3. 2. Pikanäppäimet
 4. 3. GPU-asetukset
 5. 4. Poista käytöstä tablettien ja kannettavien tietokoneiden kiertolukko
 6. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Miksi tietokoneeni näyttö on ylösalaisin?
  2. Miksi näyttöni ei pyöri?
  3. Kuinka vaihdan tehtäväpalkin sijaintia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up