Mitä sinun tarvitsee tietää

Edellisessä artikkelissani annoin sinulle luettelon syistä, miksi sinun pitäisi odottaa Windows 10:tä. Näistä syistä mainitsin yksityisyyden ja annoin nopean yleiskatsauksen kaikista tiedoista, joita Cortana kerää sinusta, käyttäjästä.

Jotkut saattavat väittää, että Cortanan tiedonkeruu on järkevää. Loppujen lopuksi se on henkilökohtainen avustaja; tietysti se vaatii paljon tietoa. Mutta jopa näillä ilmeisillä rationalisoinneilla Windows 10:ssä on meneillään paljon hämärää tiedonkeruuta, josta sinun pitäisi olla tietoinen.

Tämä kaikki on Microsoftin omasta Tietosuojalausuntomuuten.

1. Input Personalization on pohjimmiltaan Keylogger

"Keylogger" on ohjelmisto, joka tallentaa näppäimistöllä tekemäsi näppäinpainallukset. Sitä pidetään yhtenä vaarallisimmista haittaohjelmista erityisesti yrityskäyttäjille, sillä näppäinloggeri voi tallentaa kaikenlaisia ​​tärkeitä henkilökohtaisia ​​tietoja salasanoistasi luottokorttinumeroihin ja kirjaimellisesti kaikkeen mitä sanot.

Microsoft käyttää Input Personalization -toimintoa tarjotakseen toimintoja, kuten automaattisen korjauksen ja mukautettuja käyttäjäsanakirjoja. Vaikka jotkut sanoisivat "riittävän kohtuullista" - ja loppujen lopuksi tämä voidaan poistaa käytöstä, jos tunnet olosi epämukavaksi - tämä on oletusasetus Windows 10:ssä ja asia, jonka monet käyttäjät ovat tietämättään ottaneet käyttöön tietämättä sen kaikkia vaikutuksia.

Ajatuksen aihetta vain.

2. Laitteen salaus tallentaa avaimesi verkkoon

BitLocker on Windows Vistan vanhoina aikoina käyttöön otettu Windows-ominaisuus, jonka avulla käyttäjät voivat salata tietokoneensa kiintolevyt. Tämä ominaisuus tuli Enterprise-, Server- ja Ultimate Windows -versioihin, ja se jäi enimmäkseen tavallisten kotikäyttäjien käsistä.

Windows 10:n integroidun laitesalauksen avulla Windows luo palautusavaimen, joka varmuuskopioidaan verkossa Microsoft-tilillesi. Tämä tarkoittaa, että jos tili vaarantuu, haitalliset kolmannet osapuolet, Microsoft itse tai liittovaltion viranomaiset voivat käyttää näitä tietoja (ja siten myös tietokoneesi tietoja).

Jos haluat todella pitää asemasi turvassa, älä käytä BitLockeria.

3. Cortana tietää kaiken sinusta

Tässä on yksinkertaistettu luettelo kaikesta, mitä Cortana kerää.

 • Laitteen sijainti
 • Kalenteritiedot
 • Sovellusten käyttö, mukaan lukien käytetty aika ja kuinka usein käytät niitä
 • Tiedot sähköpostiviesteistä ja teksteistä
 • Yhteystiedot - kenelle soitat ja kuinka usein olet vuorovaikutuksessa heidän kanssaan
 • Musiikkikirjasto, mitä katsot ja ostat, selaushistoriasi jne.

Älä tee virhettä: Cortana käyttää kaikkia näitä ominaisuuksia tarkoituksensa toteuttamiseen. Keräämällä esimerkiksi sähköposti- ja tekstitietoja, voit asettaa kalenteritapahtumia Cortanalla tai hän voi automaattisesti muistuttaa sinua tiettyjen muistutusten asettamisesta.

On kuitenkin olemassa tosiasia, että Microsoft kerää kaikki nämä tiedot. Tämä olisi Microsoft lähettää kaiken, mitä heillä on NSA:lle, vaikka et olisi Yhdysvalloissa. Se on enemmän ajattelemisen aihetta, varsinkin kun siirrymme seuraavaan.

4. Telemetria on pelottavaa (eikä sitä voi poistaa käytöstä)

Mitä telemetria on, saatat kysyä, en ole koskaan kuullut siitä.

Telemetria on uusi ominaisuus, joka on integroitu Windows 10:een. Kukaan ei tiedä varmasti, mitä se kerää, mutta tässä on spekuloitu luettelo siitä, mitä se nappaa tietokoneeltasi ja lähettää jatkuvasti Microsoftille:

 • Laitteen informaatio: malli, prosessoritiedot, näyttötiedot jne.
 • Kaikki laitteeseen asennetut ohjelmistot ja ohjaimet sekä kaikki siihen liitetyt laitteet
 • Tehokkuustiedot: jos sovelluksissa on ongelmia, kuinka hyvin ne toimivat jne.
 • Sovellustiedot: kuinka kauan sovelluksia käytetään, kuinka usein niitä käytetään, mitä käytät eniten jne.
 • Verkkotiedot: tämä sisältää IP-osoitteesi, käyttämäsi yhteydet ja tiedot käyttämistäsi verkoista, olipa kyseessä Wi-Fi, kiinteä tai mobiili.

Telemetriaa käytetään oletettavasti käyttötietojen ja tilastojen keräämiseen. Olet luultavasti nähnyt jotain vastaavaa aina, kun aiemmat Windows-versiot ovat kaatuneet ohjelmissasi. Mahdollisuus lähettää se Microsoftille on annettu, jolloin valinta on sinun käsissäsi.

Tämä poistaa valinnan sinulta. Windows 10 Home- ja Pro -käyttäjät eivät voi poistaa Telemetriaa käytöstä ollenkaan, vain vähentää sitä. Vain Windows 10 Enterprise -käyttäjät voivat poistaa Telemetrian kokonaan käytöstä, mikä on järkevää, koska mikä heidän hyvässä mielessään toimiva yritys saisi tämän toimimaan?

Nämä ovat tärkeimmät Windows 10:n tietosuojaongelmat. En sisällyttänyt siihen joitain muiden ihmisten esille tuomia Microsoft Edgeen liittyviä huolenaiheita, koska Microsoftin uuden selaimen tiedonkeruu on suurin piirtein saman verran kuin Chrome-käyttäjät saavat.

Vaikka et olisikaan huolissasi tästä, toivon, että olet vähintäänkin koulutettu sen suhteen. On aina tärkeää tietää, mitä tietoja annat niille Piilaakson suurille yrityksille, vaikka et pelkää orwellilainen pahin. He kutsuvat tätä tiedon aikakaudeksi syystä.

Indeksi
 1. 1. Input Personalization on pohjimmiltaan Keylogger
 2. 2. Laitteen salaus tallentaa avaimesi verkkoon
 3. 3. Cortana tietää kaiken sinusta
 4. 4. Telemetria on pelottavaa (eikä sitä voi poistaa käytöstä)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Go up