9 asiaa, jotka sinun on tehtävä, kun käytät SSD-levyä Windowsissa

On turvallista olettaa, että tässä vaiheessa useimmat tekniikkataitoiset Windows-käyttäjät ovat siirtyneet SATA-kiintolevyistä SSD-levyihin – joko hankkimalla suhteellisen uuden tietokoneen tai tekemällä päivityksen itse.

Windowsissa on paljon ominaisuuksia, jotka auttavat SSD-levyjä toimimaan täysillä, mutta se ei aina ota niitä käyttöön oletusarvoisesti. Lisäksi monet SSD-levyjen alkuaikojen ”pakolliset” säännöt eivät välttämättä ole enää voimassa, ja aiomme kumota ne tässä. (Saatat olla erityisen yllättynyt kuullessani, että eheyttäminen ei ole niin huono idea!)

Lue uusin luettelo SSD-levyn suosituksista ja kielloista.

Lue myös: 6 tapaa tarkistaa kiintolevyn kunto Windowsissa

1. Poista Fast Startup käytöstä

Kyllä, tämä saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, koska Fast Startup suunniteltiin melko pitkälti nopeuttamaan SSD-levyjä käyttävien ihmisten käynnistysprosessia.

Mutta tällä hetkellä nopeasta käynnistyksestä kertynyt aika on mitätön, jos sinulla on SSD, ja nopean käynnistyksen poistaminen käytöstä tarkoittaa, että tietokoneesi saa mukavan puhtaan ja täyden uudelleenkäynnistyksen joka kerta, kun sammutat.

Myös nopea käynnistys voi aiheuttaa erilaisia ​​niche-ongelmia. Jos esimerkiksi käytät kaksoiskäynnistystä, et ehkä voi käyttää Windows-asemaasi, koska se on lukittu. Nopean käynnistyksen poistaminen käytöstä ei ole välttämätöntä, mutta siitä voi olla hyötyä.

Voit poistaa nopean käynnistyksen käytöstä siirtymällä kohtaan "Ohjauspaneeli -> Virta-asetukset -> Valitse, mitä virtapainikkeet tekevät".

Napsauta seuraavaksi "Muuta asetuksia, jotka eivät ole tällä hetkellä käytettävissä", jos "nopea käynnistys" -ruutu on harmaana, ja poista sitten valinta "Ota nopea käynnistys" -ruutuun.

Lue myös: 6 tapaa vaihtaa asemakirjain Windowsissa

2. Varmista, että laitteistosi on valmis siihen

Yksi helpoimmista virheistä uutta SSD-levyä hankittaessa on olettaa, että sen mukana tulee kaapeli ja että kaikki sopii täydellisesti nykyiseen tietokoneeseesi. Kannettavien tietokoneiden kanssa, joissa on laajennettavat 2,5 tuuman tallennuspaikat, se on sellainen. Asetat sen vain varapaikkaan ja olet valmis.

Pöytätietokoneessa, jos hankit SATA SSD -aseman, sinun on kuitenkin varmistettava, että virtalähteessäsi on tarpeeksi varapaikkoja tai kaapeleita SATA-kaapelin liittimeen. Jos ei, voit aina saada a Y-jakaja jonka avulla kaksi SSD-asemaa voidaan liittää yhteen virtalähteesi molex-virtapaikkaan. SSD-levyt eivät kuluta paljon energiaa, joten sen ei pitäisi olla ongelma. Tietysti sinulla on oltava myös ilmaisia ​​SATA-paikkoja emolevylläsi, mutta tämän ei pitäisi olla ongelma, ellei sinulla ole jo useita kiintolevyjä.

Sitten on uudemmat M.2 SSD -levyt, jotka liitetään emolevyn M.2-liittimiin. Yleissääntönä on, että vain uusimpien sukupolvien emolevyissä on tämä liitin, joten jos sinulla on vanhempi tietokone, et ole onneton. Tai etsi emolevysi verkosta varmistaaksesi, että siinä on M.2-liitin. Lisäksi sinun on tiedettävä, onko M.2-liittimesi PCI-E (NVME) vai SATA, ja varmistettava, että M.2 SSD on oikeassa muodossa.

3. Päivitä SSD-laiteohjelmisto

Varmistaaksesi, että SSD-levysi toimii mahdollisimman hyvin, kannattaa pysyä sen laiteohjelmistopäivitysten päällä. Valitettavasti nämä eivät ole automatisoituja; prosessi on peruuttamaton ja hieman monimutkaisempi kuin esimerkiksi ohjelmistopäivitys.

Jokaisella SSD-levyn valmistajalla on oma menetelmänsä SSD-laiteohjelmiston päivityksiin, joten sinun on mentävä SSD-levyjen valmistajien virallisille verkkosivustoille ja noudatettava heidän ohjeitaan sieltä.

Kätevä työkalu auttaa sinua kuitenkin CrystalDiskInfojoka näyttää yksityiskohtaista tietoa levystäsi, mukaan lukien laiteohjelmiston versio.

4. Ota AHCI käyttöön

Advanced Host Controller Interface (AHCI) on ensiarvoisen tärkeä ominaisuus, jolla varmistetaan, että Windows tukee kaikkia ominaisuuksia, jotka tulevat SSD-aseman käyttämiseen tietokoneellasi, erityisesti TRIM-ominaisuutta, jonka avulla Windows voi auttaa SSD-levyä suorittamaan rutiininomaisen roskienkeruun. Termiä "roskakeräys" käytetään kuvaamaan ilmiötä, joka ilmenee, kun asema pääsee eroon tiedoista, joita ei enää pidetä käytössä.

Jos haluat ottaa AHCI:n käyttöön, sinun on syötettävä tietokoneesi BIOS:iin ja otettava se käyttöön jossain asetuksissa. En osaa sanoa tarkalleen missä asetus on, koska jokainen BIOS toimii eri tavalla. Sinun täytyy metsästää vähän. On mahdollista, että uudemmissa tietokoneissa tämä on oletusarvoisesti käytössä. Suosittelemme, että otat tämän ominaisuuden käyttöön ennen käyttöjärjestelmän asentamista, vaikka saatat päästä eroon sen ottamisesta käyttöön, kun Windows on jo asennettu.

5. Ota TRIM käyttöön

TRIM on elintärkeä SSD-levyn käyttöiän pidentämiseksi, nimittäin pitämällä se puhtaana konepellin alla. Windowsin pitäisi ottaa tämä oletusarvoisesti käyttöön, mutta kannattaa tarkistaa, että se on otettu käyttöön.

Varmistaaksesi, että TRIM on käytössä, avaa komentokehote ja kirjoita seuraava:

fsutil-käyttäytymisasetus poistettu käytöstä poista ilmoitus 0

Nyt haluat nähdä seuraavaksi (vastakohtaisesti) ilmoituksen, jossa lukee "Ei käytössä", mikä tarkoittaa, että TRIM on käytössä alla olevan kuvan mukaisesti.

6. Tarkista, että järjestelmän palautus on käytössä

SSD-levyjen alkuaikoina, jolloin ne olivat paljon vähemmän kestäviä ja herkempiä rikkoutumaan kuin nykyään, monet suosittelivat järjestelmän palauttamisen poistamista käytöstä aseman suorituskyvyn ja pitkäikäisyyden parantamiseksi.

Nykyään nuo neuvot ovat melko turhia. Järjestelmän palautus on erittäin hyödyllinen ominaisuus, jota suosittelemme pitämään silmällä, joten kannattaa käydä järjestelmän palautusasetuksissa varmistaaksesi, ettei SSD ole poistanut sitä käytöstä ovelalla.

Napsauta Käynnistä, kirjoita "restore" ja napsauta "Luo palautuspiste".

Napsauta seuraavaksi hiiren kakkospainikkeella SSD-asemaasi luettelossa -> Määritä uudessa ikkunassa ja napsauta sitten "Ota järjestelmän suojaus käyttöön".

7. Pidä Windowsin eheytys PÄÄLLÄ

Toinen jäänne SSD-levyjen alkuajoista: SSD-levyn eheyttäminen ei ollut vain tarpeetonta, vaan se saattaa vahingoittaa SSD-levyä, koska eheytys vähensi asemassa olevien luku-/kirjoitusjaksojen määrää.

Se on tavallaan totta, mutta Windows 10 ja Windows 11 tietävät tämän jo, ja jos olet ottanut ajoitetun eheytyksen käyttöön, Windows tunnistaa SSD-levysi ja eheyttää sen (koska toisin kuin yleisesti uskotaan, SSD-levyt pirstoutuvat, vaikkakin paljon vähemmän). .

Tästä huolimatta on parempi ajatella tämän päivän eheytysvaihtoehtoa Windowsissa enemmän monipuolisena levynhoitotyökaluna. (Jopa Windows viittaa nyt prosessiin "optimoinnilla" "eheyttämisen" sijaan.) Prosessi "trimmaa" myös SSD-asemasi, joka käyttää ihanaa TRIM-toimintoa, josta puhuimme aiemmin.

Toisin sanoen Windowsin eheytys mukautuu SSD:hen, joten pidä se päällä!

8. Määritä kirjoitusvälimuisti

Useilla SSD-levyillä käyttäjätason kirjoitusvälimuistilla voi olla haitallinen vaikutus asemaan. Selvittääksesi tämän, sinun on poistettava vaihtoehto käytöstä Windowsissa ja katsottava, kuinka asema toimii jälkeenpäin. Jos asemasi toimii huonommin, ota se käyttöön uudelleen.

Päästäksesi asetusikkunaan, napsauta hiiren kakkospainikkeella "Tietokone" Käynnistä-valikosta ja napsauta "Ominaisuudet". Napsauta "Laitehallinta", laajenna "Levyasemat", napsauta hiiren kakkospainikkeella SSD-levyä ja napsauta "Ominaisuudet". Valitse Käytännöt-välilehti. Tässä välilehdessä näet vaihtoehdon, jonka otsikko on "Ota kirjoitusvälimuisti käyttöön laitteessa".

Vertaile SSD-asemaasi valinnalla ja ilman sitä ja vertaa tuloksia.

9. Aseta "High Performance" -virtavaihtoehto

Tämän pitäisi olla turhaa. Kun SSD-asemasi käynnistyy ja sammuu jatkuvasti, huomaat pienen viiveen aina, kun käytät tietokonettasi, kun olet ollut jonkin aikaa käyttämättömänä.

Voit vaihtaa virta-asetuksia siirtymällä Ohjauspaneeliin ja napsauttamalla "Virta-asetukset". Valitse luettelosta "High Performance". Saatat joutua napsauttamaan "Näytä lisäsuunnitelmat" löytääksesi sen.

Windows 11 -kannettavassa voit napsauttaa akkukuvaketta ilmoitusalueellasi, napsauttaa akkukuvaketta avautuvassa ikkunassa ja valita sitten "Virtatila" ja "Paras suorituskyky".

Lue myös: Testattu: Tarvitseeko M.2 NVMe SSD -levysi jäähdytyselementin?

Onnittelut! Olet nyt saavuttanut SSD-valaistumisen. Lisää Windows-vinkkejä saat oppaastamme, jossa kerrotaan, kuinka saat luettelon kaikista järjestelmääsi asennetuista ohjelmistoista sekä kaikista tavoista, joilla voit avata tehtävähallinnan Windowsissa.

Indeksi
  1. 1. Poista Fast Startup käytöstä
  2. 2. Varmista, että laitteistosi on valmis siihen
  3. 3. Päivitä SSD-laiteohjelmisto
  4. 4. Ota AHCI käyttöön
  5. 5. Ota TRIM käyttöön
  6. 6. Tarkista, että järjestelmän palautus on käytössä
  7. 7. Pidä Windowsin eheytys PÄÄLLÄ
  8. 8. Määritä kirjoitusvälimuisti
  9. 9. Aseta "High Performance" -virtavaihtoehto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up