RAM-aseman määrittäminen ja käyttäminen Windowsissa

RAM-asema tai RAM-levy on kiintolevy, joka koostuu tietokoneesi RAM-muistista. Se ei voi tallentaa tietoja pysyvästi, mutta se on uskomattoman nopea. Jos haluat kokeilla sitä, voit luoda RAM-aseman ilmaisilla ohjelmistoilla ja ilman tietokonepäivitystä. Tässä artikkelissa käydään läpi, kuinka voit määrittää ja käyttää RAM-asemaa Windows 10:ssä ja Windows 11:ssä.

Lue myös: Kuinka löytää tietokoneesi RAM-muistin enimmäiskapasiteetti

ImDisk Toolkit on sovellus virtuaaliasemien hallintaan. Se sisältää myös apuohjelman, jonka avulla voidaan luoda RAM-asemia.

 1. Lataa ImDisk osoitteesta Sourceforge.net.
 1. Asenna sovellus. Muista sisällyttää kaikki komponentit asennuksen aikana.

Lue myös: Kuinka eheyttää Windowsin kiintolevy

Windows 11

RAM-levyn luominen Windows 11:ssä on paljon nopeampaa kuin Windows 10:ssä, koska saat "asennus valmis" -viestin heti, kun aloitat ImDisk-asennuksen.

Windows 10

Jos käytät Windows 10:tä, suorita seuraavat vaiheet RAM-levyn asennuksen viimeistelemiseksi ja käynnistä sitten järjestelmä uudelleen kerran.

 1. Kaksoisnapsauta työpöydän kuvaketta "RamDisk Configuration".
 1. Säädä levyn kokoa ikkunan yläosassa olevassa laatikossa. Suosittelemme vähintään 4 Gt tallennustilaa, jotta saat käsityksen levyn toiminnasta.
 1. Napsauta "OK" ikkunan alareunassa. Tämä luo RAM-asemasi, joka on vain virtuaalinen levy, joka on määritetty tietokoneesi RAM-muistiin. Prosessi tapahtuu avoimesti, joten sinun ei tarvitse tehdä mitään.
 1. Jos saat varoituksen sammutusasetuksista, napsauta "Sammutusasetukset" -painiketta.
 1. Avaa sitten asetusruudun lukitus järjestelmänvalvojan salasanalla.
 1. Poista lopuksi valintaruutu "Ota nopea käynnistys käyttöön (suositus)" ja napsauta "Tallenna muutokset" ikkunan alareunassa. RAM-asemasi on nyt valmis käytettäväksi.

Nopea käynnistys nopeuttaa tietokoneen käynnistystä tallentamalla järjestelmän tilan kokonaan pois päältä ja lepotilan välillä kiintolevyllesi. Tämä tapahtuu, kun tietokone kirjoittaa RAM-muistin sisällön vakaalle kiintolevylle. Kuten arvata saattaa, tämä saattaa häiritä RAM-asemasi kykyä säilyttää ja seurata tietojaan. Kun Fast Startup on pois päältä, käynnistykset voivat kestää hieman kauemmin, mutta on epävarmaa, huomaatko paljon.

Nopean käynnistyksen poistaminen käytöstä täyttää varoitusikkunan, mutta pohditaanpa miksi. Tämän ansiosta ImDisk voi myös tallentaa RAM-asemasi tiedot kuvatiedostoon, kun sammutat tietokoneen. Jos et, RAM-asemasi sisältö tyhjennetään kokonaan joka kerta ilman tallennettua kuvatallennustilaa. Se myös estää RAM-aseman kyvyn ladata aiempaa sisältöä. Pohjimmiltaan asema toimisi paljon enemmän kuin RAM-muisti ja paljon vähemmän kuin levy. Käyttötapauksestasi riippuen se voi olla pettymys tai käyttökelvoton.

Lue myös: WebDAV-aseman yhdistäminen Windowsissa

RAM-aseman käyttäminen

Voit käyttää sitä aivan kuten mitä tahansa tavallista kiintolevyä. Se näkyy Windowsin Resurssienhallinnassa aivan kuten mikä tahansa muu asema.

RAM-asema on kuitenkin eksponentiaalisesti nopeampi kuin perinteiset tallennustyypit. Ja tarkoitamme eksponentiaalisesti. Voit varmistaa sen itse käyttämällä Anvil's Storage Utilities -työkalua, raakaa nopeusvertailutyökalua. Seuraavassa testissä Windows-laitteeni C-asema rekisteröi kokonaispistemääräksi 77,63 Mbps keskimääräisten luku- ja kirjoitusnopeuksien ollessa 40,44 ja 37,20 Mbps.

Vertailun vuoksi ImDisk RAM -aseman arvot jäivät kaavioiden ulkopuolelle kokonaispistemäärän ollessa 29 675,8 Mbps sekä keskimääräisten luku- ja kirjoitustulosten ollessa 21 615 ja 8 080 Mbps.

Lue myös: Mikä on VRAM, kuinka se tarkistetaan ja voitko lisätä sitä?

Useimmissa tapauksissa ei ole mahdollista ostaa lisää RAM-muistia vain suuremman RAM-levyn vuoksi. 8-32 Gt RAM-muistilla voit kuitenkin tehdä hyödyllisiä asioita. Nämä sisältävät:

 • Videon ja kuvien muokkaus: Nämä prosessit voivat olla resurssivaltaisia, ja perinteisemmät varastointitavat voivat luoda pullonkaulan, joka hidastaa niitä.
 • Pelaaminen: jos sinulla on paljon RAM-muistia, voit ajaa joitain pelejä RAM-levyltäsi. Kuvittele, kuinka sujuvasti pelisi toimisivat, jos tekisit tämän.
 • Tilastollinen mallinnus: tämä edellyttää pääsyä tietoihin suurilla nopeuksilla. RAM-levy voi tarjota tarvittavat luku-/kirjoitusnopeudet.

Lue myös: Windows-muistin diagnostiikkatyökalun käyttäminen muistiongelmien etsimiseen

Varotoimet ja suositukset

Sinun on tietysti varmistettava, että RAM-levyllesi tallennetut tiedot varmuuskopioidaan kuvaksi. Onneksi ImDisk huolehtii tästä melko paljon. Lisäksi, jos et käytä kannettavaa tietokonetta, jossa on vahva akku, sinun tulee liittää tietokoneesi tai kannettava tietokoneesi UPS:ään. Tällä tavalla voit sammuttaa tietokoneesi turvallisesti menettämättä tietoja, jos esiintyy ylijännite tai sähkökatkos.

RAM-muistin nopeus on kiistaton. Toinen vaihtoehto tämän hyödyntämiseksi on harkita RAM-pohjaisen solid-state-aseman ostamista. Tämäntyyppinen asema käyttää RAM-moduuleja perinteisten SSD-moduulien sijaan. Ne sisältävät paristot tietojen häviämisen estämiseksi. Ne ovat kuitenkin melko kalliita, joten tämä on todennäköisesti mahdollista vain, jos tarvitset ehdottomasti RAM-tason nopeuksia työhön.

Lue myös: 6 tapaa vaihtaa asemakirjain Windowsissa

Usein Kysytyt Kysymykset

Mikä tekee RAM-asemasta niin nopean?

RAM-asema on määritelmänsä mukaan nopea, koska se käyttää uudelleen tietokoneen RAM-muistia väliaikaiseksi tiedostomuistiksi. Toisin sanoen se toimii kiintolevyn ohjelmiston abstraktiona.

RAM-asema on myös nopea ainutlaatuisten tiedostoominaisuuksiensa ansiosta. Toisin kuin SSD/HDD, se ei käytä liikaa luku- ja kirjoitusasuja dataväylältä, vaan käyttää tilapäistä kansiota kaikkien tiedostojen nopeaan siirtämiseen sisään tai ulos. Siksi useat pienet tiedostoyksiköt eivät rasita sitä, mikä johtaa nopeampaan vasteaikaan. Tämä antaa RAM-asemalle valtavat suorituskyvyn lisäykset suoritusarvojen suhteen.

Kuinka suuri RAM-levy voi olla?

RAM-levyn koko riippuu tietokoneesi RAM-muistin määrästä tällä hetkellä. Se ei voi missään olosuhteissa ylittää tätä rajaa. Turvallisuussyistä on järkevää, että yli 50 % tietokoneen RAM-muistista ei käytetä RAM-levynä. Jos tietokoneessasi on esimerkiksi 16 Gt RAM-muistia, voit varata jopa 8 Gt RAM-asemalle.

Mitkä voivat olla RAM-asemien suurimmat haitat?

Niin nopeita kuin RAM-asemat ovat, et voi sammuttaa asemaa, etkä voi tallentaa tietoja niihin pysyvästi. Jos tarvitset lisää tallennustilaa RAM-asemaan (>16 Gt), se ei ole läheskään yhtä kustannustehokasta kuin SSD-levyt. Eksponentiaalisesti nopeampi tiedostojen tallennus tapahtuu sen kustannuksella, että kaikki tietosi pyyhitään pois, kun irrotat RAM-aseman. Tietosi ovat myös alttiita sähkökatkoille, riskiä, ​​jota voidaan pienentää pitkäkestoisella kannettavan tietokoneen akulla ja/tai UPS:llä.

Milloin RAM-asemaa kannattaa käyttää?

RAM-asema on hyödyllisin sovelluksissa, joissa nopea tiedon kirjoittaminen ja lukeminen on tärkeää. Se soveltuu parhaiten erittäin teknisiin laskentatehtäviin, joissa korkea suorituskyky on kriittinen. Jos esimerkiksi haluat tietokoneesi suorittavan 3D-videon renderöinnin, RAM-asema auttaa sinua kirjoittamaan tietoja paljon nopeammin kuin SSD nopeamman koodauksen ansiosta.

Voitko käyttää RAM-muistia käynnistysasemana?

Kyllä, voit käyttää kannettavaa tietokonettasi tai PC:n RAM-asemaa käyttöjärjestelmän käynnistämiseen, mutta emme suosittele sitä. Prosessi on erittäin hidas tämän muistivaihtoehdon haihtuvan luonteen vuoksi. Koska tietosi katoavat kokonaan joka kerta, kun irrotat RAM-aseman, käyttöjärjestelmän varmuuskopiointi kestää kauan. Sinun on myös pidettävä kannettava tietokone tai tietokone päällä, jotta RAM-asema ei katkea käynnistyksen aikana.

Indeksi
 1. RAM-aseman käyttäminen
 2. Varotoimet ja suositukset
 3. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Mikä tekee RAM-asemasta niin nopean?
  2. Kuinka suuri RAM-levy voi olla?
  3. Mitkä voivat olla RAM-asemien suurimmat haitat?
  4. Milloin RAM-asemaa kannattaa käyttää?
  5. Voitko käyttää RAM-muistia käynnistysasemana?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up