Lopullinen opas Windows 11 -yhteensopivuuden tarkistamiseen tietokoneesi kanssa

Onko Windows 10 -tietokoneesi valmis siirtymään Windows 11:een? Microsoftin käyttöjärjestelmän uusin versio on ollut ulkona jo jonkin aikaa, ja monet varhaiset epäkohdat on nyt ratkaistu ja käyttöönotto on tulossa. Vaikka kehotammekin aina olemaan varovainen uuden käyttöjärjestelmäversion "varhaisessa käyttöönotossa", voimme sanoa, että nyt on aika hyvä aika päivittää.

Auttamaan sinua olemme laatineet täydellisen oppaan, jonka avulla voit tarkistaa Windows 11 -yhteensopivuuden nykyisen tietokoneesi ja kannettavan tietokoneen kanssa. Jos haluat tietää, sopiiko kannettava tietokoneesi Windows 11 -käyttöjärjestelmään, seuraava testiluettelo antaa sinulle selkeän vihjeen.

Lue myös: Kuinka kokeilla Windows 11:tä ilman Windows 10:n tuhoamista

1. Windows Update

Vuoden 2021 lopusta lähtien monet Windows 10 -laitteet ovat olleet oikeutettuja ilmaisiin Windows 11 -päivityksiin. Päivitys tapahtuu suoraan käyttöjärjestelmäsi kautta, ja päivitystarjouksen edellytyksenä on yhteensopivat laitteet, joten se kertoo sinulle, onko PC on valmis Windows 11:lle.

Tarkistaaksesi, oletko oikeutettu ilmaiseen Windows 11 -päivitykseen, siirry kohtaan Windows Update (Asetukset -> Windows Update) ja napsauta sitten "Tarkista päivitykset".

Jos voit päivittää Windows 11:een, sinun pitäisi nähdä iso sininen laatikko, joka tarjoaa sinulle päivityksen, kuten alla.

Vaihtoehtoisesti vaihtoehto voi olla Windows Update -ikkunan oikeanpuoleisessa ruudussa. Jos et näe tarjousta, laitteesi ei todennäköisesti täytä ilmaista päivitystä. Mutta se ei tarkoita, ettet voi testata tietokoneesi Windows 11 -yhteensopivuutta!

Lue myös: Windows 11:n parannettujen esteettömyystyökalujen hyödyntäminen

2. Prosessorivaatimusten testi

Microsoft ylläpitää luetteloa prosessorivaatimuksista kaikille Windows-käyttöjärjestelmille, mukaan lukien Windows 11. Microsoftin blogipäivityksen mukaan Windows 11 -yhteensopivat prosessorit on suunniteltu ottamaan käyttöön uusi Windows-ohjainmalli 99,8 prosenttia kaatumisvapaan kokemuksen.

Perusarvot 1 GHz tai enemmän nopeudella kahdella tai useammalla ytimellä 64-bittisessä prosessorissa pysyvät ennallaan Windows 10:stä verrattuna.

Jos haluat tietää oman prosessorityyppisi, napsauta "näytä prosessorin tiedot" Windows 10 -hakukentässä. Tämä antaa sinulle laitteen tarkan prosessorimallin.

Palaa prosessoriluettelosivulle ja etsi suoritintyyppiäsi selaimesta. Tarkista, onko se listattu virallisella sivulla. CPU-vaatimukset vahvistetaan edelleen lisätesteillä.

Lue myös: Mikä on Windows 11 for ARM ja kenelle se on tarkoitettu?

3. Microsoft Online Test

Mene tämä linkki ja vieritä alaspäin määrittääksesi, onko nykyinen Windows-laitteesi yhteensopiva Windows 11:n kanssa. Sen pitäisi näyttää selkeä "Tässä tietokoneessa toimii Windows 11" -tilaviesti.

Lue myös: Tietokoneesi ei voi käyttää Windows 11:tä? Kokeile muuttaa näitä asetuksia

4. PC:n kuntotarkastus

Microsoft julkaisi vuonna 2021 PC Health Check -sovelluksen, joka antaa välittömän arvion Windows 11 -yhteensopivuudesta muun muassa kätevien asioiden ohella. Voit avata PC:n kuntotarkastuksen ikkunan hakukentästä tavallisen sovelluksen tapaan.

Siellä on näkyvästi näkyvä valikkovaihtoehto, jonka avulla voit tarkistaa, täyttääkö tietokoneesi Windows 11:n järjestelmävaatimukset. Napsauta "tarkista nyt" jatkaaksesi.

Jos nykyinen Windows 10 -järjestelmäsi ei ole yhteensopiva Windows 11 -vaatimusten kanssa, saat varoituksen, että "tämä tietokone ei voi käyttää Windows 11:tä".

Toisaalta, jos järjestelmäsi on yhteensopiva Windows 11:n kanssa, saat tilan "tämä tietokone voi käyttää Windows 11:tä".

Lue myös: Luotetun alustan moduulin asentaminen tietokoneeseen, jota ei tueta

5. Trusted Platform Module (TPM) -testi

Osana vahvaa laitteistosalauksen suojaussuunnittelua Microsoft on valtuuttanut Trusted Platform Module (TPM) -versio 2.0 kaikille Windows 11 -päivityksille. Tämä on laitteen kuntoa ja järjestelmän eheyttä koskeva huomio, joka nykyisen laitteesi on läpäistävä. Jos haluat tietää laitteesi TPM-valmiuden, etsi tpm.msc Windowsin hakukentästä.

Jos laitteistoa ei tueta, näet tilan "yhteensopivaa TPM:ää ei löydy". Jos laitteesi prosessori tukee Windows 11:tä, mutta TPM osoittaa vikaa, yritä siirtyä BIOSiin ja ottaa TPM käyttöön siellä.

Jos kyseessä on yhteensopiva TPM, joka tukee Windows 11:tä, sinun pitäisi nähdä "TPM on valmis käyttöön" -tila.

Lue myös: TPM 2.0 -vaatimuksen ohittaminen turvallisesti Windows 11:ssä

6. UEFI Secure Boot Test

Windows 11 -laitteiden pitäisi pystyä toimimaan suojatussa UEFI-käynnistystilassa. Jos voit ottaa tämän tilan käyttöön ja poistaa sen käytöstä helposti, olet valmis. Jos haluat tietää UEFI-suojatun käynnistyksen nykyisen tilan, siirry Windowsin hakukentän kohtaan Device Security.

Selkeä "suojattu käynnistys on päällä" -viestin pitäisi näkyä Suojattu käynnistys -vaihtoehdossa.

7. Virtualization-Based Security (VBS) -testi

Virtualisointiin perustuva tietoturva (VBS) on toinen tärkeä osa Windows 11 -järjestelmiä. Siirry tähän vaihtoehtoon kirjoittamalla "virtualisointisuojaus" Windowsin hakukenttään.

Jos VBS-ominaisuuttasi ei ole, "muistin eheys" näkyy harmaana/pois käytöstä ytimen eristämisessä. Voit yrittää korjata ongelman tarkistamalla yhteensopimattomat ohjaimet ja poistamalla/vaihtamalla ne.

Jos laitteesi tukee VBS:ää, voit helposti ottaa muistin eheyden käyttöön ytimen eristämisessä (järjestelmän uudelleenkäynnistyksen avulla).

8. Näytönohjaimen yhteensopivuustesti

Windows 11:n näytönohjaimen vaatimukset ovat korkeammat kuin uskotkaan. Paina Win + R avataksesi Suorita-komentoruudun ja kirjoita sitten dxdiag ja Enter. Tämä avaa DirectX-diagnostiikkatyökalu-ikkunan, jossa "Järjestelmä"-kohdassa näet Windows-tietokoneesi DirectX-version. Jos siinä näkyy DirectX 12 tai uudempi, se täyttää Windows 11 -ehdot.

Tarkista kuitenkin edelleen ohjainmalli "Näyttö"-välilehdeltä. Seuraavassa esimerkissä ohjainmalli on WDDM 1.3, mikä ei ole hyvä merkki.

Microsoftin mukaan ohjainmallin arvon tulisi olla WDDM 2.0 -ohjain (ja uudempi), jota käytetään ominaisuuksissa, kuten Windows Projection.

Lue myös: DirectX:n uudelleenasentaminen Windowsissa

9. Näytön resoluutiotesti

Mitä tulee Windows 11 -vaatimuksiin, onko kannettavassasi tai tietokoneessasi teräväpiirtonäyttö (720p)? Tukeeko se näyttöä, joka on suurempi kuin 9" diagonaalisesti ja 8 bittiä värikanavaa kohden? Tarkista näytön resoluution yhteensopivuus avaamalla valikkokohta hakukentästä.

Siirry kohtaan "Näytön lisäasetukset", jossa näet korkeimman työpöydän resoluution. Mikä tahansa 1280×720 pikselin tai sitä suurempi luku tekee laitteesta 720p HD -yhteensopivan. Voit tarkistaa tästä 8 bitin värikanavaa kohden käyttämällä "bittisyvyyttä".

Useimmille laitteille, jotka on valmistettu viimeisten seitsemän tai kahdeksan vuoden aikana, Windows 11 -yhteensopivan ratkaisun löytäminen ei tule olemaan ongelma. Koskaan ei kuitenkaan haittaa olla täysin varma. On kuitenkin suositeltavaa valita 1080p (1920 × 1080 pikseliä) Full HD -resoluutio 720p:n sijaan. (Katso "Snap"-asettelujen ominaisuuskohtaiset testit).

10. Ominaisuuskohtaiset testit

Windows 11 on lisännyt tärkeitä ominaisuuksia, kuten 5G-tuen, jotka ylittävät vähimmäisvaatimukset. Suoritetaan yhteenveto ominaisuuksista, joita nykyisen laitteesi pitäisi tukea tarvittavien ominaisuuksien tukemiseksi.

 • 5G tuki: tarvitset 5G-yhteensopivan modeemin mahdollistaaksesi huomattavasti suuremmat nopeudet uudessa standardissa. Samsung ja Apple ovat tekijöitä.
 • Automaattinen HDR-tuki: tämä vaatii HDR-näytön. Jos haluat tietää, tukeeko nykyinen kannettavan tietokoneen näyttö HDR:ää, siirry hakukentän kohtaan "Windows HD Color Settings". Alla olevassa esimerkissä HDR-tuki on harmaana Näyttö-ominaisuuksissa. Tämä näyttö ei selvästikään tue automaattista HDR:ää.
 • BitLocker käyttöön: ei muutoksia täällä. BitLockerin uusin versio vaatii pääsyn Windows Pro -versioon ja USB-muistitikulle.
 • Asiakashyper-V-tuki: tukeeko prosessorisi toisen tason osoitteiden käännöstä (SLAT) Hyper-V:n käyttämiseksi? Windows 11 käyttää tätä ominaisuutta saavuttaakseen hypervisor-suojatun koodin eheyden (HVCI) tavoitteensa. Uusimmissa laitteissa ja nykyaikaisissa kannettavissa tietokoneissa sen ei pitäisi olla ongelma.

Voit tarkistaa, onko Windows-laitteessasi SLAT-ominaisuus avaamalla komentokehote järjestelmänvalvojatilassa ja kirjoittamalla järjestelmätiedot. Tarkista Hyper-V-vaatimukset -sarakkeen vierestä, näyttääkö SLAT "kyllä".

 • Cortana: vaatii mikrofonin ja kaiuttimen tuen ja on saatavilla tietyissä maissa, kuten Yhdysvalloissa, Australiassa ja Intiassa (täydellinen luettelo Microsoftin sivustolla).
 • DirectStorage: tämä ominaisuus vaatii NVMe-solid state drive (SSD) -aseman, ja järjestelmä on mahdollista päivittää kiintolevyasemasta (HDD) SSD:ksi.
 • DirectX 12 Ultimate: DirectX 12 Ultimate on uusin standardi seuraavan sukupolven peleille. Ohjain päivitetään automaattisesti ja sitä tuetaan yllä käsitellyillä yhteensopivilla prosessoreilla.
 • Läsnäolo: tämä on uusi älykäs ominaisuus ihmisen läsnäolon havaitsemiseen, ja se on saatavilla vain yhteensopivien kannettavien tietokoneiden kanssa, kuten Dell Latitude 7400 ja muut.
 • Älykäs videoneuvottelu ja Multiple Voice Assistant: jos nykyisessä laitteessasi on mikrofonit ja kaiuttimet, olet suojattu.
 • Snap (kolmen sarakkeen asettelu): Windows 11 mahdollistaa mukautetun ruudukon kolmelle ikkunalle "Snap"-nimisellä ominaisuudella. Se vaatii vähintään Full HD -tuen 1080p (1920x1080p). Voit määrittää sen näytön tarkkuustestistä.
 • Mykistä/poista mykistys tehtäväpalkista: Sen sijaan, että käyt läpi useita vaiheita kaiuttimien mykistämistä tai mykistyksen poistamista varten, Windows 11 sallii suoran yleisen mykistyksen/mykistyksen poistamisen itse tehtäväpalkista. Mutta laitteen on tuettava videokameraa, mikrofonia ja kaiutinta. Myös "tilaäänen" ottaminen käyttöön vaatii tukilaitteiston.
 • Microsoft Teams: jos nykyinen laitteesi tukee Microsoft Teams -videoneuvottelua, voit valita Windows 11:n.
 • Kosketus: jos nykyinen Windows-laitteesi tukee kosketustoimintoja, ne siirtyvät Windows 11:een.
 • Kaksivaiheinen todennus, puhekirjoitus, herätys äänellä: tämä ei olisi iso juttu uusimmille Windows-laitteille.
 • Wi-Fi 6E: vaatii Wi-Fi 6E -yhteensopivan reitittimen.
 • Windows Hello: tuettu useimmissa uusimmissa Windows-laitteissa, joissa on biometriset tunnistimet tai PIN-koodi. Sama koskee Windows 11:tä.
 • Windowsin projektio: vaatii WDDM 2.0:n tai uudemman. (Katso näytönohjaimen yhteensopivuustesti kohdasta.)
 • Xbox-sovellus: vaatii Xbox/Live-tilin, mikä on ei ole saatavilla kaikilla alueilla. Monia maita ei tueta.

Projisointia varten Wi-Fi-sovittimen tulee tukea Wi-Fi Directiä. Voit tarkistaa, voiko laitteesi käyttää Wi-Fi Directiä siirtymällä komentokehotteeseen ja kirjoittamalla ipconfig/all. Vieritä alas löytääksesi asianmukaisen kuvauksen Microsoft Wi-Fi Direct -virtuaalisovittimesta.

Joitakin Windows 11:n vanhentuneita ominaisuuksia ovat Internet Explorer, S-tila (vain Home-versiossa), Tablet-tila, OneNote, Paint 3D ja jopa Skype (Microsoft Teamsilla on tulevaisuudessa tärkeämpi rooli).

Aivan kuten näimme Windows 7:n siirtyessä Windows 10:een 2010-luvun puolivälissä, Windows 11:n käyttöönotto kiihtyy tasaisesti. Windows 10 Home ja Pro pysyvät aktiivisina ainakin 14. lokakuuta 2025 asti. Siksi meillä on vielä muutama vuosi aikaa Windows 10:n ja 11:n rinnakkaiselosta.

Kun olet valmis päivittämään, muista tarkistaa Windows 11 -asennuksen tarkistuslistamme.

Indeksi
 1. 1. Windows Update
 2. 2. Prosessorivaatimusten testi
 3. 3. Microsoft Online Test
 4. 4. PC:n kuntotarkastus
 5. 5. Trusted Platform Module (TPM) -testi
 6. 6. UEFI Secure Boot Test
 7. 7. Virtualization-Based Security (VBS) -testi
 8. 8. Näytönohjaimen yhteensopivuustesti
 9. 9. Näytön resoluutiotesti
 10. 10. Ominaisuuskohtaiset testit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up