Mikrofoni ei toimi -ongelman korjaaminen Windowsissa

On tarpeetonta puhua mikrofonin merkityksestä tietokoneessa. Ajattele vain kaikkia kokouksiasi Skypessä tai Zoomissa ja vastaavissa, ja ymmärrät jo, kuinka suuri takaisku on Windows 11- tai Windows 10 -kannettavansi toimimaton mikrofoni.

Mikrofoni ei ehkä toimi kovin usein, mutta ongelman laukaisee muutama tekijä. Yksi yleinen syyllinen on, että päivityksiä ei ole asennettu oikein. Se voi olla myös laitteisto-ongelma, ja siinä tapauksessa teknikkosi saattaa olla paras tapa korjata se.

Tässä käydään läpi vaiheet, joilla korjataan mikrofoni ei toimi Windows 11:ssä ja 10:ssä. On parasta seurata kaikkia näitä menetelmiä kronologisessa järjestyksessä järjestelmällisen ratkaisun saamiseksi. Jos kuitenkin luulet, että mikrofonisi tuntuu vain "mykisältä", siirry suoraan ensimmäiseen, toiseen ja viimeiseen vaiheeseen nopeaa korjausta varten.

Lue myös: Ulkoisen mikrofonin määrittäminen Windowsissa

1. Tarkista Mikrofonin tietosuoja-asetukset

Vuonna 2019 Microsoft esitteli Windowsissa uusia tietosuojaominaisuuksia, jotka antavat sinulle tarkemman hallinnan siihen, mitkä sovellukset käyttävät mikrofoniasi. Tämän sivuvaikutuksena on, että tietyt sovellukset voidaan estää käyttämästä mikrofonia sinun tietämättäsi.

Voit tarkistaa Microsoftin tietosuoja-asetukset Windows 10:ssä ja 11:ssä noudattamalla alla olevia asetuksia:

 1. Valitse Windows 10:ssä "Asetukset -> Tietosuoja -> Mikrofoni". Vastaava vaihtoehto Windows 11:ssä on "Asetukset -> Tietosuoja ja suojaus -> Mikrofoni".

Vaihtoehtoisesti voit myös tehdä Käynnistä-valikon haun etsiäksesi suoraan "Mikrofonin tietosuoja-asetukset".

 1. Napsauta "Muuta" ja varmista, että Windows 11:n "Mikrofonin käyttö" -liukusäätimen asetus on "Päällä". Tämä tarkoittaa yleisesti, että mikrofoni on nyt käytössä tietokoneessasi.
 1. Siirry Windows 10:ssä kohtaan "Salli pääsy tämän laitteen mikrofoniin" ja varmista, että liukusäädin on päällä. Jos se näyttää "Pois", ota se takaisin käyttöön napsauttamalla "Muuta".
 1. Varmista, että "Salli sovellusten käyttää mikrofonia" -kohdan liukusäädin on päällä. Tarkista Microsoft Store -sovellusten luettelo varmistaaksesi, että sovellukset, joita haluat käyttää mikrofonin kanssa, on otettu käyttöön.
 1. Tietenkin käytät todennäköisesti monia sovelluksia, jotka eivät ole peräisin Microsoft Storesta, joten varmistaaksesi, että ne ovat käytössä Windows 10:ssä, vieritä vielä alaspäin ja aseta "Salli työpöytäsovellukset..." -liukusäätimeksi "Päällä". Windows 11:ssä vastaava vaihtoehto on "Anna työpöytäsovellusten käyttää mikrofonia". Käännä sen liukusäädin asentoon "On".

2. Tarkista Mikrofoniohjain

Kun olet tarkistanut mikrofonin yksityisyysongelmat, sinun on varmistettava, että mikrofoniohjaimet on asennettu ja että ne toimivat oikein. On erittäin suositeltavaa tarkistaa ajurit, koska niissä voi olla vikaa tai ne ovat yksinkertaisesti vanhentuneet.

Jos sinulla on äskettäin asennettu Windows-versio ja sinulla on edelleen vanhentunut mikrofoniohjain, sinulla on todennäköisesti ongelmia, jotka liittyvät äänettömään, tallennus epäonnistumiseen tai mikrofonin mykistykseen.

Voit tarkistaa ohjaimen tilan seuraavasti:

 1. Etsi Käynnistä-valikosta "Laitehallinta". Voit myös etsiä "Devmgmt.msc" Suorita-komennosta painamalla Win + R.
 1. Etsi laitehallintaikkunasta "Ääni-, video- ja peliohjaimet" ja laajenna se.
 2. Kun olet laajentanut, sinun pitäisi nähdä ääniohjaimet. Huomaa, että näiden nimet vaihtelevat valmistajan mukaan. Minun tapauksessani minulla on kaksi nimeltä "Intel(R) Audio display" ja "Realtek High Definition Audio".
 1. Napsauta Intel(R) Display Audiossa hiiren kakkospainikkeella ja valitse ominaisuudet. Tarkista Yleiset-välilehdessä, että laite toimii oikein.
 1. Jos se ei toimi kunnolla, napsauta ohjainvälilehteä ja valitse "päivitys".
 1. Toista vaiheet 4 ja 5 muille ääniohjaimille.
 2. Käynnistä tietokone uudelleen ja tarkista, onko mikrofoniongelma korjautunut.

Lue myös: Kuinka korjata verkkokamera tai kamera, joka ei toimi Windowsissa

3. Poista mikrofoni käytöstä ja ota se uudelleen käyttöön

Samasta Laitehallinnasta voit yrittää poistaa mikrofonilaitteen käytöstä ja ottaa sen uudelleen käyttöön ääniongelmien vianmäärityksessä.

 1. Siirry Laitehallintaan etsimällä sitä Käynnistä-valikon haulla tai Suorita-komennolla kirjoittamalla "devmgmt.msc".
 2. Siirry kohtaan "Ääni-, video- ja peliohjaimet" ja laajenna se tunnistaaksesi käyttämäsi mikrofonilaite. Napsauta hiiren kakkospainikkeella poistaaksesi laitteen käytöstä.
 1. Ota mikrofoni uudelleen käyttöön napsauttamalla muutaman sekunnin kuluttua uudelleen hiiren kakkospainikkeella.
 1. Toista toimenpide kaikille laitteesi ääniohjaimille nähdäksesi, onko mikrofoni ei toimi Windows 10/11 -käyttöjärjestelmässä, onko ongelma ratkaistu.

4. Tarkista Ääniasetukset

On olemassa useita äänisäätöjä, jotka voivat varmistaa, että Windows-mikrofonisi alkaa toimia uudelleen. Näitä ovat äänen parannukset, vihreät palkit ja jotkin lisäasetukset.

Seuraa alla olevia ohjeita Windows-järjestelmällemme:

Windows 10

 1. Napsauta Windows 10:n tehtäväpalkissa hiiren kakkospainikkeella äänikuvaketta oikeassa reunassa ja valitse "Äänet" -vaihtoehto.
 1. Napsauta Windows 10 Sound -ohjauspaneelin "Tallennus"-välilehdellä mikrofonia ja valitse "Ominaisuudet". Tarkista, liikkuvatko vihreät palkit valitussa oletusmikrofonissa.
 1. Valitse "Tasot" -välilehti ja lisää äänenvoimakkuutta. Tee sama kaiuttimelle/kuulokkeelle ja sen "Balancelle".
 1. Siirry Mikrofonin ominaisuuksien Lisäasetukset-välilehteen ja tarkista "Exclusive Mode" -kentät, mukaan lukien "Salli sovellusten hallita tätä laitetta yksinomaan" ja "Anna yksinomaisen tilan sovelluksille etusija".
 1. Ota nämä muutokset käyttöön ja napsauta "OK". Käynnistä laite uudelleen nähdäksesi, ovatko mikrofoniongelmat ratkaistu.

Windows 11

 1. Napsauta Windows 11:ssä tehtäväpalkin äänikuvakkeen vieressä olevaa kaiutinkuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Ääniasetukset.
 1. Kun Ääniasetukset-sivu on auki, vieritä alas kohtaan "Mikrofoni". Napsauta sitä avataksesi uuden valikon.
 1. Seuraavassa näytössä sinun pitäisi pystyä näkemään laitteellasi käytettävän mikrofonin tiedot. Realtek Audio saattaa näkyä oletuksena tietokoneessasi tai kannettavassa tietokoneessasi. Jos käytät kuulokkeita, se näkyy mikrofonina.
 2. Varmista, että olet valinnut ja ottanut käyttöön oikean laitteen oletusmikrofonina Windows 11:ssä. Napsauta sitä kerran avataksesi "Mikrofonin ominaisuudet".
 1. Siirry Mikrofonin ominaisuuksien Tasot-välilehteen ja tarkista, että sen korkeimmat äänenvoimakkuustasot on asetettu.
 1. Siirry saman ponnahdusikkunan "Lisäasetukset"-välilehteen ja varmista, että "Ota äänen parannukset käyttöön" -tila ja "Exclusive Mode" -ruudut on valittu.
 1. Napsauta "OK" ja käynnistä Windows 11 -tietokone uudelleen tarkistaaksesi, onko mikrofoniongelmat ratkaistu.

Lue myös: Windowsin ääni ei toimi? Tässä on 12 korjausta

5. Testaa mikrofonisi

Voit myös testata mikrofonin äänenvoimakkuutta Windows 11/10:n ääniasetuksista. Voit tehdä tämän noudattamalla alla olevia ohjeita.

 1. Valitse Windows 11:ssä hakuvalikosta "Ääniasetukset" ja sitten "Tuloasetukset" ja "Testaa mikrofoni". Windows 10:ssä vastaava "Asetukset" -vaihtoehto on "Ääni" ja sen jälkeen "Syöte".
 1. Napsauta "Aloita testi" Windows 11:ssä testataksesi äänenvoimakkuutta laitteella. Kun Windows 10:ssä oletusarvoinen "Testa mikrofoni" -kuvake tulee näkyviin, sinun tarvitsee vain puhua.
 2. Molemmissa tapauksissa testimikrofoni ilmoittaa käytettävissä olevan mikrofonin äänenvoimakkuuden prosentteina kokonaisäänenvoimakkuudesta. Jos luku on hyvin pieni, se tarkoittaa, että sinun on korjattava mikrofonin äänenvoimakkuus muilla tekniikoilla.

6. Äänen vianmääritys

Voit ratkaista ääniongelmia, mukaan lukien mikrofonin, suorittamalla Windowsin sisäänrakennetun äänen vianmäärityksen.

 1. Napsauta Windows 11/10:ssä hiiren kakkospainikkeella äänikuvaketta tehtäväpalkin oikeassa reunassa ja valitse "ääniongelmien vianmääritys".
 1. Tietokone havaitsee kaikki äänessäsi olevat viat ja suosittelee korjauksia sinulle. Sinun tarvitsee vain lukea kehotteet läpi ja napsauttaa vaihtoehtoja, joiden uskot toimivan sinulle.
 1. Se alkaa Windows-laitteen ääniongelmien nopealla skannauksella. Tämä aiheuttaa sarjan satunnaisia ​​testejä – esimerkiksi äänimerkin toistamista. Sinun on varmistettava, kuuletko tietokoneen luoman äänen.
 1. Äänen vianmääritys nollaa yhden laitteen ääniongelmien mahdollisista syistä. Se voi olla puuttuva tai vanhentunut ääniohjain. Suorita korjaavat toimenpiteet ohjeiden mukaisesti; esimerkiksi asentamalla ajurit uudelleen.

Kun korjaava ratkaisu on otettu käyttöön, mikrofonin ääniongelmat tulee korjata.

Lue myös: Kuulokkeet eivät toimi Windowsissa? Tässä on joitain korjauksia

7. Määritä puheentunnistus

Yksi parhaista ratkaisuista mikrofoniongelmiin Windows 11/10 -laitteella on määrittää se uudelleen puheentunnistusta varten. Tämä on käytännöllinen vinkki, jos kohtaat mikrofoniongelmia Zoom- tai Skype-puheluiden aikana.

 1. Siirry hakuvalikosta kohtaan "Ohjauspaneeli" ja siirry kohtaan "Helppokäyttö" ja sen jälkeen "Puheentunnistus".
 2. Valitse "Määritä mikrofoni" varmistaaksesi, että tietokoneesi toimii oikein puheentunnistuksen kanssa.
 1. Valitse mikrofonin tyyppi, jota haluat käyttää puheentunnistukseen. Jos kannettavaan tietokoneeseen tai tietokoneeseen ei ole liitetty ulkoisia laitteita, valitse "Pöytäkoneen mikrofoni". Napsauta "Seuraava" jatkaaksesi.
 1. Varmista, että mikrofoni on oikein sijoitettu. Sen ei tulisi olla yli 0,6 metrin etäisyydellä suustasi, ja sen tulee osoittaa suoraan päätäsi.
 2. Säädä mikrofonin äänenvoimakkuutta lukemalla lauseet luonnollisella äänelläsi. Tämä siirtää vihreää palkkia nopeasti - merkki siitä, että mikrofonisi on hyvä puhua.
 1. Etsi vahvistustila siitä, että käyttämäsi mikrofoni on valmis käytettäväksi tietokoneen kanssa. Napsauta "Valmis" poistuaksesi tästä ohjatusta toiminnosta.

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Kuinka nollaan mikrofonin Windows 11/10:ssä?

Mikrofonin nollaamiseksi Windows 11/10:ssä sinun on asetettava se oletuslaitteeksesi. Aseta ensin mikrofoni puheentunnistusta varten yksinkertaisen ohjatun toiminnon avulla, joka voidaan tehdä Ohjauspaneelin "Ease of Access" -kohdasta (katso yllä).

Siirry sen jälkeen tehtäväpalkin oikeaan reunaan ja etsi "Äänet" -valikko. Täällä "Tallennukset" -välilehdellä sinun on otettava käyttöön tarkoitettu mikrofoni oletuskaiuttimeksi.

2. Miksi Windows-mikrofonini ei näy Laitehallinnassa?

Joskus mikrofonilaite näyttää näkymättömältä Laitehallinnassa. Tämä ongelma voidaan ratkaista siirtymällä tehtäväpalkin äänikuvakkeen "Äänet" -kohtaan "Äänien ohjauspaneeli". Täällä "Tallennus"-välilehden alla sinun pitäisi nähdä kaikki käytettävissä olevat mikrofonit. Napsauta hiiren kakkospainikkeella nähdäksesi käytöstä poistetut mikrofonit Windows-laitteellasi. Sinun on otettava ne uudelleen käyttöön.

Lisää Windows-korjauksia on oppaassamme näytön korjaamisesta, kun se ei herää lepotilan jälkeen, ja uusimpien Windows 10 -päivitysongelmien korjaamiseen.

Indeksi
 1. 1. Tarkista Mikrofonin tietosuoja-asetukset
 2. 2. Tarkista Mikrofoniohjain
 3. 3. Poista mikrofoni käytöstä ja ota se uudelleen käyttöön
 4. 4. Tarkista Ääniasetukset
  1. Windows 10
  2. Windows 11
 5. 5. Testaa mikrofonisi
 6. 6. Äänen vianmääritys
 7. 7. Määritä puheentunnistus
 8. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Kuinka nollaan mikrofonin Windows 11/10:ssä?
  2. 2. Miksi Windows-mikrofonini ei näy Laitehallinnassa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up