SSD- tai HDD-kiintolevy: mitkä ovat erot ja edut?

Erot, edut ja haitat HDD-kiintolevyn tai SSD-solid state -aseman käyttämisessä tietokoneessa

Viime aikoihin asti oli tiedossa, että uudessa tietokoneessa olisi a kiintolevyeli levy, joka tallentaa suuren määrän tietoa ja jonka avulla voit käynnistää käyttöjärjestelmän ja ohjelmat milloin tahansa.

Näistä levyistä tuli nopeasti pullonkaula PC:n muiden komponenttien (RAM ja CPU) suorituskykyyn verrattuna, mikä usein hidasti koneiden käynnistystä tai yhden tai useamman ohjelman käynnistämistä samanaikaisesti. Tämän nopeusongelman ratkaisemiseksi oli tarpeen ottaa käyttöön uusi tekniikka tietojen tallentamiseksi nopeille tietokoneille: SSD- tai SSD-asema.

Katsotaanpa tässä täydellisessä oppaassa miksi on parempi käyttää vain SSD-levyä ja mitkä ovat molempien tekniikoiden vahvuudet ja heikkoudet verrattuna, unohtamatta uusia hybridejä (SSHD, eli kovalevyt, joissa on pieni oma muisti SSD-muodossa).

HDD

Perinteinen kovalevyjota kutsutaan lyhenteellä HDD, on tietokoneen päämuisti, se muistin osa, joka ei tyhjene, kun sammutamme tietokoneen (toisin kuin RAM-muisti). Kiintolevyt ovat pohjimmiltaan ohuita levyjä, joissa on magneettinen pinnoite, joille tiedot tallennetaan sähkömagneettiseen päähän, joka levyjen päällä liukuen tallentaa ja lukee tallennetun tiedon pieninä magneettipisteinä.
Levylevyt pyörivät ja antavat pään lukea ja kirjoittaa uutta tietoajotka luetaan ikään kuin ne olisivat yksittäisiä bittejä (ja kuten tiedämme, bitit ovat perustietoa, joka on jokaisessa tiedostossa).

Kiintolevytekniikka, antaakseni hieman historiaa, on melko vanhaa (tietokonehistorian kannalta). Voimme aloittaa pahamaineisesta IBM 350 RAMAC -muistista vuodelta 1956, jossa on 24 tuuman levyt ja 3,75 Mt:n kapasiteetti. Nykyiset asemat ovat 2,5 tai 3,5 tuumaa ja käyttävät SATA-liitäntöjä useimmissa PC- ja Mac-tietokoneissa Kapasiteetti on kasvanut muutamasta megatavusta useisiin teratavuihin, mikä on miljoona kertaa enemmän kuin 50 vuotta sitten.

SSD

SSD säilyttää tiedot aina bittien muodossa, mutta ilman levyjä: ne näkyvät sisällä lukuisia Flash-muistisiruja ollenkaan samanlaisia ​​kuin USB-tikutjoka pystyy säilyttämään tiedot muistissa, vaikka virtaa ei olisikaan.
Ei ole pyörivää lautasta tai päätä, joka liukuu pinnan poikki lukemaan ja kirjoittamaan tietoja: kaikki tapahtuu välittömästi, ja pääsynopeudet ovat huomattavasti nopeammat kuin nopeimmilla kiintolevyillä (jolla on kuitenkin pyörivien lautasten ja pään fyysinen raja, jotka aiheuttavat pääsynopeuden menetyksen).

Tämä selittää myös, miksi SSD-levyt ovat huomattavasti nopeampia ja nopeampia kuin mikään mekaaninen levy, kuten näemme myös seuraavassa luvussa, jossa kerromme molempien tekniikoiden vahvuuksista ja heikkouksista.

NVMe M.2

SSD-levyt ovat kehittyneet niin nopeasti, että ne ovat muuttaneet muotoaan radikaalisti ja muuttuneet entistä nopeammiksi: näin ne syntyivät M.2 tai NVMe-kortit.
Nämä pienet kortit liitetään uusien emolevyjen asianmukaisiin paikkoihin (joten ei tarvitse käyttää kaapeleita) ja ne tarjoavat paljon suurempia nopeuksia kuin vanhemmat SATA SSD -levyt kiitos väylän jakamisen muiden ohjaimien kanssa (nopeimmat ovat ne, jotka jakavat PCI-Express-korttipaikkaväylävaikka on malleja, jotka käyttävät myös SATA:ta).

Nämä kortit ovat erittäin kalliita, mutta myös pieniä ja kompakteja, ja ne sopivat ihanteellisesti pienten pelitietokoneiden luomiseen tai kannettavien tietokoneiden sisäiseksi muistiksi.

Jos haluat lisätietoja näistä uusista muistikorteista, pyydämme sinua lukemaan oppaamme Mitä ovat M.2 SSD-asemat, kuinka ne asennetaan ja mistä niitä ostaa?.

SSHD

SSD- ja HDD-liitosta SSHD-hybridit, joka on saatavilla kannettavissa tietokoneissa ja joissakin keskitason tietokoneissa. Nämä levyt ovat pohjimmiltaan mekaanisia kiintolevyjä (levyillä ja päillä), mutta niissä on myös SSD-siruja (pienempi kapasiteetti kuin perinteiset SSD-levyt, yleensä enintään 100 Gt), joille tiedot tallennetaan suurella nopeudella.
SSHD-levyt tarjoavat siksi erittäin suuren kapasiteetin (yli 3 TB) ja nopeudet ovat verrattavissa ensimmäisiin SSD-levyihinjättäen tämän hybridin täydellisen hallinnan järjestelmälle: useimmissa tapauksissa käyttöjärjestelmä ja ohjelmat asennetaan levyn SSD-osaan, kun taas ladatut tiedostot tai henkilökohtaiset tiedostot päätyvät levyn mekaaniseen osaan.

Ilmeisesti ne eivät salli sinun saavuttaa SSD-levyjen tai NVMe:n nopeuttamutta ne voivat olla hyvä kompromissi taloudellisten mutta riittävän nopeiden tietokoneiden luomiseen jokaiseen skenaarioon.

Hyvät ja huonot puolet

SSD ja HDD tekevät samaa työtä käynnistää järjestelmä, ladata ohjelmia, tallentaa henkilökohtaisia ​​tiedostoja. Niitä on kuitenkin monia eroja, etujen ja haittojen suhteen kiintolevyn tai SSD-solid state -aseman käytössä jotka ovat viime vuosina kallistaneet valintaa SSD-levyjen (käytännössä nykypäivän tallennusvälineiden) suuntaan.

Hinta

SSD-levyt olivat ehdottomasti erittäin kalliita tullessaan markkinoille, mikä teki kiintolevyistä hyvän taloudellisen valinnan kotitietokonetta rakennettaessa.

Nykyään SSD-levyjen hinnat ovat kuitenkin todella romahtaneet vaikka ne ovat edelleen kalliimpia kuin kiintolevyt: voimme saada a hyvä nopea 1TB NVMe M.2 vain 110 €noin kaksinkertainen verrattuna saman kapasiteetin HDD-levyyn.

Nopeus

SSD on vertaansa vailla: se on tällä hetkellä paljon nopeampi kuin mikään perinteinen kiintolevy markkinoilla ja on ainoa tapa nopeuttaa kaikkia tietokoneita ja voittaa tietojenkäsittelyn pullonkaulat.

SSD-levyllä varustettu tietokone käynnistyy sekunneissa ja on edelleen nopeampi kuin kiintolevy normaalikäytössä. SSD-levyllä varustettu PC tai Mac voi ladata ohjelmia nopeammin ja paljon paremmalla suorituskyvyllä. Tämä selkeä suorituskyvyn parannus tekee SSD on täydellinen levy käyttöjärjestelmän ja ohjelmien asentamiseen.

Tietojen tallennuksen luotettavuus on myös lisääntynyt viime aikoina, mikä tekee SSD-levyistä ihanteellisen ratkaisun myös henkilötietojen (kuvien, videoiden, asiakirjojen jne.) tallentamiseen.

Hajanaisuus

Kiintolevyillä on se ikävä puute, että niille tallennetut tiedostot pirstoutuvat, koska kirjoitushetkellä ei voi tietää, missä pää on.

Kun kovalevyt alkavat täyttyä, suuret tiedostot voivat hajaantua koko levyalustalle eli pirstoutua: tämä saa käyttöjärjestelmän hidastumaan entisestään, koska yksi tiedosto on palautettava useista eri kohdista samalla levyllä.

SSD-levyillä tiedostot kuitenkin tallennetaan saman sirun vierekkäisiin lohkoihin: pirstoutuminen on käsite, jota ei ole olemassa SSD-asemissa.

Kesto

SSD-levyssä ei ole liikkuvia osia, joten se on vaikeampi rikkoutua kuin kiintolevy, joka sen sijaan liikkuu aina (sekä lautaset että pää) ja jolla on suuri äkillisten virheiden riski, etenkin muutaman vuoden jatkuvan käytön jälkeen. SSD-levyn käyttöikä on kuitenkin rajoitettu tiettyyn määrään kirjoituksia jokaiseen sirun muodostavaan soluun ja meidän on säännöllisesti tyhjennettävä kennot, jotka jäävät miehitetyiksi sähköisestä näkökulmasta.

Onneksi tekniikka on mennyt eteenpäin ja nykyään voimme ylläpitää korkean suorituskyvyn SSD-levyä menettämättä yhtään solua, varsinkin jos oppaamme asioita, joita ei koskaan tehdä tietokoneissa, joissa on SSD.

Mitat

Koska kiintolevyt luottavat pyöriviin levyihin, ne eivät voi olla yhtä pieniä kuin SSD-levyt, jotka voivat olla todella pieniä.

Nykyään kaikilla SSD-levyillä on samankokoinen kuin vanha 2,5 tuuman kiintolevy (kannettaville tietokoneille), vaikka NVMe M.2 ovat pieniä, pitkiä ja ohuita kortteja.

Melu

SSD-levyt ovat erittäin hiljaisia ​​asemia koska siellä ei ole pyöriviä levyjä tai liikkuvia päitä; toisaalta kiintolevyt pitävät aina tiettyä ääntä liikkuessaan.

Johtopäätökset

Yhteenveto tekniikan nykytilasta SSD-asemat toimivat paremmin, ovat nopeampia, kestävämpiä, hiljaisempia ja kestävämpiäjoten meidän on keskityttävä niihin jokaisessa käsissämme olevassa uudessa PC:ssä ja harkittava välittömästi vanhojen tietokoneiden päivittämistä, joissa on vielä mekaanisia levyjä, jotta voimme hyötyä huomattavasta nopeuden kasvusta.

Muissa artikkeleissa olemme nähneet, mitä parhaat SSD-levyt PC:llemitä ovat parhaat kannettavat ulkoiset SSD-levytmitä ovat parhaat sisäiset kiintolevyt PC:lle ja lopuksi mitkä ovat parhaat ulkoiset ja kannettavat USB-levyt varmuuskopiointiin.

Jos et osaa siirtää Windowsia ja ohjelmia kiintolevyltä SSD-levylle, kehotamme sinua lukemaan oppaamme siirrä Windows SSD:lle asentamatta kaikkea uudelleen Ja Kuinka vaihtaa kiintolevy parantaaksesi tietokonettasi tunnissa.

Vanhoja mekaanisia levyjä voidaan edelleen käyttää ulkoisina USB-kiintolevyinä käyttämällä koteloita tai SATA-sovittimia, kuten ne, jotka näytimme sinulle oppaassa Levyjen liittäminen tietokoneeseen USB:n kautta: SATA-sovittimet, kotelot ja telakointiasemat.

Indeksi
 1. HDD
 2. SSD
 3. NVMe M.2
 4. SSHD
 5. Hyvät ja huonot puolet
  1. Hinta
  2. Nopeus
  3. Hajanaisuus
  4. Kesto
  5. Mitat
  6. Melu
  7. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up