15 vinkkiä Windows 11:n käyttöön ja mukauttamiseen Käynnistä-valikko kuin ammattilainen

Windows 11 tuo useita parannuksia Windows 10:een verrattuna. Sinulla on Android-sovellusten integrointi, parempi organisaatio ja uusi Käynnistä-valikko. Katsotaanpa erilaisia ​​vinkkejä Windows 11:n Käynnistä-valikon käyttämiseen, muokkaamiseen ja mukauttamiseen.

Lue myös: 10 suurta parannusta Windows 11:een Windows 10:een verrattuna

Ensimmäinen muutos, jonka huomaat Windows 11:een päivittämisen jälkeen, on Käynnistä-valikon ja muiden kuvakkeiden sijainti tehtäväpalkissa. Ne sijaitsevat näytön keskellä, toisin kuin Windows 10:ssä, jossa ne olivat vasemmalla puolella. Jos haluat muuttaa Käynnistä-valikon kohdistuksen johonkin tutumpaan, toimi seuraavasti:

 1. Avaa Asetukset nopeasti käyttämällä Windowsin hakupainiketta (suurennuslasi).
 2. Siirry kohtaan "Personointi → Tehtäväpalkki".
 1. Laajenna Tehtäväpalkin käyttäytyminen -osio napsauttamalla sitä.
 2. Siirrä Käynnistä-valikko ja tehtäväpalkin kuvakkeet vasemmalle valitsemalla "Tehtäväpalkin kohdistus" -kohdan vieressä olevasta avattavasta valikosta "Vasen".

Lue myös: Kuinka asentaa Google Play Kauppa Windows 11:een

2. Avaa Tärkeät Windowsin ominaisuudet

Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä-valikkoa, niin pääset käyttämään monia tärkeitä Windowsin ominaisuuksia, kuten Tehtävienhallintaa, Laitehallintaa, Sovelluksia ja ominaisuuksia, Asetuksia jne. Tämä ominaisuus on saatavilla myös Windows 10:ssä.

3. Kiinnitä sovellukset

Voit kiinnittää sovelluksia Windows 11:n Käynnistä-valikossa tehtäväpalkkiin kiinnittämisen lisäksi.

 1. Avaa Käynnistä-valikko ja napsauta "Kaikki sovellukset" -painiketta.
 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella haluamaasi sovellusta sovellusluettelossa ja valitse "Kiinnitä aloittaaksesi".
 1. Kiinnitetty sovellus näkyy Kiinnitetty-osiossa (yläosassa) Käynnistä-valikossa, josta voit käyttää sitä nopeasti.
 1. Vaihtoehtoisesti voit etsiä haluamaasi sovellusta Windows-haulla ja napsauttaa sovellusta hiiren kakkospainikkeella. Valitse "Kiinnitä aloittaaksesi".

Lue myös: Miksi salaus ei toimi Windows 11 Homessa ja kuinka korjata se

4. Irrota sovellukset

Voit irrottaa sovelluksen napsauttamalla kiinnitettyä sovellusta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä-valikossa ja valitsemalla Irrota alusta. Muista, että sovellus poistetaan vain Kiinnitetyt-osiosta. Sitä ei poisteta tai poisteta kokonaan Käynnistä-valikosta.

5. Järjestä kiinnitetyt kohteet uudelleen

Kiinnitetyt sovellukset näkyvät Käynnistä-valikossa kiinnitysjärjestyksessä. Voit halutessasi helposti järjestää kiinnitetyt sovellukset tarpeidesi mukaan. Kiinnitettyjen sovellusten sijaintia voi muuttaa kahdella tavalla.

 1. Ensimmäisessä menetelmässä sinun on napsautettava kiinnitettyä sovellusta hiiren kakkospainikkeella ja valittava "Siirrä alkuun". Tämä tuo valitun sovelluksen ensimmäiseen kohtaan kiinnitetyssä osassa.
 1. Vaihtoehtoisesti, jos haluat järjestää kiinnitetyt sovellukset manuaalisesti, pidä sovellusta painettuna ja vedä se uuteen paikkaan hiirellä.

Lue myös: Windows 11:n käyttäminen ilman Microsoft-tiliä

6. Kiinnitä verkkosivustot

Sovellusten tapaan voit kiinnittää verkkosivustolinkkejä Käynnistä-valikkoon. Sivuston pikakuvakkeen napsauttaminen avaa sivun suoraan selaimeen. Voit kiinnittää verkkosivustoja kaikilla selaimilla. Alla näkyvät vaiheet sen tekemiseen Chromelle ja Edgelle.

Kiinnitä verkkosivusto Chromella

Chromessa sinun on ensin luotava verkkosivuston pikakuvake ja kiinnitettävä se sitten Käynnistä-valikkoon.

 1. Avaa verkkosivusto tai kirjanmerkki Chromessa.
 2. Napsauta kolmen pisteen kuvaketta ja siirry kohtaan "Lisää työkaluja → Luo pikakuvake".
 1. kohdassa "Luo pikakuvake?" ponnahdusikkunassa, napsauta "Luo" -painiketta. Ota käyttöön "Avaa ikkunana" -kohdan vieressä oleva kytkin, jos haluat verkkosivuston avautuvan erilliseen selainikkunaan.
 1. Pikakuvake tulee näkyviin työpöydällesi. Napsauta hiiren kakkospainikkeella pikakuvaketta ja valitse "Kiinnitä aloittaaksesi".

Huomautus: nähdäksesi Pin-merkin, saatat joutua napauttamaan "Seuraava sivu" -painiketta Käynnistä-valikon oikealla puolella.

Kiinnitä verkkosivusto Edgen avulla

Jos käytät Edge-selainta, se tarjoaa alkuperäisen ominaisuuden verkkosivustojen kiinnittämiseen Käynnistä-valikkoon.

 1. Avaa verkkosivusto Edgessä.
 2. Napsauta kolmen pisteen kuvaketta ja siirry kohtaan "Lisää työkaluja → Kiinnitä aloitukseen". Valitse vahvistusponnahdusikkunasta "Kyllä".
 1. Kiinnitetty verkkosivusto näkyy Käynnistä-valikon kiinnitetyssä osiossa.

Lue myös: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Windows 11:n kontekstivalikoista

7. Näytä tärkeät kuvakkeet

Windows 11:n avulla voit näyttää aloitusvalikossa tärkeiden asioiden, kuten asetusten, asiakirjojen, latausten, musiikin, kuvien, henkilökohtaisen kansion jne. pikakuvakkeet. Voit valita näytettävät tai piilotettavat kansiot alla olevan kuvan mukaisesti.

 1. Avaa Asetukset tietokoneellasi.
 2. Siirry kohtaan "Personointi → Aloita".
 1. Napsauta "Kansiot" laajentaaksesi sitä.
 1. Ota käyttöön kytkin niiden kohteiden vieressä, jotka haluat näyttää Käynnistä-valikossa.

Kiinnitetyt kuvakkeet näkyvät Käynnistä-valikon oikeaan alakulmaan. Mielenkiintoista on, että jos napsautat näitä kuvakkeita hiiren kakkospainikkeella, saat lisävaihtoehtoja, kuten mahdollisuuden tarkastella kiinnitettyjä kansioita tiedostonhallinnassa, mukauttaa luetteloa, kirjautua ulos ja paljon muuta valitusta kuvakkeesta riippuen.

8. Kiinnitä kansiot

Yllä olevan menetelmän avulla voit kiinnittää vain valitut kansiot. Entä jos haluat kiinnittää toisen kansion Käynnistä-valikkoon? Napsauta tätä varten hiiren kakkospainikkeella kansiota joko työpöydällä tai File Explorerissa. Valitse valikosta "Pin to Start".

Lue myös: Kuinka ladata ja asentaa Windows 11 tietokoneellesi

Aloitusvalikon Suositeltu-osiossa näkyy vain kuusi kohdetta päänäytössä. Voit tarkastella suurempaa luetteloa napsauttamalla "Suositeltu" -otsikon vieressä olevaa "Lisää" -painiketta.

Jos et halua, että jotain näkyy Käynnistä-valikon "Suositeltu" -osiossa, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse valikosta "Poista luettelosta". Tämä poistaa tiedoston suositusluettelosta, mutta se on edelleen käytettävissä alkuperäisessä paikassaan.

Et voi poistaa Suositeltu-osiota kokonaan Käynnistä-valikosta. Voit piilottaa siinä näkyvät tiedostot, mutta "Suositeltu"-ruutu säilyy silti. Voit piilottaa kaikki tiedostot seuraavasti:

 1. Avaa "Asetukset → Mukauttaminen → Käynnistä".
 1. Poista käytöstä "Näytä äskettäin lisätyt sovellukset" ja "Näytä äskettäin avatut kohteet käynnistyksessä, hyppyluetteloissa ja tiedostojen hallinnassa" -kohdan valitsimet.
 1. "Suositeltu"-osio näyttää tältä, kun olet tehnyt yllä olevat:

Lue myös: Kuinka päivittää Windows 11:stä Windows 10:een

11. Piilota äskettäin lisätyt tiedostot

Voit tehdä Käynnistä-valikon suositellusta osiosta hieman puhtaamman piilottamalla siitä äskettäin lisätyt tiedostot. Tietämättömille "Äskettäin lisätyt tiedostot" tulee näkyviin, kun napsautat Suositukset-osion "Lisää" -painiketta.

 1. Siirry kohtaan Asetukset → Mukauttaminen → Aloita.
 1. Sammuta "Näytä viimeksi lisätyt sovellukset" -kohdan vieressä oleva kytkin.

12. Poista Useimmat käytetyt sovellukset -osio käytöstä

Käynnistä-valikon Kaikki sovellukset -osiossa näet Eniten käytetyt sovellukset -paneelin yläreunassa.

 1. Jos et pidä siitä, voit poistaa sen käytöstä valitsemalla Asetukset → Mukauttaminen → Aloita.
 2. Kytke "Näytä eniten käytetyt sovellukset" -valinta pois päältä.

Lue myös: 11 kysymystä, joita luultavasti kysyt Windows 11:stä

13. Poista sovellusten asennus

Yksi helpoimmista tavoista poistaa sovelluksia Windows 11:ssä on tehdä se Käynnistä-valikosta. Napsauta hiiren kakkospainikkeella mitä tahansa sovellusta, jonka haluat poistaa, ja paina "Poista asennus" -painiketta.

Huomautus: Voit myös poistaa kiinnitetyt sovellukset.

14. Avaa sovelluksen viimeisimmät tiedostot tai tehtävät

Joidenkin sovellusten avulla pääset nopeasti käsiksi uusimpiin tiedostoihin tai tärkeisiin tehtäviin sovelluksen Käynnistä-valikon kuvakkeesta. Esimerkiksi Google Chromen avulla voit käyttää kiinnitettyjä, äskettäin suljettuja verkkosivustoja ja tehtäviä, kuten Uusi ikkuna, Uusi incognito-ikkuna. Samoin Laskin-sovelluksen avulla voit avata erityyppisiä laskimia sovelluskuvakkeesta.

 1. Avaa täydellinen luettelo sovelluksista Käynnistä-valikossa napsauttamalla "Kaikki sovellukset" -painiketta.
 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella haluamaasi sovellusta nähdäksesi käytettävissä olevat vaihtoehdot ja toiminnot.

Yleensä Käynnistä-valikko ottaa vaalean tai tumman värin käytetyn teeman mukaan. Mutta noudattamalla yksinkertaista kiertotapaa voit mukauttaa Käynnistä-valikon värin useilla eri väreillä.

 1. Avaa Asetukset Windows 11 -tietokoneellasi.
 2. Siirry kohtaan "Personointi → Värit".
 1. Valitse "Valitse tila" -kohdan vieressä olevasta avattavasta valikosta Mukautettu.
 1. Tämä paljastaa vielä kaksi avattavaa ruutua, joiden avulla voit valita teemoja Windows-paneeleille ja sovelluksille. Koska haluamme muuttaa Käynnistä-valikon väriä, sinun on valittava Tumma kohdassa "Valitse oletusarvoinen Windows-tila". Windows-tilan vaalea teema ei salli mukautettujen värien käyttöä. Samoin sovellustila (vaihtoehto alla) ei vaikuta Käynnistä-valikkoon. Valitse siis haluamasi vaihtoehto kohdasta "Valitse oletussovellustila".
 1. Vieritä alas samalla näytöllä ja ota käyttöön "Näytä korostusväri Käynnistä- ja tehtäväpalkissa" -valitsin.
 1. Vieritä ylöspäin väriluettelon näyttävään osioon. Napsauta väriä lisätäksesi sen Käynnistä-valikkoon.

Jos et löydä sopivaa väriä saatavilla olevasta luettelosta, napsauta "Näytä värit" -painiketta nähdäksesi koko väripaletin.

Aloitusvalikkoni näyttää tältä uudella värillä:

Lue myös: 12 syytä, miksi sinun pitäisi päivittää Windows 11:een

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Onko olemassa maksullisia vaihtoehtoja Windows 11:n Käynnistä-valikon mukauttamiseen?

Kyllä, voit käyttää Stardockin kaltaisia ​​sovelluksia Aloita 11 ja StartAllBack mukauttaaksesi Käynnistä-valikkoa. Näiden sovellusten avulla voit myös siirtyä Windows 10:n aloitusvalikkoon Windows 11:ssä.

2. Kuinka näyttää kaikki sovellukset Windows 11:n Käynnistä-valikossa?

Valitettavasti ei ole mahdollista näyttää täydellistä luetteloa sovelluksista suoraan Käynnistä-valikossa. Sinun on napsautettava "Kaikki sovellukset" -painiketta nähdäksesi kaikki sovellukset.

3. Missä on Käynnistä-valikon kansio Windows 11:ssä?

Pääset Käynnistä-valikon kansioon siirtymällä kohtaan C:\Users\[Your username]\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs". Vaihtoehtoisesti voit avata "Suorita" käyttämällä Win + R -pikanäppäintä. Kirjoita shell:programs avataksesi Käynnistä-valikon kansion. Sinun on ehkä tehtävä tämä useista syistä, esimerkiksi voidaksesi valvoa ohjelmia, jotka käynnistyvät, kun käynnistät Windowsin ensimmäisen kerran.

Indeksi
 1. 2. Avaa Tärkeät Windowsin ominaisuudet
 2. 3. Kiinnitä sovellukset
 3. 4. Irrota sovellukset
 4. 5. Järjestä kiinnitetyt kohteet uudelleen
 5. 6. Kiinnitä verkkosivustot
  1. Kiinnitä verkkosivusto Chromella
  2. Kiinnitä verkkosivusto Edgen avulla
 6. 7. Näytä tärkeät kuvakkeet
 7. 8. Kiinnitä kansiot
 8. 9. Näytä täydellinen luettelo suositelluista kohteista
 9. 10. Poista suositellut kohteet
 10. 11. Piilota äskettäin lisätyt tiedostot
 11. 12. Poista Useimmat käytetyt sovellukset -osio käytöstä
 12. 13. Poista sovellusten asennus
 13. 14. Avaa sovelluksen viimeisimmät tiedostot tai tehtävät
 14. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Onko olemassa maksullisia vaihtoehtoja Windows 11:n Käynnistä-valikon mukauttamiseen?
  2. 2. Kuinka näyttää kaikki sovellukset Windows 11:n Käynnistä-valikossa?
  3. 3. Missä on Käynnistä-valikon kansio Windows 11:ssä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up