Kuinka korjata hiiren osoittimen liikkuminen itsestään Windowsissa

Saattaa tuntua siltä, ​​että hiiri on riisuttu, kun näet osoittimen liikkuvan hitaasti näytöllä ilman, että käsi ohjaa sitä matkan varrella. Tietokoneen käyttäjät tietävät tämän ongelman hiiren ajautumisena, ja onneksi se on korjattavissa. Aloita käynnistämällä Windows-tietokoneesi uudelleen (tilapäiset ohjelmistohäiriöt voivat aiheuttaa ongelman), ja jos se ei ratkaise asiaa, kokeile niin monia näistä korjauksista kuin tarvitset estääksesi hiiren osoitinta liikkumasta itsestään.

Hyvä tietää: et pidä hiiren osoittimesta Macissasi? Opi korvaamaan oletusosoitin Macissa.

Pikakorjauksia kokeiltavaksi

Ennen kuin siirryt muihin ratkaisuihin, tässä on kaksi pikakorjausta, jotka voivat päästä eroon hiiren ajautumisongelmasta:

 • Korjaa hiiren ohjainongelmat: jos hiiren ajurissa on toimintahäiriö, osoitin voi alkaa liikkua itsestään. Yritä korjata ongelma päivittämällä tai poistamalla ohjain. Älä huolehdi ohjaimen manuaalisesta uudelleenasentamisesta, jos poistat sen, sillä Windows tekee sen puolestasi tietokoneen käynnistyessä.
 • Tarkista virukset: jos tietokoneessasi on virus, se voi myös aiheuttaa hiiren ajautumisen. Jos sinulla on virustorjunta asennettuna, suorita täydellinen järjestelmätarkistus löytääksesi ja poistaaksesi ongelmalliset haittaohjelmat. Voit myös käyttää Microsoft Defenderiä komentokehotteesta virusten puhdistamiseen tietokoneeltasi.

1. Sulje pois laitteisto-ongelmat

Ennen kuin aloitat Windowsin tutkimisen, tarkista, onko vika hiiressä. Voit liittää toisen hiiren tietokoneeseesi nähdäksesi, esiintyykö ajautumista edelleen. Jos näin on, se on Windows-ongelma. Jos ei, niin aiemmin käyttämäsi hiiri on syyllinen, ja sinun on korjattava tai vaihdettava se.

Saattaa myös olla, että toinen hiiri ajautuu, mutta liike on hienovaraista – se voi tulla voimakkaammaksi ajan myötä. Onneksi on olemassa online-työkaluja, jotka voivat havaita pienimmänkin hiiren ajautumisen, joka karkaa ihmissilmistä.

Jos haluat testata hiiren ajautumista, siirry CPS-tarkistukseen hiiren ajautumistestisivu ja napsauta "Aloita napsauttamalla". Odota muutama sekunti – älä liikuta hiirtä.

Jos hiiri ei ajaudu, "odotetaan hiiren liikettä…" -viestin pitäisi jäädä näytölle.

Jos työkalu havaitsee hiiren liikkeen, näet viestin, jossa lukee "Hiiri siirretty", jonka avulla voit suorittaa tarvittavat toimet.

Voit myös yrittää liittää ajautuvan hiiren toiseen tietokoneeseen ja tarkkailla ajautumista. Jos näin tapahtuu, keskity hiireen, ja jos ei, tee ongelman vianmääritys Windows-tietokoneellasi.

Kuinka ironista: jopa Vianetsintä ei ole immuuni ongelmille. Opi vianetsinnän suorittamiseen.

2. Irrota ristiriitaiset laitteet

Kun hiiri liikkuu, voi olla, että sinulla on toinen syöttölaite, joka saa hiiren osoittimen liikkumaan. Tämä voi olla peliohjain, ohjaussauva, ohjauslevy tai kynä. Kokeile irrottaa nämä laitteet tai sammuttaa ne ja katso, ratkaiseeko se hiiren liikkumisen itsestään.

3. Puhdista hiiren tunnistin ja hiirimatto

Jos hiirimatto on likainen, pölyä ja roskia voi laskeutua hiiren anturin päälle, kun se liukuu pinnan yli. Näin ollen se voi häiritä hiiren lasersädettä ja saada sen havaitsemaan haamujen liikkeitä.

Noudata näitä ohjeita varmistaaksesi, että työskentelet puhtaalla hiirellä ja puhtaalla pinnalla. (Tee se rutiininomaisesti.)

 • Pyyhi hiiren ulkopinta kostealla liinalla.
 • Kasta pumpulipuikko isopropyylialkoholiin ja pyyhkäise se varovasti hiiren anturin päälle.
 • Liota hiirimatto lämpimään veteen ja hankaa sitä varovasti pehmeällä harjalla.
 • Jos käytät hiirtä eri pinnalla, kuten työpöydällä, pyyhi se huolellisesti kosteilla pyyhkeillä.

Tiedoksi: etsitkö uutta hiirtä? Katso parhaat pelihiiret.

4. Irrota hiiri ja liitä se uudelleen

Joskus hiiren irrottaminen ja yhdistäminen uudelleen voi antaa sille pehmeän palautuksen, jota se tarvitsee korjatakseen kohdistimen siirtymisen. Jos käytät langallista hiirtä, irrota se vain tietokoneen USB-portista ja kytke se takaisin.

Jos käytät langatonta hiirtä, sinun on mentävä Bluetooth-asetuksiin, poistettava laite ja muodostettava pariliitos uudelleen. Varmista, että teet hiiren löydettäväksi pariliitoksen muodostamisen aikana.

Voit tehdä sen Windows 11:ssä seuraavasti:

 1. Paina Win + I avataksesi Asetukset ja valitse "Bluetooth ja laitteet" vasemmalla olevasta ruudusta.
 1. Napsauta hiiren kortin oikeassa yläkulmassa olevia kolmea vaakasuuntaista pistettä ja valitse "Poista laite".
 1. Napsauta "Lisää laite" muodostaaksesi hiiren pariliitoksen uudelleen.
 1. Napsauta "Bluetooth" ohjatussa "Lisää laite" -toiminnossa.
 1. Aloita pariliitos napsauttamalla hiirtä laiteluettelossa.
 1. Viimeistele asennus napsauttamalla "Valmis".

Jos käytät Windows 10:tä, siirry kohtaan "Asetukset -> Laitteet", napsauta hiirellä laajentaaksesi sitä ja napsauta sitten "Poista laite". Napsauta "Lisää Bluetooth ja muut laitteet" käynnistääksesi "Lisää laite" -toiminnon ja suorita vaiheet 4–6 yllä suorittaaksesi asennuksen.

5. Pienennä kosketuslevyn herkkyyttä

Jos kosketuslevyn herkkyys on liian korkea, se voi havaita haamujen liikkeitä. Kokeile alentaa herkkyyttä seuraamalla alla olevia ohjeita nähdäksesi, häviääkö ongelma:

 1. Paina Win + S, kirjoita kosketuslevy Haku-tekstikenttään ja napsauta "Kosketuslevyn asetukset" hakutuloksissa.
 1. Napsauta "Taps"-osiossa (sinun on ensin laajennettava se, jos käytät Windows 11 -käyttöjärjestelmää) avattavaa "Kosketuslevyn herkkyys" -valikkoa ja valitse "Keskitasoinen herkkyys" tai "Matala herkkyys", jos se on jotain korkeampaa.

Tiedoksi: et pidä langoista? Tässä oppaassa luetellaan parhaat langattomat hiiret.

6. Poista hiiren kiihdytys käytöstä

Joissakin Windows-tietokoneissa kohdistimen siirtymisen syynä on hiiren kiihdytys. Voit poistaa tämän ominaisuuden käytöstä seuraavasti:

 1. Paina Win + R avataksesi Windows Run, kirjoita ohjauspaneeli tekstikenttään ja napsauta "OK" käynnistääksesi Ohjauspaneeli.
 1. Napsauta "Laitteisto ja äänet".
 1. Napsauta "Hiiri" -linkkiä "Laitteet ja tulostimet" -otsikon alla käynnistääksesi Hiiren ominaisuudet.
 1. Valitse "Osoittimen asetukset" -välilehti, poista valinta "Paranna osoittimen tarkkuutta" ja napsauta "OK" ottaaksesi käyttöön ja tallentaaksesi muutokset.

7. Poista kosketuslevy käytöstä, kun käytät hiirtä

Jos käytät kannettavaa tietokonetta, hiiri saattaa liikkua itsestään, koska kosketuslevy havaitsee liikkeen. Voit poistaa kosketuslevyn käytöstä seuraavasti:

 1. Paina Win + S, kirjoita kosketuslevy hakutekstikenttään ja napsauta "Kosketuslevyn asetukset" hakutuloksissa.
 1. Napsauta Kosketuslevy-kohdan vieressä olevaa kytkintä sammuttaaksesi sen.

8. Palauta Windows

Jos olet kokeillut kaikkia yllä olevia vaiheita ja hiiren osoitin liikkuu edelleen, Windowsissa on syvempi ongelma, joka välttelee näitä yleisiä korjauksia. Tällaisissa tilanteissa Windowsin nollaaminen (tietojen menettämättä) auttaa usein, jos ongelma haittaa käyttökokemustasi. Nollauksen jälkeen ongelma todennäköisesti häviää.

Kärki: Työskenteletkö ilman hiirtä Macissa? Opi napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella ilman hiirtä.

Usein Kysytyt Kysymykset

Tapahtuuko kohdistimen ajautuminen myös kosketuslevyille?

Kyllä, voit myös kokea kohdistimen liikkuvan itsestään kosketuslevyllä. Korjauksia ovat hiirimaton puhdistaminen, kosketuslevyn poistaminen käytöstä ja uudelleen käyttöön ottaminen, kosketuslevyn herkkyyden vähentäminen, ajuriongelmien vianmääritys ja virustentorjuntatarkistus.

Voinko lukita hiiren osoittimen Windowsissa?

Windowsissa ei ole sisäänrakennettua ominaisuutta, jonka avulla voit lukita hiiren. Voit kuitenkin lukita hiiren käyttämällä ohjelmistoja, kuten Näppäimistön lukitus ja Taaperoiden avaimet.

Indeksi
 1. Pikakorjauksia kokeiltavaksi
 2. 1. Sulje pois laitteisto-ongelmat
 3. 2. Irrota ristiriitaiset laitteet
 4. 3. Puhdista hiiren tunnistin ja hiirimatto
 5. 4. Irrota hiiri ja liitä se uudelleen
 6. 5. Pienennä kosketuslevyn herkkyyttä
 7. 6. Poista hiiren kiihdytys käytöstä
 8. 7. Poista kosketuslevy käytöstä, kun käytät hiirtä
 9. 8. Palauta Windows
 10. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Tapahtuuko kohdistimen ajautuminen myös kosketuslevyille?
  2. Voinko lukita hiiren osoittimen Windowsissa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up