Mitä ovat Applen salasanat ja kuinka niitä käytetään

Oletko kyllästynyt yrittämään pitää kirjaa kaikista online-salasanoistasi? Vai pyöriikö päässäsi pelko joutua tietojenkalasteluhyökkäyksen uhriksi joka kerta, kun kirjaudut sisään sovellukseen? Jos näin on, Applella on sinulle hyviä uutisia. Apple on poistanut salasanojen tarpeen salasanalla. Tässä oppaassa kerromme, mitä Applen salasanat ovat ja kuinka voit käyttää niitä Macissa, iPhonessa ja iPadissa.

Mitä ovat Applen salasanat?

Ennen kuin sukeltaamme salasanojen anatomiaan, käydään läpi kuinka perinteiset salasanat toimivat.

Kuinka perinteiset salasanat toimivat?

Kun rekisteröit tilin, annat käyttäjätunnuksen ja salasanan. Sovelluksen (tai verkkosivuston) palvelin, jolle kirjaudut sisään, tallentaa nämä tiedot. Kirjautuaksesi tilillesi, sinun on syötettävä palvelimen käyttäjätunnus ja salasana, jotta voit todentaa, että olet sinä, joka yrittää päästä sisään yhdistämällä syötetty käyttäjätunnus ja salasana tallennettuihin valtuustietoihin.

Näin olemme kirjautuneet tileillemme ja kaksivaiheisen todennuksen avulla siitä on tullut varsin turvallista. Salasanalla kirjautumiseen liittyy kuitenkin monia epäonnistumiskohtia. Voit esimerkiksi joutua tietojenkalasteluksi.

Kärki: katso parhaat 2FA-sovellukset, jotka synkronoidaan useiden laitteiden kanssa.

Kuinka Applen salasanat toimivat?

Toisin kuin tavalliset salasanat, joissa kirjoitat salaisen lauseen ja pääset käyttämään tilejäsi, salasanat tekevät asiat hieman eri tavalla. Sen sijaan, että kirjautuisit sisään yhdellä salaisella lauseella, salasanat vaativat kaksi salaista lausetta: toinen, joka on tallennettu laitteellesi ja vahvistaa henkilöllisyytesi, ja toinen, joka on tallennettu sovelluksen päähän, joka todentaa sen laillisuuden.

Laitteellesi tallennettu salainen avain tunnetaan yksityisenä avaimena, ja sovelluksen päähän tallennettua avainta kutsutaan julkiseksi avaimeksi. Kirjautuakseen sovellukseen tai verkkosivustolle laitteesi tarkistaa ensin sovelluksen julkisen avaimen ja kun se on vahvistettu, se käyttää siihen liittyvää yksityistä avainta sisäänkirjautumisen valtuutukseen.

Kaikki tämä tapahtuu taustalla, ja sinun tarvitsee vain vahvistaa henkilöllisyytesi Touch ID:llä tai Face ID:llä. Koska salasanat myös varmistavat sovelluksen laillisuuden ennen kuin käytät salaista avaimesi sisäänkirjautumiseen, tietojenkalastelu- tai muut hakkerointiyritykset eivät ole mahdollisia.

Hyvä tietää: Jos haluat pysyä tietojenkalastelu- ja hakkerointiyritysten kärjessä, saatat joutua vaihtamaan salasanasi ja ehkä jopa Apple ID:si.

Mitkä laitteet tukevat salasanoja?

Apple julkisti salasanat iOS 16:lle, iPadOS 16:lle ja macOS Venturalle. Jos laitteesi tukee näitä päivityksiä, voit kirjautua sisään tunnusavaimilla. Muista, että salasanat eivät ole Applen yksinomainen ominaisuus.

Itse asiassa sen on kehittänyt "FIDO (Fast IDentity Online) Alliance", avoin teknologiayritysten liitto. He pyrkivät varmistamaan, että salasanoihin luottaminen vähenee niiden aiheuttamien uhkien vuoksi. Tämä on myös syy siihen, että salasanan toinen nimi on FIDO-todennus.

Google ilmoitti myös, että salasanat ovat saatavilla Androidissa vuoden 2022 loppuun mennessä kehittäjien testausta varten. Windows saa myös salasanan tuen lähitulevaisuudessa.

Kärki: Jos olet huolissasi salasanoistasi Googlessa, opi käyttämään Googlen salasanojen hallintaa Chromessa.

Apple Passkeys -avaimien käyttäminen iPhonessa, iPadissa ja Macissa

Aloittaaksesi sinun on otettava iCloud Keychain käyttöön, koska se synkronoi Apple-salasanat kaikkien Apple-laitteidesi välillä. Ota Keychain käyttöön iPhonessa tai iPadissa siirtymällä kohtaan "Asetukset ->". [Your name] -> iCloud -> Avainnipu, valitse sitten "iCloud Keychain".

Kuinka ottaa salasanat käyttöön Macissa

Käytä Apple Passkeys -avaimia Macissa seuraavasti:

 1. Napsauta Apple-kuvaketta näytön vasemmassa yläkulmassa ja valitse "Järjestelmäasetukset" avattavasta valikosta.
 1. Napsauta vasemmalla olevassa paneelissa nimeäsi ja profiilikuvaasi yläreunassa päästäksesi Apple ID -osioon.
 1. Kytke päälle "Avainnipu".

Kun otat iCloud-avainnipun käyttöön, se saattaa pyytää sinua valtuuttamaan kaksivaiheisen todennuksen. Jos et ole määrittänyt 2FA:ta, se on tehtävä ennen avainnipun käyttöönottoa.

Apple-salasanan määrittäminen Macissa

Apple on tehnyt siirtymisen vanhan koulukunnan salasanoista salasanoihin erittäin saumattomaksi. Se käyttää automaattista täyttöä tietojesi kirjoittamiseen ja Touch ID:tä tai Face ID:tä biometriseen vahvistukseen. Luo Apple-salasana seuraavasti:

 1. Siirry verkkosivustolle tai sovellukseen, joka tukee FIDO-todennusta (tai salasanaa).
 1. Napsauta "Rekisteröidy", "Rekisteröidy" tai "Kirjaudu sisään" sen mukaan, mitä haluat tehdä.
 1. Anna tietosi tai käytä automaattista täyttöä tehdäksesi sen puolestasi.
 1. Sinua pyydetään tallentamaan kyseisen verkkosivuston salasana. Napsauta "Tallenna salasana" ja vahvista käyttämällä Touch ID:tä tai Face ID:tä.

Vahvistuksen jälkeen järjestelmä luo salasanan kyseiselle verkkosivustolle tai sovellukselle. Kun seuraavan kerran haluat kirjautua sisään Applen salasanoilla, napsauta "Jatka" valitaksesi salasanat todennustavaksi ja käytä sitten Touch ID:tä tai Face ID:tä biometrisenä vahvistuksena.

Kuinka ottaa salasanat käyttöön iPhonessa tai iPadissa

Ennen kuin aloitat pääsyavaimien käyttämisen sovelluksiin tai verkkosivustoille kirjautumiseen iPhonellasi tai iPadillasi, sinun on varmistettava, että iCloud-avainnippu on käytössä. Noudata alla olevia ohjeita:

 1. Avaa iPhonen tai iPadin asetussovellus ja vieritä alas Salasanat-valikkoon.
 1. Napauta "Salasanaasetukset".
 1. Varmista, että "Automaattinen salasanat" on päällä ja ota käyttöön "iCloud Passwords & Keychain" alla olevasta valikosta.

Kun olet ottanut iCloud-avainnipun käyttöön, Apple pyytää sinua hyväksymään tämän toiminnon kaksivaiheisella todennuksella. Jos et ole vielä määrittänyt 2FA:ta, tee se ennen kuin otat Avainnipun käyttöön.

Hyvä tietää: Käytätkö iPhonea Windowsin kanssa? Seuraa tätä opetusohjelmaa oppiaksesi käyttämään iCloud-avainnippua Windowsissa.

Apple-salasanan määrittäminen iPhonessa tai iPadissa

Olitpa luomassa uutta tiliä sivustolle/sovellukselle tai päivittämässä olemassa olevaa tiliä käyttämään salasanaa, siirtyminen on melko helppoa. Ainoa saalis on, että sovelluksella tai verkkosivustolla on oltava virallinen tuki tunnusavaimille.

Luo salasana iPhonessa tai iPadissa seuraavasti:

 1. Siirry sovellukseen tai verkkosivustoon, joka tukee Fido-todennusta (tai salasanaa).
 1. Napauta "Rekisteröidy", "Kirjaudu sisään" tai "Rekisteröidy" tilanteen mukaan.
 1. Anna tietosi tai anna automaattisen täytön tehdä se puolestasi.
 1. Kun olet syöttänyt tiedot kerran, Apple kysyy, haluatko tallentaa sivuston tai sovelluksen salasanan.
 1. Napauta "Jatka" ja Apple vahvistaa tämän muutoksen Touch ID:llä tai Face ID:llä.

Vahvistuksen jälkeen Apple luo salasanan kyseiselle sovellukselle tai verkkosivustolle. Tämä salasana synkronoidaan kaikkien Apple-laitteidesi kanssa. Kun seuraavan kerran kirjaudut sisään sovellukseen tai verkkosivustoon, napauta "Jatka" käyttääksesi salasanaa todentamisena. Laitteesi käyttää Face ID:tä tai Touch ID:tä biometriseen vahvistukseen ja kirjautuu sisään.

Tiedoksi: unohditko Apple Watchin salasanasi? Opi nollaamaan Apple Watch ilman sitä.

Apple-salasanan palauttaminen, jos kadotat laitteesi

Jos kadotat laitteesi, jossa on salasana, voit kirjautua sisään muilla laitteillasi, koska iCloud-avainnippu synkronoi salasanat kaikkien Apple-laitteiden välillä.

Jos kuitenkin kadotat ainoan Apple-laitteesi, sinun on palautettava salasana käyttämällä iCloud-avainnipun escrow-toimintoa. iCloud Keychain -escrow käyttää turvallista infrastruktuuria varmistaa, että vain valtuutettu henkilö palauttaa kadonneen salasanan.

Apple-salasanan palauttaminen toisella (tai uudella) Apple-laitteella (Mac, iPhone tai iPad):

 1. Todenna henkilöllisyytesi kirjautumalla sisään iCloud-tilillesi. Jos laite ei ole luotettu, saatat saada myös todennustekstiviestin luotettuun puhelinnumeroosi, joka sinun on syötettävä ennen kuin kirjaudut sisään iCloud-tilillesi.
 1. Anna laitteesi salasana.
 1. Salasanasi palautetaan nyt uudelle laitteelle vahvistuksen jälkeen.

Huomaa, että sinulla on vain 10 yritystä todentaa henkilöllisyytesi, minkä jälkeen iCloud poistaa pysyvästi escrow- ja Keychain-tietueet. Tämä turvatoimenpide suojaa raa'an voiman hyökkäyksiä vastaan.

Kärki: Opi saamaan iOS:n Safari tallentamaan salasanasi.

Usein Kysytyt Kysymykset

Kuinka voin käyttää salasanoja muissa kuin Apple-laitteissa?

Jos iPhoneen on tallennettu verkkosivuston salasana, voit silti kirjautua kyseiselle verkkosivustolle muusta kuin Applen laitteesta. Napsauta "Muut kirjautumisvaihtoehdot" kirjautuessasi luodaksesi QR-koodin. Skannaa seuraavaksi QR-koodi iPhonellasi ja todenna salasana Touch ID:llä tai Face ID:llä.

Osaako Apple lukea salasanat?

Apple ei voi lukea salasanoja, koska ne on tallennettu iCloud-avainnippuun. Sen lisäksi, että ne synkronoidaan kaikkien Apple-laitteidesi välillä, ne ovat myös päästä päähän -salattuja.

Korvaavatko salasanat täydellisesti kaikki online-salasanat?

Vaikka salasanat voivat korvata kokonaan kaikki online-salasanat, ne vaativat vakavia muutoksia verkkosivustoilta ja sovelluksilta julkisten avainten luomiseksi ja jakamiseksi. Kuitenkin, kun verkkosivusto tai sovellus on lisännyt FIDO-tuen, voit käyttää tunnusavaimia kirjautumisvaihtoehtona.

Indeksi
 1. Mitä ovat Applen salasanat?
  1. Kuinka perinteiset salasanat toimivat?
  2. Kuinka Applen salasanat toimivat?
 2. Mitkä laitteet tukevat salasanoja?
 3. Apple Passkeys -avaimien käyttäminen iPhonessa, iPadissa ja Macissa
  1. Kuinka ottaa salasanat käyttöön Macissa
  2. Apple-salasanan määrittäminen Macissa
  3. Kuinka ottaa salasanat käyttöön iPhonessa tai iPadissa
  4. Apple-salasanan määrittäminen iPhonessa tai iPadissa
 4. Apple-salasanan palauttaminen, jos kadotat laitteesi
 5. Usein Kysytyt Kysymykset
  1. Kuinka voin käyttää salasanoja muissa kuin Apple-laitteissa?
  2. Osaako Apple lukea salasanat?
  3. Korvaavatko salasanat täydellisesti kaikki online-salasanat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up