Onko tumma teema parempi silmillesi ja akun kestolle?

Pimeä puoli ei ole vain suosittu megalomaanisten Jedi-ritarien keskuudessa, vaan sillä on myös valtava seuraaja säännöllisten Internet-käyttäjien keskuudessa. Jotkut ihmiset pitävät eloisuudesta, kun taas toiset käyttävät tummia teemoja, varsinkin koska niiden pitäisi vähentää silmien rasitusta ja säästää akun käyttöikää.

Sillä on intuitiivinen merkitys: kirkkaammat valot näyttävät olevan hieman kovempia silmissä, ja valkoinen on energiatehokas väri, joten se todennäköisesti käyttää enemmän akkua, eikö? Kuten tavallista, todellisuus on kuitenkin hieman monimutkaisempi. Vaikka onkin totta, että tummemmat värit tuottavat vähemmän virtaa, kaikentyyppisiä näyttöjä ei ole määritetty hyödyntämään tätä etua. Ja kun on kyse näköstäsi, kuinka paljon kokemuksesi tummasta teemasta paranee, riippuu suurelta osin silmistäsi ja ympäröivästä valotilanteesta, jossa näyttö on.

Liittyvät 5 parasta tummaa Linux-teemaa, jotka on helppo nähdä

Indeksi
  1. Säästävätkö pimeät teemat energiaa?
  2. Ovatko tummat teemat silmäsi?
  3. Pidän pimeästä puolesta! Hänellä on evästeitä!

Säästävätkö pimeät teemat energiaa?

Tämä on suhteellisen yksinkertaista: käytätkö omaa laitettasi? OLED- tai AMOLED-näyttö ? Jos teet, tummat teemat voivat säästää energiaa! Jos laitteesi käyttää nestekidenäyttöä tai muun tyyppistä näyttöä, värin vaihtamisesta ei ole paljon hyötyä akun keston kannalta.

Hyppää

AMOLED-näytöt toimivat johtamalla sähkövirrat orgaanisten yhdisteiden läpi yksittäisten pikselien valaisemiseksi. Kuitenkin, jos pikseli on musta, se pysyy yksinkertaisesti pois päältä eikä käytä valoa sen valaistamiseen. Aito musta (hex 000000) on kuitenkin ainoa väri, joka poistaa pikselin käytöstä. Kaikki muut värit kuluttavat eniten energiaa, valkoinen on virrankulutuksen kannalta kallein.

AMOLED on yleensä tehokkaampi kuin LCD, mutta ei valkoisen taustan suhteen. Jopa Google, jonka Pixel-puhelimet käyttävät AMOLEDiä, on alkanut mainostaa tummia teemoja keinona säästää akun käyttöikää Android-laitteilla. Ne osoittivat jopa 63% vähemmän akun käyttöä tummissa teemoissa AMOLED-näytöissä ja olivat lisäämällä tämä ominaisuus uusiin Android-versioihin .

Toisaalta laitteet, joissa on minkäänlainen LCD-näyttö, eivät näe värien vaikuttamaa akun kestoa ollenkaan. Kirkkaus, kyllä; väri, ei. LCD-näytöissä on monia kerroksia, jotka vaikuttavat lopulliseen kuvaan, mutta osa yhtälöstä on taustavalo, joka koostuu monista LEDeistä. Jos näyttö on päällä, kukin näistä LEDeistä syttyy kuluttamaan yhtä paljon virtaa riippumatta väreistä, joihin kukin yksittäinen pikseli käännetään. Pikselit itse eivät kuluta virtaa LCD-näytöllä.

Tiede on täällä melko selvää, mikä on hyvä. AMOLED / OLED hyötyy suuresti tummista teemoista, kun taas LCD ei.

Liittyvät Kuinka kytkeä tumma tila käyttöön Windows-sovelluksissa

Ovatko tummat teemat silmäsi?

Täällä asiat vaikeutuvat hieman: koska tummat teemat ovat joskus parempia silmillesi, mutta eivät aina.

Luettavuuden kannalta tuomio on selkeä: paras on musta teksti valkoisella pohjalla. Tämä kiehuu värien, valon ja ihmisen iiriksen ominaisuuksiin. Valkoinen heijastaa olennaisesti kaikkia värispektrin aallonpituuksia, mikä tarkoittaa, että iirisemme ei tarvitse avautua absorboimaan tarpeeksi valoa, jolloin ne ovat luonnollisessa muodossaan. Koska leveämpi iiris ei deformoi linssiä, voimme nähdä asiat terävämmin, varsinkin korkean kontrastin väri, kuten musta, joka itse asiassa absorboi aallonpituuksia eikä heijasta niitä.

Musta teksti mustalla taustalla ei toimi yhtä hyvin, koska iiriksemme on avauduttava leveämmäksi saadakseen valoa, vääristämällä linssiä ja saamalla valkoiset kirjaimet näyttämään vuotavan mustalle taustalleen (tunnetaan nimellä "vuorovaikutus «). Tämä pätee erityisesti hajataittoa kärsivään 50 prosenttiin väestöstä.

Kaikella tällä on todella vaikutusta: tieteelliset tutkimukset ovat löytäneet toistuvia todisteita että tekstin luettavuutta parantaa merkittävästi tumma verrattuna vaalea vs. tumma valo .

Se on hieno luettavuuden kannalta, mutta entä silmien rasitus? Pitkän ajan aloittaminen valkoisella näytöllä on varmasti huonompaa, mutta tieteellinen tuomaristo on edelleen poissa ja värit eivät välttämättä ole ongelma. Tämän tiedämme.

Ammattilaiset:

Vastaan:

  • Tummat teemat voivat rasittaa silmiäsi kirkkaissa olosuhteissa, kun ne haalistuvat tekstistä.
  • 100%: n kontrasti (valkoinen teksti mustalla taustalla) on yleensä vaikeampaa lukea ja voi aiheuttaa suurempaa silmien rasitusta.
  • Pitkän tekstin lukemista vaativia sovelluksia on usein vaikeampaa lukea vaaleilla ja tummilla kohteilla.

Mitä se todella tarkoittaa? Pohjimmiltaan tummat teemat ovat hyödyllisimpiä, kun ympäristön valoa on vähän tai kun suuria tekstinpaloja ei tarvitse lukea. Heidän on myös säilytettävä suhteellisen korkea kontrasti luettavuuden suhteen, mutta puhdas valkoinen puhtaalla mustalla ei todennäköisesti ole hyvä vaihtoehto. Jos luet paljon näytöllä, kannattaa luultavasti pitää kiinni tummasta vaaleasta -teemasta (ehkä vaaleanharmaa tausta mustalla tekstillä) ja yrittää hallita näytön kirkkautta ja ympäröivää valotilannetta värien vaihtamisen sijaan.

Pidän pimeästä puolesta! Hänellä on evästeitä!

Jos haluat käyttää tummia teemoja, jatka sitä! Kaikki mikä tekee silmäsi onnelliseksi tai tyydyttää esteettisen fantasiasi. Ne eivät säästä akun käyttöikääsi, ellei sinulla ole OLED-näyttöä, ja ne ovat sekalaukku silmien rasituksessa, mutta heitä vastaan ​​ei todellakaan ole paljon todisteita, varsinkin jos he ovat varovaisia ​​linjaa kävellessään tulee korkea kontrasti, mutta ei niin korkea, että saisi vetovaikutuksen. Ota vihje tummista aiheista, kuten Netflix ja Amazon TV, joita käytetään enimmäkseen hämärässä (yöllä) ja joiden käyttöliittymät on suunniteltu vastaavasti - valitse tummat teemat pimeässä, vaaleat teemat, kun valo on, tai kokeile vain ja katso tuntuu hyvältä.

Kuvahyvitykset: Adwaita tumma teema, LCD-kerrokset, Nexus One Screen Mikroskooppi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up