Kuinka eheyttää Windowsin kiintolevy

Tekniikkaeroista johtuen kiintolevyt ovat luonnostaan ​​hitaampia kuin SSD-vastineet, ja niiden suorituskyky heikkenee ajan myötä, kun tallennat niille yhä enemmän tietoja. Tämä voi johtua tietojen pirstoutumisesta kirjoitusprosessin aikana. Siihen on kuitenkin olemassa yksinkertainen korjaus, jota kutsutaan eheyttämiseksi. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia yksinkertaisia ​​menetelmiä, joiden avulla voit eheyttää Windowsin kiintolevyn ja parantaa suorituskykyä merkittävästi.

Lue myös: Ulkoisen Xbox One -kiintolevyn alustaminen PC:n kanssa käytettäväksi

Mikä on eheytys?

Ymmärtääksesi mitä eheyttäminen on, sinun on tiedettävä, miten kiintolevy toimii. Ajattele jälkimmäistä junana, jossa linja-autot tallentavat ja kuljettavat tietoja. Joka kerta kun lisäät tietoja kiintolevyllesi, se jaetaan pienempiin osiin tai osiin, ja junaan lisätään uusi linja-auto näiden tietojen tallentamiseksi. Nämä valmentajat lisätään peräkkäin.

Kuitenkin aina, kun poistat tiedoston, kyseisen tiedoston sisältävä linja-auto tyhjennetään, mutta sitä ei poisteta kokonaan junasta, mikä luo tyhjän tilan. Kun kiintolevy lukee ja kirjoittaa tietoja, tällaisia ​​tiloja syntyy enemmän ajan myötä.

Nyt, kun tallennetaan lisää tietoa, kiintolevy täyttää tyhjät linja-autot joillakin datapalasilla ja luo uudet linja-autot jäljellä oleville osille. Tämä johtaa siihen, että tiedot ovat hajallaan kaikkialla kiintolevyllä. Vaikka näyttää tehokkaalta, että nämä tyhjät tilat vihdoin käytetään, niin ei ole.

Ongelmana tässä on se, että aina kun datafragmentit tallennetaan kauemmaksi toisistaan, kestää jonkin aikaa, ennen kuin tietokoneesi muistaa kaiken ennen kuin se voidaan esittää sinulle uudelleen. Tämä hidastaa kiintolevyn yleistä lukunopeutta. Tämä on toinen syy, miksi kiintolevypohjaiset tietokoneet yleensä hidastavat, kun tallennustila on melkein täynnä. Tämän hajoamisen kumoamista ja kiintolevyllä olevien tietojen uudelleenjärjestelyä kutsutaan eheyttämiseksi.

Nykyään Windows eheyttää mekaaniset kiintolevyt automaattisesti. Se toimii kuitenkin vain asemissa, jotka on fyysisesti kytketty emolevyyn. Joten jos sinulla on vanha tai ulkoinen kiintolevy, on aina hyvä idea eheyttää se itse tasaisemman suorituskyvyn saavuttamiseksi.

Lue myös: Vianmääritys Windows havaitsi kiintolevyongelman

Kuinka eheyttää kiintolevysi Windows 10:ssä ja 11:ssä

Nyt kun tiedämme, mitä eheyttäminen tarkoittaa, voimme aloittaa vaiheista sen tekemiseksi manuaalisesti tietokoneellasi.

1. Käytä Levyn optimointityökalua

 1. Avaa levyn optimointityökalu – etsi "Eheytä ja optimoi asemat" -ohjelma Windows-haussa.
 1. Valitse kiintolevysi käytettävissä olevien asemien luettelosta ja napsauta Analysoi. Huomaa, että jos sinulla on SSD, tämä vaihtoehto ei ole käytettävissä.
 1. Tarkista pirstoutuneiden tiedostojen prosenttiosuus tuloksista.

Huomautus: Ei ole olemassa tiukkaa sääntöä siitä, kuinka hajanainen asemasi tulee olla, ennen kuin voit eheyttää sen. Sinun tulisi kuitenkin yrittää pitää pirstoutuneisuustaso alle 5 %, jotta eheytysprosessi ei kestä liian kauan.

 1. Napsauta Optimoi, jos haluat eheyttää aseman. On suositeltavaa suorittaa tämä toiminto, kun sinun ei tarvitse käyttää tietokonettasi mihinkään muuhun, jotta Windows eheyttää kiintolevyn oikein.

Kun Windows on lopettanut prosessin, Optimize Drives -ohjelman pitäisi näyttää asemasi 0 % pirstoutuneena.

Lue myös: 6 tapaa tarkistaa kiintolevyn kunto Windowsissa

2. Aikataulun optimointi

Voit laittaa koko eheytysprosessin automaattiseen aikatauluun samasta paikasta.

 1. Etsi "Ajoitettu optimointi" -osio ja napsauta "Muuta asetuksia".
 1. Aseta "Optimointiaikataulu"-pudotusvalikosta tiheydeksi viikoittain tai kuukausittain ja napsauta Valitse.
 1. Tarkista asemat, joille haluat ajoittaa eheytyksen, ja napsauta OK.
 1. Napsauta OK vielä kerran tallentaaksesi muutokset.

Lue myös: SSD vs. HDD vs. USB Flash Drive: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

3. Käytä komentoriviä

 1. Paina Win + X ja valitse "Windows Terminal (Admin)" ponnahdusvalikosta.
 1. Eheyttääksesi aseman käytä seuraavaa komentoa ja korvaa X asemakirjaimellasi:

Odota, että eheytysprosessi on valmis.

Jos haluat eheyttää koko järjestelmäsi pääasemaa lukuun ottamatta, käytä sen sijaan tätä komentoa: defrag /EX:. Tässä X on sen aseman kirjain, jonka haluat sulkea pois.

Lue myös: 8 tapaa mukauttaa Windows-päätettä

4. Käytä kolmannen osapuolen eheytystyökalua

Sisäänrakennetun eheytystyökalun sijaan voit käyttää myös kolmannen osapuolen eheytystyökaluja, kuten MyDefrag tai Auslogics Disk Defrag, saavuttaaksesi samat tulokset.

 1. lataa ja asenna Auslogicsin levyn eheytystyökalu tietokoneellasi.
 2. Käynnistä Levyn eheytys. Valitse aloitusnäytössä tallennusasema ja napsauta Eheytä.
 1. Asemasi koosta riippuen kiintolevyn eheyttäminen voi kestää jonkin aikaa.
 1. Kun prosessi on valmis, saat viestin, jossa lukee "Eheyttäminen valmis".
 1. Sulje Levyn eheytys.

Lue myös: 9 asiaa, jotka sinun on tehtävä, kun käytät SSD-levyä Windowsissa

Usein Kysytyt Kysymykset

Mitä etuja kiintolevyn eheyttämisestä on?

Aina kun tietokoneesi luo uuden tiedoston, se tallentaa tiedoston eri paikkoihin paloina. Kun seuraavan kerran haluat avata kyseisen tiedoston, sinun on avattava kaikki paikat, joihin tiedot on tallennettu. Tämä vie enemmän aikaa, koska järjestelmäsi lukee levyäsi useita kertoja. Eheyttämällä asemasi yhdistät nämä tiedot ja lisäät laitteesi suorituskykyä.

Onko olemassa syitä olla eheyttämättä tietokonettasi?

Jos tietokoneeseesi on asennettu mekaaninen kiintolevy tai sinulla on ulkoinen kiintolevy, haluat aina eheyttää kyseiset levyt. Ainoa poikkeus, jossa sinun ei koskaan tarvitse eheyttää tietokonettasi, on silloin, kun se käyttää vain Solid State Drive (SSD) -asemaa tai M.2 NVMe -asemaa, koska ne ovat nykyaikaisia ​​versioita mekaanisista asemista ja eheyttävät itsensä automaattisesti ilman manuaalista puuttumista. Jos eheyttää nämä asemat, se ei parhaimmillaan tee mitään, mutta se voi myös aiheuttaa tarpeetonta kulumista, jos se tehdään useita kertoja.

Kuinka usein kiintolevy kannattaa eheyttää?

Useimmille Windows-käyttäjille HDD:n eheyttämisen kerran kuukaudessa pitäisi olla hyvä. Voit käyttää tietokoneesi sisäänrakennettua "aikataulutettua optimointia" asettaaksesi kuukausittaisen puhdistusjakson kiintolevyllesi. Se ei ainoastaan ​​vähennä tarvetta tehdä se manuaalisesti, vaan myös parantaa kiintolevysi suorituskykyä. Jos kovalevyn säännöllinen eheyttäminen ei kuitenkaan nopeuta sitä, kannattaa harkita sen päivittämistä SSD-levylle.

Indeksi
 1. Mikä on eheytys?
 2. Kuinka eheyttää kiintolevysi Windows 10:ssä ja 11:ssä
  1. 1. Käytä Levyn optimointityökalua
  2. 2. Aikataulun optimointi
  3. 3. Käytä komentoriviä
  4. 4. Käytä kolmannen osapuolen eheytystyökalua
 3. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Mitä etuja kiintolevyn eheyttämisestä on?
  2. Onko olemassa syitä olla eheyttämättä tietokonettasi?
  3. Kuinka usein kiintolevy kannattaa eheyttää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up