Kuinka muuntaa Legacy BIOS UEFI:ksi Windowsissa

Vanhemmissa Windowsin versioissa sinun oli pakko asentaa koko käyttöjärjestelmä uudelleen, jos halusit muuntaa vanhan BIOSin tai Master Boot Record (MBR) UEFI- tai GUID-osiotaulukoksi (GPT). Windows 10:ssä esiteltiin kuitenkin uusi ja yksinkertainen työkalu nimeltä MBR2GPT. Sen avulla voit muuntaa vanhan BIOSin UEFI:ksi kahdella komennolla.

Näin voit muuntaa vanhan BIOSin UEFI:ksi Windows 10:ssä. Jos olet Windows 11 -käyttäjä, sinun ei pitäisi tehdä mitään, koska UEFI-tila on oletusarvoisesti käytössä laitteessasi.

Älä ohita mitään alla mainittuja vanhojen BIOS-muunnosten edellytyksiä UEFI:ksi, koska se voi johtaa järjestelmävirheisiin ja joissakin tapauksissa jopa laitteisto-ongelmiin.

Lue myös: Kuinka käynnistää UEFI suoraan Windows 10:stä

Miksi muuntaa Legacy BIOS UEFI:ksi?

Sinulla on luultavasti aavistustakaan, miksi haluat vaihtaa vanhasta BIOSista UEFI:ään, mutta varmuuden vuoksi sinun on tiedettävä seuraavat asiat. Sekä BIOS että UEFI suorittavat saman toiminnon tietokoneellasi – nimittäin emolevyn siruun integroidulla konepellin alla olevalla ohjelmistolla, jonka avulla voit hallita monia tärkeitä matalan tason asioita.

BIOS/UEFI antaa sinun hallita esimerkiksi käynnistysjärjestystä, kytkettyjä laitteita, tuulettimen nopeuksia, tietokoneen fyysisiä valoja ja järjestelmän aikaa. Nykyaikaiset emolevyt mahdollistavat jopa prosessorin alijännitteen ja ylikellotuksen! Se on voimakasta tavaraa.

UEFI on pohjimmiltaan uusi BIOS, joka suorittaa saman tehtävän, mutta paremmin. UEFI:n avulla saat nopeammat käynnistysajat (näennäisesti), suuremman asemakapasiteetin, paremmat päivitystavat ja ajurituen sekä 64-bittisen tilan (jos BIOS on vain 16-bittinen).

Toisin sanoen vaihtaminen UEFI:ään on pieni päivitys ja tekemisen arvoinen. Huomaa, että jopa nykyaikaiset tietokoneet (mukaan lukien Windows 11) kutsuvat emolevyn ohjelmistoa edelleen BIOSiksi, vaikka se olisi teknisesti UEFI.

Lue myös: TPM 2.0 -vaatimuksen ohittaminen turvallisesti Windows 11:ssä

Edellytykset Legacy BIOS -muunnokselle UEFI:ksi

Alla on lueteltu monia toissijaisia ​​vaatimuksia virheettömälle muunnokselle. Jos jätät huomioimatta jonkin näistä edellytyksistä, Windows-laitteistosi saattaa epäonnistua, mikä johtaa mustaan ​​näyttöön. (Lue FAQ tietää, mitä vaihtoehtoja sinulla on, jos kohtaat tämän ongelman.)

 1. Vaikka tietoja ei menetetä, kun vanha BIOS muunnetaan UEFI:ksi, varmuuskopioi järjestelmäsi varotoimenpiteenä.
 2. Tarkista aina, pystyykö Windows-järjestelmäsi tukemaan UEFI:ää. Yleensä kaikki vuoden 2014 jälkeen lanseeratut emolevyt ovat UEFI-suojatun käynnistyksen yhteensopivat, mutta näin ei aina ole. Joten sinun tulee varmistaa erityisesti laitteesi kelpoisuus.

Käytä Suorita-komentoa Win + R-pikanäppäimellä ja kirjoita msinfo32 käynnistääksesi Järjestelmätiedot-ikkunan. Tarkista oikeanpuoleisesta sivupaneelista BIOS-versio/päiväys. Jos siinä lukee UEFI, laitteesi on oikeutettu muuttamaan vanhaa BIOS-muotoa UEFI:ksi. Jos se kuitenkin antaa vain BIOS-versiosi nimen, laitteessa ei ole UEFI-laiteohjelmistoasetuksia. Jos yritetään muuntaa vanhaa BIOSia, seurauksena on laitteistovikoja.

 1. Käytössäsi pitäisi olla Windows 10 v1703 tai uudempi. Jos et ole varma, paina Win + R, kirjoita winver ja paina Enter. Toisella rivillä sinun pitäisi nähdä "versio 1703" tai uudempi.
 1. Levyllä, jota yrität muuntaa, ei saa olla enempää kuin kolme osiota. Jos sinulla on enemmän kuin kolme osiota Windows 10 -asennusasemassa, yhdistä tai poista ylimääräiset osiot. Muussa tapauksessa saat "Levyn asettelun vahvistus epäonnistui" -virheen, joka on korjattavissa, mutta parasta välttää.
 2. Jos käytät BitLockeria järjestelmän salaamiseen, pura aseman salaus ja poista BitLocker-suojaus käytöstä ennen muunnosprosessin aloittamista. Kun BitLocker-suojaus on käytössä, Windows 10 ei voi muuntaa asemaasi vanhasta BIOSista UEFI:ksi.
 3. Muuntamisen jälkeen saatat joutua muuttamaan emolevyn laiteohjelmiston asetuksia vanhasta BIOSista UEFI:ään. Emolevyn valmistajan mukaan vaihtaminen toiseen on erilainen. Pidä emolevyn käyttöopas käden ulottuvilla, jotta asiat helpottuvat.
 4. Älä jatka vanhan BIOSin muuntamista UEFI:ksi, jos Windows-laitteessasi on jo UEFI ja suojattu käynnistys on käytössä. Näytämme sinulle, kuinka voit tarkistaa tämän alla.

Jos haluat tietää lisää, meillä on täydellinen opas UEFI:n ja BIOSin eroista.

Lue myös: UEFI vs. BIOS: kumpaa sinun tulisi käyttää

Pitääkö minun muuntaa Legacy BIOS UEFI:ksi Windows 11:ssä?

Jos käytät Windows 11:tä, se tarkoittaa, että laitteesi on ohittanut virstanpylvään siirtyessään vanhasta BIOSista UEFI:ään. Tämä johtuu siitä, että UEFI-suojattuun käynnistykseen siirtyminen on pakollinen Windows 11 -yhteensopivuusvaatimus. Windows 11:ssä ei ole erillistä vanhan BIOSin hallintaa.

Melko yksinkertaisin sanoin Windows 11 ei tue vanhaa BIOSia ollenkaan. Jos haluat asentaa Windows 11:n vanhempaan Windows 10 -laitteeseen, sinun tulee ensin tarkistaa, tukeeko tietokone UEFI-tilaa vai ei, ja siinä pitäisi olla GPT-osio, ei MBR (tarkista seuraavasta osiosta lisätietoja tästä).

Voit tarkistaa tämän "Windowsin suojaus" -vaihtoehdosta, jossa "Suojattu käynnistys" näkyy päällä. Microsoft suosittelee, että pidät sen sellaisena estääksesi haittaohjelmia latautumasta laitteen käynnistyessä.

Lue myös: Kuinka asentaa Windows 11 tietokoneisiin, joita ei tueta (ja miksi sinun ei pitäisi)

Suojatun käynnistyksen asetukset voidaan myös tarkistaa BIOS-asetuksista (kutsutaan UEFI-laiteohjelmiston asetuksiksi), jotka ovat käytettävissä Windows 11:n "Advanced startup" -käyttöjärjestelmässä. Kun BIOS-näyttö tulee näkyviin, siirry Boot Options -välilehteen. Microsoftin mukaan, UEFI tulisi näyttää "ensimmäisenä tai ainoana vaihtoehtona". Tämä koskee erityisesti Dellin, HP:n ja Lenovon kannettavia tietokoneita. Jotkut muut valmistajat ovat kuitenkin saattaneet edelleen säilyttää sekä UEFI:n että legacy/CSM:n.

Lue myös: Lopullinen opas Windows 11 -yhteensopivuuden tarkistamiseen tietokoneesi kanssa

Kuinka tarkistaa, käytätkö vanhaa BIOSia

Ennen kuin vaihdat vanhasta BIOSista UEFI:ään Windows 10:ssä, tarkista, käytätkö todella vanhaa BIOSia. Loppujen lopuksi muuntamisesta ei ole hyötyä, jos olet jo UEFI:ssä.

 1. Etsi "Luo ja alusta kiintolevyosioita" Käynnistä-valikosta ja paina Enter avataksesi sisäänrakennetun levynhallintatyökalun.
 2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Windowsin asennuslevyä, levyä 0 ja valitse "Ominaisuudet".
 1. Siirry Ominaisuudet-ikkunassa "Volumes"-välilehteen. Jos näet "Master Boot Record (MBR)" kohdan "Osion tyyli" vieressä, olet Legacy BIOSissa.
 2. Jos toisaalta siinä lukee "GUID Partition Table (GPT)" kuten alla olevassa kuvassa, olet jo UEFI:ssä eikä sinun tarvitse tehdä mitään!

Lue myös: Erot MBR:n ja GPT:n välillä

Kuinka muuntaa Legacy BIOS UEFI:ksi

Kun olet varmistanut, että käytät vanhaa BIOSia ja olet varmuuskopioinut järjestelmäsi, voit muuntaa Legacy BIOSin UEFI:ksi.

 1. Käytä komentokehotetta Windowsin edistyneestä käynnistyksestä painamalla Win + X.
 2. Siirry kohtaan "Sammuta tai kirjaudu ulos" ja napsauta "Käynnistä uudelleen" -painiketta pitäen samalla Shift-näppäintä painettuna.
 1. Yllä oleva toiminto käynnistää järjestelmän uudelleen Advanced Startup -näyttöön.
 2. Siirry kohtaan "Vianmääritys -> Lisäasetukset" ja valitse vaihtoehto "Komentokehote".
 1. Vahvista levy, jota yrität muuntaa. Kirjoita alla oleva komento ja paina Enter.

Jos näet "Vahvistus suoritettu onnistuneesti" -viestin, siirry seuraavaan vaiheeseen. Jos näet virheitä, levy tai järjestelmä ei ehkä täytä muunnosvaatimuksia.

Jos sinulla on tässä vaiheessa ongelmia vahvistamisessa, anna seuraava komento. Suosittelemme, että käytät tätä lisäkoodia, jotta et menetä tietoja.

mbr2gpt /validate /allowFullOS

 1. Kun olet vahvistanut levyn, suorita alla oleva komento:

Heti kun suoritat sen, Windows 10 aloittaa muunnosprosessin, eli lisää kaikki tarvittavat UEFI-käynnistystiedostot ja GPT-komponentit ja päivittää sitten käynnistysmääritystiedot.

 1. Käynnistä järjestelmä uudelleen, käynnistä emolevyn laiteohjelmiston asetusnäyttö ja vaihda se vanhasta BIOSista UEFI:ksi. Vaihtaminen Legacy BIOSista UEFI:ään riippuu emolevyn valmistajasta. Katso tarkat vaiheet käyttöohjeesta.
 2. Kun olet käynnistänyt Windows 10:een, voit tarkistaa, onko sinut muunnettu vai ei. Aivan kuten ennenkin, avaa levyn ominaisuuksien ikkuna Levynhallintatyökalusta ja siirry "Volumes"-välilehteen. Tässä sinun pitäisi nähdä "GUID-osiotaulukko (GPT)" kohdan "Osion tyyli" vieressä.

Lue myös: Kuinka nollata CMOS ja miksi saatat tarvita

MBR2GPT "Levyn asettelun vahvistus epäonnistui" -virheen korjaaminen

Kun vaihdat kiintolevyäsi MBR:stä GPT:hen, saatat joskus saada virheilmoituksen: "MBR2GPT Disk layout validation failed for Disk#", jossa numero # viittaa käynnistyslevykkeeseesi.

Virheeseen on kaksi syytä: yli kolme osiota ja C-asemassa, käynnistyslevyssä, ei ole vapaata tilaa.

 1. Voit ratkaista "Levyn asettelun tarkistus epäonnistui" -virheen siirtymällä hakuvalikosta kohtaan "Luo ja alusta kovalevyosioita" ja tarkista, onko käynnistyslevyllä, levyllä 0, enemmän kuin kolme osiota.
 2. Sinun on "yhdistettävä ja poistettava" joitain näistä ylimääräisistä osiolevyistä, jotta osioiden määrä laskee kolmeen tai vähemmän. Luo varmuuskopio kaikista tärkeistä tiedoista ylimääräisiin osioihin.
 1. Toinen syy virheeseen on, että Disk 0 -asemassa ei ole tarpeeksi tilaa MBR:n muuntamiseen GPT:ksi. Tämän ratkaisemiseksi sinun on pienennettävä sen määrää 200 megatavun ja 2 gigatavun välillä.

Huomautus: jos laitteesi on jo GPT-asettelussa, nämä vaihtoehdot näkyvät harmaina.

Lue myös: Kuinka käyttää ShadowExploreria tiedostojen palauttamiseen järjestelmän palautuksesta

Usein Kysytyt Kysymykset

Miksi näen mustan näytön, kun olen vaihtanut vanhan BIOSin UEFI:ksi?

Jos näet mustan näytön, kun olet vaihtanut vanhasta BIOSista UEFI:ään, et ole suorittanut yhtä tai useampaa edellytykset olemme listanneet yllä.

Musta näyttö uudelleenkäynnistyksen jälkeen voi olla merkki laitteistovirheestä tai ei. Jos Windows-laitteesi on kunnossa, sinun pitäisi voida päästä sen "turvatilaan" painamalla virtapainiketta ja sen jälkeen niin kutsuttua käynnistysnäppäintä. Yleisiä käynnistysnäppäimiä ovat F2, F6, F12, Del ja Esc. Ne vaihtelevat kannettavien/tietokoneiden valmistajien välillä, ja sinun tulee tarkistaa tarkka kannettavan/tietokoneesi malli tietääksesi sen käynnistysavaimen.

Kun vikasietotilan valikon kohdat ovat näkyvissä, yritä palauttaa Windows-tietokoneesi tehdaskuva. Tämä palauttaa Windows-laitteesi täsmälleen siihen kokoonpanoon, jossa valmistaja sen toimitti. Voit myös kokeilla yksinkertaisempaa järjestelmän palauttamista, jos se toimii sinulle.

Jos et pääse vikasietotilaan virtapainikkeella ja käynnistysnäppäimillä, se osoittaa ehdottomasti laitteistovian. Tämä ei jätä sinulle muuta vaihtoehtoa kuin antaa asiantuntevan PC-laitteistoasiantuntijan korjata laite.

Miten korjaan virheen "0x514; MBR2GPT ei ottanut varmuuskopiointi-/palautusoikeuksia käyttöön" Windows 10:ssä?

Jotkut käyttäjät ovat kokeneet "järjestelmänvalvojaa ei löydy järjestelmästä" -virheen suorittaessaan MBR:n muuntamista GPT:ksi komentokehotteessa, vaikka he olivat kirjautuneena tietokoneeseen järjestelmänvalvojana. Voit ratkaista tämän ongelman varmistamalla, että käytät korotettua komentokehotetta, joka on järjestelmänvalvojatila. Siihen pääsee helposti Käynnistä-valikosta.

Voinko palata vanhaan BIOSiin UEFI:stä?

Jos sinulla oli Windows 10/11 -käyttöjärjestelmä asennettuna UEFI-tilassa, voit palata vanhaan BIOSiin (vaikka suosittelemme, että et tee tätä). Sinun on aloitettava "edistynyt käynnistys" Windows-laitteellasi ja syötettävä UEFI-laiteohjelmiston asetukset poistaaksesi UEFI-suojatun tilan käytöstä, joka voidaan ottaa uudelleen käyttöön myöhemmin.

Indeksi
 1. Miksi muuntaa Legacy BIOS UEFI:ksi?
 2. Edellytykset Legacy BIOS -muunnokselle UEFI:ksi
 3. Pitääkö minun muuntaa Legacy BIOS UEFI:ksi Windows 11:ssä?
 4. Kuinka tarkistaa, käytätkö vanhaa BIOSia
 5. Kuinka muuntaa Legacy BIOS UEFI:ksi
 6. MBR2GPT "Levyn asettelun vahvistus epäonnistui" -virheen korjaaminen
 7. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Miksi näen mustan näytön, kun olen vaihtanut vanhan BIOSin UEFI:ksi?
  2. Miten korjaan virheen "0x514; MBR2GPT ei ottanut varmuuskopiointi-/palautusoikeuksia käyttöön" Windows 10:ssä?
  3. Voinko palata vanhaan BIOSiin UEFI:stä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up