Käynnistä-valikon erikoisominaisuudet Windows 11:ssä ja 10:ssä

Käynnistä-valikko piilottaa vaihtoehdot, jotka mahdollistavat nopean pääsyn joihinkin Windows 11:n ja Windows 10:n lisäominaisuuksiin

Windowsin Käynnistä-valikko ei ole yksinkertainen sovelluslaatikko, vaan siitä voi olla hyötyä myös joidenkin Windowsin lisäasetusten käyttämiseen ilman, että niitä tarvitsee etsiä Ohjauspaneelista tai Asetukset-sovelluksesta. Pääset näihin merkintöihin painamalla hiiren oikeaa painiketta Käynnistä-valikon päällä tai painamalla pikakuvaketta WIN+X ja valitse haluamasi kohde.

Windows 11:ssä Käynnistä-valikon erikoistoiminnot ovat tulleet entistä tärkeämmiksi, sillä hiiren oikealla painikkeella tehtäväpalkissa saamme vain pikakuvakkeen palkin asetusten avaamiseen.

Seuraavassa oppaassa näytämme sinulle yksityiskohtaisesti kuinka käyttää Käynnistä-valikon erikoisominaisuuksia Windows 11:ssä, muistaaksemme ulkoa joka kerta, kun joudumme muuttamaan jotakin Windows-vaihtoehtoa. Nämä erikoisominaisuudet ovat saatavilla myös Windows 10:n Käynnistä-valikossa.

Sovellukset ja ominaisuudet

Painamalla tätä kohtaa pääsemme nopeasti käsiksi valikko, jossa ovat kaikki järjestelmään asennetut sovellukset. Tästä valikosta voimme poistaa asennettuja sovelluksia ja ohjelmia, valita sovellusten asennuspaikan, jakaa sovelluskokemuksia eri laitteiden välillä, käyttää aliasasetuksia ja arkistoida sovelluksia.

Windows 10:ssä valikko on hyvin samanlainen, mutta muiden kuin nykyaikaisten sovellusten asennuksen poistaminen tapahtuu silti Ohjauspaneelijoka avataan tarvittaessa.

Kannettavan tietokoneen keskus

Tämä merkintä avaa kannettaville tietokoneille omistetun keskuksen, jossa on pikanäppäimet näytön kirkkauden, äänenvoimakkuuden säätämiseen, akun tilan tarkastelemiseen, energiansäästöprofiilin valitsemiseen, uuden näytön liittämiseen ja asetusten synkronoinnin säätämiseen.

Valikko on identtinen Windows 10:ssä, joten voimme käyttää samoja kohteita säätääksesi asetuksia vanhemmassa kannettavassa tietokoneessa.

Sammutusvaihtoehdot

Tämä merkintä on kätevä pikakuvake välittömään käyttöön Windowsin sammutusasetukset, joten voit päättää, milloin näyttö sammuu ja milloin järjestelmä menee lepotilaan. Vaihtoehdot ovat erittäin hyödyllisiä kannettavassa tietokoneessa, ja Windows 11:ssä se näyttää myös energiansäästöehdotuksia sekä sähkönkulutustaulukon.

Windows 10:ssä valikko on paljon yksinkertaisempi ja sen avulla voit säätää näytön deaktivointia (sähkötilassa ja voitat sen) ja käyttää muita energiansäästöasetuksia.

Tapahtuman katselija

Tällä merkinnällä avaamme välittömästi Windowsin tapahtumien katseluohjelma, joka on välttämätöntä käynnistysongelman tai äkillisen uudelleenkäynnistyksen tunnistamiseksi. Jos haluat lukea tämän valikon sisältämät tiedot, pyydämme sinua lukemaan oppaan korjaa Windows-virheet Event Vieweristä.

Valikko on jälleen identtinen Windows 10:ssä.

Laitehallinta

Yksi tunnetuimmista erikoismenuista on Laitehallinta, joka näyttää kaikki tietokoneeseen liitetyt oheislaitteet ja mahdollistaa ohjainlaitteiden asennuksen poistamisen tai uudelleenasentamisen ongelmatilanteissa sekä joidenkin oheislaitteiden virhekoodin (jos virhekolmio tulee näkyviin). Jos haluat oppia käyttämään tätä valikkoa, voimme lukea artikkelin aiheesta Windowsin laitehallinnan virhekoodit ja ratkaisut.

Valikko on käytännössä identtinen Windows 10:ssä, vain osa graafisista yksityiskohdista muuttuu.

Verkkoyhteydet

Tämän valikon avulla pääset nopeasti verkkoyhteyksien valikkoon, joka on erittäin hyödyllinen yhteysongelmien yhteydessä tai jos meidän on selvitettävä, mitä verkkoa käytämme (Ethernet, Wi-Fi tai Hotspot).

Windows 11:ssä se näyttää useita verkkoyhteyksiin liittyviä vaihtoehtoja, mukaan lukien hotspot-valikko, VPN-valikko ja lentokonetilan käyttöönotto-valikko; Windowsissa valikko on erilainen, ja se näyttää välittömästi aktiivisen yhteyden ja näyttää vain välilehden lisäasetukset.

Levynhallinnointi

Toinen erittäin suosittu erikoismenu on epäilemättä Levynhallinnointi, joka avaa levyn ja sillä olevien osioiden hallintaan omistetun järjestelmätyökalun. Sen avulla voimme pienentää osioiden kokoa, luoda uusia osioita tai alustaa uuden tietokoneeseen liitetyn levyn.

Valikko on identtinen Windows 10:ssä, joten Windows 11:lle suunniteltuja oppaita voidaan käyttää myös Microsoftin aiemmassa käyttöjärjestelmässä.

Tietokonehallinta

Järjestelmänvalvojille ja IT-asiantuntijoille voi olla erittäin hyödyllistä avata Computer Management, josta on mahdollista löytää kaikki Microsoftin suunnittelemat hallintatyökalut useimpien järjestelmäongelmien ratkaisemiseen ja tarkistaa mikä toimii ja mikä ei.

Kuten monet muutkin tähän mennessä nähdyt menut Tietokonehallinta se on identtinen Windows 10:ssä, ja siinä on samat vaihtoehdot.

Windows-pääte

Erikoisvalikosta voit valita joko Windows-pääte ole Windows-pääte (järjestelmänvalvoja), jälkimmäinen on varustettu hallintaoikeuksilla. Molemmat merkinnät eivät avaa komentokehotetta, mutta avaavat Windows PowerShellin tai jonkin muun järjestelmän tukeman kuoren, joten voit käynnistää erityyppisiä komentoja samassa ikkunassa.

Windows 10:ssä emme löydä Windows Terminalia vaan sanamuotoa Windows PowerShelljoka avaa välittömästi kehotteen parannetun version.

Toiminnan hallinta

Tämä menu on klassikko Windowsin Tehtävienhallinta, jossa on avoimia sovelluksia, prosesseja, käynnistyssovelluksia, aktiivisia palveluita, käyttäjiä sekä käyttöjärjestelmän ja tietokoneen suorituskykyvälilehtiä. Windows 11:ssä se on nopein tapa päästä Task Manageriin, koska hiiren oikea painike ei enää toimi tehtäväpalkissa.

Jopa Windows 10:ssä valikko avaa Tehtävienhallinnan, mutta se on vähemmän käytetty pikakuvake, koska tehtäväpalkin hiiren oikea napsautus toimii erittäin hyvin.

asetukset

Painamalla tätä kohtaa avaamme heti valikon Windowsin asetukset, sinun ei tarvitse etsiä sitä Käynnistä-valikosta. Haluamme huomauttaa, että tämä kohta avaa uuden valikon eikä ohjauspaneelia.

Valikko on identtinen Windows 10:ssä.

Tiedostonhallinta

Tämän merkinnän avulla meillä on pääsy Windowsin hallintajärjestelmään, jotta voimme avata järjestelmäkansiot, henkilökohtaiset kansiot, pilvitilan, liitetyt tikut ja levyt sekä kaikki määritetyt verkkoresurssit.

Ilmeisesti sama ääni avaa hallintajärjestelmän Windows 10:ssä, jonka muistamme olevan hieman erilainen kuin Windows 11:ssä näkyvä.

Lähellä

Tämän valikon avulla avaamme Aloita haku -valikon, joka on hyödyllinen henkilökohtaisten tiedostojen, sovellusten, asetusvaihtoehtojen, verkkosivustojen ja monien muiden etsimiseen. Itse asiassa se korvaa vanhan hakupalkin, joka on ollut Windows 10:ssä sen alkuperästä lähtien.

Itse asiassa Windows 10:ssä tämä kohde laajentaa Haku-valikon Käynnistä-painikkeen vieressä, jotta voit aloittaa haun, vaikka olisit piilottanut palkin.

Juosta

Tämä valikko on vaihtoehtoinen pikakuvake WIN+R ja siksi voit avata kuuluisan ikkunan Juosta. Kyseisestä ikkunasta voimme käynnistää monia komentoja (esim regedit) ja käyttää piilotettuja Windowsin toimintoja.

Tämä valikko on identtinen myös Windows 10:ssä.

Sulje tai kirjaudu ulos

Kyseinen menu tarjoaa kaikki järjestelmän sammutus-, uudelleenkäynnistys- ja lepotilanäppäimet tarvitsematta painaa asianmukaista painiketta perinteisessä Käynnistä-valikossa. Se voi olla hyvä vaihtoehto sammuttaa tai käynnistää järjestelmä uudelleen lennossa.

Windows 10:ssä on samat sammutuskohteet, jotka ovat hyvä vaihtoehto Käynnistä-painikkeelle.

Pöytäkoneet

Tämän valikon painaminen minimoi kaikki etualalla olevat ikkunat ja näyttää työpöydän. Komento on hyödyllinen, jos olemme jo hiiren kanssa lähellä Käynnistä-valikkoa ja haluamme välttää painamisen oikeassa alakulmassa.

Jopa Windows 10:ssä valikko tarjoaa kelvollisen pikakuvakkeen pääset työpöydälle sulkematta aktiivisia ikkunoita.

Johtopäätökset

Kuten olemme nähneet, erityinen Käynnistä-valikko piilottaa monia piilotettuja vaihtoehtoja, jotka ovat hyödyllisiä joidenkin Windows-vaihtoehtojen avaamiseen, kaikenlaisten ongelmien ratkaisemiseen ja tiedostojen ja kansioiden etsimiseen ilman varsinaista Käynnistä-valikkoa. Tämä erikoisvalikko on myös hyvä pikakuvake Task Manageriin ja Sammuta-valikkoon Windows 11:ssä.

Aloita-valikon mukauttamiseksi suosittelemme lukemaan oppaamme mukauttaa Windowsin tehtäväpalkkia ja miten muuttaa Windows 11:n tehtäväpalkkia ohjelmilla ja temppuilla.

Indeksi
 1. Sovellukset ja ominaisuudet
 2. Kannettavan tietokoneen keskus
 3. Sammutusvaihtoehdot
 4. Tapahtuman katselija
 5. Laitehallinta
 6. Verkkoyhteydet
 7. Levynhallinnointi
 8. Tietokonehallinta
 9. Windows-pääte
 10. Toiminnan hallinta
 11. asetukset
 12. Tiedostonhallinta
 13. Lähellä
 14. Juosta
 15. Sulje tai kirjaudu ulos
 16. Pöytäkoneet
  1. Johtopäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up