Sammutus vs lepotila vs horrostila vs nopea käynnistys: Windowsin virta-asetukset selitetty

Jotkut ihmiset sammuttavat tietokoneensa heti, kun he poistuvat siitä. Toiset laittavat mieluummin tietokoneensa nukkumaan, jotta he voivat hypätä heti takaisin toimintaan tauon jälkeen. Jotkut eivät vaivaudu sammuttamaan tietokonettaan ollenkaan. Mutta mikä menetelmä on paras?

Jos sinulla on kannettava tietokone, saatat olla huolissasi akun kestosta. Ehkä olet ympäristötietoinen ja haluat olla mahdollisimman energiatehokas. Olivat syyt mitkä tahansa, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa erittelemme Windowsin tehoasetusten välisiä eroja ja selitämme niiden edut ja haitat.

Lue myös: Kuinka mitata tietokoneesi virrankulutusta

1. Sammuta

Aloitetaan siitä, jonka kaikki ovat melko tuttuja. Windows-tietokoneen sammuttaminen tekee juuri sen, mitä luulet sen tekevän. Sulkemisprosessi poistuu kaikista avoimista ohjelmista, tappaa kaikki taustalla käynnissä olevat prosessit ja lopulta sammuttaa käyttöjärjestelmän. Kun sammutat tietokoneen, sammutat sen kokonaan.

Tietokoneen sammuttamisen haittapuoli on, että kun seuraavan kerran haluat käyttää sitä, tietokoneen on aloitettava käynnistysprosessi uudelleen. Tietokoneesi laitteisto tarkistetaan sen varmistamiseksi, että kaikki toimii oikein, ja kaikki käynnistysohjelmasi käynnistetään.

Riippuen tietokoneesi laitteistosta ja sen kokoonpanosta, tämä käynnistysprosessi voi olla suhteellisen nopea, tuskallisen hidas tai jossain siltä väliltä. Maailmassa, jossa käytännössä kaikki tapahtuu hetkessä, tietokoneen käynnistymisen odottaminen täydellisen sammutuksen jälkeen voi tuntua kuin katselisi maalin kuivumista.

Sammutuksen edut

Tietokoneen täydellinen sammuttaminen on tämän luettelon energiatehokkain vaihtoehto. Joten jos olet sähkölaskujen haukka tai jos haluat vain tehdä kaikkesi säästääksesi energiaa, sammuttaminen on paras vaihtoehto.

Kuvan lähde: Pexels

Energiansäästön lisäksi sammuttaminen voi myös korjata joitain käyttöjärjestelmän ongelmia. Tietokoneen sammuttaminen kokonaan poistaa kaikki pienet virheet ja häiriöt, joita esiintyy pitkäaikaisen käytön jälkeen. Jos et sammuta tietokonettasi, vaarana on, että pienet virheet tulevat enemmän haitallisiksi.

Lopuksi tietokoneen sammuttaminen suojaa sitä virtapiikkeiltä ja sähkökatkoilta. Kun tietokoneesi on pois päältä, sinun ei tarvitse huolehtia tietojen katoamisesta sähkökatkon aikana.

Lue myös: Kuinka vertailla Windows-tietokonettasi

Kuinka sammuttaa

 1. Napsauta tai napauta Käynnistä-painiketta.
 2. Kun Käynnistä-valikko avautuu, valitse virtakuvake vasemmalta. Tämä avaa alivalikon, jossa on erilaisia ​​vaihtoehtoja.
 3. Valitse "Sammuta" ja tietokoneesi aloittaa sammutusprosessin.

2. Nuku

Tietokoneen asettaminen nukkumaan laittaa sen virransäästötilaan. Pohjimmiltaan tietokoneesi nykyinen "tila" – kaikki avoimet asiakirjasi ja käynnissä olevat ohjelmat – siirretään järjestelmäsi muistiin.

Kuvan lähde: Pexels

Samaan aikaan tietokoneesi muu osa on tehokkaasti sammutettu. Kun tallennat tietokoneesi tilan järjestelmämuistiin, sinun ei tarvitse odottaa tietokoneen käynnistymistä. Sen sijaan tietokoneesi palauttaa tallennetun tilan, jotta voit jatkaa mitä tahansa tekemääsi välittömästi.

Tietokoneen lepotilaan asettamisen edut

Tietokoneen asettaminen nukkumaan antaa sinun "herätä" tietokoneesi jatkaaksesi siitä, mihin jäit. Tietokoneesi palauttaa kaikki käyttämäsi ohjelmat ja tiedostot, jotka olivat avoinna. Tämä tekee tietokoneen nukkumisesta paljon helpompaa kuin sammuttamisen.

Lisäksi tietokoneesi nukkumiseen tarvitaan vain pieni määrä virtaa. Tämä johtuu siitä, että tietokoneesi tila tallennetaan järjestelmän muistiin, kun taas kaikki muu on sammutettu. Sleep-toiminto on kuitenkin suunniteltu hyppäämään takaisin sisään hetken syrjäytymisen jälkeen.

Vaikka lepotila varmistaa, että koneesi siemailee virtaa, se voi silti tyhjentää akun, jos se jätetään "nukkumaan" pitkiä aikoja. Tästä huolimatta sinun ei tarvitse huolehtia työsi menettämisestä, koska akku tyhjenee lepotilassa. Jos se laskee liian alhaiseksi, Windows tallentaa työsi ja sammuttaa tietokoneen automaattisesti.

Jos tiedät, että et palaa tietokoneellesi pitkään aikaan, sinun kannattaa harkita tietokoneen sammuttamista kokonaan tai lepotilaan – mistä puhumme myöhemmin.

Lue myös: 13 parasta mukautettua PC Builder -verkkosivustoa

Kuinka laittaa tietokoneesi nukkumaan

Voit laittaa tietokoneesi nukkumaan muutamalla eri tavalla.

 1. Napsauta ensimmäisessä menetelmässä Käynnistä-painiketta ja sitten virtakuvaketta.
 2. Napsauta avautuvassa valikossa kohtaa "Sleep".

Useimmat kannettavat tietokoneet on määritetty niin, että ne menevät nukkumaan, kun virtapainiketta painetaan tai kansi suljetaan.

 1. Tarkistaaksesi, toimiiko tietokoneesi näin, sinun on mentävä Windows 11:n Ohjauspaneelin kautta.
 2. Napsauta Windowsin hakupainiketta tehtäväpalkissa ja etsi "Ohjauspaneeli".
 1. Valitse Ohjauspaneelista "Laitteisto ja äänet".
 1. "Virta-asetukset" -kohdassa huomaat "Valitse, mitä virtapainikkeet tekevät". Klikkaa sitä.
 1. Täältä voit päättää, mitä tapahtuu, kun suljet kannen tai painat virta-/lepotilapainiketta.
 1. Windows 10:ssä voit käyttää näitä vaihtoehtoja siirtymällä kohtaan "Järjestelmä-> Virta ja lepotila-> Lisävirran asetukset".

Lue myös: Kuinka ladata ja asentaa Windows 11 tietokoneellesi

3. Lepotila

Windows 10:n horrostila on melko samanlainen kuin lepotila – yhdellä merkittävällä erolla. Kuten edellä mainittiin, kun tietokoneesi menee nukkumaan, tietokoneesi tila (avoimet tiedostot, sovellukset) tallennetaan RAM-muistiin. Lepotilassa tietokoneesi tila tallennetaan kiintolevylle.

Tietokoneen herättäminen horrostilasta palauttaa tietokoneen tilan – jolloin voit jatkaa siitä, mihin jäit. Tästä huolimatta tietokoneesi tilan palauttaminen kestää kauemmin, koska se hakee tiedot kiintolevyltä RAM-muistin sijaan.

PC:n lepotilan edut

Jos lepotila on periaatteessa sama kuin lepotila, vain hitaampi, mitä järkeä sillä on? Kuten mainitsimme, tietokoneesi tila on tallennettu kiintolevylle tiedostoon nimeltä "hiberfil.sys". Kaikki lepotilaan siirtyessäsi avaamasi tiedostot ja sovellukset tallennetaan kyseisinä tiedostoina.

Kun tietokoneesi herää lepotilasta, se lataa kyseisen tiedoston tiedot. Koska tietokoneesi tila on tallennettu kiintolevylle RAM-muistin sijaan, tietokoneesi voi käytännössä sammua. Tämän vuoksi horrostila ei kuluta virtaa.

Kuvan lähde: Pexels

Lepotilaan verrattuna lepotila säästää enemmän virtaa kuin uni. Siksi horrostila on hyödyllisin, kun aiot olla poissa tietokoneeltasi pitkiä aikoja.

Lue myös: Onko horrostila huono tietokoneellesi? Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Kuinka laittaa tietokoneesi horrostilaan

Horrostila on suunniteltu kannettaville laitteille, kuten kannettaville tietokoneille, akun säästämiseksi. Tästä syystä horrostila ei välttämättä ole käytettävissä kaikissa tietokoneissa. Siitä huolimatta, vaikka käytät kannettavaa tietokonetta, et ehkä näe horrosvaihtoehtoa, kun napsautat Käynnistä-painiketta ja valitset virtakuvakkeen. Korjataksemme tämän, meidän on palattava Windowsin virranhallinta-asetuksiin.

 1. Palaa edellisen osan vaiheisiin 1–4 avataksesi "Muuta virtapainikkeiden toimintaa" -sivun Windows 11 -koneellasi.
 2. Tarkista nyt näytön alaosa. Huomaat, että jotkin vaihtoehdot ovat harmaita, mukaan lukien horrostila.
 1. Pääset näihin asetuksiin napsauttamalla "Muuta asetuksia, jotka eivät ole tällä hetkellä käytettävissä" (ylhäällä). Huomaa, että sinulla on oltava järjestelmänvalvojan oikeudet, jotta voit ottaa tämän vaihtoehdon käyttöön.
 1. Sinun pitäisi nyt nähdä "Hibernate" -vaihtoehto sammutusasetuksissa on nyt käytettävissä. Valitse tämä ruutu ja napsauta "Tallenna muutokset". Nyt, kun napsautat Käynnistä-painiketta ja valitset virtakuvakkeen, näet vaihtoehdon asettaa tietokoneesi horrostilaan.
 1. Windows 10:ssä löydät nämä vaihtoehdot siirtymällä kohtaan "Järjestelmä -> Virta ja lepotila -> Virran lisäasetukset".

Huomautus: muista, että horrostila ei ole käytettävissä kaikissa tietokoneissa.

Lue myös: Päivitysten piilottaminen PowerShellin avulla Windowsissa

Alta löydät muutamia lisäasetuksia, jotka liittyvät Windowsin virta-asetuksiin, joista puhuimme edellä. Ne voivat tarjota joitain parannuksia, kuten näet alla.

Nopea käynnistys

Jos tietokoneesi pystyy lepotilaan, on hyvä mahdollisuus, että "Fast Startup" on käytössä. "Fast Startup" on ominaisuus, jonka avulla tietokoneesi käynnistyy nopeammin sammutuksen jälkeen. Se saavuttaa tämän asettamalla tietokoneesi horrostilaan sen sijaan, että se sammuisi kokonaan. Lyhyesti sanottuna, jos tietokoneellasi on mahdollisuus lepotilaan, "Fast Startup" on oletuksena käytössä.

Vaikka saattaa tuntua siltä, ​​että Fast Startup on loistava idea, saatat haluta poistaa sen käytöstä. Jotkut ohjelmistot, ohjaimet jne. eivät toimi hyvin lepotilan kanssa. Tämä saattaa aiheuttaa sen, että ne käyttäytyvät oudosti tai eivät päivity. Jos haluat välttää mahdolliset päänsäryt, harkitse nopean käynnistyksen poistamista käytöstä Windows-tietokoneellasi.

InstantGo

Microsoftin InstantGo (tunnetaan myös nimellä Modern Standby) on ominaisuus, joka ilmestyi Windows 8 -päivinä. InstantGo pyrkii ratkaisemaan suuren ongelman, joka liittyy tietokoneen lepotilaan tai nukkumiseen. Ja se on tosiasia, että näissä tiloissa ei tapahdu mitään. Ei päivityksiä, ei uusia sähköposteja, ei Skype-puheluita. Tämä johtuu siitä, että kun laitat tietokoneesi lepotilaan tai lepotilaan, jäädytät sen käytännössä.

Vertaa tätä älypuhelimiin, jotka ylläpitävät verkkoyhteyttä, kun laite on valmiustilassa. Tämä sallii päivitysten jatkumisen, jotta voit vastaanottaa puheluita, synkronoida sähköpostisi ja paljon muuta, samalla kun toiminta jatkuu välittömästi, kun laite herätetään. Näyttää aika hyvältä, eikö? InstantGo pyrkii tarjoamaan saman alhaisen virrankulutuksen verkkoyhteyden tietokoneellesi.

Valitettavasti kaikki Windows-tietokoneet eivät ole yhteensopivia InstantGo-ominaisuuden kanssa.

 1. Jos haluat nähdä, onko tietokoneessasi InstantGo, napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä-painiketta ja valitse valikosta "Windows Power Shell".
 2. Kun Windows Power Shell on käynnistynyt, kirjoita seuraava: powercfg /a ja paina Enter-näppäintä.
 1. Power Shell listaa nyt kaikki tietokoneellasi käytettävissä olevat lepotilatilat. Jos näet luettelossa "Valmiustila (yhdistetty)", tietokoneesi tukee InstantGoa.

Lue myös: Microsoft Store ei toimi? Näin voit korjata sen

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Mitä järkeä ylipäätään on sulkea?

Sammutus voi poistaa kaikki pienet virheet tai häiriöt, joita ilmenee tietokoneen normaalin toiminnan aikana. Tämä tarkoittaa vakaampaa käyttökokemusta. Lisäksi jotkin ohjaimet ja ohjelmistot eivät toimi hyvin lepotilassa ja horrostilassa. Sammutus voi korjata mahdolliset ongelmat.

2. Entä uudelleenkäynnistys?

Uudelleenkäynnistystoiminto on periaatteessa vain tietokoneen sammuttaminen. Uudelleenkäynnistyksen yhteydessä sinun ei kuitenkaan tarvitse painaa laitteen virtapainiketta käynnistääksesi sen uudelleen. Sen sijaan se käynnistyy automaattisesti.

3. Mitä tapahtuu, jos laitteeni akku tyhjenee lepotilassa?

Lepotila vaatii pienen määrän virtaa, koska sen on syötettävä tasainen jännite järjestelmäsi RAM-muistiin. Tämä tarkoittaa, että akku voi tyhjentyä laitteen ollessa lepotilassa. Onneksi Windows pystyy silti kertomaan, milloin akku on kriittinen nukkuessaan. Jos näin käy, Windows tallentaa tietokoneesi tilan kiintolevylle ja siirtyy tehokkaasti lepotilasta horrostilaan automaattisesti. Se tekee tämän varmistaakseen, että virtakatkoksen vuoksi ei menetetä tietoja.

4. Onko InstantGo saatavilla vain ARM-laitteissa?

Vaikka InstantGo on mallinnettu System-on-Chipin (SoC) toiminnallisuuden mukaan, sinulla ei tarvitse olla laitetta, joka käyttää ARM-arkkitehtuuria. InstantGo on sekä laitteiston että ohjelmiston integraatio, joka löytyy x64-, x86- ja ARM-arkkitehtuureista.

Indeksi
 1. 1. Sammuta
  1. Sammutuksen edut
  2. Kuinka sammuttaa
 2. 2. Nuku
  1. Tietokoneen lepotilaan asettamisen edut
  2. Kuinka laittaa tietokoneesi nukkumaan
 3. 3. Lepotila
  1. PC:n lepotilan edut
  2. Kuinka laittaa tietokoneesi horrostilaan
  3. Nopea käynnistys
  4. InstantGo
 4. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Mitä järkeä ylipäätään on sulkea?
  2. 2. Entä uudelleenkäynnistys?
  3. 3. Mitä tapahtuu, jos laitteeni akku tyhjenee lepotilassa?
  4. 4. Onko InstantGo saatavilla vain ARM-laitteissa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up