Fonttien asentaminen ja hallinta Windowsissa

Tämä opetusohjelma näyttää kuinka hallita ja asentaa kirjasimia Windowsissa. Voit käyttää olemassa olevia Microsoft-fontteja tai ladata uusia Microsoft Storesta ja muista online-lähteistä. On erittäin helppoa poistaa tai piilottaa tarpeettomat fontit.

Kärki: luoville tyypeille voi olla hauskempaa luoda fontti tyhjästä.

Kuinka tietää, mitkä fontit ovat saatavilla tietokoneellasi

Windows tarjoaa kaksi eri tapaa auttaa sinua tietämään, mitkä fontit ovat käytettävissä tietokoneessasi.

 • Windowsin mukautusasetukset
 • Ohjauspaneeli
 1. Pääset Windowsin mukauttamisasetuksiin napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella mitä tahansa työpöydän kohtaa ja valitsemalla Mukauta tai siirtymällä Asetukset-valikosta Mukauttaminen.
 2. Napsauta "Fontit"-alivalikkoa nähdäksesi kaikki käytettävissä olevat fontit.
 1. Ohjauspaneeli tarjoaa myös yksityiskohtaisen kuvan kaikista Windows-laitteesi fonteista. Avaa sovellus ja valitse "Ulkoasu ja mukauttaminen".
 1. Napsauta "Fontit".
 1. Kaikki tietokoneellesi asennetut fontit ovat saatavilla yhdessä ikkunassa. Voit tarkastella ja tulostaa esikatselun kaikista fonteista sieltä.
 2. Napsauta "Fonttiasetukset".
 1. "Fonttiasetukset"-ikkunassa voit piilottaa fontit, jotka eivät perustu kielen syöttöasetuksiin. Jos esimerkiksi käytät ensisijaisesti englantia ja muita latinalaisten aakkosten kieliä, voit säästää paljon levytilaa piilottamalla fontit, joita et tunnista kovin hyvin.
 2. Voit myös käyttää pikakuvaketta fonttien asentamiseen.

Hyvä tietää: näitkö hienon fontin verkossa? Näin voit tunnistaa fontin kuvasta (tai sivustosta).

Kuinka asentaa fontit Windowsiin

Jos haluat asentaa kirjasimia vetämällä ja pudottamalla, Windowsin mukauttamisen asetusikkuna tarjoaa tämän vaihtoehdon. Voit ladata haluamasi kirjasimet siirtymällä Microsoft Storeen seuraavasti:

 1. Napsauta "Käynnistä -> Asetukset -> Mukauttaminen".
 1. Valitse "Fontit"-alivalikko eri mukautusvaihtoehdoista.
 1. Napsauta "Hanki lisää fontteja Microsoft Storesta" -linkkiä.
 1. Microsoft Store avautuu. (Jos se ei toimi kunnolla, katso nämä korjaukset.) Näet ilmaisia ​​ja premium-/maksullisia fontteja, jotka voit asentaa aivan kuten pelin tai sovelluksen Storesta.
 2. Napsauta haluamaasi fonttia, jonka haluat asentaa järjestelmääsi.
 1. Napsauta sinistä "Hae" -painiketta ladataksesi haluamasi fontin tietokoneellesi.
 1. Windows lataa ja asentaa käytettyjen kielten fontit.
 1. Kun lataus on päättynyt, napsauta "Avaa" nähdäksesi juuri ladatun fontin mukautusasetusikkunassa.
 1. Jokainen ladattu fontti on Windows-käyttöjärjestelmän kieliversiokohtainen. Jos Windows-versiosi on esimerkiksi englanninkielinen, näet vain latinalaisen merkistön fontit.
 2. Lataamasi fontin tulee olla selvästi näkyvissä mukautusasetusten fonttiluettelossa. Jos et näe sitä, päivitä näyttö tai käynnistä tietokone uudelleen.
 1. Napsauta ladattua fonttia muuttaaksesi sen oletusfonttikokoa. Voit tarkastella sen tyylejä ja luokkia, mukaan lukien lihavoitu, kursivoitu, tavallinen jne.
 1. Kaikki Microsoft Storesta lataamasi ja asentamasi kirjasimet ovat helposti saatavilla Microsoftin ydinohjelmissa, kuten Wordissa, PowerPointissa ja Excelissä.

Kärki: käsitteletkö vioittuneita kirjasimia Windowsissa? Tässä on mitä voit tehdä asialle.

Fonttien asentaminen muille kielille Windowsissa

 1. Jos haluat kirjasimia eri kielille, siirry Ohjauspaneelin "Fontit"-näyttöön ja napsauta "Lataa fontit kaikille kielille" oikeasta yläkulmasta.
 1. Kaikkien kirjasintyylien ja fonttien kielipakettien lataaminen vie paljon levytilaa, joten Microsoft varoittaa tästä ennen latausprosessin aloittamista.
 1. Koko muiden kielten kirjasinpaketin lataaminen voi kestää muutaman minuutin. Voit keskeyttää prosessin peruuttamalla meneillään olevat lataukset.
 1. Asennettujen kirjasintyylien mukauttaminen Windows-laitteeseesi vaatii kuitenkin tietokoneen uudelleenkäynnistyksen ja sen jälkeen offline-päivityksen, mikä voi viedä paljon aikaa.
 1. Kaikkien kielifonttien lataaminen on tarpeetonta. Jos tarvitset toista kieltä väliaikaisesti, voit asentaa ne tarpeen mukaan. Suosittelemme tätä, koska alustustiedostot ja erilaiset merkit voivat hidastaa järjestelmääsi huomattavasti.
 1. Etsi muita tarvitsemiasi kielifontteja Microsoft Storesta. Seuraava näyttö näyttää tulokset "thai"-kielellä. Lataa tarvitsemasi.
 1. Useimmat Microsoft Storen fonttipaketit ovat eri tyylejä ja malleja. Valitse ne, joita aiot käyttää, ja lataa ne.
 1. Palaa kirjasimiesi mukautusasetusten ikkunaan ja valitse "Vedä ja pudota" -vaihtoehto tuodaksesi ladatut fontit Windowsin ilmaisinalueelle. Voit myös tuoda ne File Explorerin kautta.
 1. Latauksen jälkeen muut kielifontit ovat yhtä helposti käytettävissä mukauttamisasetuksissa ja Microsoft Officessa.

Kuinka hallita fontteja Windowsissa

Voit hallita Windowsiin asentamiasi fontteja jollakin seuraavista tavoista:

1. Poista fontit Windowsin mukautusasetuksista

 1. Tarkista fontit mukautusasetuksista. Valitse suojaamattomat tai äskettäin asennetut fontit.
 2. Napsauta "Poista"-painiketta "Metadata"-osion lähellä poistaaksesi fontin tietokoneeltasi. Et voi poistaa järjestelmäfontteja, kuten "Arial" tai "Times New Roman", koska vaihtoehto on oletuksena pois käytöstä.

Hyvä tietää: jos sinulla on nämä ohjelmat Windows-tietokoneellasi, näytämme sinulle, miksi saatat haluta poistaa ne.

2. Poista fontit kohdasta "Sovellukset ja ominaisuudet".

Kaikki asentamasi fontit tai kielipaketit voidaan helposti poistaa "Sovellukset ja ominaisuudet" -valikosta. Etsi pakkaus ja paina sen vieressä olevaa kolmea pistettä ja valitse "Poista asennus".

3. Poista tai piilota Fontit ohjauspaneelista

 1. Siirry kohtaan "Ohjauspaneeli -> Ulkoasu ja mukauttaminen -> Fontit".
 2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella fonttia, jota haluat hallita, ja tarkista asetukset.
 3. Jos haluat poistaa fontin, napsauta "Poista".
 1. Ennen poistamista voit nähdä kirjasimen esikatselun napsauttamalla sitä kerran.
 1. Jos et ole varma, käytätkö kirjasinta tulevaisuudessa, on parempi piilottaa se väliaikaisesti.
 1. Jos haluat näyttää aiemmat kirjasimet, napsauta hiiren kakkospainikkeella ja valitse "Näytä" -vaihtoehto.

Huomautus: Windowsissa on esiasennettuja fontteja, jotka toimivat asentamiesi sovellusten kanssa, joten varmista, että poistat vain asentamasi kirjasimet, joita et enää tarvitse. Et halua vaikuttaa asennettujen sovellusten oikeaan näyttöön ja toimintaan.

Parhaat paikat saada ilmaisia ​​tai premium-fontteja

Jos tarvitset kirjasimen luovaan projektiisi – olipa kyseessä sitten blogi, juliste tai merkkiprojekti – on olemassa useita lähteitä, joissa on hyviä fontteja. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa lisensseihin suosittuihin maksullisiin kirjasimiin, minkä vuoksi voit valita ilmaisten tai premium-kirjasinten välillä. Olemme käsitelleet joitain niistä alla.

1. Google Fonts

Google-kirjasimet on suosittujen, hyvämaineisten ja ilmaisten kirjasinsivustojen joukossa, ja sillä on yksi suurimmista Web-valmiista kirjasinkokoelmista yli 1400 eri kirjasinperheellä.

 1. Voit ladata minkä tahansa kirjasimen Google Fontsista valitsemalla sen.
 2. Lataa kokonainen fonttiperhe tai yksittäisiä tyylejä.
 1. Kun olet ladannut fontit Windowsiin, pura ne haluamaasi kansioon.
 1. Palaa kirjasimien mukauttamisasetusikkunaan ja asenna ladatut Google-kirjasimet sen vetämällä ja pudottamalla -ominaisuuden avulla.

Kärki: jos käsittelet paljon tekstiä, saattaa olla syytä opetella kääntämään näyttöä Windowsissa tuottavuuden parantamiseksi.

2. DeviantArt

DeviantArt on yksi suurimmista luovien freestyle-fonttien lähteistä, jotka tarjoavat laajan valikoiman suunnittelumahdollisuuksia. Sinun on kirjauduttava DeviantArt-tilillesi ja kirjauduttava sisään käyttääksesi näitä ilmaisia ​​kirjasimia.

Jokaisella kirjasinsivulla on oma latauspainike, joka voidaan tuoda Windows File Explorer -ikkunaan.

3. Premium-fonttilähteet

Jos haluat mieluummin ostaa fontteja, voit tarkistaa ne hyvämaineisista sivustoista, kuten Linotyyppi, joka myy valtavan valikoiman laadukkaita fontteja erikseen ja perhepakkauksissa. Voit myös tarkistaa FontShop ylläpitää Monotype, jossa on ilmainen fonttivalikoima sekä premium-osio, jossa voit tehdä valinnan kategorian, suunnittelijan tai valimon mukaan. Adobe tarjoaa suurimman yksittäisen kirjasinkirjaston jokapäiväiseen käyttöön.

Kärki: työskenteletkö edelleen Windows 10:n kanssa? Tarkista nämä syyt vaihtaa Windows 11:een.

Usein Kysytyt Kysymykset

Miten voin korjata "Fonttia ei voi poistaa, koska se on käytössä. Yritä uudelleen" -virheen?

Jos et pysty poistamaan kirjasimia Windowsissa, koska se näyttää virheilmoituksen, että se on käytössä, ja pyytää sinua yrittämään uudelleen, käynnistä tietokoneesi uudelleen. Se poistaa käytettyjen fonttitiedostojen esiintymän. Voit myös poistaa nämä kirjasimet Rekisterieditorista siirtymällä polkuun: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts. Jos ongelma jatkuu, yritä suorittaa järjestelmän palautus tai jopa laitteen nollaus (vain ääritapauksissa).

Kuinka korjaan huonon fontin renderöinnin Windowsissa?

Windowsissa paras tapa korjata huono fontin renderöinti on käyttää "Adjust ClearType text" -toimintoa, jota voidaan käyttää Ohjauspaneelin "Fontit"-kansiosta. Se tekee näytöllä näkyvästä tekstistä terävämpää, selkeämpää ja helpompi lukea. On myös hyödyllistä säätää Windowsin näyttöasetuksia, jotta näytöstä tulee kirkkaampi ja käyttää oikeaa skaalaa ja suurinta järjestelmääsi suositeltua näytön tarkkuutta.

Onko muita tapoja asentaa kirjasimia Windowsiin?

Indeksi
 1. Kuinka tietää, mitkä fontit ovat saatavilla tietokoneellasi
 2. Kuinka asentaa fontit Windowsiin
 3. Fonttien asentaminen muille kielille Windowsissa
 4. Kuinka hallita fontteja Windowsissa
  1. 1. Poista fontit Windowsin mukautusasetuksista
  2. 2. Poista fontit kohdasta "Sovellukset ja ominaisuudet".
  3. 3. Poista tai piilota Fontit ohjauspaneelista
 5. Parhaat paikat saada ilmaisia ​​tai premium-fontteja
  1. 1. Google Fonts
  2. 2. DeviantArt
  3. 3. Premium-fonttilähteet
 6. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Miten voin korjata "Fonttia ei voi poistaa, koska se on käytössä. Yritä uudelleen" -virheen?
  2. Kuinka korjaan huonon fontin renderöinnin Windowsissa?
  3. Onko muita tapoja asentaa kirjasimia Windowsiin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up