Kuinka korjata korkea muistin käyttö Windowsissa

Kun Task Manager on auki Windowsissa, saatat huomata selittämättömän suuren muistin käytön. Muistipiikit voivat hidastaa sovelluksen vasteaikaa ja aiheuttaa näytön jäätymistä. Pelaatpa paljon muistia vaativaa peliä tai pidät monta selainikkunaa auki, sinun on vähennettävä näitä muistivuotoja mahdollisimman paljon.

Seuraavat ovat parhaita tapoja vähentää muistin käyttöä Windowsissa kaikissa käynnissä olevissa ohjelmissa. Äkilliset muistipiikit tapahtuvat useista syistä. Vastaavasti ratkaisuja on monenlaisia. Kaikki nämä menetelmät ovat turvallisia ottaa käyttöön millä tahansa Windows 10- tai Windows 11 -laitteella.

Lue myös: Kuinka korjata Wmpnetwk.exe korkea suorittimen ja muistin käyttö Windowsissa

1. Sulje tarpeettomat ohjelmat ja sovellukset

Kaikki tietokoneen muisti on kytketty prosessoriin ja RAM-muistiin. Korkea muistinkäyttöongelma johtuu kuitenkin pääasiassa monien sisäisten prosessien ylikuormituksesta. Siksi se auttaa pysäyttämään käynnissä olevat tarpeettomat ohjelmat ja sovellukset. Avaa Tehtävienhallinta ja tarkista mahdolliset ylimääräiset ohjelmat, joita et käytä. Napsauta hiiren kakkospainikkeella ja lopeta ne. Tämän pitäisi välittömästi vähentää korkean muistin ja 100 % prosessorin käytön ongelmaa.

Kun lopetat eniten resursseja kuluttavien ohjelmien tehtävän, huomaat välittömän muistin käytön vähenemisen. Useimmissa tapauksissa tietokoneen nopeudet palautuvat normaaliksi. Voit käynnistää saman sovelluksen uudelleen (esimerkiksi selaimen), ja se toimii uudelleen ilman äkillisiä muistipiikkejä.

Lue myös: Kuinka korjata "Bad System Config Info" -virhe Windowsissa

2. Poista ei-toivotut ohjelmat tietokoneeltasi

On aina hyvä idea sulkea sovellukset, joita et käytä, mutta jotkin ohjelmat ovat toistuvia rikkomuksia niiden muistin kulutuksen suhteen. Poista nämä sovellukset, jos et käytä niitä paljon.

Vaikka voit poistaa minkä tahansa ohjelman Windows 11:ssä Käynnistä-valikon "Kaikki sovellukset" -kohdan kautta, joitain niistä on vaikea poistaa. Asennuksen poistaminen on helpompaa, jos käytät Ohjauspaneelia, johon pääsee myös Käynnistä-valikosta.

Napsauta Ohjauspaneelin "Ohjelmat" -kohdassa "Poista ohjelma" ja valitse sitten poistettava ohjelma, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse "Poista asennus".

Jos tiettyä ohjelmaa on vaikea poistaa ohjauspaneelista, voit tehdä sen Windowsin komentokehotteesta järjestelmänvalvojan tilassa.

 1. Kirjoita komentokehotteeseen seuraavat komennot:

Tämä antaa täydellisen luettelon tietokoneesi ohjelmista.

 1. Voit poistaa minkä tahansa ohjelman tästä luettelosta kirjoittamalla product where name="XYZ" call uninstall, jossa XYZ on ohjelman nimi sellaisena kuin se näkyy konsoliikkunassa.

Joitakin virustentorjuntaohjelmia, kuten McAfee, on tunnetusti vaikea poistaa Windowsista, vaikka käytettäisiin ohjauspaneelia tai komentokehotetta. McAfee isännöi McAfee-ohjelmiston poisto ohjelmisto verkkosivuillaan, ja se on ainoa tapa poistaa ohjelmisto kokonaan Windowsista.

Samoin Adobe Creative Cloud -ohjelma voi olla vain poistaa omalla työkalullaan. Jos olet juuttunut johonkin näistä itsepäisistä ohjelmista, seuraa niiden poistamistapoja.

Lue myös: Kuinka poistaa BlueStacks Windowsissa

3. Tarkista haittaohjelmat

Haittaohjelmat voivat joskus laukaista äkillisiä muistipiikkejä laitteessasi. Jos olet pitänyt Windows Defenderin käytössä, se asettaa uhan välittömästi karanteeniin, jonka voit tarkastella kohdassa Virus- ja uhkien suojaus. Napsauta "Toimenpiteet uhkien varalta" ratkaistaksesi ongelma.

Kun uhka on poistettu, voit helposti tarkistaa sen tilan kohdasta "Suojaushistoria", joka on käytettävissä samasta osiosta. Palaa Task Manageriin nähdäksesi, onko muistin kulutus palannut normaaliksi.

Lue myös: Tarvitsenko virustorjuntaohjelmistoa, jos minulla on Windows Defender?

4. Puhdista ja optimoi levyt

Levytila ​​on toinen muistisairaus, joka voi vaikuttaa vakavasti sovelluksiesi suorituskykyyn. Muistipiikkejä voi aiheuttaa ei vain gigatavu tallennustilaa, vaan koneellasi olevien tarpeettomien tiedostojen määrä. Näitä ovat väliaikaiset tiedostot, järjestelmätiedostot, pikkukuvat, muistivedostiedostot, aiemmat Windows-päivitykset ja roskakoritiedot.

Ennen kuin optimoit levytilan, saatat haluta luoda palautuspisteen järjestelmääsi, jotta voit palata edelliseen tilaan, jos jokin menee pieleen.

 1. Siirry Haku-valikkoon ja valitse "Luo palautuspiste" avataksesi uuden ponnahdusikkunan.
 1. Anna palautuspisteelle helposti muistettava nimi. Päivämäärän ja kontekstin lisääminen on hyödyllistä.
 1. Noudata muita näytön ohjeita ja odota jonkin aikaa, että palautuspiste on tallennettu järjestelmään, ennen kuin jatkat levyn puhdistamisen seuraaviin vaiheisiin.
 1. Valitse erittäin tärkeä C-asema ja napsauta hiiren kakkospainikkeella siirtyäksesi sen "Ominaisuudet" -kohtaan.
 1. Napsauta Yleiset-välilehden alla olevaa "Levyn puhdistus" -painiketta. Tässä vaiheessa järjestelmältä kuluu muutama sekunti tai minuutti vapautettavan tilan määrän laskemiseen.

Saat yhteenvedon poistettavista tiedostoista. Eniten tilaa vievät väliaikaiset Internet-tiedostot, ohjelmien lataukset, toimituksen optimointitiedostot ja pikkukuvat.

Jos napsautat "Puhdista järjestelmätiedostot", saatat huomata paljon enemmän tilaa, joka voidaan tyhjentää. "Windows Update Cleanup" on tärkeä resurssi, koska unohdamme usein poistaa aiemmat Windows-päivitykset, joita ei enää tarvita.

Samoin aiemmat Windows-asennukset voivat kuluttaa paljon ylimääräistä muistia, ja saatat yllättyä kuinka paljon tilaa voit säästää, kuten minä olin

Saat lopulta täydellisen yhteenvedon järjestelmätiedostoista, jotka voivat vaatia puhdistusta. Seuraavassa esimerkissä voisin säästää jopa 43 Gt muistia, jonka enimmäkseen päivitykset ja aiemmat Windows-asennukset veivät.

 1. Valitse kaikki yllä olevat tiedostot ja napsauta "OK" -painiketta poistaaksesi ne pysyvästi. Saat varoitusviestin, joka voidaan turvallisesti jättää huomiotta.

Puhdistus kestää muutamasta minuutista jopa tuntiin riippuen siitä, kuinka paljon levytilaa vapautat.

Kun olet valmis, voit optimoida ja eheyttää asemat "Työkalut"-välilehdellä parantaaksesi niiden tehokkuutta.

Jos olet asettanut automaattisen aikataulun aseman optimointiin, sinun ei tarvitse eheyttää erikseen.

Siirry "Kiintiö"-välilehden kohtaan "Kiintiöasetukset" ja varmista, että kaikki levykiintiöt on poistettu käytöstä.

Lue myös: Kuinka puhdistaa ja tehdä tilaa Windowsin "C"-asemassa

5. Lisää virtuaalimuistia Registry NDU:n kautta

Tässä on yksi tekniikka, joka antaa sinulle välittömän muistilisäyksen. Mene "Rekisterieditoriin" Käynnistä-valikosta ja suorita se järjestelmänvalvojatilassa.

Siirry alla näkyvään polkuun ja valitse NDU (Network Diagnostic Usage).

Tietokone\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Ndu

NDU on resurssien valvonta-asetus, ja sen riippuvuudet voivat aiheuttaa äkillisiä muistipiikkejä, kun monet sovellukset ovat auki. Napsauta hiiren kakkospainikkeella muuttaaksesi asetuksia.

Muuta oletusarvo 2 arvosta 4 ja tallenna tämä uusi NDU-asetus. Se lisäisi järjestelmällesi varattua virtuaalimuistia.

Lue myös: 16 hyödyllistä Windowsin rekisterihakkerointia kokemuksesi optimoimiseksi

6. Poista käytöstä SysMain (aiemmin Superfetch)

Windowsissa on SysMain-apuohjelma (aiemmin Superfetch), joka imee käyttämättömän RAM-muistin esiladatuilla sovelluksilla. Tästä voi kuitenkin tulla ajan mittaan myös resurssi. Siksi SysMainin poistaminen käytöstä parantaa muistin suorituskykyä huomattavasti. Tätä varten valitse "Palvelut" -sovellus Käynnistä-valikosta ja suorita se järjestelmänvalvojatilassa.

Siirry kohtaan "SysMain" ja napsauta hiiren kakkospainikkeella valitaksesi "Ominaisuudet".

Lopeta ensin automaattinen prosessi. Poista SysMain käytöstä käynnistyksen aikana ja ota muutokset käyttöön. Muistin lisäys on lähes välitön, ja Windows-tietokoneesi tuntuu paljon nopeammalta.

Lue myös: Kuinka korjata "Bad System Config Info" -virhe Windowsissa

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Onko olemassa ilmaisia ​​työkaluja, jotka vähentävät muistin käyttöä Windowsissa?

Jos haluat vain tietää, mitkä prosessit kuluttavat paljon muistia, Tehtävienhallinta riittää. Jotta Windows-muistin käyttöä voidaan hallita tehokkaammin, on erittäin hyödyllistä tutustua seuraaviin ilmaisiin järjestelmätyökaluihin.

 • Suorituskykymonitori (perfmon): Performance Monitor antaa suoran korrelaation laitteistoresurssien, kuten suorittimen, levyn, muistin ja käyttöjärjestelmän, palveluiden ja sovellusten käyttämien järjestelmäresurssien välillä. Avaa se käynnistämällä Suorita-valintaikkuna (Win + R) ja kirjoittamalla perfmon.
 • Resurssien valvonta (resmon): Resource Monitor auttaa pysäyttämään muistiintensiiviset prosessit helppokäyttöisestä kojetaulusta. Avaa se siirtymällä kohtaan Suorita ja kirjoittamalla resmon.
 • Prosessin valvonta (procmon): SysInternalsin Process Monitor on kätevä työkalu sen määrittämiseen, mikä prosessi hidastaa järjestelmääsi tai kaatuu äkillisesti. Voit ladata sen osoitteesta virallinen Microsoftin linkki.
 • Windowsin muistin diagnostiikkatyökalu: Oletko varma, että muisti on tärkein syy sovellusten jäätymiseen ja kaatumiseen? Sisäänrakennettu Windowsin muistin diagnostiikkatyökalu voi tarkistaa, onko tämä todella syy.

Lue myös: Hyödyllisiä suorituskomentoja jokaisen Windowsin käyttäjän tulisi tietää

2. Kuinka voin estää haittaohjelmien torjuntapalvelun suoritettavan ohjelman käyttämästä niin paljon muistia?

Huomaat tämän Task Managerissa. Suoritettavalla ohjelmalla nimeltä "antimalware service" näyttää aina olevan suuri vaikutus kokonaismuistiin ja muihin laitteistoresursseihin. Osa siitä on pakollista, koska palvelu on yhdistetty Windows Defenderiin, etkä halua käyttää tietokonettasi ilman sitä. On kuitenkin olemassa tiettyjä pieniä prosesseja, jotka eivät ole yhtä tärkeitä ja jotka voit diagnosoida käyttämällä perfmon- ja resmon-työkaluja. Älä koskaan lopeta haittaohjelmien torjuntapalvelua suoraan Tehtävienhallinnasta.

3. Auttaako RAM-muistin lisääminen tietokoneeseen korjaamaan muistivuotoja?

RAM-muistin lisääminen parantaa suoraan laskentanopeutta. Mutta jos sinulla on paljon taustaprosesseja ja tarpeettomia sovelluksia, on suositeltavaa hallita niitä ensin tässä kuvatuilla menetelmillä, muuten muistiongelmat voivat palata jopa RAM-muistin päivityksen jälkeen.

Kun olet kokeillut kaikkia yllä olevia menetelmiä, jos et huomaa parannusta muistin arvossa, on aika päivittää RAM-muisti. Jos haluat arvioida, millaista RAM-muistia sinulla on, sen nopeutta ja muotokerrointa, siirry kohtaan "Suorituskyky -> Muisti". Tämä auttaa sinua tekemään oikean oston. Muista kuitenkin, että RAM-muistin voi päivittää tiettyyn enimmäiskapasiteettiin.

Indeksi
 1. 1. Sulje tarpeettomat ohjelmat ja sovellukset
 2. 2. Poista ei-toivotut ohjelmat tietokoneeltasi
 3. 3. Tarkista haittaohjelmat
 4. 4. Puhdista ja optimoi levyt
 5. 5. Lisää virtuaalimuistia Registry NDU:n kautta
 6. 6. Poista käytöstä SysMain (aiemmin Superfetch)
 7. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Onko olemassa ilmaisia ​​työkaluja, jotka vähentävät muistin käyttöä Windowsissa?
  2. 2. Kuinka voin estää haittaohjelmien torjuntapalvelun suoritettavan ohjelman käyttämästä niin paljon muistia?
  3. 3. Auttaako RAM-muistin lisääminen tietokoneeseen korjaamaan muistivuotoja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up