Piilotetut Windows 11 -ominaisuudet tehokäyttäjille

Vaikka monet Windows 11:n ominaisuudet ovat julkisesti esillä, ne eivät aina ole tehokkaimpia käyttäjiä. Pikanäppäimistä piilotettuihin valikoihin on useita piilotettuja Windows 11 -ominaisuuksia, jotka tekevät Windowsin käytöstä helpompaa ja tuottavampaa. Jos olet todellinen tehokäyttäjä, saatat tunnistaa muutaman näistä Windows 10:stä.

Lue myös: Lopullinen opas Windows 11 -yhteensopivuuden tarkistamiseen tietokoneesi kanssa

Windows 11:n Käynnistä-valikko on tarpeeksi mukava, mutta kaikki hauskat ominaisuudet ovat salaisessa Käynnistä-valikossa. Vaikka tämä oli olemassa Windows 10:ssä, monet käyttäjät eivät ole vieläkään löytäneet sitä. Valikko sisältää joitain uskomattoman hyödyllisiä pikanäppäimiä, kuten Suorita, Windows Terminal, Levynhallinta, Virranhallinta-asetukset, Tapahtumankatseluohjelma, Tehtävienhallinta ja paljon muuta.

Pääset tähän valikkoon napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella Käynnistä-valikon kuvaketta. Se näkyy tavallisen Käynnistä-valikon tilalla.

2. Parannettu moniajo

Windows 11:n piilotettujen ominaisuuksien joukossa moniajo on todellinen helmi. Osa asetuksista on oletuksena pois päältä, mutta moniajo antaa sinulle useita tapoja nopeasti käyttää ikkunoita, napsauttaa ikkunoita, hallita useita työpöytää ja minimoida kaiken paitsi aktiivisen ikkunan. Jälkimmäinen on varsin hyödyllinen, jos sinulla on tapana olla useita ikkunoita auki työskennellessäsi.

 1. Pääset kaikkiin moniajoasetuksiin siirtymällä kohtaan "Käynnistä -> Asetukset -> Järjestelmä -> Moniajo." Vaihtoehtoisesti voit etsiä "Multitasking" Windowsin hakutoiminnolla.
 1. Täältä voit mukauttaa Snap-ikkunoita. Ominaisuuden avulla voit valita, kuinka ikkunat reagoivat napsautusasetteluihin. Vaikka Windows 10:ssä oli nämä, ne olivat paljon rajoitetumpia. Nyt voit vain viedä hiiren osoittimen ikkunan suurennuspainikkeen päälle nähdäksesi käytettävissä olevat snap-asettelut. Tämän avulla voit järjestää työpöytäsi tuottavimmalla tavalla.
 1. Voit myös valita, kuinka hallitat useita työpöytiä, kuten mitä tehtäväpalkki näyttää ja miten Alt + Tab reagoi. Jos käytät Microsoft Edgeä, joka on yllättävän parempi kuin se oli ensimmäisen julkaisun aikaan, voit nyt käyttää Alt + Tab navigointiin viidellä uusimmalla välilehdellä avoimien sovellusten lisäksi. Tämä nopeuttaa siirtymistä välilehdistä sovelluksiin paljon nopeammin.
 2. Ja lopuksi pienennä kaikki ikkunat napsauttamalla sen ikkunan yläosaa, jonka haluat pysyä auki, ja ravistamalla sitä kevyesti hiirellä. Muut avoimet ikkunat minimoivat välittömästi.

Lue myös: TPM 2.0 -vaatimuksen ohittaminen turvallisesti Windows 11:ssä

3. Tehtäväpalkin pikanäppäimet

Tehtäväpalkin pikakuvakkeet nopeuttavat eniten käytettyjen sovellusten ja tiedostojen käyttöä. Mutta entä jos voisit yksinkertaisesti käyttää nopeaa pikanäppäintä avataksesi tehtäväpalkin pikanäppäimet?

Sinun tarvitsee vain muistaa pikakuvakkeiden järjestys. Paina Win-näppäintä ja vastaavaa tehtäväpalkin pikakuvakkeen numeroa. Esimerkiksi pikakuvakkeeni ovat:

 1. Rohkea selain
 2. Tiedostonhallinta
 3. Kaikki
 4. CherryNote
 5. LibreOffice Writer
 6. LibreOffice Calc
 7. Laskin

LibreOffice Writerin avaamiseksi painaisin Win + 5. Ilmeisesti jos tilaat pikakuvakkeet uudelleen, vastaava numero muuttuu. Numerot eivät myöskään koske Käynnistä-valikkoa tai tehtäväpalkin Widget-kuvakkeita.

4. Sovelluksen äänitason säätö

Jos vihaat verkkosivuja, jotka toistavat satunnaisesti kovia mainoksia tai musiikkia, rakastat tätä piilotettua Windows 11 -ominaisuutta. Sen sijaan, että mykisttäisit kaiken äänen nopeasti, säädä ääntä sovellustasolla. Volume Mixerin avulla voit muuttaa yksittäisten sovellusten äänitasoja muuttamatta järjestelmän kokonaisäänenvoimakkuutta. Joten jos haluat Spotifyn olevan äänekäs, mutta Chromen hiljainen, ei hätää.

 1. Siirry kohtaan "Käynnistä -> Asetukset -> Järjestelmä -> Äänet". Valitse "Volume Mixer".
 1. Volume Mixerin käytössä on yksi temppu. Kun muutat sovelluksen äänenvoimakkuutta, sen on oltava auki aktiivisen äänen toiston aikana. Voit esimerkiksi avata YouTube-videon selaimessasi saadaksesi sen näkyviin. Ääniasetukset pysyvät kuitenkin paikoillaan sen jälkeen, kun olet määrittänyt ne.

Lue myös: Kuinka saada Classic Volume Mixer takaisin Windows 11:ssä

5. Pikakuvausasetukset

Itse asiassa tämä toimi aivan yhtä hyvin Windows 10:ssä, mutta vaikka monet käyttäjät tietävät Win + PrtScr- tai Print Screen -painikkeesta, jotkut eivät koskaan kokeilleet Snipping-työkalua. Tämän avulla voit ottaa kuvakaappauksen vain halutusta osasta ruutua.

Avaa Snipping Tool kuten mikä tahansa sovellus Käynnistä-valikon tai haun kautta. Vaihtoehtoisesti paina Win + Shift + S aloittaaksesi ja piirrä sitten muoto, jonka haluat kaapata.

Jos yrität ottaa kuvakaappauksen Windowsin kirjautumisnäytöstä, tämä ei toimi. On kuitenkin olemassa kiertotapa, jos tarvitset kuvakaappauksia vianmääritystä tai opetusohjelmaa varten.

Lue myös: Vierivän kuvakaappauksen ottaminen Windowsissa

Se ei ehkä ole usein käyttämäsi ominaisuus, mutta ei-aktiivinen vieritys toimii hyvin, jos sinun täytyy selata ei-aktiivista ikkunaa. Jos työpöydälläsi on useita ikkunoita auki, sinun ei aina tarvitse tuoda toista ikkunaa etualalle vain vierittääksesi sitä.

Käyttääksesi passiivista vieritystä, sinun on oltava molemmat ikkunat auki samanaikaisesti. Vie hiiri passiivisen ikkunan päälle ja vieritä hiiren rullaa käyttämällä.

Tämä toimii hyvin nopeaan sivujen vertailuun tai tietojen etsimiseen ilman aktiivisten ikkunoiden vaihtamista edestakaisin.

Ominaisuuden pitäisi toimia ilman, että asetuksia tarvitsee muuttaa, mutta jos se ei toimi, toimi seuraavasti:

 1. Siirry kohtaan "Käynnistä -> Asetukset -> Bluetooth ja laitteet -> Hiiri".
 2. Ota käyttöön "Vieritä ei-aktiivisia ikkunoita, kun vie hiiri niiden päälle".

Lue myös: Parhaat ilmaiset leikepöydän hallintaohjelmat Windowsille

7. Tehokkaampi leikepöytä

Uusi ja parannettu leikepöytä on yksi parhaista piilotetuista Windows 11 -ominaisuuksista. Se ei ole enää vain paikka useiden kopioitujen kohteiden säilyttämiseen. Vaikka se on tarpeeksi hyödyllistä, se sisältää nyt hymiöitä, klassisia ASCII-hymiöitä, symboleja ja GIF-kuvia. Jos sinun on käytettävä paljon symboleja, kuten “©”, “℉” tai “é”, säästät paljon aikaa käyttämällä leikepöytää verrattuna siihen, että yrität muistaa oikean koodin sen kirjoittamiseen.

Avaa leikepöytäominaisuus ja ota se käyttöön painamalla Win + V. Kaikki äskettäin käyttämäsi kohteet tallennetaan leikepöydän jokaiseen osioon ja leikepöydän suosikkialueelle.

8. Tausta Power Hogs poistaminen

Jos käytät työpöytää, et ehkä ole liian huolissasi virtaa käyttävistä taustasovelluksista. Ne vievät kuitenkin edelleen muita arvokkaita resursseja, mikä voi hidastaa suorituskykyä. Windows 11:n avulla voit helposti säätää, mitkä sovellukset voivat toimia taustalla, mikä antaa sinulle enemmän suoritinta, RAM-muistia ja akun käyttöikää. Taustasovelluksia voi hallita kahdella tavalla.

 1. Siirry ensin kohtaan "Käynnistä -> Asetukset -> Järjestelmä -> Virta ja akku". Valitse "Akun säästö" akun alla. Oletuksena se käynnistyy, kun akun varaustaso saavuttaa 20 %. Jos et käytä akkuvirtaa, et voi ottaa tätä käyttöön. Voit kuitenkin muuttaa prosenttiosuutta käyttämällä "Ota virransäästö käyttöön automaattisesti klo".
 1. Seuraava vaihtoehto on hallita sovelluksia yksitellen. Voit tehdä tämän kohdassa "Akun käyttö" - mutta vain, jos sovellukset ovat käyttäneet akkuvirtaa viimeisen seitsemän päivän aikana.
 2. Vaihtoehto on siirtyä kohtaan Asetukset -> Sovellukset -> Sovellukset ja ominaisuudet.
 1. Napsauta sovelluksen vieressä olevaa asetuskuvaketta (kolme pistettä) ja valitse "Lisäasetukset". Tämä ei ole käytettävissä kaikissa sovelluksissa, kuten järjestelmäsovelluksissa.
 1. Vieritä alas kohtaan "Taustasovellusten käyttöoikeudet".
 2. Valitse "Ei koskaan", jos haluat estää sovellusta toimimasta taustalla, tai "Virta optimoitu", jos haluat toimia vain, jos akussa on tarpeeksi virtaa. (Tämä perustuu virransäästöasetuksissa valitsemaasi prosenttiosuuteen.)

Lue myös: Windows 11:n käyttäminen ilman Microsoft-tiliä

9. Vanhojen sovellusten puhdistus

Mobiililaitteet antavat sinulle suosituksia siitä, mitä voit poistaa tallennustilan vapauttamiseksi. Nyt Windows 11 tekee saman asian. Jos sinulla on tapana ladata paljon sovelluksia, Windows ehdottaa sovelluksia poistettaviksi käyttöhistoriasi perusteella. Voit poistaa väliaikaiset tiedostot automaattisesti Storage Sensen avulla, mutta ehdotukset tulevat Cleanup Recommendationsista.

 1. Siirry kohtaan "Käynnistä -> Asetukset -> Järjestelmä -> Tallennus". Näet erittelyn tallennustilan käytöstäsi, mukaan lukien asiakirjat, sovellukset ja ominaisuudet, työpöytä ja väliaikaiset tiedostot.
 2. Napsauta "Näytä lisää luokkia" nähdäksesi tarkemman erittelyn.
 1. Valitse "Siivoussuositukset" nähdäksesi suositellut poistettavat tiedostot ja sovellukset.

Napsauta mitä tahansa luokkaa nähdäksesi ehdotetut poistettavat asiat. Minulla on hyvin vähän sovelluksia, joten minulla ei ole sovellussuosituksia ja olen äskettäin poistanut paljon vanhoja tiedostoja, joten tietokoneeni näytti tällä hetkellä melko puhtaalta.

10. Tarkennusapu

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin yrittää pysyä keskittyneenä samalla kun sinua pommitetaan ilmoitusäänillä. Pysy täysin keskittyneenä hiljentämällä ilmoitukset asetettuina aikoina Focus Assistin avulla. Windows 10 -käyttäjät saattavat muistaa tämän hiljaisina aikoina.

 1. Windows 11:ssä tämä on nyt osa Kellon asetuksia. Napsauta kelloa hiiren kakkospainikkeella ilmoituspalkissa ja valitse "Ilmoitusasetukset".
 1. Laajenna "Focus Assist" nähdäksesi käytettävissä olevat vaihtoehdot ilmoitusten hiljentämiseksi. Valitse vain ilmoitukset tärkeimmistä yhteystiedoistasi tai sovelluksistasi, saat vain hälytyksiä tai aseta tietyt ajanjaksot. Voit myös säätää Focus Assist -toimintoa tiettyjä toimintoja varten, kuten silloin, kun sovellus on auki koko näytöllä tai pelaat peliä.

Lue myös: 12 Windows-sovellusta, jotka sinun tulee poistaa välittömästi

Usein Kysytyt Kysymykset

1. En löydä Ohjauspaneelia piilotetusta Käynnistä-valikosta. Onko se edelleen osa Windows 11:tä?

Olet ehkä huomannut, että Ohjauspaneeli ei näy piilotetussa Käynnistä-valikossa. Itse asiassa se poistettiin myös Windows 10:n piilotetusta Käynnistä-valikosta, ainakin myöhemmissä versioissa. Ohjauspaneeli on kuitenkin edelleen Windows 11:ssä. On olemassa useita tapoja käyttää sitä, mutta helpoin on avata Käynnistä-valikko ja etsiä "Ohjauspaneeli".

2.Mitä ilmoituksilleni tapahtuu, kun Focus Assist on päällä?

Kaikki ilmoituksesi ovat edelleen olemassa. Äänet tai ponnahdusikkunat eivät vain häiritse sinua. Avaa ilmoitusikkuna nähdäksesi kaiken, mitä olet unohtanut. Voit jopa tarkistaa Focus Assist -asetuksista Näytä yhteenvedon siitä, mitä missasin, kun tarkennusapu oli päällä -ruudun nähdäksesi kaiken, mitä jäit paitsi.

3. Miksi leikepöydälleni ei tallenneta kohteita?

Leikepöytä ei ole oletuksena päällä. Vaikka voit edelleen kopioida ja liittää yksittäisiä kohteita, mikään ei tallenna (leikepöydän äskettäin käytettyjen hymiöiden, symbolien ja GIF-tiedostojen ulkopuolella) käytettäväksi myöhemmin, ellet ota ominaisuutta käyttöön. Paina Win + V ja näet painikkeen, jossa lukee "Ota käyttöön", jos leikepöytää ei ole vielä kytketty päälle. Kun se on päällä, paina Win + V uudelleen, jotta pääset nopeasti historiaasi ja valitse liitettävä kohde.

4. Miksi minulla ei ole vielä Focus-istuntoja?

Yksi hyödyllisimmistä piilotetuista Windows 11 -ominaisuuksista on Focus Sessions, mutta se ei ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla. Kuitenkin, kun se on julkaistu, voit integroida tehtäviä ja jopa Spotifyn pysyäksesi paremmin keskittyneenä tiettyinä ajanjaksoina, kuten asetat pomodoroja Pomodoro-tekniikalla. Se on erittäin odotettu ominaisuus, joka julkaistiin syksyllä 2021 Dev Channel -käyttäjille, joten se voi vielä olla muutaman ominaisuuspäivityksen päässä tavallisilta käyttäjiltä. Siihen asti voit kokeilla joitain näistä mobiilisovelluksista luodaksesi omia keskittymisistuntojasi.

Indeksi
 1. 2. Parannettu moniajo
 2. 3. Tehtäväpalkin pikanäppäimet
 3. 4. Sovelluksen äänitason säätö
 4. 5. Pikakuvausasetukset
 5. 7. Tehokkaampi leikepöytä
 6. 8. Tausta Power Hogs poistaminen
 7. 9. Vanhojen sovellusten puhdistus
 8. 10. Tarkennusapu
 9. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. En löydä Ohjauspaneelia piilotetusta Käynnistä-valikosta. Onko se edelleen osa Windows 11:tä?
  2. 2.Mitä ilmoituksilleni tapahtuu, kun Focus Assist on päällä?
  3. 3. Miksi leikepöydälleni ei tallenneta kohteita?
  4. 4. Miksi minulla ei ole vielä Focus-istuntoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up