Vianmääritys Windows havaitsi kiintolevyongelman

Oletko törmännyt varoitusviestiin "Windows havaitsi kiintolevyongelman"? Voi olla, että kiintolevysi horjuu, mutta osiovirheiden, vioittuneiden tiedostojen tai järjestelmäongelmien mahdollisuus on paljon suurempi. Tämän viestin tarkoituksena on helpottaa sen ymmärtämistä ja näyttää, kuinka ongelman lähde voidaan korjata nopeasti.

Lue myös: 11 laillista Windows-prosessia, jotka voivat näyttää haittaohjelmilta

Mikä aiheuttaa sen, että Windows havaitsi kiintolevyongelman?

Heti kun näet ponnahdusikkunan virheilmoituksen näytölläsi, sinun tulee ensin tarkistaa, onko tietokoneessasi samankaltainen "Windows havaitsi kiintolevyongelman viruksen" tartunnan. Haittaohjelmien tekijät käyttävät usein laillisia Windows-prosesseja virusten nimeämiseen. Jos Windows Defender tai virustorjunta ei auta, se tarkoittaa, että kiintolevyssä on jotain vikaa.

Avaa Windowsin Resurssienhallinta ja tarkista, onko sen sisältö käytettävissä. Nopea sammutus ja uudelleenkäynnistys ratkaisee ongelman väliaikaisesti. Jos virhe johtuu vain vioittuneista tiedostoista tai järjestelmäongelmista, sinun ei tarvitse huolehtia. Chkdsk- tai System File Checker (SFC) -komennon suorittaminen ratkaisee ongelman nopeasti näissä tapauksissa.

Vakavimpien kiintolevyvikojen, kuten kiintolevyvirheen havaitsematta jättämisen, tapauksessa et aluksi tiedä, mikä ongelman on aiheuttanut. Mahdollisuuksia on kaksi, ja niiden ratkaisut vaihtelevat hieman.

Skenaario 1 – Kiintolevy ei toimi

Jos tietokoneesi kiintolevy tulee näkyviin, mutta sen sisältöön ei pääse käsiksi ja näyttöön tulee "kovalevy ei toimi" -viesti, se tarkoittaa, että ajureissa on jotain vialla. Pahimmassa tapauksessa kovalevy olisi voinut vaurioitua.

 1. Tämän todennäköisen syyn havaitsemiseksi valitse mikä tahansa kiintolevyn kirjain Windowsin Resurssienhallinnassa (C- tai D-asema), napsauta hiiren kakkospainikkeella ja valitse "Ominaisuudet".
 1. Siirry Laitteisto-välilehteen ja tarkista "Laitteen tila" kohdassa "Laitteen ominaisuudet". Kun kiintolevy on kunnossa, sen pitäisi näyttää "tämä laite toimii oikein".
 2. Jos kiintolevy ei toimi kunnolla, näet erilaisia ​​virhekoodeja, kuten "Windows ei voi tunnistaa tätä laitteistoa", "Tämän laitteen ohjain saattaa olla vioittunut", "Windows ei voi käynnistää tätä laitteistoa" ja niin edelleen.

Lue myös: Kuinka korjata Wmpnetwk.exe korkea suorittimen ja muistin käyttö Windowsissa

Skenaario 2 – Kiintolevy ei näy Levynhallinnassa

Se on tarpeeksi huono, kun kiintolevy ei näytä toimivan kunnolla. Mutta entä jos se katoaa kokonaan järjestelmästäsi jättämättä jälkiä. Tämä outo virhe johtuu käyttäjän toimista tai viallisesta laitepäivityksestä, joka voi pysäyttää kiintolevyn. Jos kohtaat tämän ongelman, sinun on valittava laitteesi "Järjestelmän palautus" tai "Tehdasasetusten palautus".

 1. Voit tarkistaa tämän virheen todennäköisenä syynä etsimällä hakuvalikosta "Levynhallinta" tai "Luo ja alusta kovalevyosioita". Voit käyttää sitä myös Ohjauspaneelista.
 1. Tarkista, näetkö kiintolevysi Volume-osiossa. Jos kiintolevy ei tule näkyviin ja Levyn uudelleenjärjestämisessä on hyvin vähän tiedostoja jäljellä ("Tiedosto -> Asetukset"), se tarkoittaa, että kiintolevy on tyhjennetty odottamattomista syistä.

Lue myös: 11 laillista Windows-prosessia, jotka voivat näyttää haittaohjelmilta

Windowsin poistaminen havaitsi kiintolevyongelman

On olemassa erilaisia ​​ratkaisuja ongelmaan, jossa Windows ei havaitse kiintolevyä, riippuen todennäköisestä syystä. Jokainen alla olevista menetelmistä auttaa poistamaan virheen lähteen.

1. Järjestelmän palauttaminen

Jos sinusta tuntuu, että teit jotain typerää aiheuttaaksesi Windowsin kiintolevyvirheitä niin, että edes kiintolevyä ei voida tunnistaa, on hyödyllistä valita tietokoneesi "Järjestelmän palautus". Tämä asetus luo tarkan tilannekuvan edellisestä tietokoneen tilasta, jolloin voit palata entiseen.

 1. Valitse Windowsin hakuvalikosta "Luo palautuspiste". Tämä avaa uuden ponnahdusikkunan nimeltä "Järjestelmän ominaisuudet".
 1. Siirry Järjestelmän ominaisuudet -ikkunassa "Järjestelmän suojaus" -välilehteen ja napsauta "Järjestelmän palautus" -painiketta.
 1. Jatka näytön ohjeita, kunnes tulet "Palauta järjestelmätiedostot ja asetukset" -valikkoon. Paina "Seuraava".
 1. Seuraavassa näytössä sinulle annetaan valita "Järjestelmän palautus" -pisteistä, jotka on tallennettu tietokoneellesi. Jokaisen Windows-päivityksen yhteydessä ne tallennetaan automaattisesti. Voit myös luoda manuaalisen "Järjestelmän palautus" -pisteen.
 2. Valitse luettelosta järjestelmän palautuksen päivämäärä ja kellonaika, jotka ovat hieman vanhempia kuin viimeisin ennen kiintolevyongelmien havaitsemista. Et halua samojen ongelmien nousevan uudelleen esiin sattuman vuoksi.
 1. Vahvista palautuspiste lopettaaksesi toimenpiteen. Järjestelmän palauttamista ei voi keskeyttää sen käynnistyttyä.
 2. Useiden minuuttien tai jopa tuntien kuluttua järjestelmä käynnistyy uudelleen ja kiintolevy palaa edelliseen tilaan ennen kuin ongelmat ilmenivät.

2. Tarkista kiintolevyltäsi Windowsin virheitä

"Järjestelmän palauttamisen" jälkeen voit itse diagnosoida, johtuvatko Windowsin kiintolevyvirheiden pääasialliset syyt järjestelmävirheistä, jotka voidaan korjata. Tämä tehdään käyttämällä "Virheentarkistus"-nimistä työkalua, joka on käytettävissä minkä tahansa asemakirjaimen hiiren kakkospainikkeella napsauttamalla Ominaisuudet.

Kun aloitat aseman virheiden tarkistuksen, saatat nähdä viestin "sinun ei tarvitse tarkistaa tätä asemaa", koska siinä ei ollut virheitä. Toisaalta, jos virheitä ilmenee, ne voidaan korjata ohjelman yhteensopivuuden vianmäärityksen tai vastaavien työkalujen avulla.

Lue myös: Uusimmat Windows 10- ja 11-päivitysongelmat ja niiden korjaaminen

3. Chkdsk ja järjestelmätiedostojen tarkistus

Kuten aiemmin mainittiin, jos kiintolevyvirheen virhe hävisi myöhemmän uudelleenkäynnistyksen jälkeen, se tarkoittaa, että kiintolevyllä on vioittuneet järjestelmätiedostot, rekisterivirheet ja vialliset sektorit. Onneksi niiden ratkaiseminen on erittäin helppoa, koska alla kuvatut tekniikat ovat todella yksivaiheisia ratkaisuja, jotka eivät vaadi paljon käyttäjän osallistumista.

 1. Ensin sinun pitäisi valita Chkdsk-toiminto, jota käytetään komentokehotteessa järjestelmänvalvojan oikeuksin.
 1. Jos Chkdsk-toimintoa ei jostain syystä voi suorittaa, voit ajastaa sen tapahtuvaksi automaattisesti seuraavan kerran, kun järjestelmä käynnistyy uudelleen kirjaimella "Y". Kun kiintolevyvirheet on selvitetty, järjestelmäsi puhdistetaan jälleen.
 1. Samoin voit myös käyttää System File Checker -komentoa (SFC-komento) korjataksesi piilotetut ongelmat, jotka aiheuttavat kiintolevyvirheitä.

4. Nollaa tietokone

Jos mikään muu epäonnistuu, on aina kätevää palauttaa Windows PC tehdastilaansa ja aloittaa kaikki puhtaalta pöydältä. Itse asiassa Windows-tietokoneen nollaaminen on erittäin helppoa.

 1. Siirry kohtaan "Asetukset -> Järjestelmä -> Palautus -> Palautusasetukset" ja napsauta "Palauta tämä tietokone". Tämä avaa uuden ponnahdusikkunan Windows 11:ssä. Jos käytät Windows 10:tä, sinun on siirryttävä kohtaan Asetukset -> Päivitys ja suojaus -> Palautus -> Palauta tämä tietokone.
 1. Jatka järjestelmän palautusta noudattamalla ponnahdusikkunassa näkyviä ohjeita.
 2. Jos et halua, että tiedostojasi poistetaan, valitse "Poista kaikki" sijaan "Säilytä tiedostosi". Valitse myös "Pilvilataus" "Paikallisen uudelleenasennuksen" sijaan, koska se auttaa sinua saamaan uusimmat Windows-käyttöjärjestelmäpäivitykset tietokoneellesi.

Lue myös: Windows Defenderin käyttäminen komentokehotteesta

5. Palauta kiintolevyn ajurit

Jos kiintolevy on näkyvissä, mutta se ei toimi kunnolla viallisten ohjaimien vuoksi, voit palauttaa kyseiset ohjaimet, jos tämä vaihtoehto on käytettävissä.

 1. Palaa kohtaan "Levynhallinta" ja valitse levy, levy 0 tai levy 1 sen mukaan, kumpi on tapaus.
 2. Napsauta valittua levyä hiiren kakkospainikkeella ja siirry kohtaan "Ominaisuudet".
 1. "Ajuri"-välilehdellä sinun pitäisi nähdä vaihtoehto "Palauta ohjaimet". Jos viallinen kiintolevy ei johdu ajuriongelmista, se näkyy harmaana, mikä tarkoittaa, että on vain yksi muu vaihtoehto, kuten alla käsitellään.

6. Kiintolevyn asennuksen poistaminen ja uudelleenasentaminen

Kun olet varma, että kiintolevysi on todellakin viallinen (tarkista ensimmäinen syy, kuten aiemmin selitettiin), ainoa tapa ratkaista ongelma on poistaa kiintolevy ja asentaa uusi.

 1. Siirry Laitehallintaan Win + R:stä käyttämällä devmgmt.msc:tä.
 2. Siirry kohtaan "Levyasemat" ja valitse kiintolevy. Napsauta hiiren kakkospainikkeella palataksesi sen "Ominaisuudet" -kohtaan tai poistaaksesi sen tietokoneeltasi.
 1. Kiintolevyn "Ominaisuudet" -kohdassa näet "Poista laite" -painikkeen.
 1. Kun napsautat "Poista laite", kiintolevy poistetaan tietokoneesta. Kaikki on ohi hetkessä.
 2. Jos teet tämän vahingossa, älä huoli. Tässä aiemmin käsitelty "Järjestelmän palauttaminen" voi auttaa sinua kumoamaan tällaisen suuren muutoksen.
 1. Kun olet poistanut vanhan kiintolevyn, sinun on lisättävä uusi. Napsauta Windows 11:ssä "Alusta levy" Haku-valikosta aloittaaksesi tämän uuden levyn.
 1. Windows 10:ssä ei ole Initialize disk -vaihtoehtoa, joten sinun on tehtävä se valikkokomennolla "Compmgmt.msc", joka on käytettävissä Suorita-valikosta.
 1. Valitse Levynhallinta ja napsauta "Päivitä" jatkaaksesi uuden kiintolevyn asentamista tietokoneellesi.

Lue myös: 7 parhaista kiristysohjelmien salauksenpurkutyökaluista Windowsille

Usein Kysytyt Kysymykset

1. Pitäisikö minun käyttää tietojen palautusohjelmistoa Windowsin kiintolevyn kaatumiseen?

Verkossa on saatavilla monia tietojen palautustuotteita, jotka voivat auttaa sinua, jos Windowsin kiintolevy kaatuu äkillisesti. On turvallista käyttää joitain suosittuja, kuten EaseUS, Recuvaja Disk Genius. Useimpien tietojen palautustuotteiden mukana tulee kuitenkin bloat. Ne voivat myös hidastaa järjestelmääsi poistamalla tarvittavat ohjaimet. Jotkut näistä tuotteista eivät ehkä ole pysyneet Windows-iteraatioiden tahdissa, kuten uusin Windows 11. Vertailun vuoksi on aina parempi käyttää Windowsin alkuperäisiä menetelmiä, joista keskustelimme täällä.

2. Kuinka poistaa käytöstä Windows havaitsi kiintolevyongelmaviestin?

Jos et halua nähdä Windows havaitsi kiintolevyongelman -viestiä ollenkaan, voit poistaa sen käytöstä Task Schedulerista.

 1. Etsi Haku-valikosta ”Task Scheduler”. Suorita ohjelma järjestelmänvalvojan tilassa alla olevan kuvan mukaisesti.
 1. Siirry kohtaan "Task Scheduler Library" ja siirry kohtaan "Microsoft -> Windows -> Disk Diagnostic". Tarkista kaikki "Microsoft Windows Disk Diagnostic Data Collector" -merkinnät, jotka on pidettävä poissa käytöstä.

Jotkut sivustot suosittelevat virheellisesti poistamaan SMART-asetukset käytöstä BIOS-valikosta. On erittäin suositeltavaa olla tekemättä mitään sellaista. Jos kiintolevyssäsi on vika, sinulla ei ole varaa ohittaa BIOS-varoitukset. Itse asiassa tämä vanhentunut vaihtoehto puuttuu kokonaan/pois käytöstä monissa Windows 11 -kannettavissa tietokoneissa.

3. Miten korjaan sen, että BIOS ei havaitse Windowsin kiintolevyä?

Joskus saatat huomata virheen, että BIOS ei pystynyt tunnistamaan Windowsin kiintolevyä oikein. Voit korjata tämän virheen palaamalla BIOSin tehdasasetuksiin, aivan kuten ne toimitettiin tietokoneellesi.

 1. Käynnistä Windows-tietokoneesi uudelleen ja siirry BIOS-näyttöön käyttämällä käynnistysnäytön komentoa, jonka löydät tietokoneesi valmistajan verkkosivustolta. Se voi olla F2, F6, F10, F12 tai Esc-näppäin.
 2. Heti kun sininen BIOS-näyttö tulee näkyviin, sinun on napsautettava vaihtoehtoa nimeltä "BIOS-asetukset". Sen tarkka sijainti riippuu tietokoneesi valikon suunnittelusta.
 3. BIOS-asetuksissa sinun pitäisi nähdä näkyvä vaihtoehto, joka lataa laitteen BIOSin oletusasetukset. Seuraava BIOS-kuva on Dellin kannettaville tietokoneille, joissa "Tehdasasetukset" on valittu. Tehdasasetusten palauttaminen poistaa tiedostot, sovellukset ja ohjelmat tietokoneeltasi, mutta kiintolevyvirheongelma poistuu.

4. Kuinka voin tarkistaa Windows-kiintolevyn kunnon?

Voit tehdä itsearviointitestin Windows-kiintolevysi kunnosta käyttämällä Optimize ja Defrag, HDD/SSD-valmistajan työkaluja, mm.

Indeksi
 1. Mikä aiheuttaa sen, että Windows havaitsi kiintolevyongelman?
  1. Skenaario 1 – Kiintolevy ei toimi
  2. Skenaario 2 – Kiintolevy ei näy Levynhallinnassa
 2. Windowsin poistaminen havaitsi kiintolevyongelman
 3. 1. Järjestelmän palauttaminen
 4. 2. Tarkista kiintolevyltäsi Windowsin virheitä
 5. 3. Chkdsk ja järjestelmätiedostojen tarkistus
 6. 4. Nollaa tietokone
 7. 5. Palauta kiintolevyn ajurit
 8. 6. Kiintolevyn asennuksen poistaminen ja uudelleenasentaminen
 9. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. 1. Pitäisikö minun käyttää tietojen palautusohjelmistoa Windowsin kiintolevyn kaatumiseen?
  2. 2. Kuinka poistaa käytöstä Windows havaitsi kiintolevyongelmaviestin?
  3. 3. Miten korjaan sen, että BIOS ei havaitse Windowsin kiintolevyä?
  4. 4. Kuinka voin tarkistaa Windows-kiintolevyn kunnon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up