Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Windows 11:n kontekstivalikoista

Windows 10:n hiiren kakkospainikkeella olevaa valikkoa on jo kauan odotettu suunnittelun parantamiseksi. Koska sen komentokohteet on järjestetty rajattomasti pystysuoria viivoja pitkin, ne voivat nopeasti sotkeutua työpöydälle. Windows 11:n pikavalikot pyrkivät ratkaisemaan tämän ongelman visuaalisesti houkuttelevalla tavalla: käyttämällä katkaistuja kohteita ja priorisoimalla todella tarvitsemasi komennot harvoin käyttämiesi komennon sijaan. Tässä on kaikki, mitä sinun tulee tietää tästä uudesta oletusasetuksesta Windows 11:ssä sekä kuinka palata klassisiin Windows 10 -valikoihin.

Windows 11:n kontekstivalikot ovat Windows 11 -työpöydän, Resurssienhallinnan, tiedostojen, kansioiden, sovellusten ja muiden vuorovaikutuselementtien keskeisiä toimintoja. Nämä valikot ovat käytettävissä yksinkertaisella hiiren kakkospainikkeella, ja niissä on täydellinen luettelo komennoista, jotka liittyvät mihin tahansa näistä elementeistä. Monet tällaiset komennot ovat välttämättömiä tiedostojen perustoiminnoissa: Leikkaa, Kopioi, Liitä, Päivitä, Jaa, Avaa, Lähetä kohteeseen, Ominaisuudet jne. Mutta on myös apukomentoja, joita ei käytetä usein.

Suuri visuaalinen muutos Windows 11:ssä Windows 10:stä on se, että kontekstivalikot ovat noudattaneet minimalistista lähestymistapaa näyttääkseen sinulle tärkeimmät ja usein käytetyt vaihtoehdot ensin. Saat monia tärkeitä valikkovaihtoehtoja juuri siellä, missä niitä tarvitset. Aiemmin ei ollut loogista kaaviota hiiren kakkospainikkeen komennon yhdistämiseksi. Nyt on – mutta katkaistussa muodossa.

Katkaistut kontekstivalikot Windows 11:ssä

Oletusarvoisesti Windows 11 näyttää useimmat uudet kontekstivalikon kohdat katkaistussa muodossa. Vaikka se voi aluksi olla ärsyttävää, koska jotkin näistä katkaistuista vaiheista saattavat olla tarpeen ensimmäisellä hiiren oikealla napsautuksella, uusi muotoilu on tuottavampi pitkällä aikavälillä verrattuna perinteiseen Windowsin kontekstivalikkoon.

Windows 11:n kontekstivalikoiden tärkeimmät edut ovat:

 • Globaalit tuotteet päällä: yleisimmät globaalit komennot – leikkaa, kopioi, liitä, poista ja nimeä uudelleen – on järjestetty siististi päällekkäin ja lähelle toisiaan.
 • Ryhmittää toisiinsa liittyviä komentoja: Windows 10:ssä "Avaa" ja "Avaa sovelluksella" on erotettu toisistaan, mikä ei ole hyödyllistä. Windows 11:n pikavalikot ovat korjanneet tämän puutteen ajan säästämiseksi.
 • Ominaisuudet-valikko näkyvästi käytettävissä: Windows 10:ssä, jos haluat käyttää "Ominaisuudet" napsauttamalla tiedostoa hiiren kakkospainikkeella, sinun on vieritettävä näytön alareunaan. Windows 11:ssä se on viiden suurimman valikkokohdan joukossa tasaisin välimatkoin muihin tärkeisiin komentoihin nähden.

Koska polun kopioiminen ja tiedoston pakkaaminen ZIP-muotoon ovat usein käytettyjä vaihtoehtoja, myös ne on näkynyt näkyvästi päällä.

Windows 10:een verrattuna Windows 11 ei ole poistanut yhtään merkintää hiiren kakkospainikkeen pikavalikosta. On olemassa monia kansioita, tiedostoja ja sovelluksia koskevia komentoja, jotka on nyt niputettu yhteen kohtaan Näytä lisää vaihtoehtoja tai pikanäppäimellä Vaihto + F10. Kun napsautat sitä, voit helposti käyttää lisäasetuksia toisena vaiheena.

Windows 11:n katkaistu kontekstivalikko on valtava parannus verrattuna Windows 10:een, joka tuki täyttä kontekstivalikkoa. Kun lisäät uusia sovelluksia Windows 10 -laitteeseen, monet niistä alkavat täyttää hiiren kakkospainikkeen kontekstimerkinnät loputtoman pystysuoran viivan varrella. Et pääse "Ominaisuudet"-valikkoon vierittämällä alas näytön alareunaan.

Erilaiset kontekstivalikkotyypit Windows 11:ssä

 • Yleiset kontekstivalikot: nämä näkyvät kaikissa tiedostoissa, kansioissa ja sovelluksissa ja kattavat yleiset Windows-toiminnot, kuten leikkaamisen, kopioinnin, liittämisen, uudelleennimeämisen ja jakamisen.
 • Tiedoston kontekstivalikot: jotkin pikavalikot ovat tiettyjä tiedostotyyppejä. Esimerkiksi PDF-dokumentin kontekstivalikon vaihtoehdot eroavat suuresti videoeditorin, kuten VLC:n, vaihtoehdoista.
 • Sovelluksen kontekstivalikot: Eri sovelluskehittäjät rakentavat kontekstivalikoita Windows 11:lle, joten tarjolla olevat vaihtoehdot ovat sovelluskohtaisempia.

Voit halutessasi korvata Windows 11:n katkaistut kontekstivalikot alkuperäisellä täyden näytön versiolla. Ratkaisumme riippuvat siitä, haluatko tilapäisen kokonaisen kontekstivalikon näyttämisen tietyssä kansiossa vai pysyvämmän ratkaisun koko työpöydälle.

1. Näytä koko kontekstivalikko kansiossa

 1. Jos haluat näyttää täyden kontekstivalikon valitsemassasi kansiossa, siirry ylimmän nauhan kolmen pisteen kuvakkeeseen ja valitse "Kansioasetukset".
 2. Valikkokohtaa "Käynnistä kansioikkunat erillisessä ikkunassa" ei ole valittu. Sinun tarvitsee vain tarkistaa se kerran ja vahvistaa napsauttamalla "Käytä".
 1. Tämä johtaa laajempaan valikoimaan vaihtoehtoja, kuten tiedostojen/sovellusten kiinnittämiseen.

2. Muuta painikkeiden ja muiden säätimien kontekstin lukujärjestystä

Jos et ole tyytyväinen katkaistuun kontekstivalikkoon, voit muuttaa painikkeiden ja säätimien kontekstitason korkeampaan luokkaan. Tämä näyttää sinulle lisää vaihtoehtoja.

 1. Avaa Windows 11:n hakuvalikosta painikkeiden ja säätimien kontekstitason vaihtoehto.
 1. Oletuksena kontekstin lukeminen on asetettu "välittömään kontekstiin". Muuta se korkeimmalle tasolle "vanhojen ja uusien säätimien täydellinen konteksti".

3. Windows 11:n koko kontekstivalikko CLSID:n avulla

Tarvitsetko pysyvämmän ratkaisun täydellisimmän kontekstivalikon näyttämiseen Windows 11 -laitteella? Suosittu CLSID-rekisterihakkerointi tekee tempun. Se viittaa minkä tahansa Windows-laitteen sovelluksen yksilölliseen tunnukseen. Meidän on päivitettävä joitakin CLSID-rekisterimerkintöjä parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

 1. Avaa rekisterieditori valitsemalla Win + R.
 2. Mene seuraavaa polkua pitkin:
Tietokone\HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID

 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella CLSID:tä luodaksesi uuden avaimen. Anna sille seuraava nimi:
{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}

 1. Sen data-arvoa ei tallenneta. Muuta arvoa kaksoisnapsauttamalla. Lisää "InprocServer32" uudeksi avaimeksi.
 2. Arvon tulee olla "ei asetettu". Kaksoisnapsauta oletusnäppäintä.
 1. Muokkaa merkkijonoa. Älä kirjoita mitään ja jatka painamalla "OK".
 1. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen Windows 11:n koko kontekstivalikko tulee näkyviin.
 2. Jotkut kontekstivaihtoehdoista, joita voit nyt käyttää suoraan, ovat sovelluksen tai tiedoston käyttäminen järjestelmänvalvojana, tiedoston sijainnin avaaminen ja sen kiinnittäminen Käynnistä-kohtaan.
 1. Sinulla on myös monia uusia lisävaihtoehtoja tavallisella työpöydällä, kuten Mukauta, Näyttöasetukset, Päivitä ja Liitä pikakuvake. Se on lähinnä Windows 10:n klassista kontekstivalikkoa.

Palataksesi uuteen kontekstivalikoiden tyyliin Windows 11:ssä, sinun tarvitsee vain poistaa aiemmin luotu rekisteriavain. Kun Windows Explorer.exe on käynnistetty uudelleen tai uudelleenkäynnistetty, uusi kontekstivalikon tyyli näkyy jälleen.

Sekä Microsoft että ulkoiset sovellukset tukevat hitaasti Windows 11:n kontekstivalikoita. Alla on muutamia esimerkkejä.

1. Maalaa

Windows 11:ssä Paint on saanut yksinkertaisempia toimintoja valintanauhan otsikossa näkyvissä kontekstivalikoissa. Kaikki vaihtoehdot – kuten leikkaus, kopiointi, jakaminen, poistaminen, uudelleennimeäminen ja ominaisuudet – ovat nyt käytettävissä nauhan minimaalisilla kuvakkeilla.

2. Resurssienhallinta

Siirry mihin tahansa kansioon, jos haluat käyttää kontekstivalikon vaihtoehtoja – kuten leikkaa, kopioi, liitä, siirrä ja uusia asiakirjoja/zip-kansioita – kojelaudan yläosassa. Koska vieritys on paljon vähäisempää, tämä lisävaihtoehto säästää todella aikaa, jos haluat käsitellä kansiossa useita tiedostoja.

3. VLC

VLC on yksi ensimmäisistä ulkoisista ohjelmista, joka tukee Windows 11:n kontekstivalikoita. Kun asennat VLC:n Windows 11:een, näet selkeän uuden vaihtoehdon kontekstivalikoiden käyttöön ottamiseksi.

Windows 11:n uudet kontekstivalikot näkyvät selvästi VLC:n mediasoittimen sisällä.

Kirjoitushetkellä muut sovelluskehittäjät ovat hitaasti omaksumassa Windows 11:n uutta kontekstivalikkotyyliä. Tulevien kuukausien aikana näemme, että useampi heistä mukautuu Windows 11 -käyttökokemukseen.

4. Valokuvat

Valokuvat-sovellus tukee Windows 11:n kontekstivalikoita. Valokuvien/videoiden muokkaaminen tällä ohjelmistolla on visuaalisesti houkuttelevampaa, koska kaikkialla on asianmukaiset valikkokuvakkeet.

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Kuinka poistan sovelluskohtaiset kontekstivalikon merkinnät Windows 10/11:ssä?

Usein sovelluskohtaiset Windows 10/11 -kontekstivalikon merkinnät voivat viedä ylimääräistä tilaa. Mitä enemmän ohjelmia lisäät, sitä enemmän tällaisia ​​merkintöjä luodaan. Minimoidaksesi vaikutuksen mene "Rekisterieditoriin" ja seuraa seuraavaa polkua:

Tietokone\HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers

Kun olet siellä, poista kaikki sovelluskohtaiset merkinnät.

2. Voinko käyttää ilmaisia ​​apuohjelmia hiiren kakkospainikkeen pikavalikoiden muokkaamiseen Windows 11:ssä?

Kyllä sinä voit. Monet kolmannen osapuolen lataukset tuottavat samanlaisia ​​tai mukautettuja tuloksia. Mutta rekisterin muokkauksissa on parempi käyttää sisäänrakennettuja Microsoft-työkaluja, kuten Muistio, komentorivi ja Windows Terminal.

Uusi Windows 11 -kontekstivalikko on enemmän kuin vain esteettisiä lisäyksiä. Ne tarjoavat myös joitain tarpeellisia toimintoja, joita olemme käsitelleet tässä.

Windows 11 on saamassa yleistä suosiota. Jos haluat ladata ja asentaa sen Windows 10 -tietokoneellesi, tutustu yksityiskohtaiseen oppaaseemme ja muutamiin asioihin, jotka on tehtävä ennen Windows 11:n asentamista ja sen jälkeen.

Indeksi
 1. Katkaistut kontekstivalikot Windows 11:ssä
 2. Erilaiset kontekstivalikkotyypit Windows 11:ssä
 3. 1. Näytä koko kontekstivalikko kansiossa
 4. 2. Muuta painikkeiden ja muiden säätimien kontekstin lukujärjestystä
 5. 3. Windows 11:n koko kontekstivalikko CLSID:n avulla
 6. 1. Maalaa
 7. 2. Resurssienhallinta
 8. 3. VLC
 9. 4. Valokuvat
 • Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Kuinka poistan sovelluskohtaiset kontekstivalikon merkinnät Windows 10/11:ssä?
  2. 2. Voinko käyttää ilmaisia ​​apuohjelmia hiiren kakkospainikkeen pikavalikoiden muokkaamiseen Windows 11:ssä?
 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Go up