Sudo-komentojen käyttäminen Linuxissa (miniopas)

Etkö tiedä mitä sudo on Linux-järjestelmissä? Selvitetään, mihin se on tarkoitettu ja kuinka järjestelmänvalvojan komentoja käytetään

Kun alamme käyttää GNU/Linux-jakelua päivittäin, yksi ensimmäisistä komennoista, jotka löydämme verkon oppaista on minä hikoilen: tämä komento ei osoita monille mitään, mutta se on luultavasti tärkein komento nykyaikaisissa Linux-jakeluissa, kun otetaan huomioon oikeudet, jotka se tarjoaa käyttäjille antaessaan tiettyjä komentoja päätteestä.

Seuraavassa oppaassa näytämme sinulle yksityiskohtaisesti mitä sudo on Linuxissa ja miten sitä käytetään jokapäiväisissä asioissa, jolloin hän löytää myös rajansa ja vahvuutensa sitä inspiroivan käskyn suhteen (ts. päällä, komento kutsua esiin pääkäyttäjän pääkäyttäjä).

Indeksi

  Mikä on sudo

  Sudo-komento on itse asiassa lyhenne, joka identifioi "korvaava käyttäjä do", jonka voimme kääntää suorittaa käyttäjän korvaamisen. Tämän komennon avulla voit suorittaa erityisiä komentoja olettaen järjestelmän muiden käyttäjien henkilöllisyyden ja oikeudet, jotka yleensä ovat järjestelmänvalvojat.

  Kaikissa Linux-jakeluissa, joissa käytämme tavallista käyttäjätiliä (rajoitetuilla käyttöoikeuksilla), komento minä hikoilen sitä käytetään komentojen käynnistämiseen i:llä pääkäyttäjän oikeudet, "voimakkain" käyttäjä kaikista järjestelmän aktiivisista. Se voidaan itse asiassa yhdistää mihin tahansa muuhun käyttäjään, mutta se on nyt synonyymi pääkäyttäjän oikeuksille, koska se on jokaisessa komennossa, jolla järjestelmää voidaan hallita tai hallita.

  Ajamalla sudo-komennon ennen mitä tahansa päätteestä tulevaa komentoa, käyttäjämme "korottelee" oikeuksiaan ja ottaa järjestelmänvalvojan suojausoikeudet voidakseen asentaa uusia ohjelmia tai suorittaa järjestelmätoimintoja yksinkertaisen käyttäjän ulottumattomissa.

  Sudon käynnistäminen edellyttää salasanan syöttämistä, jotta voimme nostaa käyttöoikeuksia: useimmissa tapauksissa meidän on pakko anna järjestelmän salasana jatkaaksesi (eli salasana, joka valittiin käyttöön käynnistettäessä). Kun komento suoritetaan tai pääteikkuna suljetaan, kaikki oikeudet menetetään ja käyttäjä palaa normaaleihin käyttöoikeuksiinsa, ellei uutta sudo-komentoa anneta.

  Erot sudon ja su:n välillä

  Kuten johdannossa mainittiin, sudon lisäksi on myös komentaa, mikä aiheuttaa usein paljon hämmennystä käyttäjissä, jotka lähestyvät Linuxia ensimmäistä kertaa. Komento su identifioi lyhenteen korvaava käyttö (korvaa käyttäjä) ja mahdollistaa aktiivisen käyttäjän vaihtamisen käytössä olevassa päätteessä, mikä tekee jokaisen yksittäisen komennon oikeuksien korottamisen tarpeettomaksi (kuten sudon kohdalla).

  Myös tässä tapauksessa käyttöoikeuksien korotus koskee pääkäyttäjää, jotta hän voi käynnistää kaikki järjestelmänvalvojan komennot pääteikkunan sisällä ilman lohkoja. Jopa su voidaan liittää muihin käyttäjiin, mutta jos aloitamme tavallisista käyttäjistä, se liittyy melkein aina rootiin (korkeiden järjestelmänvalvojien oikeuksien saamiseksi). Ikkunan nostamiseen ylös vaadittava salasana on pääkäyttäjän salasana, eri kuin sudon pyytämä salasana.

  Voimme ymmärtää näiden kahden komennon väliset erot lukemalla joitain kelvollisia esimerkkejä alla:

  • minä hikoilen: käynnistetään päätteessä ennen komentoa, sen avulla voit tilapäisesti nostaa käyttäjän oikeuksia kyseiselle komennolle palauttaen normaalit käyttöoikeudet suorituksen lopussa. Pääteikkuna on aina tavallisen käyttäjän omaisuutta.
  • päällä: terminaalin sisällä käynnistetty mahdollistaa ikkunan omistajan vaihtamisen, josta tulee sitten a juuripääte (vakiokokoonpanossa). Voimme suorittaa kaikki järjestelmänvalvojan komennot välittömästi ilman sudoa, koska käyttöoikeudet pysyvät korotettuina, kunnes ikkuna suljetaan tai komentoa käytetään pääterminaalista poistumiseen (su exit).

  Jakeluissa, joissa pääset pääkäyttäjään alusta alkaen, sudo- ja su-komentoja ei käytetä oikeuksien nostamiseen (koska olemme jo root, se on tehokkain), vaan kopioimaan järjestelmän muiden käyttäjien oikeuksia, joten voit tarkistaa, ovatko annetut käyttöoikeudet oikeat vai onko niitä muutettava.

  Monissa nykyaikaisissa Linux-jakeluissa (esim Ubuntu Ja Linux Mint) pääkäyttäjä on poistettu käytöstä (ei voida käyttää), joten su-komento ei toimi - meidän on nostettava oikeuksiamme sudo-komennolla.

  Itse asiassa siellä on myös sudo su -komento, mutta se on varattu jakeluille, jotka sallivat pääsyn root-tilille: tällä komennolla meidän ei tarvitse käyttää pääkäyttäjän salasanaa päästäksemme pääkäyttäjään, vaan kirjoitat vain järjestelmän salasanan (käyttäjän salasanan).

  Vaihda sudo-salasana

  Sudo-salasanan vaihtamiseksi meidän on ensin muistettava vanha järjestelmäsalasana ja kun Linux-jakelumme pääte on auki, jatka suorittamalla seuraava komento:

  sudo -i passwd

  Annamme vanhan sudo-salasanan, kirjoitamme uuden salasanan, vahvistamme uuden salasanan ja vahvistamme painamalla Enter (tai Enter) näppäimistöllä. Tämä perussalasana on identtinen käyttäjän kirjautumissalasanan kanssa, mutta voimme hyvin käyttää yllä olevaa komentoa sudo:n määrittämiseen eri salasana kuin kirjautumissalasana.

  Jos vaihdoimme kirjautumissalasanan, sudo-salasana ei muutu automaattisesti: Linuxin käytön yksinkertaistamiseksi voimme myös vastaavat kaksi salasanaa, antamalla yllä näkyvä komento jokaisen nykyisen käyttäjän salasanan vaihdon jälkeen.

  Hyödyllisiä komentoja sudolla

  Sudon jokaiseen osa-alueeseen tutustumisen jälkeen katsotaan yhdessä yhteenveto sudo-komennot, jotka tulee muistaa jos käytämme Ubuntua tai siihen perustuvaa jakelua, jotta voimme hallita Linuxia todellisten asiantuntijoiden tavoin:

  • sudo apt päivitys: päivittää arkiston indeksit etsien uusia päivityksiä.
  • sudo apt päivitys: voit päivittää kaikki järjestelmässä olevat ohjelmat ja paketit.
  • sudo apt täysi päivitys: tällä komennolla päivitämme kaikki olemassa olevat ohjelmat ja päivitämme myös version (jos sellainen on).
  • sudo apt install "ohjelman nimi": voit asentaa uuden ohjelman, jos tiedämme paketin nimen.
  • sudo apt poista "ohjelman nimi": poistaa ohjelman poistamatta asetustiedostoja.
  • sudo apt purge "ohjelman nimi": poistaa ohjelman ja poistaa myös kaikki asetustiedostot.
  • sudo apt autoremove: poistaa paketit, joita poistetut ohjelmat eivät enää käytä, siivouksen suorittamiseksi.
  • sudo gedit: avaa muistio pääkäyttäjän oikeuksilla.
  • Hikoilen nautilusta: avaa tiedostonhallinnan pääkäyttäjän oikeuksin.

  Jos kaikki nämä komennot tuntuvat vaikealta muistaa, kannattaa lukea syvällinen analyysimme välittömästi Kuinka vaikeaa on vaihtaa Linuxiin?

  Johtopäätökset

  Sudo-komennon käytön oppiminen on avainasemassa Linuxissa: ilman tätä komentoa jotkut erittäin tärkeät toiminnot eivät ole mahdollisia, vaikka nyt kaikki jakelut tarjoavat käyttäjäkokemuksen ilman päätekomentoja (vaikeaa, mutta ei mahdotonta). Joten opetellaan käyttämään sudo-komentoa hyvin, mitä eroa on sulla ja miten sudo-salasana vaihdetaan tarvittaessa järjestelmämme turvallisuuden lisäämiseksi.

  Aina Linux-teemalla, kutsumme sinut lukemaan oppaitamme Linux-hakemistot: mitkä ovat kunkin jakelun pääkansiot Ja Parhaat Linux-jakelut kaikkiin tietokoneisiin ja tarpeisiin.

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

  Go up