Kuinka asentaa Linux Windowsiin WSL:n avulla

Täydellistä Linux-kokemusta varten mikään ei korvaa täydellistä asennusta. Mutta jos olet Windows-käyttäjä ja haluat asentaa Linuxin, Windows Subsystem for Linux (WSL) on loistava paikka aloittaa. Linux-jakelun saaminen käyttöön Windows-koneellasi on melko helppoa, olitpa vain opettelemassa Linuxia tai haluatko käyttää Linux-kehitysympäristöä, joten kannattaa kokeilla, jos olet utelias. Täältä opit asentamaan Linuxin Windowsiin WSL:n avulla.

Mikä on Windows Subsystem for Linux (WSL)?

Windows Subsystem for Linux (WSL) on asennettava Windows-ominaisuus, jonka avulla voit suorittaa Microsoft Storen tukeman Linux-jakelun Windows 10- tai Windows 11 -laitteessa. Microsoft on tehnyt yhteistyötä Canonicalin (Ubuntun julkaisija) kanssa tuodakseen bash-komentoriviominaisuudet tyypilliselle Windows-työpöydälle, jotta voit integroida sekä Linuxin että Windowsin työnkulkuusi.

WSL tukee Linux-tiedostojärjestelmiä, joissa käytetään Bashin komentoja, mutta se ei voi tarjota täyttä Linux-työpöytäkokemusta, mikä on mahdollista vain virtuaalikoneen tai kaksoiskäynnistysmenettelyn avulla. Windows 11:stä eteenpäin WSL tukee alkuperäisiä Linux GUI -sovelluksia, kuten Gedit, GIMP ja Nautilus yhdessä Bashin kanssa.

Linux-käyttäjälle, joka pitää komentorivityökalujen käytöstä, WSL tuntuu hyvin luonnolliselta ja normaalilta. Se on varsin hyödyllinen myös Windows-kehittäjille, jotka haluavat ottaa Windows-sovelluksia käyttöön Linux-palvelinympäristöissä.

Linux-jakelut, jotka toimivat WSL:n kanssa

Jotta voit työskennellä suosikki Linux-distrosi kanssa WSL:ssä, varmista ensin, että se voidaan ladata Microsoft Storesta. Tuettuja esimerkkejä ovat:

WSL-edut: mitä saat

Seuraavat ovat tärkeimmät edut WSL:n käytöstä Windows-laitteellasi:

 • Linuxin käyttö Windowsin päällä: saat Linux-virtuaalikoneen, jota voit käyttää Windowsissa. Voit asentaa minkä tahansa suosikkidistrosi ja olla käynnissä samanaikaisesti.
 • Suorita Linux-sovelluksia itsenäisenä Windows-sovelluksenas: haluatpa käynnistää Linux-sovelluksia Windowsin Käynnistä-valikosta tai kiinnittää ne Windowsin tehtäväpalkkiin, WSL antaa sinun käyttää niitä Windowsin työpöydältä.
 • Vaihda Windowsin ja Linuxin välillä: voit vaihtaa nopeasti Linuxin ja Windowsin välillä ja, mikä ehkä tärkeintä, käyttää Windows-tiedostojasi ja ohjelmiasi Linux-kuoren sisältä. WSL on ehkä ainoa ohjelmisto, joka mahdollistaa leikkaamisen ja liittämisen Windows- ja Linux-sovelluksissa.
 • Tuki useille alustoille ja palveluille: kun WSL on käytössä, voit ajaa edistyneitä ohjelmia kahden integroidun käyttöjärjestelmän välillä. Näitä ovat vim, emacs, NodeJS, Python, Ruby, C/C++, Rust, Go, MySQL, Apache ja MongodB.
 • Tukee Windows-sovelluksia Linux-käyttäjien tottumuksiin: oletko usein Linux-käyttäjä? Nyt voit tuoda suosikki Linux-komentosi Windows-työpöydälle ilman, että sinun tarvitsee käsitellä sen käyttöliittymää. Halusitpa muokata Word-tiedostoa tai käyttää Notepad++:aa, voit tehdä sen helposti Linux-tavalla.

Toisaalta, jos olet Windows-käyttäjä, joka ei ole koskaan aiemmin käyttänyt Linuxia, sinun on opeteltava joitakin Linuxin peruskomentoja aloittaaksesi. Älä huoli. Niitä ei ole liikaa Windows-käyttäjien tarpeisiin.

WSL:n asentaminen ja määrittäminen Windows 10:ssä

Sinun on käytettävä Windows 10:n ajan tasalla olevaa versiota, jotta tämä toimii, mutta se on melkein ainoa vaatimus Windows PowerShellin tai komentokehotteen käytön tuntemisen lisäksi.

Alla olevat ohjeet määrittävät Windows Subsystem for Linuxin uusimman version (WSL2, Build 21354 syyskuusta 2021 lähtien).

 1. Etsi Windows 10 -laitteellasi Ohjauspaneelin ominaisuus, jonka nimi on "Ota Windowsin ominaisuudet käyttöön tai poista ne käytöstä".
 1. Kun Windowsin ominaisuudet -valikkonäyttö avautuu, tarkista vaihtoehdot "Windows Subsystem for Linux" ja "Windows PowerShell".
 1. Avaa PowerShell tai (komentorivi). Varmista, että käytät sitä järjestelmänvalvojana.
 2. Liitä seuraava skripti:
dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart

 1. Jos se kehottaa käynnistämään uudelleen, tee niin. muuten jatka eteenpäin.
 2. Avaa Microsoft Store ja etsi "Linux" nähdäksesi kaikki käytettävissä olevat vaihtoehdot. Täällä asennamme Ubuntua.
 1. Napsauta "Asenna" -painiketta Store-sovelluksessa. Se lataa haluamasi Linux-jakelun.
 1. Saat ilmoituksen, kun Linux-jakelu on asennettu Windows 10 -työpöydällesi. Jatkossa voit avata tämän suoraan Käynnistä-valikosta.
 1. Kun Linux bash -ikkuna avautuu, valitse käyttäjänimi. Sen ei tarvitse olla sama kuin Windows-kirjautumistunnuksesi.
 1. Anna salasana ja kirjoita se uudelleen.

Huomautus: salasana on näkymätön, joten varmista, että säilytät sen turvallisessa paikassa. Jos unohdat salasanasi, sinun on poistettava Linux-distro, joka poistaa kaikki Linux-tiedostosi.

 1. Päivitä asennus käyttämällä:
 1. Odota, että päivitykset valmistuvat, ja tarkista sitten päivitettävissä olevat versiot Linux-distrostasi käyttämällä:
 1. Kun olet löytänyt kaikki saatavilla olevat päivitykset, anna seuraavat tiedot varmistaaksesi, että niitä kaikkia käytetään järjestelmässäsi:
 1. Päivitykset vievät jonkin aikaa, koska mallit puretaan Linux-paketeista, joita seuraa esimääritys ja asetukset otetaan käyttöön. Ole kärsivällinen, sillä tämä prosessi on automaattinen.
 1. Jos haluat asentaa tiettyjä Ubuntu-paketteja, kuten npm, groovy, impish tai hirsuit, voit käyttää:
sudo apt asennus [package_name]

 1. Odota päivitysten valmistumista, kun vihreä edistymispalkki on 100 prosenttia. Jos tietokoneesi virheellisestä määrityksestä johtuu virheitä, edistymispalkki muuttuu punaiseksi ja ehdottaa korjaustoimenpiteitä.

WSL:n käyttö Windowsin kanssa

Halutessasi voit käyttää Linux-asennustasi omana järjestelmänä Windowsissa täysin erillisillä tiedostoilla ja ohjelmilla. Saatat haluta tallentaa joitakin tiedostoja Linuxiin sen nopeusetujen vuoksi, mutta yksi WSL:n suurista eduista on, että voit olla vuorovaikutuksessa Windows-tiedostojesi ja -kansioidesi kanssa liittämällä aseman tehokkaasti Linux-järjestelmääsi. Näin voit käyttää Linuxia kaiken kanssa, mitä sinulla on Windowsissa, jolloin kaikki tavarasi pysyvät samassa paikassa.

Nyt kun olet oppinut asentamaan Linuxin WSL:n avulla Windows 10 -laitteellesi, on aika tutustua sen peruskomentoihin.

Linuxin peruskomennot

Jos olet perehtynyt Linuxin komentorivin navigointiin, voit hypätä hieman alaspäin. Muutoin seuraavat ovat joitain peruskomentoja, jotka sinun on tiedettävä liikkuaksesi Linuxin komentorivillä.

Linux-komentojen käyttäminen Windows-kuoressa, kuten PowerShellissä, tai komentokehotteessa on helppoa. Käytä vain:

wsl [the command you want to use]

 1. Esimerkiksi tässä on komento "tulosta työhakemisto", joka näyttää nykyisen hakemiston polun juurista.
 1. Jos haluat luetella kaiken nykyisen hakemistosi sisällön Linux-komennolla, kirjoita:

Tämä suorittaa Linux-komennon Windowsissa avaamatta todellista käyttöjärjestelmää.

 1. Joskus sinun on luotava hakemistoja Linuxissa. Käytä sitä varten:
wsl mkdir "anna hakemistolle nimi"

 1. Voit vaihtaa oletuspolkutiedoston äskettäin luotuun hakemistoosi käyttämällä:
cd "luodun hakemiston nimi"

Tarkista alla oleva kuvakaappaus nähdäksesi kaikki yllä korostetut komennot toiminnassa.

 1. Jos haluat käynnistää koko käyttöjärjestelmän PowerShellistä tai komentokehotteesta, se on myös helppoa. Juokse:

tai

Lopulta kuitenkin luultavasti ihmettelet, kuinka pääset Windows-hakemistoihin itse Linux-järjestelmästäsi. Tärkeintä tässä on, että Windows on pohjimmiltaan asennettu ulkoiseksi asemaksi Linux-järjestelmään, joten Linux voi käyttää sitä tallennustilana, mikä tekee siitä melko samanlaisen kuin käyttöjärjestelmän käyttäminen tiedostojen muokkaamiseen flash-asemalla.

 1. Avaa Linux-pääte (tässä tapauksessa Ubuntu) Windowsin järjestelmänvalvojana.
 1. Avaa Windows C: -asema kirjoittamalla:
 1. Jos haluat nähdä joitain muokkauksia toiminnassa, luo kansio käyttämällä:
mkdir [your_directory_name]

 1. Avaa File Explorer ja tarkista C:-asemasi varmistaaksesi, että Ubuntu loi kansion sinne.
 1. Siirry alas hakemistopolkuun kirjoittamalla:
cd /mnt/c/[your_directory_name]

 1. Luo tiedosto käyttämällä:
 1. Tarkista, että juuri luotu tekstitiedosto on käytettävissä valitussa hakemistossa.
 1. Muokkaa tiedostoa käyttämällä:
 1. Testaa lisäämällä mitä tahansa valetekstiä komentonäytölle. Tämä lisää muutoksia bash-luotuun tiedostoon.

Kirjoita muutama sana ja paina sitten Ctrl + O tallentaaksesi ja Ctrl + X poistuaksesi.

 1. Tarkista Windowsin tiedostojärjestelmä uudelleen. Sinun pitäisi nähdä tekstitiedosto, joka sisältää antamasi sisällön.

Voit halutessasi siirtyä mihin tahansa Windows-asemallasi olevaan kansioon tai asiakirjaan ja muokata sitä Ubuntulla.

 1. Oletetaan, että haluat käyttää Linux-tiedostojasi Windowsissa tai haluat ehkä vain GUI-esityksen tiedostojärjestelmästäsi. Siirry Linux-hakemistoon, jonka haluat nähdä, ja kirjoita:

. lopussa tarkoittaa nykyistä hakemistoa, ja jos sisällytät sen, explorer.exe käynnistää Windows Explorer -ikkunan, joka näyttää Linux-tiedostosi.

 1. Voit itse asiassa käynnistää muita Windows-sovelluksia ja suorittaa Windows-komentoja myös Linuxista. Esimerkiksi:

käynnistää Notepadin.

Suorita Linux GUI Apps Windows 11:ssä

Tähän mennessä olemme nähneet, kuinka Linuxia voidaan käyttää komentorivillä Windows 10:ssä. Windows 11:stä eteenpäin on nyt mahdollista saada rajoitettu käyttöliittymä Windows Subsystem for Linux (WSL) -käyttöjärjestelmässä.

Sinun on oltava vähintään Windows 11 build 22000 tai uudempi, jotta voit nauttia Ubuntun tai minkä tahansa muun tuetun jakelupaketin GUI-sovelluksista.

 1. Päivitä Windows 10:stä Windows 11:een noudattamalla tässä oppaassa lueteltuja ohjeita.
 2. Siirry Windows 11 -laitteellasi PowerShelliin järjestelmänvalvojatilassa. Asenna Ubuntu antamalla seuraavat tiedot:
 1. Voit myös haluta päivittää laitteesi WSL:n käyttämällä
 1. Odota, että distrolataus on valmis. Jos haluat käsitellä muutoksia, käynnistä järjestelmä uudelleen kerran.
 1. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen ominaisuuspäivitykset astuvat voimaan ja uusi jakelu asennetaan Windows 11 -laitteeseesi. Se käynnistyy automaattisesti täältä.
 1. Kun kohdejakelu on käynnistetty Windows 11:n bash-ikkunassa, voit asentaa mitä tahansa GUI-sovelluksia, kuten Gedit, joka on tekstieditori.
sudo apt install gedit -y

 1. Kun GUI-sovelluksen gedit on asennettu, voit käynnistää sen käyttämällä:

Olemme nähneet kuinka GUI-sovelluksia asennetaan ja käynnistetään Linux Bash -päätteessäsi. Jos tiedät asiaankuuluvat Linux-komennot, voit alkaa kokeilla niitä Windowsissa.

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Kuinka poistan WSL- tai Linux-distrojen asennuksen Windows-tietokoneestani?

Voit poistaa WSL:n ja sen distrojen asennuksen PowerShellin/komentorivin avulla tai Windows 10:n Lisää tai poista ohjelmia -kohdasta tai Windows 11:n Sovellukset ja ominaisuudet -kohdasta.

Jos haluat poistaa määritetyn Linux-jakelun PowerShellin avulla Windows-tietokoneessa, käytä seuraavaa komentoa järjestelmänvalvojatilassa:

wslconfig /u "distro nimi"

Varmista, että distro on poistettu, käyttämällä:

Voit erottaa WSL:n PowerShellista kirjoittamalla seuraavan, joka antaa luettelon asennetuista sovelluksista. Voit käyttää edelleen wsl-apua asennuksen poistamiseen.

Get-WmiObject -Class Win32_Product | Select-Object-Operty Name

Tietenkin helpoin tapa poistaa WSL on käyttää sitä sovellusluettelossasi ja napsauttaa Poista-painiketta. Seuraava näyttö on Windows 11:lle.

2. Mihin WSL-tiedostoni on tallennettu Windows-laitteeseen?

Jos haluat käyttää WSL-tiedostoja Windows 10/11 -laitteella missä tahansa asennetussa jakelussa, etsi %LOCALAPPDATA% piilotettu kansio C-asemasta.

3. Onko Windows Linux Subsystem turvallista käyttää?

Joo. Isäntä Windows-järjestelmällä on aina täysi hallinta vieras Linux-alijärjestelmään. Niin kauan kuin olet ottanut suojausominaisuudet käyttöön Windowsissa Windows Defenderin kanssa ja korjannut Defender-tiedoston asetusvirheet, virtuaalinen Linux-alijärjestelmäsi on turvallinen käyttää.

Mitä muuta voit tehdä?

Nyt kun tiedät kuinka Linux asennetaan Windows 10:een ja 11:een ja miten se toimii vuorovaikutuksessa Windowsin kanssa, voit tehdä melkein mitä haluat. Voit käyttää ohjelmointikieliä, käyttää paikallisia palvelimia, käyttää Windows IDE:tä työskennelläksesi Linux-kuoressa, käyttää useita Linux-distroja samanaikaisesti tai vain pelata Linuxin kanssa tottuaksesi komentorivin. Epäonnistumisen hinta on melko alhainen. Jos sotket jotain, Linux-distrosi nollaus tai uudelleenasentaminen on melko helppoa.

Jos haluat käsitellä bash-kehotteita, tarkista parhaat käytettävissä olevat vaihtoehdot. Kun käytät Linux-alijärjestelmää Windowsissa, tutustu parhaisiin Linux-peleihin, joita voit pelata Windows-tietokoneellasi.

Indeksi
 1. Mikä on Windows Subsystem for Linux (WSL)?
 2. Linux-jakelut, jotka toimivat WSL:n kanssa
 3. WSL-edut: mitä saat
 4. WSL:n asentaminen ja määrittäminen Windows 10:ssä
 5. WSL:n käyttö Windowsin kanssa
  1. Linuxin peruskomennot
 6. Suorita Linux GUI Apps Windows 11:ssä
 7. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Kuinka poistan WSL- tai Linux-distrojen asennuksen Windows-tietokoneestani?
  2. 2. Mihin WSL-tiedostoni on tallennettu Windows-laitteeseen?
  3. 3. Onko Windows Linux Subsystem turvallista käyttää?
 8. Mitä muuta voit tehdä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up