Voitko (ja pitäisikö) jatkaa Windows 8:n tai 8.1:n käyttöä?

Kaikki palvelut, isot ja pienet, päättyvät jonain päivänä, eikä Windows ole erilainen. Itse asiassa Microsoft tarkoituksella leikkaa käyttöjärjestelmiensä päivityksiä tietyn ajan kuluttua. Kun suurin osa Windows-käyttäjistä käyttää Windows 10:tä ja 11:tä, voitko silti käyttää Windows 8/8.1:tä? Jos on, pitäisikö sinun?

Katsotaanpa, milloin Windows 8:n ja 8.1:n aika loppuu ja kannattaako niitä käyttää tämän päivämäärän jälkeen. Ja niille, jotka näkevät tekstin seinällä, olemme käsitelleet käytettävissä olevat vaihtoehdot, jos haluat päivittää Windows 10:een tai jopa uusimpaan Windows 11:een.

Lue myös: Flash-tuki on päättynyt. Voitko silti käyttää sitä?

Kuka vielä käyttää Windows 8:aa ja Windows 8.1:tä?

StatCounterin tammi-helmikuun 2022 käyttöjärjestelmien markkinaosuuslukujen mukaan Windows 8.1:tä käyttää tällä hetkellä 2,93 prosenttia maailmanlaajuisista työpöytäkäyttäjistä, mikä on laskua viime heinäkuun 3,46:sta. Windows 8:ssa luku on vain 0,69 prosenttia, mikä on laskua 1,24 prosentista. Molemmat ovat ratkaisevan alhaisia ​​verrattuna Windows 7:ään, jonka markkinaosuus on edelleen tasaisesti laskeva, mutta terve 11,92 prosenttia.

Milloin Windows 8 ja 8.1 menettävät tuen?

Jos käytät Windows 8- tai 8.1-käyttöjärjestelmää, olet jo ylittänyt yleisen tuen päättymispäivän. Windows 8.1:lle tämä tapahtui 9. tammikuuta 2018. Windows 8:n käyttöikä päättyi 12. tammikuuta 2016. Tämä ei kuitenkaan aiheuta paniikkia. valtavirran tuen loppuminen tarkoittaa vain sitä, että käyttöjärjestelmä ei saa uusia hienoja ominaisuuksia.

Windows 8.1:ssä on edelleen tietoturvapäivityksiä, mutta ne päättyvät 10. tammikuuta 2023. Tämä päivämäärä merkitsee laajennetun tuen päättymistä, mikä tarkoittaa tietoturvapäivityksiä, virheenkorjauksia ja maksullista tukea. Windows 8 on kuitenkin jo tarpeeton uusien tietoturvapäivitysten saamisen kannalta.

Jos suojaus puuttuu, kuten Windows 7 tai Windows XP, et ehkä voi suorittaa kaikkia Windows 8.1 -sovelluksia sujuvasti katkaisupäivän jälkeen. Se ei kuitenkaan tarkoita, että et voisi käyttää sitä enää.

Lue myös: 12 Windows-sovellusta, jotka sinun tulee poistaa välittömästi

Voitko silti käyttää Windows 8 tai 8.1 tämän päivämäärän jälkeen?

Joo! Kun 10. tammikuuta 2023 koittaa, se tarkoittaa vain sitä, että Microsoft ei enää korjaa havaittuja tietoturvavirheitä. Se ei ole itsetuhopäivä Windows 8:lle tai 8.1:lle; se toimii silti hyvin. Sinun tulisi kuitenkin ainakin päivittää Windows 8:sta Windows 8.1:een, jota käsittelemme myöhemmin.

Jotkut Windows 8:n suositut ominaisuudet, kuten "Tablet-tila", lopetetaan Windows 11:stä eteenpäin. Se on samanlainen kuin Internet Explorer, jota Windows ei enää tue ja joka on poistettu erillisenä ohjelmana Windows 11:stä alkaen. Niille, jotka ovat tottuneet Windows 8/8.1 -sovelluksiin, on vaikea päästää niistä irti. Hyvä uutinen on, että voit jatkaa näiden ominaisuuksien vanhentuneiden versioiden käyttöä Windows 8/8.1:ssä.

Pitäisikö sinun silti käyttää Windows 8 tai 8.1 tämän päivämäärän jälkeen?

Kiireellinen kysymys ei ole niinkään "jos" voit käyttää Windows 8 tai 8.1 tämän päivämäärän jälkeen, vaan se "pitäisi" sinun. Jos tietoturvapäivityksiä ei enää ole, Windows 8:n tai 8.1:n käytön jatkaminen voi olla riskialtista.

Suurin ongelma, jonka löydät, on käyttöjärjestelmän tietoturvapuutteiden kehittäminen ja löytäminen. Koska Microsoft ei enää korjaa niitä, se on jatkuva aukko järjestelmäsi puolustuksessa.

Lue myös: Mitä tietokonemadot ovat ja miksi ne ovat edelleen vaarallisia

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Windows 8.1 hajoaisi yhtäkkiä, kun määräaika tulee umpeen. Itse asiassa melko monet käyttäjät pitävät edelleen kiinni Windows 7:stä, ja tämä käyttöjärjestelmä menetti kaiken tuen tammikuussa 2020.

Kuten käy ilmi, tuen menettäminen ei tarkoita heti, että käyttöjärjestelmä on kyberturvallisuusmaailmassa istuva ankka.

Ottamalla käyttöön vankan virustentorjunnan, ylläpitämällä hyvää palomuuria ja pysymällä turvassa verkossa, voit jatkaa vanhan käyttöjärjestelmän käyttöä. Itse asiassa nämä ovat kaikki kohdat, joita käsittelimme oppaassamme Windows 7:n turvaamiseksi sen tuen määräajan jälkeen.

Pitäisikö sinun päivittää Windows 10:een ennen vuotta 2023?

Jos haluat jatkaa Windows 8:n tai 8.1:n käyttöä, voit – se on silti erittäin turvallinen käyttöjärjestelmä. Niille, jotka haluavat päivittää Windows 10:een, on kuitenkin vielä muutamia vaihtoehtoja.

On tunnettua, että Microsoftin ilmainen online-päivitystarjous Windows 8.1:stä Windows 10:een päättyi vuonna 2016, mutta voit silti siirtyä Windows 8.1:stä uusimpaan Windows 10 -versioon.

Ensinnäkin voit ladata niin sanotun a Windows 10 median luontityökalu ja suorita "paikallinen" päivitys. Jos sen sijaan haluat "puhtaan asennuksen", kaikki tiedostosi ja sovelluksesi poistetaan. Meillä on laaja opetusohjelma Windows 10:n medianluontityökalun käyttämiseen, ja siinä näytetään kaikki yksityiskohtaiset vaiheet.

Tämän työkalun siirtokyvyn vuoksi näyttää siltä, ​​että Windows 8/8.1:n siirtoa Windows 10:een tuetaan ainakin tammikuuhun 2023 asti – mutta se ei ole enää ilmainen. Sinun täytyy ainakin osta voimassa oleva Windows 10 -lisenssi aktivointia varten.

Jotkut käyttäjät väittivät, että he voivat edelleen saada ilmaisen päivityksen Windows 10:een Windows 8.1:stä. Emme voi vahvistaa näitä väitteitä. Voit kokeilla sitä ja katsoa, ​​saatko päivityksen ilmaiseksi. Jos ei, sinun on ostettava Windows 10 -lisenssi verkosta.

Voitko päivittää Windows 11:een Windows 8/8.1:stä?

Vaikka siirtyminen Windows 10:een Windows 7/8/8.1:stä on täysin mahdollista, Windows 11 -osasta tulee hieman hankala. Uusia laitteisto- ja ohjelmistovaatimuksia on, eikä yhteensopivuustarpeiden täyttäminen välttämättä ole kovin helppoa.

Yksi tärkeimmistä vaatimuksista on Trusted Platform Module (TPM) 1.2 -valmius, joka on mahdollista vain viimeisten 4-5 vuoden aikana valmistetuilla laitelaitteistoilla. Jos katsot vanhemmissa Windows-laitteissa "Windowsin suojaus" -kohtaa, näet TPM-määrityksen olevan "ei valmis", mikä tarkoittaa, että näitä laitteita ei voi päivittää Windows 11:een.

Toinen tapa tarkistaa se Windows 8/8.1 -laitteellasi on kirjoittaa Suorita-valikkoon tpm.msc nähdäksesi, onko TPM käyttövalmis. Saat todennäköisesti seuraavan tilaviestin: "Yhteensopivaa TPM:ää ei löydy."

Lue myös: Luotetun alustan moduulin asentaminen tietokoneeseen, jota ei tueta

Muita laitteistovaatimuksia ovat WDDM 2.0 ja uudemmat grafiikkakorttien yhteensopivuus, virtualisointiin perustuva tietoturva (VBS) tuki, Full HD -näytön resoluutio (1080p), HDR-videotuki ja paljon muuta.

Vaikka Windows 8/8.1 -laitteesi jotenkin täyttäisi nämä vaatimukset, et voi päivittää suoraan Windows 11:een Windows 8/8.1:stä siirtymättä ensin Windows 10:een. Kun olet käyttänyt Windows 10:tä, voit päivittää Windows 11:een ilmaiseksi.

Lue myös: TPM 2.0 -vaatimuksen ohittaminen turvallisesti Windows 11:ssä

Windows 10 saa täyden tuen 14. lokakuuta 2025 asti, joten vaikka Windows 8/8.1 -laitteesi ei olisi yhteensopiva Windows 11:n kanssa, sinun tulee silti päivittää se Windows 10:een.

Voinko päivittää Windows 8 -laitteeni Windows 8.1:een ilmaiseksi?

Kyllä sinä voit. Ja se on erittäin suositeltavaa tehdä niin, koska Windows 8:n tuki on jo päättynyt. Hyvä asia on, että ilmainen päivitysvaihtoehto toimii täysin hyvin. Jos sinulla on pätevästi ostettu Windows 8 -kopio, miksi et ainakin siirrä sitä yhden pykälän ylöspäin? Windows 8.1:n käyttöiän lopussa on edelleen polku, joka auttaa sinua siirtymään Windows 10:een, jos otat sen käyttöön.

 1. Jatka Windows 8:sta Windows 8.1:een päivittämistä käymällä osoitteessa Windows 8.1 ISO lataussivu. Valitse haluamasi Windows 8.1 -versio ja paina "Vahvista"-painiketta.
 1. Valitse tuotteen kieli ja haluatko 64-bittisen vai 32-bittisen latauksen Windows 8.1:lle. Luodaan ainutlaatuinen latauslinkki, joka on voimassa vain 24 tuntia. Napsauta sitä selaimessasi ladataksesi Windows 8.1 ISO-tiedoston, kuten tässä näkyy.

Kun ISO-tiedosto on ladattu, sinun on suoritettava Windows 8.1:n puhdas asennus, josta on keskusteltu oikein yllä.

Windows 10:n ja Windows 11:n puhtaan asennuksen vaiheet toimivat samalla tavalla Windows 8.1:ssä. Varmuuskopioi tiedostosi, liitä kannettava tietokone ja sammuta kaikki virustorjuntaohjelmat päivityksen viimeistelemiseksi. Lisäksi, jos asennat Windows 8.1:n ensimmäistä kertaa, tarvitset Internet-yhteyden asennuksen aikana, tyhjän USB-muistitikun, jossa on vähintään 4 Gt tilaa, ja Windows 8 -tuoteavaimen.

Lue myös: Kuinka asentaa Windows 11 tietokoneisiin, joita ei tueta (ja miksi sinun ei pitäisi)

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Miten löydän tuoteavaimen Windows 8:lle tai Windows 8.1:lle?

Löydät 25-merkkisen koodin Windows-tuoteavaimen sen mukaan, kuinka hankit Windows-kopiosi. Jos ostit Windows 8/8.1:n fyysisen kopion, sen tulee olla Windows 8.1:n toimituslaatikon sisällä olevassa tarrassa tai kortissa. Jos tietokoneessasi tai kannettavassa tietokoneessasi on esiasennettu Windows 8/8.1, tuoteavain näkyy laitteen tarrassa. Etsi se Windows 8 -kannettavasi pohjasta tai mistä tahansa muusta paikasta, johon valmistaja on liittänyt tarran.

Jos olet kadottanut sen tai et löydä sitä enää, yksi helpoimmista tavoista saada Windows 8/8.1 -tuoteavain takaisin on käynnistää komentokehote järjestelmänvalvojatilassa ja kirjoittaa seuraava:

wmic-polku SoftwareLicensingService saa OA3xOriginalProductKey

Kun painat Enter-painiketta, komentokehote näyttää koko aakkosnumeerisen tuoteavaimen.

Lue myös: Kuinka palauttaa Windows 10 -tuoteavain

2. Kuinka tarkistan, onko vanha ohjelma yhteensopiva Windows 10:n kanssa?

Jos pääasiallinen huolenaihe Windows 8/8.1:stä luopumisessa on se, että suosikkiohjelma ei ehkä ole yhteensopiva Windows 10:n kanssa, on olemassa yhteensopivuustila, jonka avulla voit suorittaa vanhoja Windows-ohjelmia Windows 10:ssä.

Suorita ohjelman yhteensopivuuden vianmääritys kohdasta "Asetukset -> Päivitys ja suojaus -> Vianmääritys" ja valitse "Lisävianmääritys". Tämä ratkaisee kaikki ongelmat, jotka estävät vanhoja Windows 8/8.1 -ohjelmia toimimasta kitkattomasti uudessa Windows 10 -laitteessa.

Indeksi
 1. Kuka vielä käyttää Windows 8:aa ja Windows 8.1:tä?
 2. Milloin Windows 8 ja 8.1 menettävät tuen?
 3. Voitko silti käyttää Windows 8 tai 8.1 tämän päivämäärän jälkeen?
 4. Pitäisikö sinun silti käyttää Windows 8 tai 8.1 tämän päivämäärän jälkeen?
 5. Pitäisikö sinun päivittää Windows 10:een ennen vuotta 2023?
 6. Voitko päivittää Windows 11:een Windows 8/8.1:stä?
 7. Voinko päivittää Windows 8 -laitteeni Windows 8.1:een ilmaiseksi?
 8. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Miten löydän tuoteavaimen Windows 8:lle tai Windows 8.1:lle?
  2. 2. Kuinka tarkistan, onko vanha ohjelma yhteensopiva Windows 10:n kanssa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up